۹ فروردین ۱۳۸۹، ۱۳:۴۱

گزارش خبری مهر/

معضل تکراری چادرهای نوروزی در شیراز / مسافران از خجالت شهر در می آیند!

معضل تکراری چادرهای نوروزی در شیراز / مسافران از خجالت شهر در می آیند!

شیراز - خبرگزاری مهر: داستان چادرهایی که هر ساله در ایام عید در گوشه و کنار شیراز و حتی در معابر پر رفت و آمد شهر از سوی مسافران برپا می شود این موضوع را تداعی می کند که مسافران و حتی مسئولان به زیبایی منظر این شهر فرهنگی در ایام نوروز اهمیتی نمی دهند.

به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، هرسال با فراررسیدن ایام نوروز، شیراز میزبان حجم گسترده ای از مسافرانی بوده که به استان فارس و این شهر سفر کرده و اگر حتی قصد سفر به جنوب کشور را نیز داشته باشند بازهم حداقل یک روز را در این شهر سپری می کنند.

اینکه هر ساله این تعداد از مسافران نوروزی وارد استان فارس و شهر شیراز می شوند خود جای امیدواری دارد که می توان با کمی برنامه ریزی و دقت از این فرصت برای شهر و استان ارمغانی مناسب را بدست آورد اما برخی بی برنامگی ها و بی توجهی ها نسبت به ورود این مسافران نوروزی باعث می شود که این فرصت نه تنها مورد استفاده لازم قرار نگیرد بلکه آسیبهایی را به شهر وارد کند که جبران آن منوط بر تحمل و پرداخت خسارات زیادی باشد.

یکی از این بی برنامگی ها در حوزه اسکان مسافرانی بوده که قصد ندارند در کمپها، هتلها، اقامتگاه ها، مهمانسراها، مدارس، ورزشگاه ها و.. اقامت کنند و بیشتر ترجیح می دهند چادر خود را در هر نقطه ای که صلاح دانسته برپا کنند بدون توجه به اینکه این عمل چه تاثیراتی را می تواند برای شهر در پی داشته باشد.

هرساله با فرارسیدن ایام نوروز متولیان امر و دستگاه های متصدی برای اسکان مسافران نوروزی در ستاد تسهیلات نوروزی شهرستان شیراز اقدامات مناسبی را به عمل می آورند که از آن جمله می توان به ایجاد کمپهای مناسب در نقاط مختلف شهر، اختصاص کلاسهای درس و اقامتگاه ها و.. اشاره کرد تا جوابگوی سفر حجم گسترده ای از هموطنان باشد اما نمود این سفرها در سطح شهر این موضوع را در نظر می گنجاند که گویی در برنامه ریزی های ستاد تسهیلات نوروزی، برای چادرهایی که بدون ضابطه در سطح شهر برپا می شود تدابیری اندیشیده نشده است.

معضل ایجاد چادرهای مسافران نوروزی در شهر شیراز مربوط به دوره زمانی خاصی نیست اما شدت و کمیت آن در طول سالهای مختلف نیز متغیر است. در یک سال نظیر نوروز 88 برنامه ریزیهای مناسبی برای جلوگیری از برپایی چادر در معابر شهری و پارکها صورت گرفت که اما در نوروز 89 ساماندهی چادرهای مذکور چندان در دستور کار قرار نگرفت و این امر چنان آلودگی بصری را در شهر ایجاد کرده که شهروندان شیرازی با دیدن مناظری از برپایی این چادرها در مراکز مختلف شهری گلایه دارند.

برپایی این چادرها در شهر شیراز در نقاط مختلف نظیر دروازه قرآن در ورودی اصلی شهر، پارک آزادی به عنوان یکی از پارکهای اصلی شیراز و پارکهای اطراف حافظیه و ... بیشتر قابل مشاهده بوده و زیبایی منظر شهری را تحت الشعاع خود قرار داده است.

برپایی چادر در مقابل تالار اصلی شیراز

تبعات ایجاد چنین چادرهایی از چند بعد قابل بررسی است یکی اینکه این چادرها که در طول 13 روز ایام نوروز برپاست، زیبایی سیمای شهر را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده و انجام کارهایی نظیر شستشوی لباس در معابر عمومی و خشک کردن آن روی درختان چنان آلودگی بصری را ایجاد کرده که افرادی که می خواهند از پارکها استفاده کنند با دیدن این وضعیت از محل گریزان می شوند.

آلودگیهای زیست محیطی نیز یکی از پیامدهای مهم ایجاد چادر در معابر عمومی و پارکها به شمار می رود. در این خصوص باید گفت زمانی که مسافران نوروزی به غیر از مکانهایی که ستاد تسهیلات نوروزی برای اقامت تعیین کرده اسکان می یابند به طور طبیعی چاره اندیشیهای زیست محیطی نیز در این مناطق انجام نگرفته و در پی آن شاهد هستیم که آشغالها هر روز در گوشه و کنار این فضاهای شهری ایجاد شده و در این مابین نیز سازمان بازیافت شهرداری نیز باید در این ایام با اختصاص نیروی مضاعف و پرداخت هزینه های زیاد در پاکسازی محل اقدام کند.

مسائل بهداشتی نیز یکی از موارد مهم در این ایام محسوب می شود که در جای خود باید مورد توجه و چاره جویی قرار گیرد. به طور طبیعی یک پارک به واسطه پارک بودن آن از سرویس بهداشتی برخوردار است نه به واسطه محلی برای اسکان چند روزه صدها مسافر نوروزی که دائم در آن اقامت دارند از این رو هرچقدر در این ایام نسبت به اضافه کردن سرویسهای بهداشتی اقدام شود به طور طبیعی جوابگوی حجم مسافران موجود در پارکها نبوده از این رو مناظری در پارکها ایجاد می شود که چندان جالب و در خور شان نیست.

نمونه ای از آلودگی بصری که مسافران نوروزی در شیراز پدید آورده اند

البته باید در نظر داشت که به عنوان مثال شهرداری شیراز برای رفاه مسافران نوروزی بیش از 70 چشمه سرویس بهداشتی را برای این ایام در دروازه قرآن مستقر کرده اما در کنار اینکه گفته می شود که مسئولان در این خصوص چندان چاره جویی نکردند باید به بی توجهی خود مسافران نیز توجه داشت که سعی ندارند از مکانهایی که به صورت مناسب برای اقامت آنها پیش بینی نشده استفاده کنند و صفهای طولانی سرویس بهداشتی را به رفاه و آسایش در کمپهای مجهز ترجیح می دهند.

این شرایط را می توان با کلانشهرهای دیگر کشور نیز مقایسه کرد که چگونه در این رابطه چاره جویی شده است. در اصفهان نسبت به جلوگیری از برپایی چادر در نقاط مختلف شهر و پارکها اقدام و مسافران را به مکانهای از قبل پیش بینی شده هدایت می کنند و این امر به صورت جدی مورد توجه مسئولان قرار گرفته است و در مشهد نیز وضعیت به همین ترتیب دنبال می شود.

مسئولان: شیرازیها مهمان نواز هستند

به گزارش مهر، در این خصوص مسئولان شهر شیراز و متولیان حوزه اسکان درباره اینکه چرا مهمانان نوروزی به صورت مطلوب و در خور شان شیراز ساماندهی نمی شوند چنین نظر می دهند که شیرازیها همواره مهمان نواز بوده و نمی توانند با جلوگیری از ایجاد چادر موجبات رنجش مسافران را فراهم آورند یا اینکه چنین توجیه می کنند که وضعیت شیراز از اصفهان به مراتب بهتر بوده و در مورد مشهد نیز به واسطه زائر پذیر بودن این شهر در طول سال طبیعی به نظر می رسد که تدابیر لازم در حوزه اسکان اتخاذ شده باشد.

چنین توجیهاتی از سوی متولیان امر در بخشهای مختلف قابل نقد است اول اینکه نمی توان به واسطه اینکه شیراز همواره مهمان پذیر بوده به این امر راضی شد که هر ساله در ایام نوروز بدون اینکه بازخورد اقتصادی مناسبی برای شهر ایجاد شود اسکان مسافران نوروزی را در بخش ایجاد چادرهای شخصی به حال خود رها کرد.

فضای معابر شهر در تسخیر مسافران نوروزی

در این خصوص باید چنین توضیح داد که طی مدت اخیر خبرنگار مهر به طور مستمر و دقیق مسافران نوروزی که بدون ساماندهی در پارکها و فضاهای شهری اسکان یافته اند را مورد دقت و بررسی قرار داده و این بررسیها نشان می دهد که آن دسته از مسافرانی که در معابر عمومی چادر می زنند از نظر غذایی خودکفا بوده و جزئی ترین اقلام خوراکی خود را از خانه و شهر خود آورده اند و در این شهر فقط در حوزه اقلام خوراکی به خرید نان و اقلامی این چنینی بسنده می کنند.

در حوزه استفاده از امکان تاریخی نیز در بازدیدی که خبرنگار مهر از چند محل داشت به این موضوع برخورد کرد که در برخی مواقع گروه های 10 تا 13 نفره فقط با خرید دو یا حداکثر سه بلیط قصد دارند از مکانهای گردشگری و تاریخی بازدید کنند.

باید در نظر داشت که چنین مسافرانی که حتی حاضر نیستند کوچکترین اقلام خود را از شیراز تامین کنند یا بلیط ورود به مکانهای گردشگری را نمی پردازند و فقط باعث می شوند که شیراز متحمل هزینه هایی شود که بازگشت ندارد، چه توجیهی دارد که موجب می شود این وضعیت را حداقل در فضاهای شهری به ساماندهی نرساند و صرفا به خصیصه مهمان نوازی اکتفا کرد بدون اینکه به سایر جنبه های این امر توجه جدی داشت.

در عین حال این وضعیت تا جایی ادامه دارد که در پی ورود حجم گسترده ای از مسافران نوروزی به عنوان مثال قیمت مرغ گرم که باید دو هزار و 850 تومان یا سه هزار و 190 تومان باشد با افزایش دو برابری مواجه شود.

بر همین اساس گرانفروشی در برخی از واحدهای صنفی نیز یکی از تبعات منفی بوده که سفرهای نوروزی برای شهر به ارمغان آورده است هرچند که مسئولان شهرستان شیراز و استان فارس در مورد برخورد با این پدیده در ایام نوروز اعلام کرده بودند که برخورد قانونی و قاطع خواهند داشت.

به هر حال این امر به یک عادت تبدیل شده که هرساله شیراز با طیف گسترده ای از مسافرانی مواجه شود که توجیه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برای شهر ندارند.

با این تفاسیر مسئله فضاسازی شهری و در مجموع آسیبهایی که در این شهر طی ایام نوروز ایجاد می شود باید به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد و با فرهنگسازی مناسب در دست اقدام قرار گیرد.

کد خبر 1055443

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha