به گزارش خبرنگار مهر، در مقاله روزنامه برونئی تایمز با عنوان "سکوت آمریکا در قبال سرکوب مردم بحرین" آمده است: در حالی که از سوی دولتمردان آمریکایی سخنان و اظهار نظرات زیادی در مورد تحولات و تحرکات مردمی در سوریه، یمن و لیبی شنیده می شود اما شاهد سکوت و عدم موضعگیری در مورد افزایش سرکوب اکثریت مردم شیعه و همچنین طرفداران حاکمیت دمکراسی در بحرین توسط گروه سنی حاکم هستیم.
شدیدترین انتقاد درباره تحولات بحرین را در هفته گذشته وزیر خارجه آمریکا خانم هیلاری کلینتون در مجمع جهانی اسلامی آمریکا ابراز داشت. وی بدون محکوم کردن اقدامات دولت بحرین خواستار اعمال روشهای سیاسی برای نیل به حقوق و آمال مردم بحرین شد و متذکر گردید که اقدامات امنیتی به تنهایی نمی توانند چالشهای پیش روی دولت آن کشور را برطرف نمایند.
بر اساس گزارشات و اخبار منتشره از سوی گروههای حقوق بشری بیش از دهها نفر از زمان اعلام مقررات حکومت نظامی از 15 مارس توسط نیروهای امنیتی بحرین کشته شده و بیش از 400 نفر نیز دستگیر یا ناپدید شده اند.
به گزارش دیدبان حقوق بشر(Human Rights watch-HRW) سه نفر از بازداشت شدگان درزندان جان باخته اند که مرگ یکی از آنها بخاطر اعمال خشونت در زندان بوده است.
اواخر هفته گذشته دیدبان حقوق بشر رژیم بحرین را متهم به ایجاد فضای رعب و وحشت از طریق ترور مردم در مناطق شیعه نشین و روستاهایی نمود که معمولاً به هنگام شب در آنها ناآرامی رخ می دهد. افراد متخصص از قبیل پزشکان ، وکلا و فعالین حقوق بشری نیز از این سرکوب در امان نیستند.
رسانه های منتقد دولت از انتشار هرگونه اخبار علیه دولت و اقدامات سرکوبگرانه دولت منع شده اند وبلاک نویسها بازداشت می شوند، روزنامه نگاران محلی به دادگاه احضار می شوند و روزنامه نگاران خارجی نیز از این کشور اخراج می گردند. حتی تعدادی از ستارگان و بازیکنان تیم ملی فوتبال این کشور بخاطر شرکت در تظاهرات صلح آمیز دستگیر شده اند.
به گفته Toby Jones یکی از کارشناسان مسائل خلیج فارس در دانشگاه Rutgers، شرایط بلحاظ کمی و کیفی در بحرین رو به وخامت است. به نظر می رسد دولت نه تنها اقدامات خشونت آمیز ودستگیریها را ادامه داده بلکه دامنه آنها را نیز گسترده و تشدید کرده است.
وی افزوده در حالی که گفته می شود این اقدامات در راستای حفظ قانون و نظم در جامعه می باشد، لیکن به نظر می رسد آنچه که می توان در توضیح شرایط موجود مطرح کرد دنبال کردن اقدامات انتقامجویانه از سوی دولت است.
به اعتقاد ناظران سکوت حاکم بر کاخ سفید در قبال تحولات بحرین حاکی از تسلیم شدن اوباما در قبال شرایط جاری است اگر نگوییم که از آنها چشم پوشی می نماید.
اقدامات سرکوبگرانه دولت بحرین به دنبال دیدار هفته گذشته رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا از عربستان سعودی تشدید گردید.
این سفر تلاشی بود جهت بهبود بخشیدن به روابط آمریکا با منطقه که به دنبال حمایت واشنگتن از کنار رفتن حسنی مبارک در ماه فوریه و اقدام مخالفین وی در 14 مارس رو به تیرگی گذارده بود. این موضع آمریکا چند روز قبل از اعلام حکومت نظامی در بحرین و همچنین اعزام 1500 تن از نیروهای عربستانی و اماراتی به آن کشور جهت جلوگیری از سقوط سلطان حمد بن عیسی آل خلیفه و دفاع از دولت وی در مقابل طرفداران حاکمیت دمکراسی، اتخاذ گردیده بود.
وقتی از رابرت گیتس درپایان سفر سوال شد که آیا با پادشاه عربستان درمورد حضور نیروهایش دربحرین نیزمذاکره صورت گرفت وی خیلی مختصر پاسخ داد" نه ". وی همچنین خاطر نشان ساخت واشنگتن هیچ طرحی برای انتقال پایگاه دریایی آمریکا از بحرین به نقطه دیگری را ندارد.
در واقع سکوت واشنگتن در خصوص سرکوب مردم در بحرین منبعث از دو هدف و ملاحظه عمده ژئو استراتژیک می باشد: حفظ پایگاه و تأسیسات نظامی آمریکا در بحرین و حفظ وجهه این کشور نزد همسایگان عرب بحرین به ویژه عربستان.
یکی از مقامات مجلس شورای عربستان " شورای مشورتی پادشاه" در دیدار با رابرت گیتس، در توضیح و تشریح تحولات منطقه به وی گفت بحرین برای شما همانند کوبا می باشد. یکی دیگر از اعضای هیات عربستانی دیدار کننده با وی گفته بحرین در 60 کیلومتری تأسیسات نفتی و پتروشیمی عربستان قرار دارد لذا عربستان چاره دیگری بجز اعزام نیرو نداشت .
بالاخره اینکه به اعتقاد Chris Toensing رییس پروژه اطلاعاتی و تحقیقاتی خاورمیانه عدم موضع گیری و محکوم نمودن سرکوبها دربحرین از سوی واشنگتن و تلاشهای آشکارعربستان درخدشه دارکردن چهره حقوق بشری وهواداری از دمکراسی آمریکا در منطقه، بدگمانی و شک و تردیدها را در خصوص نیات این کشور ایجاد می نماید.
وی می افزاید درحال حاضر نوعی تنفر وانزجار عمیق در منطقه نسبت به عربستان به خاطر نقش داشتن در مقابله با حرکتهای مردمی در جهان عرب و ترغیب دولتها جهت سرکوب بیشتر مردم، به وجود آمده است.
اگر به زمان دو سفر رابرت گیتس به منطقه توجه شود می توان نگرانی مقامات آمریکایی در مورد شریک استراتژیک خود در منطقه (عربستان) و تلاشهای عربستان در مقابله با تحولات منطقه را به خوبی دریافت.
در صورتی که به ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی توجه شود، شکی باقی نمی ماند که نوعی رضایت از عملکرد عربستان و بحرین نزد مقامات آمریکایی وجود دارد.
نظر شما