به گزارش خبرنگار مهر در ساری، استانداران مازندران پس از انقلاب اسلامی که در نخستین کمیته فرعی نشست استانداران استان در ساری گردهم آمده بودند با اذعان به توسعه کم مازندران در 30 سال اخیر خواستار تدوین برنامه ای اصولی و مدون و سند توسعه ای مازندران توسط دولت شدند.
این عده معتقدند: مازندران در ورای سبزی و خرمی اش نتوانسته به رشد و توسعه صنعتی اصولی دست یابد و روند بیکاری، عدم جذب توریست، استفاده نکردن از منابع غنی انرژی دریای خزر و نبود زیرساخت های توسعه ای در بنادر استان طی سال های گذشته در توسعه نیافتگی مازندران تاثیر گذاشته است.
مرتضی حاجی، استاندار ادواری مازندران و وزیر آموزش و پرورش دولت هشتم با تقدیر از بانیان تشکیل کمیته فرعی استانداران مازندران پیشنهاد ایجاد کارگروه فرعی بررسی موانع توسعه ای استان با حضور استانداران پیشین استان در استانداری را داد.
وی با اعلام آمادگی ارائه نظرات و پیشنهادات برای توسعه متوازن در استان خاطرنشان کرد: مازندران استانی دارای سبقه علمی بسیار بالا نسبت به کشور بوده و بستر توسعه مازندران از طریق دانایی محوری و توسعه علمی فناوری محقق خواهد شد.
حاجی با تاکید بر توسعه علم آموزی و دانایی محوری در استان بر اساس اهداف چشم انداز تصریح کرد: نقش کمیته علمی توسعه فناوری در کارگروه فرعی استانداران ضروری به نظر می رسد.
ابراهیم قربانی، استاندار پیشین مازندران نیز با اشاره به اینکه برگزاری جلسات هم اندیشی استانداران مازندران تاریخ مجسم کارکرد مدیران ارشد استان است، افزود: کمیته های فرعی استانداران بازوان محکم و قوی برای تبادل تجربیات و مشاوران امینی برای استانداران دولت ها خواهند بود.
ابوطالب شفقت، استاندار فعلی بوشهر و استاندار سابق مازندران نیز با اشاره به اینکه توسعه زیرساختی در بخش های مختلف کشور طی سال های دولت نهم ایجاد شده است گفت: کمیته فرعی استانداران مازندران با کمک استاندار مازندران باید ضعف توسعه نیافتگی عمرانی استان را به عنوان مسئله ای اصلی و چالشی بررسی کنند.
وی با اشاره به اینکه با شناسایی و پتانسیل یابی قابلیت های عمرانی در استان مازندران را توسعه یافته خواهیم دید، افزود: در شاخصهای توزیع اعتبارات استانهای کشور باید بازنگری شود زیرا مازندران همواره در مسیر توسعه با چالش های بودجه ای و عدم تخصیص اعتبارات واقعی در ادوار مختلف دولت ها مواجه بوده است.
آزاد راه تهران شمال سود چندانی برای مردم استان نخواهد داشت
استاندار سابق مازندران با اشاره به اینکه احداث آزاد راه تهران - شمال، مازندران را به تفریحگاه و تفرجگاهی برای پایتخت نشینان مبدل خواهد کرد در عین حال خواستار ساماندهی سواحل دریا و تعیین متولی برای اجرای طرح های دریا از سوی دولت شد.
شفقت با بیان اینکه متاسفانه تفکر نادرستی در بین مدیران تولیدی و بازار در کشور حاکم بوده اظهار داشت: هنوز در مازندران نتوانستیم در استان جریان شبکه اقتصادی را با تولید کننده پیوند دهیم.
به گفته وی، نگاه مستقل تولید در بازار تنها با هدف بهره برداری اقتصادی فروشنده بوده و این نقیصه سبب شده در استان های شمالی، تولیدکنندگان فدای دلالان شوند و برای تولید محصولات شان متضرر شوند.
استاندار سابق مازندران با اشاره به کشاورزی یکی از شاخص های اساسی توسعه ای مازندران بوده و خواهد بود، افزود: اکنون کشاورزی مازندران تنها در فرآیند تولید تعریف می شود و نگاه برنامه ریزان کشور برای سودآوری، عرضه در بازار و تبلیغ محصولات کشاورزی استان برای صادرات مفهومی ندارد.
آمایش سرمایه گذار باید در کنار آمایش سرزمینی مازندران تبیین شود
سید محمدرضا صالحی، سرپرست استانداری مازندران در دولتهای هشتم و نهم نیز معتقد است: حفظ محیط زیست از اصلی ترین محورهای توسعه مازندران بوده و برای ایجاد شبکه های مواصلاتی راه های استان باید فکری کرد.
وی با اشاره به اینکه مباحث مربوط به صنایع دستی و صنایع تبدیلی در استان گردشگری و کشاورزی باید بیشتر توجه شود از استانداران خواست برنامه ای اساسی برای توسعه متوازن مازندران در کمیته فرعی استانداران کشور ارائه دهند.
مدیرکل فعلی هماهنگی امور اقتصادی وزارت کشور با تاکید بر بازنگری در آمایش سرزمینی مازندران گفت: آمایش سرمایه گذاری باید در کنار آمایش سرزمینی در استان تبیین شود.
نقاط ضعف و قوت برنامه چهارم توسعه در برنامه پنجم مازندران آسیب شناسی شود
جعفر رحمان زاده، استاندار مازندران در دولت خاتمی با اشاره به اینکه سند برنامه چهارم توسعه استان باید مورد بررسی و اعمال نظر قرار گیرد، افزود: با شناخت آسیبها و رفع ضعفهای این برنامه می توان اهداف توسعه ای منظمی را برای برنامه پنجم توسعه ترسیم کرد.
وی با بیان اینکه استانداران ادواری مازندران آمادگی خود را برای اظهار نظر در مورد اهداف توسعه ای برنامه پنجم توسعه به بحث بگذارند، گفت: اولویت ها و مزایای برنامه چهارم باید در برنامه پنجم توسعه تقویت شود.
داوود کشاورزیان، استاندار مازندران در دولت های سازندگی و اصلاحات نیز معتقد است که بسیاری از مسائل استان تحت تاثیر سیاستهای کلان کشور در ادوار مختلف بوده و توسعه یا عدم توسعه مازندران در برهه های گوناگون دلیلی بر کارآمدی یا عدم کارآمدی استانداران نمی تواند باشد.
وی نیز گریزی به پایین آمدن نرخ ارز طی سال های اخیر در کشور زده و گفته است: این روند سبب شد تا بازارهای ایران از محصولات چینی اشباع شده و تولیدکنندگان داخل را به شدت متضرر کند.
مدیرعامل سابق هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران با اشاره به اینکه هم اکنون منسوجات غذایی، محصولات کشاورزی و در مجموع اقتصاد کشور تحت تاثیر تحریم ها و ورود کالاهای بی کیفیت چینی به داخل شده است گفت: مجمع عمومی استانداران به عنوان بازوان محکم و استواری می تواند دولت را در رساندن به هدف نهایی توسعه ای خود رهنمون سازد.
نبود متولی دریا، طرح های دریای استان های شمالی را بی خاصیت و زیان ده کرده است
استاندار مازندران در ادوار مختلف سازندگی و اصلاحات با بیان اینکه متاسفانه متولی اصولی و مناسبی برای طرح های دریا در استان های شمالی مشخص نشده است، اظهار داشت: راه های دسترسی دریا اکنون جوابگوی گردشگران نبوده زیرا که قوانین مربوط به اراضی ساحلی از بین رفته است و بسیاری از جرایم دریا اکنون در زیر دریا مدفون شده است.
کشاورزیان با تاکید بر ایجاد سازمان عمران سواحل توسط دولت خاطرنشان کرد: سازمان عمران سواحل باید در سند ملی توسعه کشور لحاظ شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه از دریا تنها در قالب طرحهای سالم سازی دریا استفاده می شود، گفت: به واسطه غیرکیفی بودن این طرح ها افراد بی شماری رغبت شنا در طرح های دریای سواحل به خود نشان نمی دهند.
وی با اشاره به اینکه استفاده از دریا اکنون محدود شده است، افزود: اشتغال مازندران تنها با حضور بخش خصوصی رفع می شود.
فضای کسب و کار و جذب سرمایه گذار در مازندران محدود است است
کشاورزیان با تاکید بر توجه بیشتر دولت به بخش خصوصی بیان داشت: متاسفانه فضای کسب و کار در مازندران نسبت به سایر استانهای دیگر محدود بوده است و مسئولان تنها در سخن به این امر توجه کرده اند.
وی خواستار اعمال مشوقهایی برای سرمایه گذاری توسط صاحبان صنایع و تولید کنندگان در استان شد و افزود: باید در الگوی استقرار واحدهای صنعتی در شهرکهای صنعتی بازنگری اساسی صورت گیرد و آمایش سرزمینی به صورت مدون و دقیق اجرا شود.
