به گزارش خبرگزاری مهر، انسان زمانی در جامعه احساس نشاط می کند که نیازهای خود را از طریقی که متناسب با هنجارهای جامعه باشد، برآورده کند. جامعه نیز میتواند با فراهم کردن شرایط و زمینه مناسب، باعث ایجاد آرامش، نشاط، امنیت و... برای فرد و اجتماع شود.
نشاط و شادی در یک جامعه آنقدر با اهمیت است که در دین اسلام هم بارها به آن اشاره شده است. از دیدگاه اسلام زندگی بانشاط، نعمت و رحمت خداست و زندگی توأم با گریه و زاری و ناله و افسردگی، خلاف رحمت و نعمت خداست چرا که شادی باعث نشاط و امید و غم و اندوه باعث افسردگی و یأس و ناامیدی است. اسلام همواره زدودن اندوه را از دل افراد مؤمن سفارش میکند. در این راستا حضرت علی(ع) می فرماید: سوگند به آن که همه صداها را می شنود، هر کس دلی را شاد سازد، خدا از آن شادمانی لطفی بیافریند و چون به مصیبتی گرفتار شود، آن لطف همچون آبی که از بلندی جریان یافته به سوی آن مصیبت روانه شده و آن را از او دور می گرداند و امام صادق(ع) نیز می فرماید: کسی از شما فکر نکند که اگر مؤمنی را شاد کند تنها او را شاد ساخته، بلکه به خدا قسم ما را و بلکه رسول خدا را شاد کرده است. تحقیقات و بررسیهای گسترده در این زمینه نشان میدهد اعتقادات و باورهای مذهبی و دینی مردم جامعه با نشاط آنها در ارتباط است. افرادی که امید به آینده دارند و به باورهای دینی اعتقاد دارند و از خلاف و نابهنجاریها به دور هستند، نشاط بیشتری دارند.
از اینرو افرادی که در مراسم مذهبی و محافل دینی شرکت میکنند به دلیل اینکه احساس همبستگی اجتماعی میکنند، نشاط بیشتری را نیز تجربه خواهند کرد. تحقیقات و آمارها نشان میدهد 61 درصد از افرادی که در محافل دینی شرکت میکنند احساس شادابیشان به دلیل پیوند و حمایت اجتماعی است.
افراد یک جامعه در گروههای سنی متفاوت نیاز به شادابی دارند و برای دستیابی به این مهم باید یکدسته فاکتورهای اساسی را مدنظر قرار دهند. بسیاری از فاکتورهای مهم و اساسی در رابطه با سلامت و نشاط اجتماعی نقش دارند. مهمترین فاکتورها رابطه پیشرفت تکنولوژی، عدالت در جامعه، احساس عدالت، امنیت و احساس امنیت و... است. یکی از فاکتورها و مؤلفههای نشاط اجتماعی امیدبخشی و امیدآفرینی است و همه انسانها نیاز به امیدواری دارند. بهطور کلی همه انسانها باید به یکدیگر امید ببخشند. مؤلفهای که در جایگاه ویژه قرار دارد، تلاش مداری است، زیرا ارزش انسانها در سایه تلاش است و فرد تلاشمدار، نشاط دارد.
مطالعات اخیر نشان داده است خانوادههایی که در حالت گسترده هستند و در یک خانه چند نسل زندگی کردهاند امید به زندگی بالا، ارتباطات عاطفی قوی و عمر طولانیتری دارند. از اینرو شخصیت در نشاط نیز تأثیرگذار است. افراد خوشبین، دارای اعتمادبهنفس بالایی هستند و در مقابل افرادی که دارای مشخصههای بدبینی هستند، شخصیت متزلزل داشته و به نشاط نمیرسند.
یکی از مؤلفههایی که جای بحث و بررسی دارد وضعیت محیط و شرایط زندگی است. بسط و گسترش روحیه نشاط، امیدواری، اعتماد اجتماعی و هنجارهای اجتماعی از اولویتهایی است که باید حائز اهمیت قرار گیرد. آگاه کردن مردم و فرهنگسازی مهم تلقی میشود. ظرفیتهای اجتماعی جامعه امروز به لحاظ ملی و دینی در نشاط اجتماعی تأثیرگذار است و جامعه امروز دارای ظرفیتهای بالایی است که این به دلیل تلفیق دین و ملیت است و نشاط در توسعه به سلامت و سلامت قشرهای جامعه نیز نقش دارد. بنابراین با برنامهریزی دقیق برای رفع مشکلات جامعه، مردم در رفاه اجتماعی بهتری زندگی خواهند کرد که این یکی از مؤلفههای توسعه در هر کشوری است.
پیشرفت علوم و توجه به سلامت افراد جامعه موجب شده که توجه به نشاط اجتماعی بعد تازهای به خود بگیرد. به گفته جامعه شناسان شادی یک پدیده زودگذر و لحظهای است اما نشاط یک احساس بادوام و پایدار است که در نهایت آرامش و امنیت را برای فرد به همراه دارد. بنابراین نشاط اجتماعی یک امر سطحی و زودگذر نیست که بتوان با برنامههای سطحی و ناپایدار به آن دست یافت؛ بلکه باید به صورت ریشهای و عمیق این نشاط را به جامعه تزریق کرد. اینجاست که پس از ایجاد نشاط در فرد و جامعه، شاهد پویایی، رشد، پیشرفت و نوآوری و افزایش روح امید در افراد خواهیم بود.
نشاط اجتماعی میتواند بسیاری از فشارهای روحی و روانی افراد را کاهش دهد که به تبع آن موجب افزایش کارایی و راندمان افراد در تمامی سطوح خواهد شد. زیرا زمانی میتوان به سلامت جامعه دست یافت که تک تک افراد اجتماع از شادابی و نشاط و احساس رضایتمندی برخوردار باشند. مقام معظم رهبری سال 91 را به نام تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی نامیدهاند و همه مردم و مسئولین را به همت بیشتر برای جبران عقبماندگیهای گذشته فراخواندهاند. در این میان سازمان بهزیستی و وزارت ورزش و جوانان و وزارت رفاه و تامین اجتماعی میتوانند با تحقیق و پژوهش و در اولویت قرار دادن موضوع نشاط در جامعه اقدامات مؤثر و مفیدی در این زمینه انجام دهند. چنانچه همانند بسیاری از آسیبهای اجتماعی به این موضوع هم کم توجهی کنیم، در آیندهای نه چندان دور شاهد یک آسیب اجتماعی جدید خواهیم بود که این بار علاوه بر تأثیرات منفی در جامعه با جسم و روح انسانها هم سرو کار دارد.
بنابراین همه دولتمردان و برنامه ریزان در امر تعلیم و تربیت و فرهنگ جامعه باید تلاش کنند با برنامه ریزی و سیاستگذاری صحیح و ریشهای این روحیه نشاط را در جامعه تقویت کنند و در جهت ارتقای آن بکوشند. در این راستا وزارت وزرش و جوانان جشنواره حضرت علی اکبر(ع) ویژه تجلیل از جوانان نمونه و برتر در سطح استانی و ملی و با هدف طرح الگوهای هویت آفرین همچنین فراهم کردن و شناساندن زمینه های رشد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جوانان ایرانی همزمان با هفته جوان برگزار می کند. آیین نامه جشنواره فوق جهت رصد و شناسایی جوانان توانمند در سطح استان و برگزاری جشنواره حضرت علی اکبر (ع) تهیه شده است. امید است در سالهای آینده با تحولات بزرگی در جهت افزایش و ارتقای سطح نشاط و شادابی اجتماع مواجه شویم و به یاد داشته باشیم چنانچه به این موضوع بسیار مهم اجتماعی توجه چندانی نشود، در آینده با آسیبهای اجتماعی جدی مواجه خواهیم شد که تاثیرات منفی بر جسم و روح فرد و جامعه خواهد گذاشت.
نظر شما