خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: "کتاب راهنمای جمهوری افلاطون" یکی از مجلدات مجموعه کتابهای راهنمای فلسفه انتشارات راتلج است که با تمرکز بر رساله جمهوری این فیلسوف میکوشد، وی و رسالهاش را در زمینه تاریخی خود قرار داده و جزء به جزء بخشها و استدلالهای اصلی آن را در این بستر شرح و نقد کند.
بیشک افلاطون یکی از برجستهترین فیلسوفان یونان باستان است و جمهوری نیز مشهورترین کتاب اوست. از همین روی پاپاس در این کتاب راهنما پس از شرحی کوتاه از زندگی افلاطون و زمینه تاریخی نگارش کتاب جمهوری به شرح و تفسیر متن جمهوری و اندیشههای اساسی مطرح در آن میپردازد و نقش و اهمیت کنونی آرای افلاطون در اندیشه فلسفی مغرب زمین را مورد کاوش قرار میدهد.
"کتاب راهنمای جمهوری افلاطون" در سه بخش تدوین شده است. در بخش اول که تنها یک فصل را شامل میشود زندگی افلاطون و کتاب جمهوری به صورتی گذرا مرور میشود. بخش دوم عنوان"استدلال جمهوری" را بر پیشانی دارد و در هشت فصل موضوعات و پرسشهایی چون "عدالت چیست؟"، "عدالت کدامین خیر است؟"، "عدالت در شهر"، "عدالت در نفس"، "سیاست ریشهنگر"، "مابعدالطبیعه و معرفتشناسی"، "ظلم در نفس و در شهر" و "هنر و نامیرایی" را مورد بحث و بررسی قرار میدهد.
بخش سوم با عنوان "مباحث کلی" به مباحث عام جمهوری باز میگردند که به زعم مؤلف در مرور آنها با نظر به کل جمهوری فوایدی وجود دارد. در فصل اول از بخش سوم، پاپاس به اخلاق و سیاست افلاطون با عطف نظر به دو پرسش اصلی توجه دارد. نخست اینکه وقتی افلاطون درباره عدالت سخن میگوید، از ثبات سیاسی دفاع میکند یا توازن روانشناختی؟ و دوم اینکه آیا افلاطون نظریهپرداز حکومت توتالیتر است؟
فصل دوم این بخش با عنوان "مابعدالطبیعه و معرفتشناسی افلاطون" به اشارههای جمهوری به مثالها و چگونگی مطابقت آنها و این پرسش که چه چیزهایی مثال دارند میپردازد و در نهایت در آخرین فصل از این بخش، "سرزنش و استفاده افلاطون از شعر" محور اصلی بحث پاپاس را تشکیل میدهد.
نظر شما