۵ خرداد ۱۳۹۰، ۹:۰۹

گزارشی از روستای اینترنتی/

جهان در دهکده ای کوچک/ قرن آباد مهد الکترونیک ایران

جهان در دهکده ای کوچک/ قرن آباد مهد الکترونیک ایران

قرن آباد - خبرگزاری مهر: روستای قرآن آباد از توابع شهر گرگان که تا دهه 80 آب و برق نداشت با اتصال به اینترنت و تبدیل شدن به اولین روستای اینترنتی ایران در آغاز دهه 90 نمادى از موفقیت فناورى اطلاعات در کشور و مهد الکترونیک کشور شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، اینجا در کنار بافت سنتی روستا و زندگی روز مره، اهالی بیش از هر جای دیگر با زبان و ادبیات اینترنت آشنا هستند و کودکان نیز الفبای اینترنت را بهتر از بزرگترها در دیگر مناطق می دانند و مشق می کنند.

اینجا قرن آباد است، روستایی از توابع گرگان مرکز استان گلستان، اولین پایگاهی که در پنجم خردادماه ۱۳۸۳ شاهد افتتاح رسمی مرکز جامع خدمات کاربردی ارتباطات و فناوری اطلاعات بود.

قرن آباد، روستای پیش افتاده از کشور
 
قرن آباد، روستاى جلو افتاده از کشور، اکنون نه تنها از شهرها و مراکز استانها بلکه از کشور جلو افتاده است و بقیه باید از آن الگو بگیرند.
 
وقتی که از گرگان به طرف شرق حرکت می کنیم به جاده ای که به طرف جنوب و سمت کوه های البرز امتداد دارد می رسیم، این جاده از بین دو روستا می گذرد، روستای آهنگرمحله و روستای قرن آباد.
 
روستای "قرن آباد " در20 کیلومتری شهرستان گرگان در استان گلستان قرار دارد و به لحاظ تقسیمات سیاسی - اداری وابسته به این شهرستان است واز نظر وضعیت طبیعی و اقلیمی دارای آب و هوای نیمه خشک معتدل و نیمه مرطوب است و به دلیل قرار گرفتن در کناره‌های جنگل از درصد رطوبت بالایی برخورداراست. این روستا جزء مناطق خوش آب و هوای شهرستان گرگان است.
 
 
ارزش این روستا برای مطبوعات به خاطر آب ‌وهوای خوبش نیست، بلکه به دلیل جایگاه فناوری‌های اطلاعاتی و ارتباطی در این روستاست که در روز پنجم خردادماه 1383به بهره برداری رسید.
 
در این مرکز، خدمات متنوع فناوری اطلاعات از قبیل پیشخوان دولت به منظور ارائه خدمات دولتی در محل روستا، کافی‌نت، آمفی‌تئاتر، کارگاه‌های آموزشی، دفاتر مجازی و میزهای اجاره‌، سرویس‌های خدماتی شامل پست، پست بانک، دفاتر ارتباطی، دفتر ترویج کشاورزی، دامپزشکی، خدمات بیمه و مرکز رشد فناوری اطلاعاتی روستایی و امکانات لازم برای کار از راه دور پیش بینی شده است.
 
این مرکز در واقع تمامی خدماتی را که روستاییان بدون رفتن به ادارات شهر احتیاج دارند، تامین می‌کند و در این روستا در حال حاضر خدمات دورکارى ارایه مى شود یا به عبارتى Tele  Working به حوزه مشاغل این روستا وارد شده است یعنى کار را از راه دور انجام می دهند.
 
این طرح به همت و ابتکار "علی اکبر جلالی"، پدر IT ایران با هدف معرفی اولین روستای اینترنتی در ایران اجرا شد.
 
قرن آباد، نماد موفقیت فناوری اطلاعات
 
پیشرفتهای این روستا در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات آن را نماد موفقیت فناوری اطلاعات در کشور تبدیل کرده و به راه اندازی بیش از ۱۰ هزار دفتر ITC در روستاهای ایران منجر شده است.
 
مردم قرن آباد به همه جهان فهماندند که در هر نقطه اى حتى اگر در ارتفاعات پست و بلند یک کوه باشد می توان امکانات و تکنولوژى را در راه استفاده درست و صحیح به خدمت گرفت و ترقى کرد.
 
 
مرکز قرن آباد به عنوان اولین مرکز ITC روستایی در دنیا شناخته شد و جایزه ویژه نوآوری و خلاقیت در منطقه آسیای سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) را دریافت کرد.
 
تاسیس چنین مرکزی می‌تواند ضمن جذب افراد تحصیل‌کرده‌ بیکار، امکانات تحصیل در دانشگاه‌های مجازی و از راه دور را فراهم کرده و با کم کردن فاصله‌ شهر و روستا امکان مهاجرت معکوس را فراهم کند.
 
با تاسیس مرکز ICT روستای قرن‌آباد زمینه فرهنگی لازم برای تجهیز 10 هزار روستا به دفاتر ارتباطات و فناوری اطلاعات در کشور فراهم شده است، این پروژه علاوه بر تاثیرگذاری در کشور از نظر بین‌المللی مورد توجه UNESCO و بانک جهانی قرار گرفته تا پس از بررسی جوانب نمونه‌هایی از آن در سایر نقاط جهان نیز تاسیس شود.
 
اینترنت سبب صلح و دوستی
 
به گفته اهالی، تأسیس این مرکز در قرن‌آباد و مشغول بودن فرزندان اهالی روستا و روستاهای اطراف در آنها باعث شد که برخی از روستاها که ده ‌ها سال با یکدیگر اختلاف داشتند به صلح و دوستی روی بیاورند.
 
مرکز جامع خدمات کاربردی فناوری اطلاعات روستایی "قرن‌آباد" در دو طبقه احداث شده که هر طبقه آن ‪ ۲۸۰‬مترمربع زیربنا دارد که طبقه اول این مرکز دارای سالن آمفی تئاتر، مرکز ‪ ،ISP‬کلاس‌های آموزشی و کافی‌نت است و برای خدمت به روستاییان ایجاد شده است.
  
همچنین طبقه دوم به مرکز تحقیقات و رشد ارتباطات و فناوری اطلاعات روستایی اختصاص دارد و  مرکز جامع خدمات ارتباطات و فناوری اطلاعات روستای قرن‌آباد با چشم‌انداز توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با بهره‌گیری از دستاوردهای ارتباطات و فناوری اطلاعات احداث شده است.
 
در این مرکز سعی شده ‌است تا تمام سازمانهای دولتی خدمات خود را به صورت یکجا به روستاییان ارایه دهند و این مرکز نقطه اتصال "دولت الکترونیک" باشد.
 
علاوه بر آن، این مرکز محلی برای دسترسی روستاییان به آموزشهای مجازی، کتابخانه مجازی، تجارت الکترونیکی، بانکداری الکترونیکی، کار از راه دور و سایر خدمات نوین که در شهرها از طریق ارتباطات و فناوری اطلاعات در حال توسعه، است.
 
از سوی دیگر رویکرد ایجاد مرکز جامع خدمات ارتباطات و فناوری اطلاعات روستای قرن‌آباد اقتصادی است و برنامه‌های آن باید به گونه‌ای طراحی شود که بتواند در درازمدت با تامین منابع مالی پایدار در امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی روستا تاثیر گذاشته و شکل واقعی از جامعه اطلاعاتی فردا را به ارمغان آورد.
 
همچنین مرکز جامع خدمات کاربردی فناوری اطلاعات روستایی روستای قرن‌آباد به عنوان یک پایلوت ملی می‌تواند باعث تحول جدی در ساختار سنتی روستاهای کشور شده و وضعیت فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی روستاها را ارتقا دهد.
 
ایجاد چنین مراکزی اگرچه ممکن است برای بخش خصوصی مقرون به صرفه نباشد، لیکن با کمک دولت و در درازمدت می‌تواند توجیه اقتصادی داشته‌باشد و حتی به مراکزی برای کار از راه دور، تولید اشتغال و معرفی مشاغل جدید تبدیل شود.
 
ارایه خدمات دولتی و بخش خصوصی در روستا همزمان با بسترسازی برای آموزش، ترویج، اشتغال، تجارت، بهداشت و در جهت رفاه و ارتقای سطح زندگی روستاییان از ماموریتهای این مرکز است.
 
 
اینترنت قرن آباد هیچگاه قطع نمی شود
 
سرعت عادى اینترنت در آنجا، دهها برابر سرعت اینترنت در تهران بوده و دیش هاى ماهواره اى خطوط اینترنتى آنجا هیچگاه قطع نمى‌شود و دائما در حال مراقبت است.
 
ممکن است یک روز اینترنت در مناطق مختلف گلستان قطع شود اما هیچوقت ارتباط قرن آباد با دنیاى اطلاعات و شبکه جهانى اینترنت قطع نمى‌شود.
 
برخى از جوانان روستا از همان خانه هاى خود براى کارخانه سوئیچ کار مى کنند، چند نفر هم کارهایشان را در تهران پیگیرى مى کنند و برخى هم طرف حساب و قرار داد دانشگاه شریف هستند.
 
قرن آبادی ها در هر نقطه اى از روستا حتى کنار باغ و بوستان به راحتى می توانند براى همه جاى دنیا کار کنند.

 ...........................................
 
گزارش: علیرضا نوری کجوریان
کد خبر 1321155

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha