به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به هند، طبق یک گزارش منتشر شده مشخص شده صنعت فیلمسازی هند از نظر تعداد تولیدات سالانه در دنیا اول است. درسال 2005 در این کشور بیش از هزار فیلم ساخته شد، ولی این تعداد فیلم تنها یک درصد از میزان درآمد کل سینمای جهان را به خود اختصاص داده است.
سینمای هند با نام بالیوود سالهاست با تولیدات فراوان خود در تلاش برای جذب مخاطب خاص خود است که البته تا حدود بسیاری موفق نیز بوده است، آنچنانکه در بسیاری از کشورها گوی سبقت را از هالیوود ربوده است.
مرکز فیلم سازی هند که بالیوود نام دارد، سالانه بیش از 900 فیلم سینمایی را که اکثر آنها سه ساعته هستند، روانه بازار میکنند.
بالیوود تاریخچه یکصد و چند ساله دارد. مردم هند به تماشای فیلمهای سینمایی کشور خود علاقه و دلبستگی ویژهای دارند، آنچنانکه با وجود فقر شدید اقتصادی، مردم این کشور درآمد ساعتها تلاش و کارگری خود را در پایان روز، صرف رفتن به سینما و دیدن فیلم مورد علاقه خود می کنند.
چندی قبل روزنامه "دیلی استار" نیز درباره تولید فیلمهای بالیوودی نوشت : به ازای هر روز، در هند یک فیلم ساخته میشود و مردم این کشور با علاقه و عشق به تماشای فیلم ها می پردازند. امروزه دولت هند، بالیوود را به قطب صنعت گردشگری خود تبدیل کرده است.
روزنامه "ایندیا اکسپرس نیز به نقل از یکی ازمسئولان وزارت گردشگری هند می نویسد : میخواهیم فیلمسازان خارجی را به سوی بالیوود بکشانیم، تا برای کار و فیلمبرداری از مناظر زیبای کشور هند استفاده کنند. همچنین دولت هند نیز دریافت مجوز فیلمبرداری از این کشور را آسان کرده است تا فیلمسازان اروپایی و آمریکایی به هند بیایند و از تسهیلات بالیوود به راحتی استفاده کنند.
تاریخچه سینمای هند
اولین تصویرهای سینمایی در هند در سال 1896 به نمایش درآمد؛ زمانی که "برادران لومیر"، شش فیلم صامت تهیه کردند که یک نسخه از این فیلمها به بمبئی رفت و برروی پرده سینمای آپاراتی نشان داده شد و تعجب همگان را برانگیخت.
اولین فیلم کوتاه هندی در سال 1899 توسط "هاریش چاندرا" ملقب به "سیودادا" تهیه و به روش شهر فرنگ "توماس ادیسون" به نمایش درآمد. او دستگاهی که شبیه شهر فرنگ بود درست کرد که تصاویر با حرکت سریع دست حرکت می کرد و اجسام متحرک به نظر می آمد. با ساخت این دستگاه سه فیلم کوتاه هندی به نمایش درآمد که مورد استقبال فراوان مردم قرار گرفت.
پیشکسوتان سینمای هند "میرالال سن" و "تالا والا" بودند، این دو در سال 1900 به تهیه فیلمهای کوتاه درکلکته و بمبئی پرداختند. در این میان در سال1902 "جی. اف. مادان" و "عبدالله اسوفالی" فیلمهای خارجی وارد هند کردند.
در سال 1912 "چی چیترگ و "ری جیتورنی" برای فیلمبرداری از کشور بریتانیا از هند خارج شدند. آنان می خواستند با نشان دادن این تصاویر کشور بریتانیا را به مردم هند بشناسانند.
در واقع تولد صنعت سینمای هند از سال1913 آغاز شد."داندیراج فالک" که به "داداصابح" معروف بود با راه اندازی یک موسسه فیلمسازی به طور جدی صنعت فیلم هند را افتتاح کرد. اولین فیلم هندی با نام "راجا" سوم می1913 در سینمای کرونیشن بمبئی روی پرده رفت.
در سال 1917 در بنگال اولین فیلم سینمایی بلند به نمایش درآمد.
اولین فیلم صداگذاری شده هندی به نام گآلام آرا" محصول کمپانی "امپریال فیلم" به کارگردانی "اردرشیر" در 14 مارس 1931 در سینما ماجستیک بمبئی اکران شد. این فیلم انقلاب بزرگی در صنعت سینمای هند به وجود آورد. در این سال تئاتریهای هند دست به اعتراض زدند زیرا مردم به تئاتر نمی رفتند و فیلمهای سینمایی جذابیت بیشتری برایشان داشت. مردم هند از همان روزهای اول افتتاح سینمای هند جذب آن شدند و حتی حاضر نبودند به خانه خود بروند. از صبح تا شب درسینماها تجمع می کردند و به تماشای فیلمهای سینمایی می پرداختند.
بالیوود در قرن 21
با فرا رسیدن قرن بیست و یکم، فیلمهای بالیوودی بیشتر به سویغرب رو آورد تا حدی که دیگر نمی توانهنرپیشه های هندی را با هنرپیشههای اروپایی و آمریکایی تشخیص داد و فرقی بین آنان گذاشت.
امروز ظاهر سینمای هند و بازیگرانش بسیار متاثر از سینمای هالیوود است و آنچه به عنوان وجه مشخصه یک هندی در فیلم به منصه ظهور می رسید ( نظیر لباس ساری یا خال روی پیشانی مردان و زنان) دیگر وجود ندارد .
هالیوود، بالیوود را رقیب خود میداند و بالیوود توانسته تا حد زیادی خود را به هالیوود برساند.
شبکه ZDF آلمان در گزارشی درباره سینمای هند گفت : از زمانی که مردم آلمان متقاضی تماشای فیلمهای هندی شدهاند، هالیوود نگران شده و بالیوود را رقیب سر سخت خود می داند. اکنون بالیوود در بمبئی و هالیوود درلس آنجلس مانند دو رقیب حرکت می کنند.