حجتالاسلام احمد مبلغی مدیر مرکز تحقیقات مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، در گفتگو با خبرنگارمهر، در مورد اخلاق شهروندی و در تعریف آن گفت: شهروندی وابستگی یا حضور مشارکت جویانه و بهره گیرانه یک فرد در جامعه است که هم از طرفی در آن جامعه مشارکت می جوید و هم بهره می گیرد.
وی گفت: بطور طبیعی در این بحث پای حقوق شهروندی به میان می آید و تعیین چنین حقوقی نیازمند رجوع به منابع مورد قبول است و اگرچه برای أخذ و استنباط حقوق شهروندی در گذشته به دین مبین اسلام نگاه و یا رجوع نشده است، ولی در منابع دین در کتاب و سنت نصوص فراوانی وجود دارد که متضمن حقوق شهروندی هستند.
مبلغی با بیان اینکه آنچه لازم است انجام استنباط جهت أخذ این حقوق از این نصوص است، افزود: همیشه در استفاده از احکام شرع، عمل استنباط نقش اساسی دارد؛ هرچند منابع شرعی متضمن حقوق و آموزه هایی در یک حوزه باشند اما مادامی که عمل استنباط انجام نگیرد آن حقوق برای جامعه آشکار نخواهد شد.
مدیر مرکز تحقیقات مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی تصریح کرد:در واقع اخلاق به یک معنا هم جامعه را تلطیف و هم جامعه را برای استیفای حقوق خود و تأمین حقوق دیگران آماده و مهیا می کند یعنی اخلاق بسترساز استیفا و تأمین حقوق است ضمن اینکه جامعه را در یک جایگاه انسانی و الهی قرار می دهد تا از خشونت ها و تنش ها و برخوردهای ناهنجار به دور باشد.
وی در پاسخ به این سؤال که در منابع دینی راجع به اخلاق شهروندی و رعایت آن چه سفارش هایی شده است، گفت: در نصوص اسلامی به موارد بسیار بر می خوریم که اگر به آنها از این زوایه بنگریم آنها را واجد آموزه های بسیاری می بینیم. فرض کنید یکی از حقهای شهروندی امکان حضور هر شخصی در فضای اجتماعی و بهره گیری از این فضاهاست که این یکی از حقوق شهروندی است و اقتضای شهروندی این را دارد. فراتر از اینکه بگوییم اقتضای شهروند شدن یک فرد یکی از ابعاد حقوق است، باید امکان حضور در جامعه وجود داشته باشد.
این محقق و استاد حوزه و دانشگاه تأکید کرد: بنابراین در ارتباط با اخلاق شهروندی سه فعالیت به صورت متوالی باید وجود داشته باشد، اولا شهروندی براساس دین و با نگاه به مفهوم امروزین آن بازتعریف شود. دوم اینکه حقوق شهروندی براساس دین در تعیین و ترسیم شود و در نهایت به اخلاق شهروندی به معنای عام و گسترده آن بپردازیم .
نظر شما