اندرسون: مسلمانان در جامعه آمریکا به رسمیت شناخته شدهاند
دکتر الیزابت اندرسون استاد فلسفه و مطالعات زنان در دانشکده جان رالز دانشگاه میشیگان درباره دلایل اصلی اسلام هراسی در اروپا و آمریکا به خبرنگار مهر گفت: تعیین هویت بر اساس عامل دین یکی از شیوههای مهم درک و فهم از خود است که افراد برای مشخص کردن خود از دیگران به کار میبرند.
وی افزود: مردم تمایل به هویتهایی دارند که با باورهای دینی آنها همسو هستند. این موضوع تنها منحصر به هویت دینی نیست و در مورد سایر عناصر اجتماعی سازنده هویت نیز صادق است. به عبارت دیگر سایر عناصر سازنده هویتی از جمله ملیت، نژاد و زبان نیز دایرهای برای "درون گذاری" و "برون گذاری" تعریف میکنند.
مؤلف "ضرورت یکپارچگی" گفت: برخی عوامل در تحریک کردن و برافروختن احساسات برخی گروهها نسبت به گروههای دیگر دخیل هستند. این عوامل میتوانند دارای ریشههای قوی باشند که به وسیله رخدادهایی مورد تشدید نیز قرار گیرند.
وی تصریح کرد: برای نمونه بعد از حوادث 11 سپتامبر در آمریکا شاهد رشد اسلام هراسی هستیم. این رشد در نتیجه این امر است که اقدامات متعصبان مذهبی به همه مسلمانان نسبت داده میشود. این حمله توسط گروههای تروریستی انجام شده و تعمیم آن به دین اسلام و همه مسلمانان اشتباه است.
اندرسون تأکید کرد: در این زمینه سیاستمداران و رسانههای این اقدامات را به دینی که برخی از این تروریستها ادعای تعلق به آن را دارند تعمیم دادند. اقدام ابلهانه سیاستمداران آمریکایی تا آنجا پیش رفت که این حوادث را به عراق پیوند زدند و جنگی از سر ناآگاهی و غیرعادلانه در آنجا راه انداختند.
وی افزود: این موضوع در مورد مسلمانان در اروپا و آمریکا قابل مشاهده است. به رغم وجود گروههای متعصب اما اسلام هراسی در آمریکا در مقایسه با اروپای غربی معتدل تر است. برای نمونه در آمریکا در مورد حجاب که پوشش زنان مسلمان است در مقایسه با اروپای غربی بحث و جدل کمتری رواج دارد.
اندرسون تأکید کرد: مسلمانان در جامعه آمریکا سالیان زیادی است که زندگی میکنند و به عنوان بخشی از تنوع این جامعه به رسمیت شناخته شدهاند. آنها در مقایسه با میانگین جامعه آمریکا از سطح آموزشی بالایی برخوردارند و از لحاظ جایگاه شغلی و درآمدی نیز در سطح بالایی قرار دارند.
استاد پیشین دانشگاه هاروارد در ادامه افزود: از اینرو من معتقد هستم که اسلام هراسی در جامعه آمریکایی رو به اضمحلال خواهد رفت و در مورد این موضوع باید میان دیدگاه مردم و سیاستمداران تفاوت قائل شد.
دال می یر: جهل و ناآگاهی غربیها دلیل اصلی اسلام هراسی است
دکترفرد دالمییر استاد فلسفه دانشگاه نتردام آمریکا نیزدراین باره به مهر گفت: دلایل اصلی اسلام هراسی ترس وجهالت است. ترس از اسلام ناشی از تبلیغات گروههای تروریستی است که به نام اسلام دست به اقدامات خرابکارانه میزنند. این ترس وقتی با جهل و ناآگاهی از اسلام پیوند میخورد اسلام هراسی را به وجود میآورد.
مؤلف "هگل: مدرنیته و سیاست" در ادامه تأکید کرد: در غرب افراد زیادی نیستند که در مورد اسلام میدانند. در واقع آگاهی اندکی در مورد اسلام در غرب وجود دارد. غرب باید آگاهی اندک خود از اسلام را مورد سرزنش قرار دهد. در مورد سطح آگاهی غرب از اسلام باید یادآور شد که غرب یا چیزی از اسلام نمیداند یا اگر آگاهی از اسلام دارد این آگاهی تصویری کلیشهای و غیر واقعی از اسلام است.
دالمییر در مورد راهکارهای رفع و زدودن اسلام هراسی نیز تأکید کرد: در مورد رفع و زدودن اسلام هراسی به نظر میرسد که هم مسلمانان باید اقدام کنند و هم طرفهای مقابل آنها. طرف مقابل باید سعی کند ناآگاهی خود از اسلام را از بین ببرد.
تالیافرو: اسلام در سطح جهان گسترده و دینی محبوب است
دکتر چارلز تالیافرو استاد کالج سنت اولاف مینهسوتای آمریکا و فیلسوف دین معاصر نیز در این خصوص تأکید کرد: اسلام دینی است که در سطح جهان گسترده است. در پاسخ به این سؤال باید در ابتدا گفت که در جهان عشق و علاقه زیادی به اسلام وجود دارد ومحبان و دوستداران این دین زیاد است. شاید آنهایی که عاشق ودوستدار اسلام هستند درمقایسه با کسانی که هراسی از آن دارند کمتر تبلیغ میکنند. اما به هر حال در بخشهایی از اروپا، روسیه، چین و هند و بخشهایی از آمریکای شمالی شاهد اسلام هراسی هستیم.
وی تصریح کرد: اما بعید میدانم ترس ازخود اسلام باشد. به عبارت دیگر آنها اقدامات گروههای تروریستی را به حساب اسلام میگذارند. برای نمونه در کشور آمریکا بعد از حوادث 11 سپتامبر این نوع از اسلام هراسی فزونی یافته است.
تالیافرو تأکید کرد: در اروپا ترس زیاد و عمیقی از جنگهای مذهبی که سابقه تاریخی دارد وجود دارد. این جنگهای مذهبی میان کاتولیکها و قدرتهای بزرگ پروتستان در اوایل دوران مدرن رخ داده است. اما چیزی که کمتر به آن توجه شده این است که این جنگها اغلب به خاطر خود دین نبوده است.
مؤلف "راهنمای آکسفورد درباره الهیات" تصریح کرد: در واقع قدرتهای شرکت کننده در این جنگها خواهان کنترل بر ثروت از جمله زمین و تجارت بودهاند. در مورد حوادث 11 سپتامبر نیز باید توجه داشت که نمیتوان این حوادث را به اسلام که دینی غنی و با عظمت و دارای سنتی تاریخی است نسبت داد.
تالیافرو در مورد راههای رفع اسلام هراسی نیز تصریح کرد: بسیاری از باورهای منسوخ گذشته را باید به فراموشی سپرد. اگر به تجربه اروپا در مورد جنگهای مذهبی نگاهی بیندازیم در مییابیم که آموزش میتواند باعث از بین بردن جنگهای مذهبی یا جنگهایی به نام مذهب باشد.
کراکت: اسلام دارای فرهنگ و سنتی غنی است/ علاقه آمریکاییها به عرفان اسلامی
دکترکلایتون کراکت استادمطالعات دینی دانشگاه آرکانزاس مرکزی آمریکا درباره دلایل اصلی اسلام هراسی دراروپا و آمریکا به مهر گفت: این سؤال پیچیده و چندوجهی است. اما از منظر اروپا و آمریکای شمالی اسلام به عنوان "دیگر" مسیحیت و غرب مطرح است.
وی با اشاره به اینکه این "دیگر" بودن اسلام برای غرب از سالها قبل مطرح بوده است، گفت: بسیاری از اروپاییان از این موضوع ناراحت هستند که اسلام را به عنوان جایگزینی برای مسیحیت ببینند. همانگونه که یهودیان چنین دیدی را نسبت به مسیحیان ابراز میکردند.
کراکت تصریح کرد: دردوران استعمار و دردوران مدرنیته اروپایی بسیاری ازکشورهای اسلامی و مردمان آن خود را قربانیان غرب میپنداشتند. بر این اساس شیوهها و راههای گوناگونی را برای مقابله با این مدرنیته در پیش میگرفتند. البته همواره نیز تقابل نبوده و همراهی نیز در برخی موارد سر لوحه کار بوده است.
کراکت در مورد راهکارهای رفع و زدودن اسلام هراسی نیز تأکید کرد: جواب ساده و راحتی نمیتوان به این پرسش داد. اما بهترین راه چاره و علاج برای درمان اسلام هراسی آموزش، گفتگو و تعامل دوجانبه است.
وی یادآور شد: کسانی که با مسلمانان تعامل نزدیک دارند درمییابند که آنها انسانهای واقعی هستند و با آنچه در فیلمها و رسانهها نمایش داده میشود متفاوت هستند. اسلام دارای فرهنگ و سنتی غنی است و در آن تنوع دیدگاهها وجود دارد و به رسمیت شناخته میشود.
وی افزود: برای نمونه در کلاس درس من دانشجویان مسلمان و غیر مسلمان وجود دارند که علاقمند به دانستن در مورد عرفان اسلامی هستند. امروزه بیشتر مردم در دنیا میدانند آنچه که به اسم بنیادگرایی دینی و مبارزه با آن از سوی غرب تبلیغ میشود چیزی جز برای به دست آوردن منابع انرژی نفت و گاز نیست.
وود: برخی مسلمانان آمریکا از بهترین مردم این کشور هستند
دکتر آلن وود عضو آکادمی هنر و علوم آمریکا و استاد فلسفه دانشگاه استنفورد نیز در اینباره به مهر گفت: این شکل از اسلام هراسی که در جامعه کنونی آمریکا وجود دارد ریشه در پیشداوریهای گذشته و در آرای مسیحیان اوانجلیست دارد. برخی مسلمانان جامعه آمریکا از بهترین مردم آمریکا هستند. برای مثال نماینده مسلمان کنگره مورد قبول و احترام مردم آمریکاست. او کیث الیسون نماینده مینه سوتاست.
وی تصریح کرد: ولی او مورد نفرت جناح دست راستی مسیحیان اوانجلیست است. علت اینکه او مورد نفرت این جناح است این است که او مسلمان است. شاید دلیل دیگر نفرت آنها از او این باشد که او انسان شریف و محبوبی است! شاید همین محبوبیت و شریف بودن باعث شده تا او را مقابل حزب جمهوری خواه قرار دهد.
این کانت شناس معاصر یادآور شد: خود حزب جمهوری خواه در آمریکا بخشی از جریان اسلام هراسی در جامعه آمریکا به شمار میرود. آنها دارای تعصبات مذهبی هستند و به لحاظ اخلاقی نیز جایگاه مناسبی ندارند.
وی در پایان تصریح کرد: این ترس و بیم در مورد برخی از قرائتهای افراطی از اسلام نیز وجود دارد که باید مراقب هر گونه قرائت و تفسیر افراطی از دین بود.
تکیم: مسلمانان آمریکا باید حضور مؤثرتری در مراکز آموزشی داشته باشند
دکتر لیاقت تکیم استاد اسلامشناسی دانشگاههای دنور آمریکا و مک مستر کانادا در این خصوص تصریح کرد: ریشههای اسلام هراسی به دوران ابتدایی اسلام و آغاز ظهور اسلام باز میگردد. در واقع در آن زمان اروپا احساس کرد که از رهگذر گسترش اسلام تهدید میشود. از اینرو آنها شروع کردند به دروغ پردازی و اظهار عبارات جعلی در مورد پیامبر اسلام(ص). این دروغها تنها متوجه شخص پیامبر(ص) نبود و در مورد اسلام نیز دروغهایی از سوی آنها ساخته و پرداخته شد.
تکیم تصریح کرد: برای نمونه آنها اظهار میداشتند که مسلمانان بت را میپرستند و یا در مورد پیامبر اسلام اظهارات ناروایی عنوان میکردند . اما در طول تاریخ چهره واقعی و حقیقی اسلام نمایان و دروغهای آنها برملا شد.
مؤلف "شیعیان در آمریکا" در ادامه تأکید کرد: وقتی اروپاییها شکوه و عظمت مسلمان در اسپانیا را مشاهده کردند و دیدند که تمدن اسلامی چقدر پیشرفته است دریافتند که مسلمانان پیشرفتهترین ملت در جهان هستند. آنها همچنین دریافتند تصویری که از اسلام و مسلمانان شایع و رایج شده دروغی بیش نبوده است.
استاد دانشگاه مک مستر کانادا در مورد شیوههای رفع اسلام هراسی نیز تصریح کرد: اسلام هراسی به لحاظ لغوی به معنای ترس، نگرانی یا خوف از اسلام است. این پدیده تا امروز نیز تداوم داشته است. یکی از راههای از بین بردن اسلام هراسی آموزش است.
تکیم در ادامه یادآور شد: در آمریکای شمالی و اروپا اسلام هراسی در بدترین وضع خود قرار دارد و شدید است. مسلمانان ساکن در این کشورها باید از رهگذر گفتگو با غیرمسلمانان چهره واقعی اسلام را به آنها نشان دهند. این گفتگو باید گفتگویی مؤثر باشد.
وی تأکید کرد: همچنین مسلمانان در این کشورها باید رسانههای مستقل خود را در اشکال مختلف داشته باشند. همچنین آنها باید تلاش کنند حضوری مؤثرتر در دانشگاهها و مراکز آموزشی داشته باشند تا آنچه در مورد اسلام است را خود آموزش دهند. همچنین رفتار مسلمانان در کشورهایی که در آن ساکن هستند و در اقلیت قرار دارند باید به گونهای باشد تا الگوی دیگران قرار گیرند. این بهترین شیوه برای نشان دادن واقعیتهای اسلام است.
جانسون: غرب باید از اسلام و فرهنگ و تاریخ مسلمانان شناخت درست پیدا کند
دکتر دریک جانسون استاد فلسفه و زبانهای مدرن کالج همپدن سیدنی نیز در این خصوص معتقد است: جهل و ترس مهمترین دلایل اسلام هراسی به شمار میروند. بیشتر کسانی که دشمنی با اسلام دارند اغلب چیز زیادی در مورد فرهنگ و تاریخ دین اسلام و معتقدان به این دین نمیدانند. آنها اقدامات تروریستها و فعالیتهای تروریستی را به حساب اسلام مینویسند. نادانی آنها تا آنجا پیش میرود که این اقدامات و نابودی ارزشهای غربی را دستور کار خود دین میپندارند.
مؤلف "دیدگاه ضد داروینی نیچه" یادآور شد: این جهل آشکار است. معتقدان چنین دیدگاههایی فاقد درک عمیق و جدی از دین هستند و متأسفانه فرهنگی که در آن زندگی میکنند نیز از بین برنده چنین جهل و پیش داوری نیست.
وی تأکید کرد: ترس نیزبه این مسائل وموضوعات دامن میزند. حرکات واقدامات تروریستی باعث میشود تا آنها درکی سطحی از "دیگر"سازی داشته باشند. در واقع آنها "دیگر"سازی را بر اساس این اقدامات صورت بندی میکنند.
جانسون تصریح کرد: به عبارت دیگر، آنها در این "دیگر"سازی بر تفاوتها و نکات منفی تأکید میکنند. معمولاً نیروها و فشار هایی در جوامع وجود دارند که به جای تأکید بر فرونشاندن ترس بر آن دامن میزنند و آتش آنرا شعله ورتر میسازند.
وی در مورد راههای رفع اسلام هراسی نیز تأکید کرد: دو اقدام باید برای رفع اسلام هراسی انجام شود؛ یکی آموزش و دیگری تعامل. آموزش در مورد فرهنگهای گوناگون و مختلف باید از دوران کودکی مورد توجه باشد و تا دوران بزرگسالی ادامه یابد.
نظر شما