به گزارش خبرنگار مهر، در شرایطی که تنها وسیله حمل و نقل عمومی در کلانشهر کرمان اتوبوس و تاکسی است، این سیستم در کنار اینکه با حداقل کیفیت به شهروندان کرمانی خدمات رسانی می کند، با افزایش کرایه ها، مسافران را مسئول جبران هزینه های شرکت اتوبوسرانی و تاکسی داران کرده است.
افزایش کرایه ها تنها تدبیر مسئولان
در حال حاضر شهروندان کرمانی اگر قرار باشد از خودروی شخصی خود برای تردد در سطح شهر استفاده نکنند، چاره ای جز استفاده از اتوبوس و تاکسی ندارند هر چند سال گذشته مسئولان کرمان با تب و تاب از احداث قطار شهری سخن گفتند و حتی پای سرمایه گذاری خارجی طرح را به کرمان باز کردند اما در نهایت این طرح مسکوت ماند.
اتوبوس های شرکت واحد کرمان و حومه نیز علاوه بر کیفیت پایینی که دارند، نه سرویس دهی منظمی دارند و نه کل شهر را پوشش می دهند و نکته مهم اینکه شهروندان برای این خدمات رسانی نامطلوب باید هزینه های بسیاری را هم متحمل شوند.
هفته گذشته، شهردار کرمان در نشست شورای شهر با بحرانی اعلام کردن وضعیت مالی اتوبوسرانی از شورای شهر خواست تا برای رفع این مشکل چاره ای بیندیشند شورای شهر کرمان هم گویا تنها راه حل این بحران را جبران هزینه ها از جیب شهروندان دانسته که بلافاصله بعد از استمداد شهردار این تصمیم را عملی ساخته است.
از 15 تیرماه جاری، کرایه اتوبوس های درون شهری کرمان از 50 تومان به 75 تومان، همچنین در بخش خصوصی از 100 تومان به 150 تومان رسیده است.
تاوان کمبود بودجه حمل و نقل شهری را مردم نباید بپردازند
یکی از شهروندان کرمانی که به گفته خودش هر روز برای تردد در سطح شهر مجبور به استفاده از اتوبوس است، در این باره به خبرنگار مهر می گوید: شرکت واحد در طول سالها خدمات دهی در شهر کرمان به هیچ وجه شرایط مناسبی برای مسافران فراهم نکرده است.
زهرا سمیعی می افزاید: اتوبوس های خطوط مختلف چه درون شهری چه برون شهری، فرسوده و بی کیفیت هستند با این وجود مردم چاره ای ندارند و استفاده می کنند و اگر مسئولان بخواهند در این سیستم نا مناسب تحول ایجاد کنند تنها کاری که می کنند افزودن چند اتوبوس جدید است.
این شهروند کرمانی می گوید: در این گرمای تابستان در ساعات مختلف شبانه روز تعداد بسیار زیادی مسافر معطل مانده است که بعد از رسیدن اتوبوس به هر ایستگاه هم تازه ماجرا شروع می شود.
ازدحام در اتوبوسها و مسیرهای محدود خدمات رسانی
وی می افزاید: بعد از اینکه اعلام شد به جای بلیتهای کاغذی باید از کارت الکترونیکی استفاده شود بسیار پیش آمده کسانی که یا شهروند کرمان نیستند یا تنها یکی دوبار در ماه ممکن است از اتوبوس استفاده کنند اعتراض کرده اند اما گفته می شود حتما باید کارت تهیه کنند.
سمیعی می گوید: به نظر من اصلا چنین چیزی منطقی نیست و شرکت واحد باید وقتی چنین سیستمی را راه اندازی می کرده کلیه جوانب امر را در نظر بگیرد.
وی ادامه می دهد: از لحاظ تجهیزاتی که باید داخل این وسایل نقلیه وجود داشته باشد هم اصلا وضعیت مطلوبی نداریم.
قرار بود سیستم حمل و نقل شهری جبران افزایش نرخ سوخت باشد
محمد امیری، یکی دیگر از شهروندان کرمان با بیان اینکه در بیشتر اوقات اتوبوسها تا دو برابر ظرفیت استاندارد خود مسافر سوار می کنند، اظهار می کند: اتوبوسهای شرکت واحد که در مسیرهای شلوغی مثل آزادی تا مشتاق اقدام به حمل مسافر می کنند اکثریت هم در تابستان کولر و دستگاه خنک کننده و در زمستان هم وسایل گرم کننده ندارند.
وی می گوید: بسیار پیش آمده که مردم به این وضع اعتراض می کنند که رانندگان در پاسخ اعتراض مسافران بیشتر اوقات سکوت می کنند.
سمیعی ادامه می دهد: حالا با این وضعیت گاه و بیگاه کرایه ها هم افزایش داده می شود و به نظر می رسد شرکت واحد تنها به فکر منافع خود و در جهت رفع وظیفه ظاهری چنین سیستمی را راه اندازی کرده است.
وی تاکید می کند: در بحث مدیریت خطوط اتوبوسرانی هیچ تدبیری اندیشیده نشده است و زمان ورود اتوبوس به ایستگاهها مشخص نیست و بسیاری از مسیرها فاقد خدمات رسانی هستند.
این شهروند کرمانی می گوید: وقتی در استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی استقبال خوبی از سوی مردم مشاهده می شود این بهترین فرصت است که بتوان به این نیاز پاسخ داد.
ترافیک شدید و افزایش نرخ سوخت چاره ای جز استفاده از خدمات شهری حمل و نقل باقی نگذاشته است
یکی دیگر از شهروندان کرمانی هم با انتقاد شدید از وضعیت سرویس دهی شرکت اتوبوسرانی به خبرنگار مهر می گوید: ترافیک خیابان های شهر سرسام آور شده مسئولین هم بسیار تاکید می کنند که باید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده شود.
وحید میراحمدی می افزاید: با این شلوغی اتوبوسها کمتر کسی رغبت می کند خودروی خود را در خانه گذاشته و از این وسیله نقلیه عمومی استفاده کند.
مسئولان افزایش هزینه ها را از محل یارانه ها تامین کنند
وی ادامه می دهد: با این اوضاع و احوال در ذهن ما این سوال به وجود آمده که افزایش کرایه ها آن هم تا این حد به چه دلیل بوده است.
این شهروند کرمانی می گوید: بعد از افزایش کرایه تاکسی، خیلی ها دلخوش به اتوبوس ها بودند که با این شلوغی آزاردهنده و این ساعت تردد نامنظم لااقل کرایه کمتری باید بپردازند که از نیمه دوم تیرماه کرایه ها هم افزایش یافته و عملا برای تردد در سطح شهر چاره ای جز استفاده از وسیله نقلیه شخصی وجود ندارد.
میراحمدی بیان می دارد: اگر سرویس دهی مطلوبی که در شان مردم باشد انجام می شد مثل همیشه مردم با کمال میل همکاری می کردند و از پرداخت هزینه ای بالاتر ابا نمی کردند اما با این وضع واقعا افزایش نرخ بلیتها غیر منطقی است.
این درحالی است که شهرداری کرمان می گوید درآمد اتوبوسرانی به نسبت هزینه نگهداری و قیمت سوخت بسیار پایین است و شرکت واحد اعلام می کند که گرفتار بدهی های مدیران قبلی است.
متوسط عمر ناوگان اتوبوسرانی کرمان بالا است
در حال حاضر اتوبوس هایی با عمر بالای 40 سال در برخی خطوط سرویس دهی می کنند مردم از کیفیت خدمات رسانی به شدت ناراضی هستند از راه اندازی قطار شهری که قرار بود در کنار اتوبوس در این زمینه فعالیت کند خبری نیست.
ترافیک خیابانها روز به روز افزوده می شود و مردم مجبورند از خودروی شخصی خود استفاده کنند.
ابوالقاسم سیف اللهی شهردار کرمان طی هفته گذشته در جلسه شواری شهر کرمان به ارائه گزارشی در خصوص وضعیت نامناسب مالی و درآمدی سازمان اتوبوسرانی پرداخت.
وی با اشاره به افزایش قیمت سوخت و لوازم یدکی و در نتیجه بالا رفتن هزینه های جا به جایی مسافر اظهار داشت: در حال حاضر در کرمان 290 اتوبوس در قالب دو بخش خصوصی و عمومی نسبت به جابه جایی بیش از 200هزار شهروند کرمانی در روز اقدام می کنند.
وی اظهار داشت: 106 اتوبوس در بخش خصوصی و مابقی در بخش عمومی فعال هستند.
نرخ گازوئیل 10 برابر شده است/ هزینه های جابجایی بالا رفته است
وی به افزایش 10 برابری قیمت هر لیتر گازوئیل از میزان هر لیتر 16.5 تومان به 150 تومان اشاره کرد و گفت: طی چند ماه اخیر قیمت سوخت و سایر لوازم مورد نیاز اتوبوس ها افزایش زیادی داشته است و همین امر سبب شده سرانه هزینه جابجایی هر مسافر نسبت به قبل از 250 تومان به 279 تومان برسد.
شهردار کرمان ضمن اشاره به کاهش تعداد پرسنل این سازمان طی سال های اخیر و رساندن سرانه نیروی انسانی در این سازمان از 2.5 نفر به 1.7 نفر پس از تعدیل نیرو و واگذاری اتوبوس ها به بخش خصوصی تصریح کرد: استاندارد تعداد پرسنل در اتوبوسرانی به ازاء هر اتوبوس سه نفر است که در کرمان این سرانه به 1.7 نفر رسیده و این بدین معنی است که سازمان در کاهش هزینه های جاری گام مهمی را برداشته است.
وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل افزایش هزینه های نگهداری اتوبوس ها، وسایل، سوخت و در نهایت درآمد ناچیز سازمان از فروش بلیت سرانه هزینه جابه جایی مسافر بالا رفته است.
متاسفانه به دلیل افزایش هزینه های نگهداری اتوبوس ها، وسایل، سوخت و در نهایت درآمد ناچیز سازمان از فروش بلیت سرانه هزینه جابه جایی مسافر بالا رفته است |
شهردار کرمان |
دبیر شورای اتوبوس رانی همچنین گفت: با توجه به جابجایی 600 نفر مسافر در هر روز توسط هر اتوبوس درآمد حاصله از هر اتوبوس در بخش عمومی در خوش بینانه ترین حالت به 30 هزار تومان می رسد و شهرداری و سازمان اتوبوسرانی بایستی هر ماه هر ماه 275 میلیون تومان برای حقوق و بیمه تامین اجتماعی پرسنل این سازمان بپردازند و این در حالیست که هزینه تامین سوخت و وسایل و موارد دیگر نیز بایستی توسط سازمان پرداخت شود.
سیف اللهی تصریح کرد: با افزایش هزینه های ناشی از طرح هدفمند کردن یارانه ها تاکنون با تحمل فشارهای زیاد نگذاشتیم در خدمات رسانی به شهروندان خللی ایجاد شود اما با این شرایط هر روز به شرایط بحرانی تری نزدیک می شویم.
وی همچنین به وجود بیش از 40 اتوبوس فرسوده با عمر بالای 16 سال در این سازمان اشاره کرد و گفت: از آنجا که استاندارد عمر مفید اتوبوس های درون شهری 10 سال است از شورا درخواست داریم در خصوص حذف این اتوبوس ها و جایگزینی با اتوبوس های جدید نیز چاره اندیشی کند و مجوز خروج آنها از سیستم سازمان از طریق مزایده را صادر کند.
شهردار کرمان در حالی داستان تلخ اتوبوسرانی را اینگونه تعریف کرد که شورای شهر در اقدامی دیگر همزمان با افزایش نرخ اتوبوس شهری کرایه تاکسی ها را نیز افزایش داد.
نرخ کرایه تاکسی 12 تا 15 درصد افزایش یافت
این درحالی است که طی سالهای اخیر رانندگان تاکسی میزان کرایه را بیشتر از نرخ تعیین شده از شهروندان دریافت می کردند و این رویه دیگر به سنت تبدیل شده است.
با این حال شورای شهر نرخ کرایه تاکسی مسیرهای مختلف شهر کرمان را در آخرین نشست خود 12 تا 15 درصد افزایش داد که از نیمه دوم تیرماه نیز قابل اجرا خواهد بود.
در این میان باید به این نکته اشاره کرد که بار تمام این افزایش قیمتها بر خانوارهای شهر کرمان وارد می شود که تاثیر مستقیمی بر سطح زندگی شهروندان خواهد داشت.
شاید مسئولان ندانند اما بسیاری از مردم که از خدمات اتوبوسرانی استفاده می کنند به دلیل ضعف اقتصاد خانوار توان پرداخت مبلغ بالا تر ندارند و این افزایش قیمتها مشکلاتی در رفت و آمد آنها ایجاد می کند.
نظر شما