به گزارش خبرنگار مهر در بیرجند، غلامرضا طاهری روز چهارشنبه در جمع تولیدکنندگان این محصول در شهرستان قاین، با بیان اینکه این دستگاه ها در انبارهای کشاورزان و سازمان تعاون به صورت آزمایشی نصب می شود، اظهار داشت: محدودیتی برای خرید این دستگاه ها وجود ندارد و متقاضیان دیگر شهرستانهای استان هم می توانند با مشارکت دولتی این دستگاه ها را خریداری کنند.
وی اضافه کرد: با نصب این دستگاه در انبارهای خشک کن زرشک از به وجود آمدن کپک و قارچ جلوگیری و زرشک با مطلوبترین کیفیت خشک میشود و رنگ این محصول نیز تغییر نمیکند.
به گفته وی در صورت استقبال کشاورزان، این دستگاه به صورت انبوه تولید میشود و در اختیار تولیدکنندگان قرار می گیرد.
طاهری با اشاره به اینکه تاکنون امکان صادرات زرشک تازه به کشور یا استانهای دیگر مقدور نبوده است، افزود: در حال حاضر می توان با قرار دادن یک بالشتک نانویی در بسته های دو، چهار یا 10 کیلویی زرشک تازه را تا یک ماه با کیفیت اولیه و به صورت تازه نگهداری یا صادر کرد.
وی قیمت هر بالشتک نانویی را حدود 4 تا 5 هزار تومان اعلام کرد و گفت: این بالشتکهای نانویی یک بار مصرف است و به محض باز شدن بسته آن باید مورد استفاده قرار گیرد.
فرماندار قاین مطالعه تولید فرآورده های زرشک و طرح تیپ را از مصوبات وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرد و بیان داشت: از امسال این مصوبه نیز در استان اجرایی می شود که سبب راندمان تولید و بهبود در وضعیت فرآورده های زرشک می شود.
طاهری افزایش میزان تولید، پیگیری بانک اطلاعاتی زرشک کاران، اعطای تسهیلات برای ارتقای کیفی بهره وری به کشاورزان از طریق اعتبارات در اختیار، تقویت و تبلیغ واحدهای فرآوری زرشک، پیگیری تقویم آموزشی و تعیین قیمت توافقی زرشک را از جمله طرح های مطالعاتی در دست اجرا در جهاد کشاورزی برشمرد و تصریح کرد: وزارت بازرگانی هم برگزاری سمینارهای خارجی و داخلی کشور و تولید بسته تبلیغاتی زرشک را در قالب CD اطلاعاتی 15 دقیقه ای بر عهده خواهد داشت.
وی خاطر نشان کرد: حمایت از شرکت کنندگان در نمایشگاه های بین المللی خارجی، داخلی و اعطای جوایز صادراتی از جمله برنامه های دیگر این وزارتخانه است.
فرماندار قاین با بیان اینکه برپایی میز کالای زرشک تا پایان سال در استان برعهده سازمان بازرگانی است، گفت: ایجاد خوشه صنعتی زرشک نیز به صنایع و معادن محول شده است و استانداری هم بخشی از تعهدات خود را که تهیه دستگاه خشک کن زرشک بوده انجام داده و پیگیری تفاهمنامه بر عهده فرمانداری قاین و استانداری خراسان جنوبی است که آن را دنبال می کنیم.
طاهری ادامه داد: تاکنون تعامل با سازمان هایی که در زمینه زرشک فعالیت دارند از جمله کمیته توسعه صادرات استان و صادرات کشور برای تامین اعتبارات سرمایه گذاری زرشک، برگزاری جشنواره زرشک و زعفران در سال 89 و برنامه ریزی برای عرضه محصول تازه زرشک انجام شده است.
وی به نقش استاندارد در این زمینه اشاره کرد و افزود: این دستگاه باید پیشنویس درجهبندی و استاندارد محصول زرشک را برای برخورداری محصول زرشک از استاندارد مرکز تحقیقات صنعتی ایران پیگیری کند.
فرماندار قاین با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی وظایفی از قبیل اجباری کردن پروانه ساخت و بسته بندی زرشک و جلوگیری از فروش فله ای این محصول را بر عهده دارد، اظهار داشت: انجام تحقیقات در زمینه خواص غذایی زرشک هم به معاونت علمی و نوآوری ریاست جمهوری سپرده شده است.
طاهری تصریح کرد: دو سال قبل پیشنهاد راه اندازی ایستگاه تحقیقاتی زرشک به وزیر جهاد کشاورزی داده شد ولی تاکنون اجرایی نشده است اما در مصوبات، تفاهمنامه و مذاکره با رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مقرر شد این ایستگاه هر چه سریع تر راه اندازی شود.
وی راه اندازی این ایستگاه را در افزایش تولید، اصلاح نژاد و توسعه کاشت موثر دانست و افزود: محل در نظر گرفته شده برای این ایستگاه، مرکز آموزش جهاد کشاورزی شهر نیمبلوک است.
فرماندار قاین تنظیم یک برنامه سه ساله برای زرشک و فرآوری آن، اصلاح ساختار صادرات این محصول، فعال شدن اتحادیه تولیدکننده و صادرکنندگان زرشک، برنامهریزی برای راه اندازی شرکت مدیریت صادرات آن، تشکیل جشنواره و سمینار و بازاریابی محصول، مشترک کردن صندوق توسعه صادرات زعفران با صندوق توسعه صادرات زرشک و جذب سرمایه گذاری را از جمله وظایف اتاق بازرگانی ذکر کرد.
به گفته وی اتحادیه تعاونی زرشککاران نیز در قیمتگذاری و همچنین تولید فرآوریهای زرشک نظارت خواهد داشت و بانکها برای ارائه تسهیلات بانکی فراخور نیاز واحدهای تولیدی و صادراتی فعالیت میکنند.
طاهری در پایان از همکاری وزارت امور خارجه برای تبلیغات محصول زرشک در کشورهای خارجی، معرفی محصول زرشک از طریق اینترنت و برگزاری نمایشگاه بر اساس مصوبات و تفاهمنامه منعقد شده خبر داد.