عباس رهی، استاندار فعلی سمنان و استاندار مازندرانی شاغل در استانهای دیگر کشور که به عنوان میهمان ویژه در این نشست حاضر یافت نیز معتقد است ماجرای توسعه نیافتگی مازندران قصه پرغصه ای است که سر دراز دارد.
وی با اشاره به اینکه نگاه کلی توسعه ای باید در تفکر تمامی استانداران مازندران در ادوار مختلف تقویت می شد، گفت: برای توسعه یافتگی مازندران باید سهم توسعه نیافتگی استان را در سنوات مختلف بررسی و مازندران را متناسب با توسعه سایر استان ها تبیین و آسیب شناسی کنیم.
توسعه مازندران باید متناسب با طبیعت صورت گیرد/ ایجاد سازمان عمران توسعه در استان
معاون سابق وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه مازندران را باید متناسب با طبیعت توسعه داد گفت: اطلاع رسانی برای استقرار صنایع مورد نیاز و سود ده در استان باید از طریق مسئولان ارشد صورت گیرد.
رهی با تاکید بر ایجاد سازمان عمران توسعه در مازندران افزود: کارگروه فرعی استانداران مازندران باید به دور از سلائق سیاسی و حزبی برای توسعه مازندران در ادوار مختلف برنامه ریزی کند.
فرماندار ساری در دوران پس از انقلاب با تاکید بر مشخص شدن سهم مازندران در توسعه کشور خاطر نشان کرد: محدودیت های توسعه گردشگری استان باید رفع و آسیب های جدی که کشاورزی مازندران را به مخاطره انداخته زدوده شود.
وی بیان داشت: اگرچه شعارهای مختلفی برای توسعه صنایع تبدیلی در مازندران داده شده اما این استان محروم از برخورداری صنایع تبدیلی است که دولت دهم باید به این مهم توجه جدی تری داشته باشد.
بازنگری آمایش سرزمینی مازندران باید به صورت برنامه ای مدون باشد
محمد علی پنجه فولادگران، استاندار اسبق مازندران نیز با اشاره به اینکه توسعه کم مازندران در ادوار مختلف دولتها بوده است گفت: مشکلات توسعه ای مازندران باید توامان استاندار فعلی و استانداران قبلی رفع شود.
وی با اشاره به اینکه آمایش سرزمینی استان باید به صورت مدون و اساسی بازنگری شود، افزود: در آمایش سرزمینی باید به دنبال پتانسیل هایی در استان بوده که زودتر به بهره برداری رسیده و منفعت آن عاید مردم شود.
پنجه فولادگران بیان داشت: احداث آزاد راه تهران شمال برای مازندران بلا و بلیه بوده زیرا ظرفیت ها و زیرساخت های استان برای شبکه شهری و توسعه ای مازندران وجود ندارد.
کارگروه ویژه بررسی نظرات استانداران ادوار مازندران در استانداری تشکیل می شود
سید محمد کریمی، استاندار فعلی مازندران نیز با اشاره به اینکه مجموعه نظرات استانداران ادوار مختلف مازندران در کارگروه ویژه ای در معاونت برنامه ریزی استانداری بررسی می شود در عین حال از مجمع استانداران خواست تا برای سایر استانداران مازندران در ادوار مختلف اطلاع رسانی کند که نظرات توسعه ای خود را به این کارگروه ارائه دهند.
وی با بیان اینکه گزارش هایی از سازمان دریانوردی برای تعیین متولی طرح دریا تهیه کرده ایم گفت: متولی طرح دریا باید سریعتر مشخص شود.
طرح بیوتکس در مازندران اجرایی می شود
وی با اشاره به اینکه زیبایی ها و مواهب طبیعی مازندران برای همه ملت ایران شناخته شده و بدیهی است افزود: برای خدمات رسانی بیشتر به گردشگران و توسعه متوازن استان طرح بیوتکس(دریافت عوارض از گردشگران ورودی) را به زودی در استان اجرایی خواهیم کرد.
استاندار مازندران در عین حال خواستار ارائه نقطه نظرات بیشتر استانداران ادوار مختلف مازندران برای توسعه استان شد افزود: برنامه های اساسی برای توسعه همه جانبه در مازندران ترسیم شده که امیدواریم استاندار ادوار مختلف مجلس استاندار وقت مازندران را در رسیدن به اهداف توسعه ای یاری رسان باشند.
مازندران در طول دوران سی ساله انقلاب از استان هایی بوده که شاهد تغییرات مکرر استانداران بومی و غیربومی بوده و میانگین سکانداری استانداری در مازندران 1.5 سال بوده است و در این دوران ها 18 استاندار را به خود دیده است.
سید محمد کریمی، هم اکنون نوزدهمین استاندار مازندران است.