کاظم رستمی شاعر در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به دیدار دیروز شاعران کشور با رهبر انقلاب گفت: تمایز میان شعر اعتراض و انتقاد با اشعار مخالفان نظام وجود دارد، از دغدغههای فکری رهبر انقلاب است و دغدغهای که رهبری دارند، بیشتر به شاعران جوان ما برمیگردد چون شعر اعتراضی از پایان دهه 60 در ادبیات انقلاب آمده که میتوان از علیرضا قزوه به عنوان یکی از پیشگامانش نام برد.
وی افزود: این دغدغه رهبری، ناظر به شعرای جوان امروز است و برای این که نزدیک شدن شعر اعتراض به شعری که مخالفان نظام دم از آن میزنند دامنگیر شاعران نشود، ایشان در جلسه دیشب، راهکاری برای آن ارائه کردند.
این شاعر جوان درباره رهنمودهای رهبری در این زمینه بیان کرد: ایشان اشاره داشتند که اگر شاعران مفاهیم معرفتی را با نزدیک شدن به نهج البلاغه و صحیفه سجادیه در نظر بگیرند، این مشکل خود به خود رفع خواهد شد. من در قالب مثال میتوانم بگویم وقتی که پدری به فرزندش عتاب و خطاب میکند، شرایط متفاوت از زمانی است که یک غریبه بخواهد به آن فرزند عتاب کند. مقصود این است که سخن یک فرد داخل نظام با فردی که از بیرون انتقاد میکند، متفاوت است.
شاعر مجموعه «آوازهای سرخ بلوط» ادامه داد: اگر نسبت شاعران با انقلاب، بر اساس محتوا و مفهوم باشد، این مشکل خود به خود رفع خواهد شد و شعر اعتراضی به آن سمت نمیرود تا افرادی که با انقلاب مشکل دارند، اشعاری با مفهوم فراموشی ارزشهای انقلاب بسرایند. کسی که با اصل انقلاب مشکل دارد، هر نقطه منفی و ضعف را دستمایه قرار میدهد بنابراین موضوع به معرفت علمی و عمیق شناخت از ارزشهای انقلاب برمیگردد که باید همراه با استفاده از محتوای دینی، سرلوحه کار شاعران قرار گیرد.
رستمی گفت: شاعران جوان باید مواظب باشند که اگر میخواهند در شعرشان اشارهای به یک خط انحرافی داشته باشند هم در ظاهر شعر یعنی بافت کلمات و هم در عمق شعرشان، به آن اشاره کنند تا شعرشان مانند شعر بدخواهان نشود. راهش هم این است که زنهار رهبری را در نظر داشته باشند.
این شاعر با اشاره به فعالیت شاعران کشور درباره موضوع بیداری اسلامی در کشورهای دیگر، گفت: در این زمینه، نه تنها شاعران کشور دیر اقدام نکردند، بلکه میتوان مدعی بود همگام با حرکت مردم دیگر کشورها بوده و از رسانههای تصویری هم پیشی گرفتند. من از آثاری که در این زمینه و به ویژه درباره بحرین و یمن تولید شد، اطلاع دارم. در این باره باید به یک نکته مهم اشاره کنم: شعر فارسی زمانی خودش یک رسانه بوده است. ولی امروز برای دیده و شنیده شدن، نیاز به رسانه دارد.
سراینده مجموعه «موج های ارغوانی» افزود: دیشب هم راضیه رجایی و عبدالرحیم سعیدیراد، هر کدام به طور مجزا یک کتاب از اشعارشان درباره موج بیداری اسلامی را به رهبر انقلاب، تقدیم کردند که شعرهای هر دو شاعر متفاوت از یکدیگر بود. به نظرم در زمینه بیداری اسلامی، شاعرانمان خوب عمل کردند و آن قسمتی که در آن ضعف وجود دارد، رسانهها و مسئولان هستند چون در پوشش و تبلیغ این موضوع کمکاری کردند.
رستمی درباره بازتاب انقلاب در شعر معاصر شاعران اسلامی گفت: یقینا مفاهیم انقلاب، هنوز به طور کامل در شعر امروز متبلور نشده است. رهبری هم در دیداری که در سال 88 با شاعران داشتند به این موضوع اشاره کردند که «ببینید و شعر بگویید» و در نهایت فرمودند هر چیزی که میفهمید را در شعر بگویید. بنابراین به نظرم شاعر اول باید عارف به مفهوم انقلاب اسلامی باشد و بعد معرفت و بصیرتش را در اشعارش انعکاس دهد.
وی در پایان گفت: رهبر انقلاب دیشب اشارهای به سبک هندی، فردوسی یا حافظ قرآن بودن حافظ داشتند که به نظرم اشاره به این موضوعات، به این دلیل بوده که ایشان میخواستهاند سربسته و پوشیده بگویند اگر انقلاب اسلامی به طور کامل در شعر امروز متبلور نشده است، به این خاطر است که معرفت، حکمت و بصیرت، نسبت به حقیقت و باطن اسلامی کامل نشده است.
نظر شما