به نظر می رسد اوضاع لیبی وارد مراحل حساس خود شده است. معمر قذافی دو راه بیشتر ندارد یا راهی برای خروج از کشور پیدا کند یا تا آخرین گلوله از پایتخت لیبی دفاع کند.
قذافی دیگر مانند اوایل جنگ توان حملات علیه انقلابیون را ندارد هر چند که هنوز از پای نیفتاده است و هر از گاهی در پیامی ضمن تهدید غربی ها به کشانیدن دامنه جنگ به اروپا هواداران خود را اندکی دلگرم می کند.
تحولات لیبی پیچیدگیهای خاص خود را دارد، زیرا پس از کشته شدن "عبدالفتاح یونس"عضو ارشد مخالفان قذافی، بسیاری احتمال می دادند که با شروع اختلاف میان انقلابیون آنها دیگر نتوانند جنگ را به نفع خود پیش ببرند، اما حوادث میدانی روزهای گذشته خلاف این موضوع را ثابت کرد.
انقلابیون لیبی طی روزهای گذشته پیشروی های چشمگیری داشته اند و با حمایت جنگنده های ناتو شهرهای مهمی را به تصرف خود درآورده اند و خطوط لجستیکی قذافی را از کار انداخته اند.
آنچه در پیشروی جدید مخالفان قذافی اهمیت دارد، این است که آنها مواضعی را که تصرف کرده اند حفظ کنند، زیرا در گذشته پیروزی های آنها شکننده بود و این به مثابه زنگ خطری برای حکومت 41 ساله معمر قذافی است.
استفاده نیروهای قذافی از موشک "اسکاد" که برای اولین بار از زمان جنگ لیبی صورت گرفت شاید نشانه نا امیدی نیروهای قذافی و نوعی آشفتگی و سردرگمی آنها باشد.
شواهد موجود احتمال سرنگونی رژیم قذافی را افزایش داده است، اما نکته مهم، شیوه سرنگونی این رژیم و به قدرت رسیدن مخالفان است، هر چند آنها از پیروزی های اخیر خود بسیار شادمان هستند، اما مشخص نیست گزینه نظامی را برای تصرف طرابلس به کار گیرند.
قذافی به طور حتم همه ابزار خود را به کار خواهد گرفت تا مانع سقوط پایتخت شود و احتمالا از سپر قرار دادن غیر نظامیان هم ابایی نخواهد داشت و بعید است که انقلابیون بخواهند حکومت خود را بر پایه خون بنا کنند.
شاید گزینه مخالفان قذافی این باشد که با قطع خطوط کمک رسانی به پایتخت فشار زیادی به رژیم وارد کنند تا به عبارتی از درون متلاشی شود و آنها بدون خونریزی بتوانند طرابلس را به چنگ آورند.
مخالفان قذافی در تلاش هستند طرابلس را منزوی کنند هر چند سرانجام این طرح مشخص نیست، اما امیدوارند کمبود سوخت و مواد غذایی و سلاح سبب شود تا نیروهای قذافی خود را تسلیم انقلابیون کنند به ویژه اینکه اخیرا اخباری درباره افزایش نارضایتی ها در برخی مناطق طرابلس و نفوذ انقلابیون به عمق قلعه دیکتاتور مخابره شده بود.
اما موضوع دیگری که درباره پایان سناریو لیبی می توان متصور شد خروج قذافی از لیبی است به ویژه اینکه در روزهای اخیر اخباری درباره مذاکرات میان شورای ملی انتقالی با نمایندگان قذافی با حضور "عبدالاله الخطیب" فرستاده ویژه سازمان ملل در لیبی منتشر شده بود هر چند که شورای انتقالی منکر این مذاکرات شد.
قذافی شخصیت عجیبی دارد، اما احتمال دارد برای نجات خود به هر توافقنامه ای تن دهد، اما این زمانی ممکن است که قذافی به آخر خط رسیده باشد، زیرا تا زمانی که احتمال اندکی دهد که پیروز می شود دست از جنگ بر نمی دارد.
به هر حال هر چند معمای لیبی با توجه به پیشروی های اخیر اندکی ساده تر از قبل شده باشد، اما اگر تصورات و محاسبات مخالفان قذافی و همپیمانان غربی شان برای سقوط آسان طرابلس به سبب افزایش فشارها و محاصره جواب ندهد باید شاهد سناریوی خونینی باشیم، زیرا قذافی بعید است به راحتی دست از جنگ بکشد.
نظر شما