به گزارش خبرگزاری مهر، این کتاب اولین اثری است که در شرح حال عالمان و صوفیان عثمانی تألیف شده و شرح حال آنان را از بدو تأسیس این دولت در اواخر قرن هفتم تا نیمه دوم قرن 10 قمری که عصر حیات مولف است، در بردارد و در حقیقت کارنامه علمی عثمانیان در سه قرن آغازین حیات آن دولت است.
مولف در روزگاری که قریب 3 قرن از تأسیس دولت عثمانی می گذشت، در واپسین سالهای عمر خود که نابینا و خانه نشین شده بود، کتاب خویش را در قسطنطنیه بر اصحاب خویش املا می کرد. او خود در دیباچه کتاب تصریح می کند که تا زمان تألیف این کتاب کسی متصدی این کار نشده و او نخستین کسی است که به چنین کاری دست زده است.
وی کتاب خود را به خواهش یکی از ارباب فضل و کمال گردآورد و چنانکه در هامش کشفالظنون و نیز در حاشیه برخی نسخالشقائق آمده این شخص همان مولانا فضیلبن علی مفتی جمالی است. مولف به سال 968 قمری کتاب را به پایان آورده است و آن را به سلطان سلیمان قانونی اهدا کرد.
طاشکبری زاده در این کتاب، مجموعاً شرح 521 نفر از اعلام را در ده طبقه گرد آورده است که 150 نفر از مشایخ صوفیه و باقی آنان عالمان دینی، ادبا، شعرا، اطباء و دیگر دانشمندانند.
کتاب "الشقائق النعمانیه فس علماء الدولة العثمانیه" از سوی کتابخانه مجلس شورای اسلامی پاییز سال جاری منتشر و روانه بازار نشر خواهد شد.
نظر شما