۱۹ خرداد ۱۳۸۹، ۱۶:۱۴

مظفری:

کمکهای بین الملللی به تالاب میقان در اختیار منابع طبیعی قرار نمی گیرد

کمکهای بین الملللی به تالاب میقان در اختیار منابع طبیعی قرار نمی گیرد

اراک - خبرگزاری مهر: مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی گفت: کمکهایی که تاکنون از سوی سازمان های بین المللی برای حفظ تالاب میقان در اختیار ایران قرار داده شده است در اختیار منابع طبیعی قرار نمی گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر در اراک، عباس مظفری ظهر چهارشنبه در جمع خبرنگاران در اراک با اشاره به تلاش این اداره کل برای جلب کمک های بین المللی برای حفاظت و حراست از تالاب میقان گفت: محیط زیست با دریافت این کمک ها نسبت به اجرای برنامه های خود اقدام می کند که در همایش ملی دو روزه مقابله با بیابان زایی تلاش خواهد شد نسبت به جلب این کمک ها در راستای برنامه های این اداره در استان نیز اقدام مناسبی صورت گیرد.

مظفری تاکید کرد: هر گاه صحبت از کویر میقان می شود همه توجهات به سمت تالاب میقان جلب می شود در حالی که حفظ تالاب میقان باعث حفظ آبهای زیر زمینی است که حفظ این آبها سبب حفظ گونه های گیاهی می شود ولی اینکه به چه میزان کمک برای این موضوع دریاقفت می شود و این اعتبارات در کجا هزینه می شود موضوعی است که محیط زیست باید به آن پاسخ دهد.

به گفته وی، از 50 هزار هکتار کویر میقان تنها 12 هزار هکتار آن را تالاب تشکیل می دهد که اجرای عملیات های اصلاحی در تالاب به دلیل آبگیر بودن آن امکانپذیر نیست ولی از 38 هزار هکتار باقی مانده تاکنون در سطح 20 هزار هکتار عملیات اصلاحی به انجام رسیده است که برای مابقی آن نیز سالانه عملیات اصلاحی جدید به انجام می رسد.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی یادآور شد: به دلیل بروز خشکسالی و نیز زاد آور نبودن گونه گیاهی آترپلیکس به عنوان تنها گونه مقاوم گیاهی قابل کشت در کویر، سالانه برای احیای گونه های گیاهی هزینه های بسیاری برای کشت این گونه هاصرف می شود که این موضوع نشان دهنده این است که اجرای عملیات های اصلاحی نمی تواند متوقف باقی بماند و باید سالانه نسبت به احیای این عملیات ها اقدام شود.

هشت شهر استان مرکزی در معرض تهدیدات بیابان

مظفری ادامه داد: هم اینک از 12 شهر استان مرکزی هشت شهر در معرض تهدیدات بیابانها قرار دارند که باید با برنامه ریزی نسبت به برطرف کردن این مشکل در این شهرها اقدام لازم صورت گیرد.

وی خاطرنشان کرد: از نظر بعد کویری شهر اراک درمعرض بیشترین آسیب و از نظر بیابان زایی نیز شهرهای ساوه و زرندیه در کانون مشکل قرار دارند که علاوه بر این شهرها دلیجان، محلات، کمیجان و خنداب نیز با این مشکل روبه رو هستند.

این مسئول اضافه کرد: هم اینک بخشی از فرودگاه اراک در تحت الشعاع کویر میقان در18 کیلومتری شهر اراک قرار گرفته است و برخی از روستاهای اطراف نیز با این مشکل روبرو هستند که با اقدامات مربوط به تثبیت خاک و نیز اصلاح و احیای خاک در این منطقه تلاش شده است از آسیب ها و شدت آن در این منطقه جلوگیری شود.

مظفری با اشاره به اینکه در صورت بی توجهی به طرح های اصلاحی و تثبیت خاک در کویر میقان با مشکلات جدی در این بخش روبرو خواهیم شد، اظهار داشت: اثرات زیست محیطی کویر میقان بر شهر اراک بسیار بالا است و تا پیش از اجرای طرحهای مربوط به اصلاح و احیای زمین در این منطقه با مشکلات بسیاری رو به رو بوده ایم که با اجرای این طرح ها بخش اعظمی از این مشکلات کاهش یافته است.

وی خشکسالیهای متعدد، کاهش منابع آبی زیر زمینی و شور شدن خاک، کاهش پوشش جنگلی، چرای مفرط دام درمراتع، آلودگی آبهای زیر زمینی از طریق پسابهای صنعتی، تخریب و تصرف اراضی مرتعی و تغییر کاربری نامناسب این اراضی، کاهش کیفیت خاک و منابع خاکی را از جمله علل بیابان زایی و گسترش آن عنوان کرد و گفت:در استان مرکزی 24 درصد از 49 هزار هکتار اراضی موجود بیابانی است که از این میزان 50 هزار هکتار آن در منطقه کویری میقان اراک واقع شده است.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی با اشاره به اینکه این استان از جمله 18 استان بیابانی کشور محسوب می شود خاطرنشان کرد: استان مرکزی برای جلوگیری از گسترش پدیده بیابان از اعتبارات ملی و استانی استفاده می کند ولی دیدگاهی در میان برخی مسئولان وجود دارد که با توجه به میانگین مناسب بارندگی در استان مرکزی نباید این استان را در رده استان های بیابانی قرار داد که این موضوع قابل قبول نیست.

مظفری یادآور شد: به منظور جلب حساسیت های لازم برای رسیدگی به موضوع بیابان ها برای اولین بار همایش ملی بیابان زدایی همزمان با روز جهانی بیابان زدایی در 27 خرداد ماه به مدت دو روز در اراک برگزار خواهد شد و در این همایش راهکارهای عملی و اجرایی برای مقابله با این پدیده در دستور کار شرکت کنندگان در این همایش دو روزه قرار خواهد گرفت.

وی با اشاره به اینکه در این همایش بیشترین تاکید بر روی تالاب و کویر میقان خواهد بود افزود: در همایش دو روزه و ملی مقابله با بیابان زایی در اراک تلاش خواهد شد نقشه راه و چشم اندازی روشن با پشتوانه علمی برای مقابله با این پدیده جستجو شود و علاوه بر آن تلاش می شود جاذبه های گردشگری، تفریحی، زیست محیطی و اقتصادی این منطقه بیش از گذشته معرفی و برای جلب و جذب گردشگر در این بخش و بهه برداری بهینه از امکانات موجود در کویر و تالاب میقان اراک اقدام شود.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی بیان داشت: افتتاح برج حفاظتی، تفریحی و گردشگری در میقان اراک با هدف ترویج فعالیت های حفاظتی و رصد بهتر بیابان از دیگر برنامه های پیش بینی شده در این همایش است که با راه اندازی آن به بسیاری از گردشگران امکان رصد بیابان در برج حفاظتی داده خواهد شد و محققان می توانند تغییرات و تحولات بیابان را در ارتفاع مناسبی از آن رصد کنند.

به گفته مظفری، توجه به پیامدهای بیابان زایی و چالش های فراروی توسعه بیابان در این منطقه و استان و بهر ه برداری علمی و مناسب از معادن موجود در کویر و تالاب میقان از دیگر اهداف برگزاری این همایش ملی در اراک است و تلاش خواهد شد با جلب نظر مسئولان مربوط به گونه ای عمل شود که از پساب تصفیه خانه فاضلاب اراک برای احیای کویراقدام شود که در صورت تحقق آن می توان نسبت به اجرای بسیاری از طرح های مربوط به کویر و تالاب میقان در حوزه فعالیت های کاری این اداره کل اقدام کرد.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی با اشاره به تلاش های این اداره کل برای جلوگیری از گسترش بیابان در استان مرکزی بیان داشت: با کاشت و کشت گیاه پر دوام آترپلیکس تاکنون بیش از 14 میلیون و 814 هزار اصله نهال آترپلیکس تولید و در سططح 55 هزار هکتار از اراضی بیابانی استان مرکزی به زیر کشت رفته است که با این اقدام از توسعه بیابان در استان جلوگیری شده است.

به مراتع آسیب نزنید

مظفری در ادامه با اشاره به آسیب های وارده به مراتع استان مرکزید به دلیل سود جویی و غفلت برخی افراد در حفظو حراست از منابع طبیعی بیان داشت: بیشترین و آسیب به کویر میقان از ناحیه چرای مفرط دانم در این منطقه به کویر میقان وارد می شود که این موضوع سبب تخریب پوشش گیاهی در منطقه می شود که برای حفاظت این این منطقه به عنوان ریه تنفسی شهر اراک برنامه ریزی های مناسبی از سوی این اداره کل صورت گرفته است.

وی با اشاره به اینکه نگرانی منابع طبیعی در تامین حقابه تالاب بزرگترین خطری است که آن را تهدید می کند اظهار داشت: وجود معدن سولفات سدیم در این منطقه و استفاده غیر علمی و برداشت های معدنی همراهر با تخریب منابع طبیعی موجود در آن از جمله بزرگترین تهدید هایی است که تالاب میقان اراک را به خطر انداخته است که باید با استفاده از روش های برداشت علمی و بازسازی منابع تخریب شده در اثر برداشت سولفات باید از تالاب میقان اراک حفاظت بیشتری صورت گیرد.

مدیرکل منابع طبیعی استان مرکزی با تاکید بر منتفی شدن تهدیدات ناشی از بروز سیل در این منطقه گفتک با مهار کردن مسیل های عبور سیل و وارد شدن آن به تالاب هم اینک مشکلی از نظر ورود سیبل به تالاب و بر هم زدن اکو سیستم موجود در آن وجود ندارد.

ورود دام غیر مجاز به استان مرکزی به صفر رسید

مظفری در ادامه با اشاره به اینکه در سالهای گذشته دام غیر مجاز بسیاری برای چرا به استان وارد می شد بیان داشت: با اقدامات صورت گرفته در چهار سال گذشته و استقرار کمپ های متعدد در مناطق و گلوگاه های ارتباطی استان که دام های غیر مجاز از طریق آن وارد استان می شد هم اینک آمار ورود دام غیر مجاز به استان به صفر رسیده است که این موضوع ناشی از تلاش نیروهای حفاظتی و همیاران منابع طبیعی استان برای جلوگیری از چرا و در نهایت تخریب منابع طبیعی در استان دارد.

وی در ادامه با بیان اینکه منابع طبیعی استانر مرکزی بر اساس استاندارد ها به 200 نیروی یگان حفاظت نیازمند است بیان داشت: با این وجود هم اینک تنها 25 نیرو در این یگان در استان مرکزی فعالیت دارند که این تعداد معادل 15 هزار هکتار به ازای هر نیرواست که با این وجود در همه شهرهای استان مرکزی پاسگاه های حفاظت از مراتع وجود دارد که خلاها و کمبودها در این زمینه با استفاده از هزار نیروی همیار طبیعت و مراتع طبیعی جبران شده است.

مظفری خاطرنشان کرد: با تلاش های صورت گرفته در سال های اخیر بیش از 13 هزار هکتار از اراضی و مراتع طبیعی استان از دست سودجویان خارج شده است به گونه ای که بر اساس آمارها بیشترین رفع تصرف در شهرستان های ساوه و زرندیه صورت گرفته است که از این نظر استان مرکزی روند روبه رشد واز نظر میزان تخریب ها از روند نزولی برخوردار هستیم که این موضوع نشان می دهد استفاده از توان بخش خصوصی و مردم در حفاظت از این منابع و مراتع بسیار راهگشا است.

مدیر کل منابع طبیعی استان مرکزی در ادامه با اشاره به شآمار آتش سوزی های در منابع و مراتع جنگلی استان گفت: در سال گذشته 41 مورد آتش سوزی در سطح 718 هکتار از اراضی جنگلی استان به وقوع پیوسته است که می طلبد مردم و گردشگران با حفاظت بیشتر و دقت در استفاده از وسایل خود زمینه را برای جلوگیری از بروز آتش سوزی در مراع و جنگل های استان فراهم کنند.

معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی نیز گفت: تاکنون بیش از 100 مقاله به دبیرخانه همایش ملی مبارزه با بیابان زایی در استان ارسال شده است که از این تعداد 89 مقاله پذیرش شده است.

یوسف یوسفی افزود: در دو روز برگزاری این همایش 16 مقاله به صورت شفاهی در قالب پنج میز تخصصی مقابله با بیابان زایی، مدیریت جامع آبر و خاک، ارزیابی اثرات زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعیر بیابان، تنوع زیستی و نیز نقش فناوری های نوین در مقابله با بیابان زایی ارائه خواهد شد.

وی اضافه کرد: در کمیته علمی این همایش دو روزه 67 نفر از اساتید دانشگاه هاع متخصصان و مدیران بخش های اجرایی کار داوری مقالات را به انجام خواهند رساند.

وی از نقش برجسته تشکل های مردمی و سازمان های مردم نهاد در برگزاری این همایش خبر داد و گفت: موسسه کیمیای سبز، سبز اندیشان و نیز همیاران طبیعت و منابع طبیعی از تشکل هایی هستند که در این همایش با فعالیت های خود می کوشند برای استان در زمینه مقابله با بیابان زایی اعتبارات ملی و بین المللی دریافت کنند.

یوسفی با اشاره به اینکه بیابان زایی هم اینک به مشکلی جهانی تبدیل شده است و بی توجهی به این موضوع پیامدهای ناخوشایندی را در پی خواهد داشت افزود: شعار امسال روز جهانی بیابان زایی بهبود خاک در هر جا و بهبود زندگی درهمه جا است و در این راستا برنامه های بسیاری در کشور و 100 کشور بیابانی در روز جهانی بیابان زدایی برگزار خواهد شد.

کد خبر 1097879

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha