۹ مرداد ۱۳۹۰، ۲۰:۲۱

تاگس اشپیگل تحلیل کرد:

ترکیه در مسیر غیر نظامی شدن/ قدرت سنتی ارتش در هم شکست

ترکیه در مسیر غیر نظامی شدن/ قدرت سنتی ارتش در هم شکست

یک روزنامه آلمانی استعفای دسته جمعی چهار مفام عالی رتبه ارتش ترکیه را نقطه عطفی در مبارزات قدرتی بین ژنرالها و حکومتهای این کشور و ترکیه را تحت حکومت اردوغان در آستانه دوران جدیدی دانست.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه "تاگس اشپیگل" در مطلبی در این باره نوشت : اردوغان بلافاصله پس از استعفای رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه، "ژنرال اوزل" را برای تصدی این سمت معرفی کرد. استعفای اخیر برخی از نظامیان عالی رتبه ارتش نقطه عطفی در تاریخ ترکیه به شمار می رود.

تاگس اشپیگل در ادامه نوشت : رهبری سیاسی در روز شنبه و پس از استعفای دسته جمعی برخی رهبران نظامی ترکیه سریعا وارد عمل شد تا از خلاء ایجاد شده در راس ارتش جلوگیری کرده و در دراز مدت نیروهای امنیتی و نظامی را تحت کنترل دولت در آورد. بلافاصله پس از استعفای رئیس ستاد ارتش ترکیه حکومت یک جایگزین مناسب و مد نظر خود را برای تصدی این پست معرفی کرد.

عبدالله گل رئیس جمهوری ترکیه نیز در واکنش به این مسائل اظهار داشت که همه چیز روند عادی خود را طی می کند.

آنچه این روزها در آنکارا جریان دارد از نظر تحلیلگران یک بخش مهم در مبارزات قدرتی طولانی بین سیاستمداران منتخب ملت و ژنرالهای این کشور که به نقش سنتی خود می بالند محسوب می شود. این جریانات در سالهای آینده مناسبات بین ارتش و حکومت را به نفع سیاستمداران رقم خواهد زد.

رئیس ستاد ارتش ترکیه و سه نفر از نظامیان عالی رتبه ارتش این کشور با استعفای خود در اصل یک دوران جدید را در تاریخ این کشور رقم زدند. بسیاری از بررسی کنندگان این استعفاهای دسته جمعی را به عنوان یک اقرار به شکست ژنرالها در مبارزات قدرتی با رهبری سیاسی ارزیابی می کنند.

"سنگیز اکتار" یک دانشمند علوم سیاسی در استانبول در این باره اظهار داشته است که این یک جریان کاملا عادی در مسیر غیر نظامی شدن ترکیه است. ارتش باید مانند هر حکومت غیر نظامی دیگری مطیع دولت باشد.

"مورات یکتین" یکی دیگر از تحلیلگران ترک نیز این استعفاها و وقایع رخ داده در کشورش را به منزله تسلیم شدن ارتش در برابر حکومت ارزیابی کرده و اظهار داشت: در جبهه گیریهایی که بین ارتش و سیاستمداران ترکیه وجود دارد ارتش باید توقعات خود را پایین بیاورد.

ژنرالهای ترکیه در دهه های گذشته همواره به عنوان اربابان واقعی در این کشور مطرح بودند که هیچ سیاستمداری جرات رویارویی با آنها را نداشت. از سال 1960 چهار حکومت توسط ارتش ترکیه ساقط شدند. اتحادیه اروپا سالهاست که تبعیت ارتش از حکومت را خواستار شده است. این روند در جریان قوانین اصلاحی در مسیر دموکراسی در سالهای گذشته و تحت حکومت اردوغان در این کشور شروع شده  و حالا به نقطه اوج خود رسیده است.
 

کد خبر 1372250

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha