به گزارش خبرگزاری مهر، سیفعلی نصرتی اظهار داشت: آنچه اکنون برای ما مهم به نظر می رسد اجرای روح کلی قانون ارتقای بهره وری نیروهای بالینی نظام سلامت است. زیرا این قانون صرفاً برای حل کاهش ساعت کار پرستاران و اعطای امتیازات به قشر پرستار نبود بلکه مسائل بیماران را در اولویت قرار داده و در کنار آن به نیازها و مطالبات چندین ساله پرستاران نیز پاسخ داده است.
وی افزود: معمولاً مشاهده شده زمانی که قانونی اجرا می شود شاید برای همه افراد امتیازات و مزایا در پی نداشته باشد و حتی عده ای نیز در این میان متضرر شوند اما این امر طبیعی است.
نایب رئیس دوم شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: طبق آیین نامه اجرایی قانون ارتقای بهره وری همه اقشار گروه پرستاری به صورت یکسان از امتیازات مثبت برخوردار نمی شوند و هر یک به فراخور سابقه، نوع شیفت، نوع بخش و سایر ملاکهای دیگر می توانند از مزایای کاهش ساعت کار، سخت و زیان آوری و محاسبه ضریب برای شیفتهای شب و ایام تعطیل استفاده کنند.
وی تاکید کرد: بدون شک اجرای قانون ارتقای بهره وری برای اکثریت جامعه پرستاری امتیاز مثبت به دنبال دارد زیرا بیشترین بخش جامعه پرستاری را کادر بالینی تشکیل می دهند که در نوبتهای کاری صبح، عصر و شب به خدمت رسانی به بیماران و مددجویان مشغول هستند.
نصرتی تصریح کرد: پرستاران و حتی دانشگاههای علوم پزشکی به تعدد و تکثر ساعت کاری پرسنل بیمارستانی معترض هستند و خواهان رفع این نوسان و تثبیت آن در سراسر کشور هستند. بنابراین اجرای قانون ارتقای بهره وری می تواند این دغدغه مهم را برطرف کند.
وی درباره برنامه نرم افزاری قانون ارتقای بهره وری که توسط دانشگاه علوم پزشکی کردستان تهیه و اجرا شده است، گفت: باید منتظر باشیم این برنامه در چندین دانشگاه دیگر نیز به صورت موفق اجرا شود و سپس با شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه بتوانیم آن را در سراسر کشور اجرا کنیم.
نظر شما