۱۶ دی ۱۳۸۳، ۱۶:۲۴

مصاحبه نمايندگان مجلس درباره اظهارات ديروز محمد جواد ظريف ( متن كامل )

گزارش ويژه « مهر » از جزئيات مطالبات معوقه تهران از اروپا // ايران رسما خواستار تحويل اورانيوم ، UF6 و تجهيزات هسته اي متعلق به خود از لندن ، پاريس و برلين است

گزارش ويژه « مهر » از جزئيات مطالبات معوقه تهران از اروپا // ايران رسما خواستار تحويل اورانيوم ، UF6  و تجهيزات هسته اي متعلق به خود از لندن ، پاريس و برلين است

يك مقام نزديك به پرونده هسته اي ايران با تاييد اظهارات اخير سفير و نماينده دائم جمهوري اسلامي در سازمان ملل درباره مطالبات هسته اي ايران از اروپا ، گفت : روند مذاكرات هسته اي با اروپا بايد بر اساس مطالبات معوقه ايران دنبال شود و نكات بازگوشده در اين خبر ، تنها بخشي از مطالباتي است كه از جانب هيات ايراني به اروپايي ها اعلام شده است.

وي به خبرنگار "مهر" گفت : ايران بدنبال احياي كامل مطالبات خود است ؛ تهران تمام حقوقي از خود را كه در سالهاي گذشته از جانب لندن ، پاريس و برلين ناديده گرفته شده ، در مذاكرات جاري خود مطرح كرده است.

گفتني است ، سفير ونماينده دائم جمهوري اسلامي ايران درسازمان ملل متحد روز سه شنبه در گفتگو با شبكه جام جم ، درخصوص طرح مطالبات حقوق معوقه ايران از اروپا از جمله ساخت 2 واحد نيروگاه 900 مگاواتي در دارخوين خوزستان، 50 تن گاز UF6 از محل سهام ايران از كارخانه اروديف فرانسه ، 775 تن اورانيوم خريداري شده ايران از آفريقاي جنوبي كه لندن آن را به اجبار از پرتوريا خريده است همچنين تجهيزات هسته اي ديگري كه آلمان پس از آنكه از ادامه فعاليت در پروژه بوشهرخودداري كرد به ايران تحويل نداد در مذاكرات هسته اي ، گفت : حتما اين حقوق را مطالبه خواهيم كرد ؛ اينها نه تنها نقض تعهدات دوجانبه ما و كشورهاي اروپايي بلكه موارد نقض ان پي تي توسط اروپاست ؛ لذاما اين حقوق را مطالبه مي كنيم و معتقديم كه اروپا براي اعتماد سازي دوطرفه موظف است تعهدات معوقه خود را اجرا كند ؛ چه تعهدات دوطرفه با ايران و چه تعهداتي كه طبق ان پي تي در خصوص كل كشورهاي عضو دارد .

به گزارش خبرگزاري "مهر" ، محمد جواد ظريف با تاكيد بر طرح مطالبات حقوق معوقه ايران از اروپا در مذاكرات هسته اي اعلام كرد : اروپا براي اعتماد سازي دو طرفه ، موظف است تعهدات معوقه خود را اجرا كند ؛ چه تعهدات دو طرفه با ايران و چه تعهداتي كه طبق ان پي تي در خصوص كل كشورهاي عضو دارد .

وي گفت : با پيگيري مذاكرات ، اروپايي ها موارد نقض حقوق بين الملل و ان پي تي را در ممانعت از دستيابي ايران به تكنولوژي صلح آميز هسته اي كنار خواهند گذاشت و با ايران همكاري خواهند كرد تا برخورد هاي جدي با معضلات امنيتي و سياسي طرفين به نتيجه برسند .

به گزارش "مهر" ، ظريف با اعلام اينكه از نظر سياسي مجموعه بزرگتري از كشورها درصورت به نتيجه رسيدن گفتگوها براي همكاري اعلام آمادگي كرده اند ، گفت : اروپايي ها ادعا مي كنند ايران بايد تضمين بدهد معاهدات ان پي تي را رعايت كند و ما معتقديم تاكنون چنين كرده ايم اما اروپا و غرب تعهداتش را در اجراي ماده 4 ان پي تي نقض كرده اند و اين را در تمام مذاكرات از اكتبر گذشته تاكنون اعلام كرده ايم .

وي با بيان اينكه ما از اروپا براي عدم ادامه نقض اين تعهد تضمين مي خواهيم گفت : سفر هيات اتمي اروپايي به تهران يك گام كوچك درمسير اجراي وظايف اروپايي ها براي كمك به توسعه تكنولوژي صلح آميز هسته اي در ايران است .

- مهمترين تجهيزات هسته اي ايران كه با گذشت بيش از 2 دهه هنوز به كشورمان تحويل نشده است ، 50 هزار كيلو UF6 از فرانسه ،775 هزار كيلو اورانيوم از انگليس و تجهيزات باقي مانده نيروگاه بوشهر از آلمان ، را شامل مي شود . خبرنگار "مهر" گزارش كرد : بازپس گيري بخشي از اين اقلام با وجود به نتيجه نرسيدن مذاكرات قبلي ، طي مذاكرات آينده كارگروه هسته اي ايران و اروپا پيگيري خواهد شد.

خبرنگار "مهر" درباره جزئيات اظهارات روز گذشته محمد جواد ظريف مبني بر مطالبات معوقه ايران از اروپا و نيز نقض ان پي تي از سوي اين كشورها ، گزارش كرد :  پيش از اين دعواهاي حقوقي براي براي بدست آوردن اين مطالبات به نتيجه نرسيده بود ؛ از آن جمله مي توان به پرونده مطالبات تهران از پاريس در قبال ساخت 2 واحد نيروگاه 900 مگاواتي در دارخوئين خوزستان - مجموعا 1800 مگاوات - اشاره كرد.

بر اين اساس ، بيش از 50 تن گاز UF6  از محل سهام ايران از كارخانه « اوروديف » هم متعلق به جمهوري اسلامي  و جزو حقوق كشورمان است كه فرانسه در 25 سال گذشته از ارايه اين مطالبات خودداري كرده است.

گزارش خبرنگار "مهر" مي افزايد : انگليس نيز در اين سالها همچنين از تحويل 775 تن اورانيوم خريداري شده ايران از آفريقاي جنوبي جلوگيري كرده و لندن در اقدامي غير حقوقي ، اين مواد هسته اي را بالاجبار از « پره توريا » خريداري كرده است.

قرارداد ساخت نيروگاه اتمي بوشهر ميان ايران و آلمان نيز يكي ديگر از مطالبات معوقه ايران از اروپاست ؛ پس از آنكه طرف آلماني از ادامه فعاليت در اين پروژه خودداري كرد ، آنها از تحويل و صدور مجوز صادرات اين تجهيزات خريداري شده كه به فاز 2 آن باز مي گردد نيز امتناع ورزيده اند.

اخبار و گزارش هاي رسيده همچنين حكايت از آن دارد كه جمهوري اسلامي ايران در مذاكرات هسته اي خود با اروپا ، هيچ چيزي طلب نكرده و هيچ درخواست جديدي براي پروژه اي جديد از اين 3 كشور ارايه نداده است. آنچه كه ايران بر لزوم عمل به آن از جانب لندن ، پاريس و برلين تاكيد دارد ، صرفا پايبندي به تعهداتي است كه بيش از 2 دهه از توافق بر سر آنها مي گذرد.

گزارش خبرنگار "مهر" مي افزايد ، سازمان انرژي اتمي ايران از سالها پيش يك راكتور تحقيقاتي در تهران در اختيار دارد و در حال حاضر هيچ احتياجي به خريد راكتور آب سبك از جانب كشورهاي اروپايي ندارد. راكتور آب سبك جزو مطالبات ايران نيست اما اين اروپا است كه بر فروش آن تاكيد دارد.

- عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس تاكيد كرد : كارشكني اروپا در تعهدات هسته اي در برابر ايران بعد از پيروزي انقلاب ، موجب خسارت هاي سنگين اقتصادي و فني به ايران در دو دهه گذشته بوده است و لذا اروپاست كه بايد با جبران خسارت هاي اقتصادي و فني نسبت به ايران ، زمينه پيشبرد مذاكرات و تحكيم مناسبات سياسي و اقتصادي را فراهم كند .

رضا طلايي نيك در گفتگو با خبرنگارخبرگزاري "مهر" با بيان اينكه اروپا با انجام تعهدات و پرداخت ديون خود به ايران بايد روند مذاكرات هسته اي را به اعتماد سازي بيشتري نزديك كند ، گفت : در تحولات دو دهه گذشته ايران ، اروپا مواضع ثابت و اعتماد سازي را نسبت به منافع ملي ايران نشان نداده است و عملكرد اروپا در قبال ايران در ابعاد سياسي و اقتصادي موجب كاهش اعتماد ما نسبت به اروپا شده است .

وي كارشنكني در تكميل نيروگاه بوشهر علي رغم تعهدات حقوقي و اختلال در فعاليتهاي تجاري و اقتصادي ايران و عدم پاسخگويي نسبت به مطالبات اقتصادي و هسته اي ايران طبق قراردادهاي في مابين ازجمله عدم تحويل 50 هزار كيلو UF6 از سوي فرانسه و 775هزار كيلو اورانيوم از سوي انگليس در 25 سال گذشته ، همچنين حمايت از تروريست هاي مخالف نظام جمهوري اسلامي ايران را از موارد آسيب پذيري اعتماد ايران به اروپا برشمرد .

طلايي نيك تصريح كرد : هرچند اروپا در واكنش به سياست تنش زدايي ايران نشانه هاي مثبتي را براي تقويت مناسبات و روابط در گفتمان و مواضع سياسي نشان ميدهد ، اما برخورد هاي دوگانه برخي كشورهاي اروپايي حتي خود اتحاديه اروپا در مواردي مانند حقوق بشر و پاسخ گويي نسبت به مطالبات قانوني ايران در قراردادهاي هسته اي و اقتصادي و حق قانوني ايران در دستيابي به چرخه سوخت هسته اي براي مصارف صلح آميز بايد متناسب با تبليغات سياسي و ديپلماتيك آنها باشد .

وي افزود : ايران با اتخاذ سياست تنش زدايي دوجانبه ميتواند ابهامات و موانع رشد مناسبات بين ايران و اروپا را به نتيجه برساند و در قبال همكاريها و تعديل مواضع ايران اروپا نيز بايد در قبال ايران رفتار عملي و شفاف نشان دهد .

سخنگوي فراكسيون وفاق و كارآمدي مجلس شوراي اسلامي خود اتكايي در بسياري از زمينه هاي هسته اي همچنين جايگزين شدن روسها در تكميل نيروگاه بوشهر به علت كارشكني برخي از كشور هاي اروپايي را نشان دهنده عدم نياز وابستگي به اروپا در بازارهاي اقتصادي و فن آوري مدرن دانست و گفت :ايران نبايد مرعوب سياست هاي انحصار گرايانه و افزون طلبانه آمريكا و برخي از كشور هاي غربي شود .

نماينده مردم بهار و كبودر آهنگ تاكيد كرد : دستيابي ايران به دانش و تكنولوژي برتر هسته اي در جهان توام با ظرفيت سازي توليدي ، بايد پشتوانه ديپلماسي كارامد و غير انفعالي در برابر غرب شود .

- عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با اشاره به بدهي هاي اروپا به ايران در زمينه فن آوري و تجهيزات هسته اي بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تاكنون گفت : در شرايطي كه خودمان مي توانيم پروژه هاي هسته ايمان را تكميل كنيم از مذاكره كنندگان هسته اي انتظار داريم از موضع قدرت در اولين گام مطالبات معوقه ايران را از اروپا طلب كنند .

دكتر حشمت الله فلاحت پيشه در گفتگو با خبرنگار سياسي "مهر" ، با اشاره به تشكيل كميته هاي كاري براي پيشبرد مذاكرات ايران و اروپا در زمينه هاي مختلف از جمله هسته اي گفت : ايران از نظر فن آوري هسته اي جزو ده كشور برتر دنياست و با اتكا بر منابع و نيروهاي داخلي به اين نقطه دست يافته است و بر اين اساس براي ادامه مسير نياز چنداني به كمك اروپايي ها ندارد .

وي با اشاره به طرح چند ماه قبل انگليس مبني بر مبادله نيروگاه آب سبك با آب سنگين اراك گفت : طرح چنين مسائلي با هدف محروم كردن ايران از تكنولوژي هاي پيشرفته در شرايط حاضر هيچ توجيهي ندارد .

وي افزود : ما بازار هسته اي مان را بر روي اروپا گشوده ايم و انتظار داريم  كه آنها به ما در سطح "هاي تك" كمك كنند و نه در فن آوري هايي كه خود به آنها دست يافته ايم ، چه رسد به اينكه بخواهند ما را از آنها محروم سازند .

- عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با اشاره به اينكه درصورت تقويم دار شدن مذاكرات راحت تر به مطالبات مورد نظر خود از اروپايي ها مي رسيم ، گفت: اروپا در انجام تعهداتي چون 775 هزار كيلو اورانيوم و 50 هزار كيلو UF6 ايران كه به دوران گذشته بر مي گردد موفق نبوده و در دوران جديد نيز همچنان نتوانسته به تعهداتي مثل عضويت ايران در WTO عمل كند.

حميدرضا حاج بابايي عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در خصوص مطالبات معوقه ايران از اروپا در پرونده هسته اي گفت: مهمترين حركت ما در حال حاضر مذاكراتي است كه گروه راهبردي با اروپا شكل مي دهند و بايد اين مذاكرات داراي زمانبندي شفاف و دقيق شود كه به نظر مي رسد هنوز اين كار انجام نشده است.

حاج بابايي گفت: اگر تقويم، زمانبندي و اهداف اين مذاكرات مشخص شود به راحتي مي توانيم به آنچه كه تعهدات اروپا هست دست پيداكنيم و همچنين به تعهدات خودمان هم عمل كنيم. ضمن اينكه از خط قرمز خود نيز عبور نكنيم ، امروز خط قرمز ما تعليق بدون مدت است و شرط اوليه و حرف اوليه ما بحث محدود بودن اين مذاكرات است كه در كنار اين محدوديت تمام مطالبات ما و آنها احصاء وشمارش و زمانبندي براي اجراء مي شود.

وي با اشاره به مباحثي چون مطالبات معوق ايران از جمله 775 تن اورانيوم و 50 تن UF6 ، گفت : اين مباحث به دوران گذشته بر مي گردد اما در دوران جديد نيز تعهداتي هست مثل عضويت در  WTO كه تعهد كرده اند انجام دهند و هنوز از عهده آن بر نيامده اند و ما هنوز پرونده مان در شوراي حكام به شكل قطعي بيرون نيامده و اين موارد را بايد در سه گروه اقتصادي، هسته اي و سياسي زير نظر گروه راهبردي تعيين و تبيين كنند.

حاج بابايي گفت: اگر جمهوري اسلامي ايران موفق شود كه مذاكرات را تقويم دار كند به بيشتر مطالباتش خواهد رسيد اما هنوز جمع بندي هاي هيات ما به بسته شدن تقويم نرسيده و ما اگر تقويم را ببنديم و زمان مذاكرات را مشخص كنيم به نظرم بزرگترين موفقيتي است كه مي توانيم حرفمان را به كرسي بنشانيم و طرف فعال اين قضيه خواهيم بود و مي توانيم همه تعهداتي كه از قبل باقي مانده و يا تعهداتي كه اخيرا براي اتحاديه اروپا ايجاد شده را با اين تقويم به منصه ظهور برسانيم.

عضو كميسيون امنيت ملي مجلس تصريح كرد: موفقيت هيات ايراني زماني مشخص خواهد شد كه تقويم زماني مذاكرات را تعيين كند و بعد مي توان از موفقيت اين هيات صحبت كرد.

- جواد جهانگيرزاده هر گونه گفتگو و نيز پيگيري مطالبات ايران از اروپا را آب در هاون كوبيدن برشمرد و گفت: وقتي اروپا نسبت به تعهدات 25 سال پيش خود عمل نكرده ، چگونه نسبت به تعهدات جديد خود ضمانت اجرايي مي دهد؟

جواد جهانگيرزاده عضو كميسيون امنيت ملي در گفتگو با خبرنگار سياسي مهر، در خصوص مطالبات معوقه ايران از اروپا در پرونده هسته اي از جمله 50 هزار كيلو UF6، تجهيزات باقي مانده نيروگاه بوشهر و 775 هزار كيلو اورانيوم ، گفت : مطالبات ما صرفا به اين موضوعات محدود نمي شود، زيرا كه ما مطالبات و خواسته هاي معنوي از اين كشورها داريم كه بدون پاسخ مانده. لذا  آنها به راحتي و با استفاده از ابزاري كه درجهان در دست دارند به بسياري از تعهدات جديد خود هم عمل نمي كنند.

وي اضافه كرد: به نظر مي رسد احصاء اين مطالبات در مذاكرات و بيان موضوع در افكار عمومي جهان كه آنها هيچ گاه به تعهدات عمل نكرده اند ، بهترين راهكار است. ما به هر ترتيب بايد جهان را نسبت به اين نوع از برخوردهاي گزينشي و توام با ملاحظات شديد سياسي آگاه كنيم.

جهانگيرزاده با اشاره به اينكه" من اصلا به بازپس گيري مطالبات ايران از اروپا خوشبين نيستم"، گفت: ما در مذاكرات هسته اي مجموع وسيعي از تعهدات را روي كاغذ از اروپا گرفتيم ؛ اما آنها به كداميك تاكنون عمل كرده اند؟ ولي ايرانيان درهمه موارد متعهد بوده اند.

عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با تاكيد بر اينكه آنچه واقعيت است نبود يك رفتار اعتماد بخش از طرف اروپا مي باشد ، گفت : من معتقدم آنهايي كه مجموعه مطالبات ايران از اروپا را مطرح مي كنند ، كار خوبي انجام مي دهند ؛ اما باز مي گويم كه يادآوري اين مجموعه مطالبات تاكنون موثر نبوده و به آن عمل نشده است .

- محمد آشوري عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس با اشاره به اينكه با رعايت خطوط قرمز در مذاكره با اروپا سريعتر به مطالبات معوقه خود مي رسيم ، برخورد توام با اقتدار در مذاكره با اروپا را از ديگر راهكارهاي رسيدن به اين مطالبات دانست.

آشوري در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري  مهر، در خصوص مطالبات معوقه ايران از اروپا در پرونده هسته اي با اشاره به نحوه برخورد كشورمان با سه كشور اروپائي گفت: يك مبنايي بر اساس توافقنامه هاي قبلي مدنظر قرار داده شده بود كه اگر همان ملاك و معيار مذاكرات ما قرار مي گرفت براي دستيابي به اهداف مورد نظر اين مذاكرات راه مناسبي بود.

وي اضافه كرد: برخورد توام با اقتدار و رعايت خطوط قرمز با توجه به مجموعه مسائلي كه در خصوص بحث هسته اي مطرح شده مي تواند در دستيابي ما به منافع ملي كشور موثر باشد.

اين عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در خصوص راهكارهاي رسيدن به مطالباتي چون 50 هزار كيلو UF6 از فرانسه، 775 هزار كيلو اورانيوم از انگليس و تجهيزات باقي مانده نيروگاه بوشهر از آلمان گفت: براي دستيابي به اين اهداف مذاكرات يك مبناست اما نحوه تحركي كه در دستگاه ديپلماسي بايد وجود داشته باشد در اين زمينه موثر است. يعني در تعيين حداقل توافقاتي كه ما داشتيم و  نحوه برخورد ما با آنها در رسيدن به اين اهداف مي تواند موثر باشد. زيرا ديپلماسي عرصه بازي سياسي است و طبعا اگر با اقتدار حركت شود طرف مقابل تن به مسائلي مي دهد كه در حوزه تعاملات ما مبناي حركت هست.

آشوري گفت: اروپائي ها تحت تاثير لابي صهيونيست ها و مواضعي كه آمريكائيها در برخورد با پرونده هسته اي ايران دارند برخورد مي كنند و طبيعي است كه در اين عرصه آنها هم بدنبال منافع خود حركت مي كنند كه اين تاثيرپذيري در تاخير پس گيري مطالبات ما بي نتيجه نيست.

وي اضافه كرد: با توجه به اينكه ما در مطالباتمان شفافيت داريم اگر كميته مذاكرات سريعتر مطالبات را پيگيري كند و خطوط قرمزي كه در مذاكرات قبلي مبناي حركت بوده به دقت مراعات شود در دستيابي به اين اهداف موثرتر خواهد بود.

کد خبر 145764

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha