۷ شهریور ۱۳۸۳، ۱۷:۰۴

مشروح سخنان رئيس جمهور در كنفرانس خبري با خبرنگاران داخلي و خارجي (1)

سيد محمد خاتمي رئيس جمهور امروز مصاحبه مشروحي را با حضور بيش از 100 خبرنگار رسانه هاي داخلي و خارجي انجام داد كه در اين مصاحبه در خصوص مسائل و مشكلات دولت در 8 سال رياست جمهوري خاتمي، مسائل عراق و منطقه، پرونده هسته اي ايران و ... بحث و تبادل نظر شد.

 به گزارش خبرنگار سياسي "مهر" رييس جمهور در آغاز كنفرانس خبري خود در سخناني با تبريك ميلاد امام علي (ع) و گراميداشت هفته دولت ياد و خاطره شهيدان دولت به ويژه شهيدان رجايي و باهنر را گرامي داشت.

رييس جمهور تصريح كرد: جمهوري اسلامي ايران و دولت من همواره منادي گفتگو و آرامش و تنش زدايي بوده و بر سه اصل پايدار تاريخي مطالبه ملت ايران درطول 150 سال گذشته كه همانا آزادي، استقلال و پيشرفت ايران است تكيه داشته است.

سيد محمد خاتمي گفت: هيچگاه وجدان بشري درجهان از سوي نمايندگان آنها كه همانا انديشمندان و متفكران بوده است اين قدر نسبت به جنگ و خشونت حساسيت نداشته و گفتمان غالب بشر امروز عدالت، استقرار همزيستي، صلح و پرهيز از خشونت و جنگ است.

وي اين امر را دستاوردي مبارك براي بشر امروز دانست و گفت: خشونت درعمل و در ذهن مساله اي است كه اگر آن را مهار كنيم به جهاني سرشار از صلح و آرامش دست مي يابيم. زيرا خشونت بصورت تروريسم دولتي يا غيردولتي يا بصورت جنگ و اشغال و يا هر بهانه ديگري امروز منفور جهانيان است.

خاتمي تاريخ 150 گذشته ايران را يادآور شد و گفت: اين ملت درهمه مراحل شكست و پيروزي، نداي آزادي ، استقلال و پيشرفت را سر داده و در عين حال فرهنگ غالب خود را يك فرهنگ ديني و مذهبي قرار داده است.

رييس جمهوري گفت: روح فرهنگ ايراني، فرهنگي خدايي و ديني است كه پس از اسلام بارورتر شد و بارها من تاكيد كردم كه مطالبات تاريخي را انقلاب اسلامي و هويت تاريخي پيوند داد و آزادي، استقلال و پيشرفت را از خواستگاه ديني و تاريخي خود دنبال كرد.

خاتمي گفت : تقابلي كه در طول 100 سال گذشته به خاطر استبدادزدگي در مقابل تجدد و نوگرايي ايستادگي كرد يك دسته افرادي بودند كه بنام دفاع از سنت از پيشرفت و آزادي دل خوشي نداشت و جرياناتي كه در مقابل آنها ايستاد با عمق وجدان ايراني سر سازگاري نداشتند.

رييس جمهوري گفت: جريان سومي كه همواره مظلوم بوده اصلاح طلبي و اصلاح گرايي بوده است چرا كه معتقد بودن اصلاحات شرط بقاي يك كشور است و از سويي معتقديم به مباني ديني جامعه كه بايد با آزادي ، استقلال، پيشرفت و مردم سالاري و ارزشهاي ديني با يكديگر سازگار باشند و پيروزي انقلاب اسلامي الگوي بومي آن چيزي بود كه ملت مي خواستند يعني حكومت متكي بر آرا و نظر و اراده و نظارت مردم. آزادي، مشاركت سياسي، اقتصادي و فرهنگي كه البته با معيارهاي ديني همسو است.

وي افزود: در طول 150 سال گذشته دو اسلام داشتيم. اسلامي كه مدافع استقلال و آزادي و مردم سالاري بود و اسلامي كه بنام دفاع از ارزشها برگشت به عقب را دنبال مي كرد.

خاتمي گفت:  با توجه به قانون اساسي هر چند درعمل با مشكلاتي روبرو شد اما درعمل اسلام نوع اول تجلي پيدا كرد نه اسلام طالباني كه افغانستان تجلي يافت.

رييس جمهوري در بخش ديگري از سخنانش افزود: امروز تقابل ما با آنهايي است كه مخالف استقلال هستند و با ديدهاي تنگ و واپس گرا كه اسلامي بودند و اصولگرا بودن را به معناي نفي نوگرايي و تجدد مي دانند و براي اين امر از دست زدن به ترور و خشونت ابايي ندارند.

وي گفت: ما دعوت كننده به اسلامي هستند كه با حقوق بشر سازگار است. اين خواست ما بوده و خواست انقلاب ما و ملت ما كه همواره بر اين اصول پافشاري كرده اند.

رييس جمهوري گفت: اينكه دولت در خواسته ها و برنامه هايش چقدر موفق بوده است يا نه و اينكه چقدر به آنها وفادار بوده موضوع ديگري است و اگر منصفانه بخواهيم موفقيت ها و ناكامي ها را با توجه به شرايط جامعه بسنجيم خود موضوع ديگري است.

رييس جمهوري در بخش ديگري ازسخنانش با اشاره به تلاش خبرنگاران در انعكاس خبرها و حوادث نقاط مختلف جهان گفت:  اولين حلقه اي كه همواره در جنگها، بحران ها و درگيري ها پيشتازند و هدف قرار مي گيرند خبرنگاران هستند و به همين دليل درسالهاي گذشته خبرنگاران زيادي كشته، دستگير و زخمي شده اند.

خاتمي با بيان اينكه دركشور ما نيز خبررساني امر مهمي است و خبرنگاران با نارسايي ها و مشكلات زيادي روبرو هستند اميدواريم با صبوري و واقع بيني به سوي آينده اي بهتر حركت كنيم. هر چند خبررساني ما نيز بي عيب نبوده است اما نسبت به گذشته نيز ناراضي نيستيم و مي توانيم از گذشته دفاع كنيم.

رييس جمهوري دربخش ديگري از سخنانش با تجليل از شخصيت اميرالمومين علي(ع) در روزهايي قرار داريم كه مردي بدنيا آمد كه از كنده شدن يك خلخال از پاي يك غيرمسلمان بر مي آشفت و به صراحت مردم را به انتقاد از خود و شناخت و مطالبه حقوق خود دعوت مي كرد.

خاتمي گفت: علي(ع) حكومت را خدمت رساني به مردم مي دانست و همواره براي جامعه دغدغه عدالت داشت و با وجود حكومت ظاهريش كه كمتر از 5 سال طول كشيد كه با جنگها و آشوب هاي فرواني روبرو شد در پايان حكومت خود اظهار خوشحالي مي كند كه در سراسر قلمرو حكومت وي انساني نيست كه از گندم و سرپناه برخوردار نباشد.

سيد محمدخاتمي، رييس جمهور با اشاره به اينكه اصراري براي حضور درعرصه انتخابات و انتخاب شدن به عنوان رييس جمهور را نداشتم،گفت: آمدن من پديده اي در درون جمهوري اسلامي بود و من نيامدم كه جمهوري اسلامي را عوض كنم يا جامعه را دچار تنش كنم و اعتقاد دارم كه هنوز قانون اساسي ما ظرفيتهايي دارد كه اگر عمل شود مي توانيم شاهد دستاوردهاي زيادي باشيم.

 رييس جمهور امروز در كنفرانس خبري با حضور خبرنگاران داخلي و خارجي اضافه كرد: خيلي از مسائل و ظرفيت هاي نهفته اي درقانون اساسي هست كه به علل مختلف به آن عمل نشده است ضمن اينكه حركت من در دو دولت درچارچوب نظام وبراي نظام بوده است.

خاتمي با رد اين موضوع كه يك رييس جمهور مي تواند به صورت اپوزيسيون در عرصه باشد، گفت: يك فرد مي تواند اپوزيسيون باشد و نقد كند اما اين به معناي ضرر رساندن به نظام جمهوري اسلامي نيست. خط قرمز من اصل نظام است كه لطمه نبيند و همچنين تلاش براي اصلاحات است و امروز هم مي بينيم كه گفتمان مردم سالاري گفتمان غالب شده است.

وي درخصوص تشكيلات موازي اطلاعاتي دركشور گفت: من معتقدم كه يك دستگاه اطلاعاتي متشكل بيشتر وجود ندارد و آن وزارت اطلاعات است. البته دستگاههاي هستند كه به لحاظ حيطه كاري كارهاي را در زمينه اطلاعات انجام مي دهند اما عبور از حيطه  اطلاعات خصوصي جرم است و غيرقابل بخشش.

خاتمي درعين حال افزود: من منكر وجود حركات موازي اطلاعاتي نيستم و اين مسائل را خدمت مقام معظم رهبري هم عنوان كردم و اعتقاد دارم كه بايد هر حركت اطلاعاتي كه انجام مي شود همراه با وزارت اطلاعات باشد.

وي در بخش ديگري از مصاحبه خود درخصوص بحران هسته اي ايران و تاثير آن در روابط با دنياي غرب گفت: در اين راستا دو مسئله وجود دارد يكي حق مسلم قانوني دولتهاي عضو ان پي تي براي داشتن فن آوري صلح آميز هسته اي و دومي خطرناك بودن گسترش سلاح هاي اتمي در دنيا است.

رييس جمهوري اضافه كرد: يكي از خطراتي كه دنياي امروز را تهديد مي كند گسترش سلاحهاي اتمي توسط كشورهايي است كه در اين سازمانهاي مهار كننده عضويت ندارند كه از جمله آن اسراييل است. پيشنهاد كرديم كه خاورميانه عاري از سلاحهاي اتمي شود و در مقابل هم اين حق را طرح كرديم كه صاحب تكنولوژي صلح آميز هسته اي شويم.

وي با اشاره به اينكه تنها مصرف ما از اين تكنولوژي در راستاي توليد سوخت براي كارخانه هايي است كه با اتم، برق توليد مي كنند است، گفت: ما بيش از اين نمي خواهيم و اين حق ماست ضمن اينكه اين آمادگي را داريم كه هر تضميني را به دنيا بدهيم كه به سوي سلاح اتمي حركت نمي كنيم چون جزو دكترين ما نيست. ضمن اينكه همكاري هاي بسيارخوبي در اين زمينه با آژانس و سه كشور اروپايي داشتيم.

خاتمي ابراز اميدواري كرد در نشست ستپامبر بدون تاثير از فضاي سياسي يك گام جلوتر به سمت اطمينان سازي حركت كنيم زيرا به نظر نمي رسد مشكلي وجود داشته باشد.

وي در پاسخ به سوالي ديگر در خصوص نقش دانشجويان و دانشگاهيان در ايجاد حماسه دوم خرداد ، حضور نخبگان در انتخابات آتي رياست جمهوري به عنوان انتخاب كننده و حضور آقاي ميرحسين موسوي به عنوان انتخاب شونده به تشريح فضاي سياسي جامعه و همچنين دستاوردهاي دولت در زمينه دانشگاهها پرداخت.

رييس جمهوري گفت: از نظر سياسي دانشگاهها همواره پيشتاز بوده اند اما دو مشكل وجود دارد يكي به خاطر پايدارنشدن نهادهاي مدني و نيز نداشتن جايگاه مهمي كه مطبوعات بايد داشته باشند بار بسياري از مشكل جامعه را دانشگاهيان كشيده اند و اين نقصي است كه كشوري كه به سوي دمكراسي حركت مي كند دارد.

وي درعين حال نهادينه شدن نهادهاي مدني را يكي از دستاوردهاي دولت دانست و افزود: مسئله بعدي شتابزدگي ها و عدم تشخيص اولويتهاست. به دليل اينكه از سوي حكومتگران نقد كه بايد درجامعه مردم سالار نهادينه شود به معناي براندازي تلقي مي شود كه اين مسئله بايد از بين برود و به دليل شتابزگي نيز برخي احساس مي كنند كه نقد مرزهاي امنيت ملي را در مي نوردد كه اين دو مسئله مشكل ماست.

خاتمي درادامه با اشاره به جفاهايي كه بردانشگاهيان درجريان تير 78 و بعد از آن رفته است، گفت: تمام اين مسائل را قبول دارم اما در عين حال دانشگاههاي ما بايد بتوانند كه با درك موقعيت تاريخي با شكيبايي بيشتري مسائل را پيش برند.

رييس جمهور درخصوص انتخابات گفت: انتخابات رياست جمهوري سرنوشت سازترين انتخابات براي مردم است گرچه اعتراض دارم كه اختيارات رييس جمهور متناسب با وظايف او نيست و خواستم كه به اين مسئله رسيدگي شود اما به خاطر سوء برداشت ها موفق نشدم .

وي تصريح كرد: در انتخابات آتي بايد همه نخبگان و مردم حضور داشته باشند ضمن اينكه روند برگزاري انتخابات نيز بايد متفاوت با آنچه در انتخابات مجلس هفتم بود باشد. معتقديم كه آن روند صحيح نبود و تمام تلاشمان را براي اصلاح اين روند كرديم اما نشد چون بناي ما بر تشنج و تنش نبود.

رييس جمهور با اشاره به اينكه آقاي ميرحسين موسوي از چهره هاي برجسته نظام اسلامي است بر تلاش هاي دلسوزانه وي در 8 سال جنگ تحميلي به عنوان نخست وزير گفت: وي از سرمايه هاي انقلاب ما هستند اما اين كه شركت كنند در انتخابات يا خير مربوط به خود وي است و من فكر مي كنم تا انتخابات زمان زيادي داريم و اميدوارم كه انتخاباتي پرشور و با قدرت انتخاب بالا از سوي مردم داشته باشيم.

سيد محمد خاتمي ريس جمهو ر در ادامه كنفرانس خبري در پاسخ به سوالي درخصوص عملكرد دولت خود، گفت: ما و هيات دولت هيچ نگراني از نقد كردن نداريم و هر چند ممكن است در بخشي از نظام نقد را بر نتابند اما دولت من همواره انتقادپذير بوده است.

رييس جمهور با تاكيد بر اينكه همه موفقيت هاي دولت را با عدد و رقم نمي توان گفت، افزود : در بسياري از نقاط جهان دولتها سعي دارند صداي مردم و انتقاد را خاموش و يا به نفع خود به صدا در بياوردند اما دولت من در 7 سال گذشته انتقاد را پذيرفته و يك مورد هم نبوده است كه با فردي يا جرياني به خاطر نقد و انتقاد به دولت برخورد شود و اگر موارد ناچيزي هم بوده بلافاصله اعلام كرديم از هيچ كس و هيچ فرد معترضي شكايت نداريم.

خاتمي با اشاره به دستاوردهاي فرهنگي و سياسي دولت آن را قابل دفاع توصيف كرد و گفت: در عرصه مطبوعات رشد عظيمي داشته ايم و سه ، چهار روزنامه در گذشته امروز به دهها روزنامه سراسري و چند ماهنامه به دهها هفته نامه و ماه نامه تبديل شده است .

وي گسترش اينترنت و ارتباطات جمعي و افزايش تيراژ كتابها را از جمله دستاوردهاي دولت در عرصه فرهنگي دانست و افزود: معتقدم از لحاظ كيفي نيز رشد داشته ايم.

خاتمي تصريح كرد: امروزه نقد در كشور ما بسيار رايج شده است و ما هيچ گونه نگراني از نقد دولت نداريم.

رييس جمهور دلبستگي به انقلاب و معيارهاي ديني بعد از دوم خرداد و گرايش جوانان ما به درون نظام را از ديگر دستاوردهاي دولت دوم خرداد عنوان كرد و افزود: هر چند فرصت هايي به خاطر استفاده نكردن فضاي آغازين از سوي مدعيان اصلاح طلبي و يا تنگ نظراني كه آزادي و پيشرفت را به زيان جامعه مي دانستند از دست رفت اما توانستيم نسل دوم و سوم بعد از انقلاب را به وطن، انقلاب و جمهوري اسلامي دلگرم تر كنيم.

وي گفتمان غالب در چند سال گذشته را گفتمان مردمسالاري عنوان كرد و گفت: دغدغه صد سال گذشته مردم ما مرمسالاري بوده است كه همواره با موانع و مشكلات زيادي روبرو بود، مثلا مجلس مشرطه را به توپ بستند اما با فتح تهران به دست مبارزين مشروطه قدرت مردم اثبات شد.

خاتمي گفت: زد و خوردها و كشمش ها سبب شد مردم سالاري و مجلس مشروطه شكست بخورد و حكومت پهلوي روي كار بيايد. تا اينكه در بهمن 57 مردم به رهبري مستقيم روحانيت براي آزادي و مردم سالاري و نشان دادن قدرت خود انقلاب كردند.

رييس جمهوري با تاكيد بر اينكه قدرت از آن مردم است و ما خدمتگزار مردم هستيم، گفت: امروز همه از مردم سالاري سخن مي گويند هرچند درعمل با مشكلات و موانعي روبرو هستيم اما تلاش مي كنيم مردم سالاري را به طول كامل تحقق بخشيم .

وي دربخش ديگري از سخنانش دستاوردهاي اقتصادي دولت را قابل توجه دانست و گفت: از آغاز دولت من در سال 76 تاكنون شش ميليارد دلار بدهي دولت به خارج كمتر شده است. ما با تاسيس صندوق ذخيره ارزي 4 ميليارد دلار را به بخش خصوصي اختصاص داديم و امروز طرحهايي را كه من افتتاح مي كنم بخش قابل توجهي از آن با اعتباراتي است كه از همين صندوق ذخيره ارزي گشايش يافته است.

خاتمي به كاهش نرخ بيكاري در زمان فعاليت دولت خود اشاره كرد و گفت: در سالهاي قبل از دولت من بيكاري به 17درصد هم رسيده بود اما امروز در حدود 4/11 درصد است هر چند كه در جديدترين آمارها اين رقم به 6/10 درصد رسيده است .

رييس جمهور در ادامه به ساماندهي ماليات در كشور اشاره كرد و گفت: ما دو كار عمده در اين زمينه انجام داده ايم يكي اينكه ماليات بر توليد را كم كرديم و 5/2 درصد تخفيف داديم تا اقتصاد رونق بگيرد و ديگر اينكه معافيت مالي حقوق بگيران را به منظور افزايش قدرت خريد مردم انجام داده ايم و امروز كارمندان تا 170 هزار تومان حقوق از پرداخت ماليات معاف هستند.

خاتمي اظهار داشت: در دو سال گذشته رشد دريافت ماليات از سالهاي قبل از دولت من نشانگر توجه ما به اقتصاد در ايران بوده است.

وي به رشد سرمايه گذاري خارجي در سالهاي گذشته اشاره كرد و گفت: سرمايه گذاري خارجي 150 ميليون دلاري در قبل از 76 امروزه به يك ميليارد و 800 ميليون دلار رسيده است و چهارميليارد دلار ديگر نيز در دست اجرا است.

رييس جمهوري با اشاره به تلاشهايي كه براي رشد تكنولوژي درصنايع كشاورزي و آب و برق انجام شده است اشاره كرد و گفت: ميزان تورم را نيز كنترل كرده ايم و امروز تورم در كشور ما 1/14 درصد شده است .

خاتمي تك نرخي كردن ارز را يكي از ديگر از اقدامات مهم دولت عنوان كرد و گفت: ما اين ريسك را پذيرفته ايم و با تك نرخي كردن ارز و پذيرفتن تورم آثار مثبت آن را دنبال مي كنيم و در اين راه جاي دارد از تلاشهاي مرحوم نوربخش و همچنين آقاي نمازي  و ستاري فر تشكر كنم .

وي به تلاشهاي دولت دربخش كشاورزي اشاره كرد و گفت : امروز با توليد 14ميليون تن گندم كه حدود 11ميليون تن از آن صرف نان مي شود براي اولين بار از واردات گندم خودكفا شديم.

رييس جمهور گفت : درطول 40 سال گذشته امسال براي اولين بار تراز تجاري كشاورزي ما مثبت شده است و صادرات محصولات كشاورزي ما بيش از واردات شده است .

خاتمي افزايش حداقل حقوق و دستمزد كارمند و كارگران را يكي ديگر از اقدامات مهم دولت اعلام كرد و گفت: امروز اختلاف گروه بالاي جامعه نسبت به پايين دو برابر كمتر شده و از نسبت 9 به 7 رسيده است .

سيدمحمدخاتمي رييس جمهوري در ادامه كنفرانس مطبوعاتي خود با اشاره به انتخابات رياست جمهوري آمريكا افزود: مشكل تغيير افراد نيست بلكه تغيير سياستهاي آمريكا مهم است و اگر رفتار آمريكا تغيير كند مي توان در روابط ايران و آمريكا شاهد تغيير بود.

خاتمي  درباره انتخابات رياست جمهور آمريكا و تاثير آن در رابطه ايران با اين كشور گفت: در 26 سال گذشته سياست كلي آمريكا سياست نادرستي بود و فقط در يك جا نشانه خوبي ديديم و آن اينكه وزير خارجه وقت آمريكا به اشتباهات خود درباره ايران اعتراف كرد.

وي افزود: اين فضاي نامناسب از درون آمريكا و از ناحيه كساني دامن زده مي شود كه نمي خواهند مشكل ايران و آمريكا حل شود و اين درحاليست كه سياستهاي كلي آمريكا عليه ايران ظالمانه و تحقيرآميز بوده است.

رييس جمهور گفت: تحولات در دولت مردان آمريكا به تغيير در رفتار مردان سياسي و سياست هاي اين كشور منجرنشده و در دوران نومحافظه كاران نه تنها ديوار بي اعتمادي فرو نريخت بلكه نوعي بي اعتمادي بيشتر ميان دنياي اسلام، جمهوري اسلامي و آمريكا ايجاد شد.

خاتمي با اشاره به انتخابات رياست جمهوري آمريكا افزود: مشكل تغيير افراد نيست بلكه تغيير سياستهاي آمريكا مهم است و اميدوارم با فشاري كه مردم آمريكا مي آورند از اين همه خيانت و تخريب فرهنگي آمريكايي و هزينه هايي كه مردم آمريكا مي پردازند كاسته شود.

وي تصريح كرد: اگر اين رفتار آمريكا تغيير كند تغيير در روابط ايران و آمريكا را شاهد خواهيم بود.

خاتمي درپاسخ به سوالي درباره تغييرات لايحه برنامه چهارم توسعه گفت: اين برنامه براي اجرا در دولت بعدي تصويب شده است و سنگين ترين، دقيق ترين و كارشناسانه ترين برنامه اي بود كه تاكنون در كشور نوشته شده است و اميدوارم هرچه سريعتر اجرا شود هر چند همين برنامه تغيير يافته در مجلس هفتم هم با ايراد شوراي نگهبان روبرو شده است.

رييس جمهور با اشاره به اينكه اين برنامه روحي داشته است كه اميدواريم اين روح از بين نرود، افزود: اين تغييراتي كه در مجلس هفتم شده است را با لوايحي كه تا آخر سال به مجلس مي فرستيم قابل حل است ولي اگر روح برنامه تغيير كند حتي اگر من هم اجراي  آن را برعهده نداشته باشم به ضرر مملكت و ملت مي دانم.

خاتمي درباره تعامل مجلس و دولت گفت: دولت بناي تعامل با مجلس هفتم را داردو در اين راه نشست مشتركي داشتيم و در آينده نيز خواهيم داشت.

وي مشكلات ورزش ايران و شكست ايران درالمپيك آتن را ناشي از برخي تنگ نظري ها و مسائلي دانست كه مانع پيشرفت ورزش كشور شده است و ابراز اميدواري كرد موفقيتهايي كه در آتن كسب مي شود كمتر از المپيك سيدني نباشد.

رييس جمهور با اشاره به اينكه طرح جامعه ورزش از ابتداي كار دولت مورد توجه بوده است، گفت: در سالهاي گذشته بودجه ورزش را سه برابر كرده ايم و بر توسعه فضاهاي ورزشي تاكيد كرده ايم .

وي علمي نبودن ورزش و ناهماهنگي ميان تربيت بدني و آموزش و پرورش را مشكل عمده ورزش ايران دانست وگفت: بايد توجه عمومي و سرمايه گذاري كشور به ورزش قهرماني معطوف شود و اميدواريم با اجراي طرح جامع ورزش اين امر جامه عمل بپوشاند.

کد خبر 107557

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha