به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، اکبر مصباح در جمع خبرنگاران به نبود متقاضی برای صدور این محصول از استان اشاره کرد و افزود: کمبود حمل و نقل هوایی از جمله علل این مهم است.
وی افزود: برای ارسال زعفران به صورت زمینی نیز باید مقدمات کار، توسط تجار فراهم شود که بازاریابی و بعد مسافت کشور مقصد از جمله شرایط لازم هستند و برای صادرات هوایی نیز باید امکانات مهیا شود.
وی اضافه کرد: در حال حاضر صادرات انواع کالا از بازارچه میل 78 انجام می شود و تبدیل آن به گمرک اختصاصی صادرات مشتقات هم در حال بررسی است.
به گفته وی گمرکات خراسان جنوبی از اختیارات و توانمندی های سایر رقبای خود برخوردار است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
مصباح علت عمده بالا بودن حجم صادرات از برخی گمرکهای کشور در مقایسه با استان خراسانجنوبی را افزایش توان تولید و رقابت تجار آن مناطق عنوان کرد و بیان داشت: این استان به صادرکننده نیاز دارد و هم اکنون رغبت صدور کالا از استان کم است.
سرپرست گمرکات خراسان جنوبی در خصوص تغییر فعالیتها بعد از ایجاد گمرک میل 78، یادآور شد: در حال حاضر تحولات روند آهسته ای دارد اما تمهیدات و مذاکراتی با دیگر نهادها، برای تسریع در فعالیتها انجام شده است.
به عقیده مصباح ارتقای توان رقابتی گمرک میل 78 به این زودی میسر نمی شود و نیاز به مشتری و بازاریابی دارد و برای ارتقای فعالیتهای گمرک این مرز در مدت یک سال رایزنی شده است.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی خراسان جنوبی نیز گفت: فقط قرار گرفتن اسم استان، در فهرست گمرک زعفران، مشکل صادرات این محصول را حل نمی کند زیرا باید یکسری زیرساختها فراهم شود.
مهدی ماهگلی اضافه کرد: زعفران باید از استان به صورت مستقیم به بازارهای هدف صادر شود، در حالیکه پرواز بین المللی در منطقه وجود ندارد و باید محموله های زعفران صادراتی به تهران یا مشهد ارسال و از آن جا به کشورهای هدف صادر شود.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی خراسان جنوبی تأکید کرد: راه اندازی پروازهای بین المللی در استان، در تغییر شرایط تأثیرگذار خواهد بود.
ماهگلی با اشاره به اینکه طبق ضوابط فنی سازمان توسعه و تجارت، زعفران برای صادرات باید در بسته بندی زیر 30 گرم عرضه شود تا هم جایزه صادراتی به آن تعلق بگیرد و هم مجاز به صادرات باشد، افزود: برای ارسال محموله های سنگین تر از 30 گرم، دولت عوارض دریافت می کند و صدور محموله های بیش از 30 گرم به صورت فله هم صرفه اقتصادی ندارد.
به گفته وی در خراسان چهار تا پنج واحد فرآوری زعفران وجود دارد که مانند سابق، زعفران را در بسته های یک گرمی بسته بندی می کنند علاوه بر آن در یک واحد نیز، قرص زعفران تولید می شود که هر دو امکان صادرات دارند.
وی با بیان اینکه برای صادرات زعفران از خراسان جنوبی و ایجاد انگیزه باید بسترها فراهم شود، تصریح کرد: ایجاد گمرک اختصاصی یک مورد از فرآیند مجوز صادرات است که به گمرک استان تفویض اختیار شده و حمل ونقل، بیمه و ترانزیت موارد دیگر این کار است.
ماهگلی خاطرنشان کرد: با توجه به 30 درصد سهم استان از تولید زعفران کشور و شهرت آن، متعادل کردن شرایط صادرکنندگان این محصول با دیگر استانها در سفر هیئت دولت درخواست شد زیرا این شرایط برای خراسانجنوبی فراهم نیست.
وی گفت: برای مثال تمامی واحدهای تولیدی در خراسان جنوبی از کارخانه تا فرودگاه مراحل ترانزیت را می گذرانند و سپس کالا صادر می شود اما محصولات خراسان جنوبی باید با خودرو و پذیرفتن ریسک به خراسان رضوی ارسال و از آن جا صادر شود و این کارها هزینه بر است.
معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی خراسان جنوبی یادآور شد: به دلیل اینکه امکانات در این استان فراهم نیست بنابراین افزایش میزان جایزه صادراتی در خواست شد تا انگیزه صادرکنندگان استان برای صدور مستقیم کالا افزایش یابد و ضوابط نیازمند به تغییر با پیشنهاد استان هر شش ماه یکبار تغییر کند.