۹ آبان ۱۳۹۰، ۸:۴۳

ازدواج پایدار؛ هدف خراسان رضوی برای نهاد خانواده

ازدواج پایدار؛ هدف خراسان رضوی برای نهاد خانواده

مشهد - خبرگزاری مهر: کوشش برای حفظ نهاد خانواده از اهدافی است که با توجه به ازدواج سنتی و روند طلاق در خراسان رضوی مد نظر قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار مهر، این روزها که با ایام مبارک ازدواج مولای متقیان حضرت علی(ع) و زهرا اطهر(س) پیوند خورده است کارشناسان، مدیران اجرایی و دست اندرکاران تعلیم و تربیت تلاش می کنند تا پایه اصلی نظام اجتماعی را که در ازدواج های موفق نهفته است، قوام بخشند.

خراسان رضوی پس از تهران و قم رتبه سوم در طلاق زوجین را داراست. این افزایش درصد بالای آمار جداییها در فاصله سنی 20 تا 24 سال هر سال مشهود تر وسبب ساز نگرانیهای عمده ای برای خانواده ها و مسئولان شده است، بررسیها نشان می دهد، فراوانی ازدواج در محدوده سنی 14 تا 19 سال  این استان در سالهای اخیر رشد قابل توجهی داشته است.

این در حالی است که خلاء آموزشی و مهارتی موجود در فضای خانواده و اجتماع، دست اندر کاران مسایل نوجوانان و جوانان را بر آن داشته است که به نقش آموزش های پیش از ازدواج در گروه سنی سالهای پایانی دوره متوسطه اهمیت داده و نسبت  به انجام برنامه ریزی های لازم اقدامات مقتضی را انجام دهند.

در همین راستا به استناد تفاهم نامه بین استانداری و آموزش و پرورش خراسان رضوی، اداره کل امور جوانان و مشارکت بهزیستی خراسان رضوی طرح جامع خانواده پایدار در سال تحصیلی جاری برای تمام دانش آموزان دختر پایه سوم متوسطه اجرا می شود.

گروه هدف طرح ، 39 هزارو 608 تن هستند که به منظور آشنا سازی، حساس سازی، آموزش و ارتقاء توانمندی های آنان برای ازدواج به هنگام و آگاهانه ،همچنین پیشگیری از ازدواجهای شتاب زده و ناپایدار آموزش می بینند.

نوک پیکان جنگ نرم به سوی 100هزار دانش آموز

محمود صلاحی استاندار خراسان رضوی خطاب به دست اندرکاران این پروژه تاکید می کند: در خصوص انجام ازدواج آگاهانه، به سامان و همیشگی پیش بروید و نگران هزینه اش نباشید.

وی می افزاید: تمام دستگاههای فرهنگی و فرهنگ ساز استان، باید وارد عمل شوند.

مدیر کل آموزش و پرورش این استان نیز در این خصوص معتقد است: اگر امروز بنا باشد در اقدامی هماهنگ و تاثیر گذار وارد میدان شویم، باید آدمهای تاثیر گذار و با تفکر فراگیر داشته باشیم.

محمد تقی فخریان می افزاید: گروهی که در ایران اسلامی مورد تهاجم و نوک پیکان جنگ نرم هستند در کشور 13 میلیون و در استان خراسان رضوی یک میلیون و 107 هزار نفر هستند.

وی در مورد آموزش پیش از ازدواج دختران می گوید: این جامعه با خانواده هایشان جمعیتی بالغ بر 3میلیون و پانصد هزار تن را تشکیل می دهند، که تعلیم خواهند دید.

وی تصریح می کند: در مدارس متوسطه بیشترین تعامل دانش آموز با مشاوران است.

مدیر شورای آموزش و پرورش خراسان رضوی با اشاره به نقش مهم و سازنده این قشر از فرهنگیان که نه تنها در مدرسه بلکه خارج از آن نیز به کمک محصلان می آیند؛ می افزاید: اصل حیاتی تعامل خانواده و معلمان با مشاوران نیز نباید نادیده گرفته شود.

فخریان با بیان این که هم اکنون 650 تن از مشاوران زن، در تابستان آموزش ضمن خدمت خانواده پایدار را دیده اند، می گوید: از آن جا که بیشترین صدمه را در بخش آموزش و پرورش دختران متحمل می شوند، وجود این آموزشهای کاربردی ضروری است.

وی یاد آور می شود: اگر موفق شویم دانش آموزان سال سوم را از اطلاعات درست برخوردار کنیم در آینده با مهارتهای زندگی روزگار موفقی خواهند داشت.

مجری طرح خانواده پایدار اذعان می دارد: بهروری خانواده ها در آموزشهای قبل از ازدواج است.

وی هسته های مشاوره و مشاوران مدارس را با قوت و پیگیری به اجرای این طرح فرا می خواند ومعتقد است: اجرایی شدن آموزشهای پیش از ازدواج در پیشگیری از طلاقهای موجود بسیار راهبردی و کارآمد است.

مشاوره پیش از ازدواج با رویکرد دینی انجام شود

مدیر کل بهزیستی  خراسان رضوی نیز در این خصوص می گوید: مشاورین ما بایستی با رویکرد دینی به این آموزشها مبادرت ورزند.

تهمینه شکیب می افزاید: ضرورت مشاوره امری اجتناب ناپذیر است و باید آموزشها به گونه ای انجام پذیرد که دانش آموزان حداکثر استفاده را از آن ببرند.

وی با تاکید براین که بحث پیشگیری در سازمان بهداشت جهانی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است می گوید: قبل از اینکه کسی آسیب ببیند باید با آموزشهای به هنگام جامعه را از سقوط نجات بخشید.

وی معتقد است آموزشهای پیش از ازدواج نباید مختص دختران باشد، بلکه پسران نیز باید مورد توجه قرار گیرند تا افزایش آگاهی برای هر دو قشر انجام گیرد.

وی با اشاره به این که بهبود سلامت زوجین تاثیر مستقیمی بر روابط خانواده ها دارد، می افزاید: شعار روز جهانی کودک، فرزند پروری مثبت راهی به سوی ارتقاء سلامت اجتماعی آنان است عنوان شده؛ که یاددهی مسئولیت پذیری در خصوص انتخابها، خود مهمترین مولفه در این زمینه است.

وی تاکید می کند: واقعیت پذیری جوانان در ازدواج باید قبل از درگیری عاطفی شان اتفاق بیافتد، چرا که پس از آن همه چیز مثبت انگاشته شده و اشکالات طرفین نادیده انگاشته می شود.

شکیب تصریح می کند: آگاهی دادن و ایجاد نگرش مذهبی در جوانان آماده ازدواج، همچنین یادگیری نقشهای زن و مرد به آنها کمک می کند نیمه گمشده همسری خود را بیابند.

وی با تاکید بر اینکه بهزیستی بیش از یک دهه تلاش می کند برای تفهیم این موضوع که باید آموزشهای ازدواج از دوره دبیرستان آغاز شود، می گوید: خوشبختانه این مهم دارد اتفاق می افتد و آگاهی بعد از توکل می تواند به گروه هدف و والدینشان کمک شایانی کند.

رسیدگی به مسئله بلوغ  اورژانسی است

وی می گوید: بهزیستی با برگزاری 86 کارگاه بیش از 2 هزار دانش آموز را در چند سال اخیر تحت آموزش قرار داده است و اکنون آمادگی دارد در کنار آموزش و پرورش طرح خانواده پایدار را حمایت کند.

وی با اشاره به این که این راه حل بایستی پایدار باشد و هنگام ازدواج تا پنج سال همراه جوانان باشد، تاکید می کند: با توجه به این که بیشترین طلاقها در دو سال اول اتفاق می افتد، ضرورت همراهی و حمایت بیشتر احساس می شود.

وی از مشاوران مجری طرح می خواهد، هیچگاه نوجوان را نصیحت نکنند، بلکه با ایجاد دوستی و صمیمیت ضمن افزایش مهارت گوش کردن؛ آنها را درک نموده و به کمک خودشان راهکار بیابند.

شکیب یادآور می شود: سنگ بنای پیش از ازدواج بحران هویت و دوره بلوغ است که نباید آن را از دست داد.

وی با تاکید بر لزوم آموزش اولیا،از آنان می خواهد، ضمن آگاهی از خصوصیات این دوره، کنترل استرس و مهارت نه گفتن را به فرزندان خود بیاموزند چراکه اگر در این راستا کوتاهی و نقصانی صورت گیرد باز خروجی ها به سمت بهزیستی خواهد بود.چرا که اولیای مشکل دار فرزندان خود را رها می کنند.

وی تصریح می کند :هرچند طلاقهای عاطفی در جامعه زیاد است، اما رسیدگی به مساله بلوغ اورژانسی تراست و همه دستگاههای مربوطه باید به آن توجه ویژه داشته باشند.

80 درصد مراجعین شوراهای حل اختلاف خانم هستند

حمید اصغری پور از استادان آموزش مشاوران در طرح خانواده پایدار می گوید: متاسفانه در خراسان رضوی به ازای هر پنج ازدواج، یک طلاق ثبت می شود، این در حالی است که طلاقهای عاطفی نیز بیداد می کند.

وی معتقد است: بیشترین جداییها در سالهای چهار و پنج ازدواج رخ می دهد، که خود نشانگر این است که یا ازدواج نامناسب بوده، یا  این که زوجین مهارتهای کافی برای زندگی شان ندارند.

وی با تاسف می افزاید: 80 درصد مراجعین جدایی در شوراهای حل اختلاف خانمها هستند.

وی با اشاره به 15 طبقه عوامل پیش بینی کننده طلاق از پرونده های مراجعین جدایی، تصریح می کند: فرایند ازدواج خوب، از کسب آمادگی، انتخاب آگاهانه، مدیریت و نگهداری خوب آغاز و به خوشبختی و آرامش ختم می شود.

اصغری پور می افزاید: از آنجا که فاصله بین بلوغ و ازدواج 12 سال و میانگین ازدواج دختران در شهر 25 سال و شش ماه و برای پسران بیشتر و بدتر است، اذعان می دارد: شکاف عمیق و برنامه های ناکافی دولت برای این خلا زمانی مشکلات عدیده ای را برای نسل جوان ایجاد کرده است.

وی در خصوص عوامل ازدواجهای ناموفق معتقد است: سی تا 40 درصد خوشبختی زوجین به مدیریت و نگهداری خوب برمی گردد؛ اما ازدواجهای سریع، عدم شناخت کافی، احساس بودن ازدواج و عدم تناسب، خودآگاهیی ضعیف وعدم صداقت،همچنین بی توجهی به معیارهای اخلاقی از مهمترین علل ازدواجهای ناموفق و در پی آن جدایی است.

وی خود شناسی و خودیابی را از برترین نکاتی می داند که قبل از ازدواج باید برای جوانان پدید آید و می گوید: آنان بایستی خود تصوری، خود حقیقی و خود کاذب را از هم تمییز داده و بدانند فاصله این سه نباید زیاد باشد، تا ازدواجی واقع بینانه صورت پذیرد.

وی آمادگی و تصمیم گیری برای ازدواج را بسیار مهم می داند و تاکید می کند: رشد و بلوغ برای این امر مهم شامل رشد عقلی، داشتن هدف در زندگی، شناخت هدف خود از ازدواج، داشتن برنامه برای رسیدن به هدف و درک و فهم خوب از مسایل بستگی دارد.

اصغری پور با اشاره به این که پس از این مرحله تصمیم گیری بر اساس عقل به جای احساس بسیار حایز اهمیت است می گوید: داشتن انتظارات واقع بینانه از خود و دیگران، توانایی حل مساله، مسئولیت پذیری، مواجهه با مشکلات به جای فرار از آن و پرهیز از شتاب زدگی می تواند در کمک به جوانان و زنگی مشترک ایشان کارساز باشد.

طرح خانواده پایدار به آموزش می اندیشد

جوانان باید بیاموزند، کنترل و مدیریت هیجانات، پایداری و ثبات آنها، ابراز احساس به جای سرکوب آن، آشنایی به حقوق خود و دیگران، ازجمله مهمترین مسایلی است که آنها باید بیاموزند.

افرادی که قصد ازدواج دارند باید بدانند میزان آمادگی اقتصادی و داشتن شغل، هوشمندی و ثبات عاطفی، سلامت جسم و روح از ملاکهای برتر تشکیل خانواده است، نه احساسهای دلبستگی زود گذر عاطفی که دردسرساز هم هست.

به گفته دست اندر کاران تعلیم و تربیت، این همه محقق نمی شود؛ مگر با آموزشهای مداوم نوجوانان، جوانان آماده ازدواج و خانواده های آنان، که طرح جامع خانواده پایدار هم اکنون به آن می اندیشد.

...............................

گزارش:عزت خیابانی

کد خبر 1447999

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha