۲۹ دی ۱۳۸۳، ۱۲:۴۸

پژوهش هاي قرآني و تأثيرات آن در آموزش (3) :

بسياري از موضوعات قرآني مورد توجه پژوهشگران نيست

علي رغم پژوهش هاي بسياري كه در حوزه قرآن انجام مي شود ، موضوعات بسيار ارزشمند و مهمي هستند كه مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته و روي آنها كار نمي شود .

دكتر عبدالحسين خسروپناه استاد دانشگاه مذاهب اسلامي ( وابسته به مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي ) و عضو پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در گفت وگو با خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، ضمن بيان اين مطلب و با اشاره به اين كه پژوهش ، راهكاري براي رسيدن به عمق مطالب و زمينه اي براي علمي تر شدن مباحث آموزشي است ، اظهار داشت : خوشبختانه فعاليت هاي پژوهشي در حوزه قرآن ، طي سال هاي اخير روند رو به رشدي داشته است كه مي توان آن را مثبت ارزيابي كرد .

وي با اشاره اين كه ضعف اين فعاليت ها نداشتن كارسنجي و آسيب شناسي است ، گفت : طي سال هاي گذشته فعاليت مؤسسات و بخش هاي مختلف، به صورت اجتماعي انجام نشده و جزيره اي  و پراكنده بوده است .

خسروپناه با تأكيد بر ضرورت وجود يك محور پژوهشي خاص ، كه فعاليت گروه ها و مؤسسات بر اساس آن محور تعيين شده صورت گيرد ، افزود : علي رغم پژوهش هاي بسياري كه انجام مي شود ، موضوعات بسيار ارزشمند و مهمي هستند كه مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته و روي آنها كار نمي شود .

وي افزود : اشكالات و تناقضاتي در راستاي پژوهش هاي قرآني وجود دارد كه كسي نيست در مورد اين موارد پاسخگو بوده ودر راستاي رفع آنها تلاش كند .

اين استاد دانشگاه با اشاره به اين كه موضوعاتي چون هرمنوتيك ، نشانه شناسي و الفاظي كه سابقا در منطق و علم اصول مطرح بوده ، در مباحث و پژوهش هاي قرآني  از سوي پژوهشگران مورد توجه قرار نمي گيرد ، گفت : در امر پژوهش هاي قرآن  پازل گونه به مسئله نگاه نشده كه هر پژوهشي تكميل كننده پژوهش هاي ديگر باشد ، در واقع فعاليت هاي اين حوزه نظام مند و در راستاي تحقق اهدافي خاص ، مشخص و از پيش تعيين شده نبوده تا در اين زمينه فعاليت ها پويا ، تأثيرگذار و روبه جلو باشد .

وي تأكيد كرد : در زمينه چالش ها ، آسيب ها و خلاء هاي قرآني ، فعاليت مستمر و هدفمندي نداشته ايم ، به طوري كه در حال حاضر مشخص نيست ، در چه زمينه هايي فعاليت شده ، در چه مرحله اي هستيم و يا در چه زمينه هايي كار نشده و مي بايست مورد توجه پژوهشگران قرار گيرند .

خسرو پناه با يادآوري اين كه در زمينه معارف قرآني كارهاي ارزشمندي انجام شده ، انواع تفسير و تحقيقات قرآني را از جمله اين فعاليت هاي مثبت اعلام  و تأكيد كرد :  در كنار تمام اين اقدامات ارزنده ، بايد خلاء هاي پژوهشي قرآن را شناسايي  و روي آنها كار كرد .

وي در ادامه بر ضرورت نظام مند شدن پژوهش هاي قرآني تأكيد كرد و افزود : در قم اقدام خوبي صورت گرفته و آن هم تشكيل " انجمن محققان قرآن پژوه" است ، بي ترديد از طريق اين انجمن مي توان ساماندهي مناسبي به پژوهش ها داده ، كارهاي انجام شده را شناسايي و از خلاء ها و نيازهاي موجود مطلع شد .

خسروپناه گفت : بر اساس ضوابط اين انجمن ، محققان و پژوهشگران ثبت نام كرده و طي جلساتي به بحث و گفت و گو مي پردازند كه نتيجه اين جلسات شناسايي چالش ها ، نيازها و رسيدن به اتفاق نظر به منظور انجام پژوهش هاي لازم است .

وي با تأكيد بر اين كه در قرآن پيرامون مسائل بسياري سخن گفته شده كه ارتباط نزديكي با علوم جديد دارند ، افزود : خوب است كه جامعه شناسي و روانشناسي قرآن ، با بهره گيري از علوم  جديد مورد بررسي و پژوهش قرار گيرد . 

کد خبر 149628

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha