به گزارش خبرنگار مهر، حمید پورآذری یکی از معدود کارگردانهای حرفهای تئاتر است که در فضاهایی غیر از سالنهای تئاتر هم آثاری را به صحنه میبرد. وی که سال گذشته با جوانان علاقمند به تئاتر فرهنگسرای بهمن نمایش "ادیپ" را در سوله پرورش قارچ به صحنه برد این بار به سراغ فضایی دیگر یعنی پارکینگ طبقاتی دانشگاه امیرکبیر رفته است.
این بار دانشجویان کانون نمایش دانشگاه امیرکبیر در کنار پورآذری به تولید و اجرای نمایشی با عنوان "دور دو فرمان" میپردازند که شاید یکی از خاصترین آثار تولید شده در حوزه تئاتر باشد. به گفته پورآذری اجرای "دور دو فرمان" از کافه لورکا واقع در ضلع جنوبی تئاتر شهر در خیابان بهرامی آغاز میشود و تماشاگران و علاقمندان به وسیله خودروهای در نظر گرفته شده از طریق خیابان حافظ و خیابان رشت به پارکینگ طبقاتی دانشگاه امیرکبیر منتقل میشوند. تماشاگران بلیت نمایش را هم باید از داخل خوردویی که شماره پلاک آن در اختیارشان قرار میگیرد تهیه کنند.
وقتی به محل تمرین نمایش "دور دو فرمان" وارد میشویم تمام بازیگران و عوامل نمایش که حدود 40 نفر هستند در حال گفتگو و بررسی صحنههای مختلف نمایش هستند. نسیم احمدپور از چهرههای جوان و شناخته شده تئاتر و عضو گروه تئاتر "دن کیشوت" و دراماتورژ نمایش "دور دو فرمان" در میان دانشجویان حضور دارد.
مکان تمرین که یکی از خانههای خریداری شده برای گسترش فضای دانشگاه امیرکبیر است فضای مناسبی برای تمرین این دانشجویان علاقمند و تشنه تئاتر نیست اما این گروه مستعد با تحمل شرایط نامناسب فضا به دقت موارد مهم و مورد نیاز را برای اجرای نمایش "دور دو فرمان" بررسی میکند. در بخشی از فضای تمرین عدهای از بازیگران به همراه پورآذری و احمدپور از جعبههای خالی کبریت به عنوان ماکت ماشینهای مورد نظر برای حمل تماشاگران استفاده و زمانبندی و موارد مورد نیاز را با هم مرور میکنند.
به همراه پورآذری ، احمدپور و تعدادی از عوامل گروه به پارکینگ طبقاتی دانشگاه امیرکبیر میرویم و از فضاهایی که قرار است نمایش در آنها اجرا شود بازدید میکنیم. به گفته پورآذری هر اجرا در نهایت میتواند پذیرای 40 تماشاگر باشد و کل نمایش دارای 20 داستانک است که در حدود 70 دقیقه روایت میشوند. البته گویا تمام تماشاگران شاهد روایت تمام داستانکها نخواهند بود و هر شب هر یک از مخاطبان در اجرای "دور دو فرمان" با روایتی جدید مواجه میشوند.
معتقدم نباید به سالنهای مشخصی محدود شد و با تعریف دادن به فضاهای مختلف میتوان از آنها به عنوان مکانهایی برای اجرای تئاتر استفاده کرد. |
پورآذری |
پورآذری درباره انگیزه خود از اجرای نمایش "دور دو فرمان" در پارکینگ طبقاتی دانشگاه و در فضایی بیرون از سالنهای تئاتری میگوید: بحث موقعیت و جغرافیا است. همان بحثی که پیتر بروک مطرح کرده است که هر مکان جایی برای اجرای تئاتر است. معتقدم نباید به سالنهای مشخصی محدود شد و با تعریف دادن به فضاهای مختلف میتوان از آنها به عنوان مکانهایی برای اجرای تئاتر استفاده کرد.
در حین این گفتگوها در پارکینگ طبقاتی دانشگاه امیرکبیر گشتی میزنیم و فضاهای مختلف آن را میبینیم. پورآذری با اشاره به پروسه یک ساله شکلگیری و تمرین نمایش "دور دو فرمان" میگوید: قرار بود این نمایش را شکل دیگری کار کنیم ولی وقتی پارکینک طبقاتی دانشگاه را دیدیم نظرمان تغییر کرد. نسیم احمدپور در گفتگویی که با هم داشتیم پیشنهادی را برای شکل اجرا به من داد که برایم جذاب بود و به خاطر همین پیشنهاد وارد مسیر دیگری شدیم. متن و بازیها متعلق به دانشجویان کانون نمایش دانشگاه امیرکبیر است و ما تنها تصاویر را انتخاب و آنها را ادیت میکنیم.
این کارگردان مستعد تئاتر حرفهای درباره بازخورد تماشاگران و علاقمندان تئاتر نسبت به اجرای نمایش "دور دو فرمان" خاطرنشان میکند: تنها چیزی که از بازخورد تماشاگر در حال حاضر میدانم این است که امکان همکاری و حتی مقاومت تماشاگر وجود دارد. در این نمایش تماشاگر باید دست به کارهایی بزند که در هیچ کاری شاید چنین تجربهای نداشته است. نمیدانم که تماشاگر مقاومت میکند یا همراهی؟ ما در گروه تنها پیشبینی میکنیم که چگونه با مخاطب ارتباط برقرار کنیم. اگر فضا را به درستی تعریف کنیم تماشاگر همراه میشود.
فضایی صمیمانه میان کارگردان و عوامل گروه وجود دارد و همه با شور و شوق خود را برای اجرای نمایش آماده میکنند. افسوس که همواره به نیروهای مستعد و توانا در حوزه هنر بخصوص تئاتر کمتوجهی شده و نمونه این کمتوجهی فضایی است که گروه نمایش "دور دو فرمان" در آن تمرین میکنند. امید است که با فراهم شدن بستری مناسب برای اجرای این نمایش زحمات و تلاشهای کارگردان، دراماتورژ، بازیگران و عوامل "دور دو فرمان" به نتیجهای مطلوبی برسد.
البته تنها توجهی که تا به حال به گروه نمایش "دور دو فرمان" شده این است که تمامی عوامل گروه و تماشاگران نمایش بیمه حوادث و دیه شدهاند که البته امید آن میرود تا پایان اجرای نمایش برگههای استفاده از این خدمات سفید بماند.
نمایش "دور دو فرمان" ساعت 19:30 اجرای خود را آغاز میکند و بهای تعیین شده برای بلیت این نمایش هم 8000 تومان است. محمد صفرپور و مجید لروند دستیاران کارگردان نمایش "دور دو فرمان" هستند و علی طباطبایی، نیما دهقانی، فرشاد جعفری، فروغ فرهنگ و آرش آرمون نویسندگان این نمایش هستند که به جز آرمون و جعفری دیگر نویسندگان به عنوان بازیگر هم در نمایش حضور دارند.
آیدین شفاهی اجرای موسیقی "دور دو فرمان" را بر عهده دارد و مصطفی محسنوند در کنار بازی طراحی پوستر نمایش را هم انجام داده است. فرشته رفیعیان، ناهید خاصی، علی خلیلی، سیدحامد حسینی، مریم روحیان، مهدی شاهدی، الهه الهی، فاطمه شکرریز، سوده چگینی، شهاب بهزادی، آرش صادقی، بیتا صمیمزاد، سعید میرزایی، گلزار علوی، احسان بدخشان، فاطمه فتاحیگویا، المیرا رضایی، المیرا علیحسینی، المیرا باقرزاده، مرجان کیانی، احمد فریدونی، نگار مناجاتی، راضیه فلاحی و مصطفی آقاحسینی دیگر بازیگران نمایش "دور دو فرمان" هستند.
نمایش "دور دو فرمان" با کارگردانی حمید پورآذری و دراماتورژی نسیم احمدپور از 22 تیرماه اجرای خود را در پارکینگ طبقاتی دانشگاه امیرکبیر آغاز میکند.
نظر شما