به گزارش خبرنگار سياسي "مهر" سيد محمد خاتمي رئيس جمهور در ادامه مصاحبه مطبوعاتي خود با خبرنگاران در خصوص سرنوشت لايحه بودجه سال آينده كشور گفت: برغم همه اختلاف نظرها، با مذاكرات انجام شده ميان دولت و مجلس، حدود 50درصد از نظرات خود را تحقق يافته مي بينيم كه اميدواريم اين مساله هنگام بررسي در صحن علني مجلس رعايت شود، اما در هر صورت، ما در چارچوب ضوابط و قوانين، آنچه را مجلس تصويب كند، اجرا مي كنيم.
وي در خصوص وجود 54 ميليارد دلار در حساب برخي شركت هاي وزارت نفت، گفت: متخصصان وزارت نفت بدون شك آماده پاسخگويي در اين زمينه هستند، ولي فكر مي كنم اگر دست وزارت نفت باز باشد، قدرت بيشتري براي تعامل با دنيا خواهد داشت و در عين حال همه چيز در وزارت نفت روشن و مشخص است.
خاتمي در پاسخ به سوالي مبني بر حضور حداكثري مردم در انتخابات رياست جمهوري، گفت: من فكر مي كنم در اين باره به اندازه كافي در راهپيمايي 22 بهمن صحبت كردم، ولي باز هم مي گويم مشاركت حداكثري در اين انتخابات فقط زماني تحقق مي يابد كه نمايندگان طيف هاي بيشتري از جامعه بتوانند در عرصه انتخابات و رقابت حضور داشته باشند، چرا كه حضور مردم در انتخابات تقويت كننده نظام است و هر كس كه از اين مشاركت حداكثري موفق از صندوقها بيرون بيايد، مي تواند نماينده طيف بيشتري از جامعه باشد.
خاتمي گفت: با بخشنامه و دستورالعمل نمي توان مشاركت مردم را افزايش داد و بايد عوامل مشاركت مردم بررسي شود، انتخابات بايد آزاد برگزار شود و قوانين نبايد به زيان مردم تفسير شود، ما بايد اجازه دهيم نمايندگان گرايش هاي مختلف در انتخابات شركت كنند و مردم باور كنند كه از راي خود نتيجه مي گيرند، مردم بايد اطمينان داشته باشند كه راي آنان منشاء اثر است و نبايد دلسرد شوند.
رئيس جمهور تصريح كرد: دادن وعده هاي عملي نشدني از عوامل مايوس شدن مردم براي شركت در انتخابات است و من خود وعده غيرقابل عمل به مردم ندادم، ولي اين سطح توقع مردم بود كه از وعده هاي من بالاتر است و ما بايد وعده هاي غيرقابل عمل را در شعارهاي انتخاباتي خود دور كنيم.
وي تاكيد كرد: مردم هرچه احساس كنند راي آنان بيشتر منشا اثر است، براي مشاركت انگيزه بيشتري خواهند داشت و كمتر شاهد كاهش مشاركت خواهيم بود.
خاتمي ادامه داد: امام خميني (ره) بنابر اعتماد، با همه رفتار مي كرد و حتي در دوره اي كه اعلام صلاحيت ها به وي داده شد، در خصوص چند نفر قضاوت را به مردم واگذار كرد كه اين نشان از نگاه وسيع امام داشت.
خبرنگاري از رئيس جمهور پرسيد: خاتمي 83 چه تفاوتي با خاتمي 76 دارد؟ كه وي در پاسخ گفت: من پس از اين هفت سال خيلي از مسايل را فهميدم و بسياري از مشكلات اجتماعي و تاريخي جامعه كه مانع تحقق آرمانهاي ملت شده است را شناختم، من در شعارهايم همواره خواستار نظام مردم سالاري ديني بوده ام و برداشتم از اين تلاش، براي سازگاري آن با مردم سالاري است.
رئيس جمهور با تصريح اين مطلب كه فرياد وي در سالهاي اخير "استقلال، آزادي يا جمهوري اسلامي" بوده است، گفت: در مقاطع مختلف در تاريخ معاصر جمهوري اسلامي ايران اين مساله آشكار بود، ولي كساني كه هياهو مي كنند و خود را مخفي مي كنند، مرا متهم كردند كه خاتمي شعارهاي انقلاب را تغيير داده است، ولي من معتقدم ملت شعارهاي خود را در پايگاه اين تحقق، يافته مي بينند.
رئيس جمهور راه پيشرفت و آزادي را تن دادن به مردم سالاري دانست و گفت: اگر ميان دين و مردم سالاري تعامل ايجاد شود، به هدف خود خواهيم رسيد.
رئيس جمهور در ادامه به دوران مشروطيت و سپس ملي شدن صنعت نفت كه به كودتاي 28 مرداد انجاميد و پس از آن، پيروزي انقلاب با حضور طيف هاي مختلف شكل گرفت، اشاره كرد و گفت: دوم خرداد به مردم اين احساس را داد كه خواست تاريخي آنان به صورت جدي پيگيري خواهد شد.
خاتمي گفت: در اين مدت به شرايط و موانع اجتماعي ايجاد شده پي بردم و خدا را شاكرم كه امروز با وجود همه مشكلات، صداي اسلام آزاديخواه، مردم سالار و طرفدار علم در مقابل اسلام طالباني و طرفدار ترور مطرح شده است. من اگرچه در ايران تلاش مي كنم تا از مردم سالاري ديني دفاع كنم، اما در عرصه جهاني نيز مي توان از موضع ديني، مردم را بسوي صلح و دوستي دعوت كرد. من از هفت سال پيش پيرتر شده ام و هفت سال به مرگ نزديكتر شده ام، اما ارادتم به مردم فزوني يافته است.
رئيس جمهور در پاسخ به خبرنگار"مهر"، در خصوص استفاده برخي مسئولين از امكانات دولتي براي تبليغات انتخاباتي، گفت: هرگونه سوء استفاده از امكانات دولتي و حكومتي به نفع كانديداي خاصي در آستانه انتخابات رياست جمهوري ممنوع است و اين، كار سياسي بدي است كه دستور پيگيري آنرا داده ام، زيرا خلاف قانون و انصاف است و نمي توان اموال عمومي را در اين زمينه به كار برد، اما تاكنون گزارشي در اين زمينه دريافت نكرده ام، ولي اگر چنين مساله اي باشد، بطور قطع با آن برخورد مي كنم.
رئيس جمهور در خصوص تضمين به ملت براي برگزاري انتخابات سالم، گفت: در اين باره تلاش مي كنيم.
وي در ارزيابي از عملكرد صداوسيما، گفت: كار رسانه اي به خصوص رسانه صدا وسيما، كار مشكلي است، چرا كه توليد هزاران ساعت برنامه كه بخش عمده اي از آن فوري و آني است، اين حساسيت ها و مشكلات را افزايش مي دهد و اگر بخواهيم انتقادي كنيم بايد با توجه به مشكلات و محدوديت ها آن را مطرح كنيم، معتقدم صدا وسيما در بعضي جاها مي توانست به صورت بيطرفانه عمل كند، ولي در مجموع اگر بخواهيم حساب كنيم، معتقدم كه صدا وسيما در اين مدت تلاش خوبي را انجام داده است.
خبرنگار صدا وسيما از وي در خصوص انتقادات اخير سخنگوي دولت از صدا وسيما، سوال كرد كه رئيس جمهورگفت: رسانه ها اگر نقد مي كنند، بايد نقد پذير هم باشند.
خاتمي درخصوص برخورد تبعيض آميز نهاد رياست جمهوري با برخي رسانه ها از جمله خبرگزاري ها، گفت: بي اطلاعم و در اين زمينه چيزي نمي دانم.
رئيس جمهور در پاسخ به سوالي مبني بر ايجاد فضاي رقابتي براي جلب مشاركت حداكثري، گفت: اميدواريم فضاي غيررقابتي ايجاد نشود و انتظار داريم در اين انتخابات با سعه صدر برخورد شود و تجربه اي كه در انتخابات مجلس هفتم داشتيم، تكرار نشود زيرا كه معتقدم در انتخابات مجلس هفتم منصفانه رفتار نشد و به قولي كه رهبري آنرا تائيد كرده بود در لحظه آخر عمل نشد و چيز ديگري از آب در آمد كه مقابله كردن با آن مشكل بزرگي را در جامعه ايجاد مي كرد.
خاتمي در پاسخ به درخواست خبرنگاران مبني بر اظهار نظر در مورد كانديداهاي مطرح رياست جمهوري، گفت: من نمي توانم در اين خصوص اظهارنظري كنم زيرا فراتر از حيطه قانوني مسئوليت من است، هر سؤالي داريد از خود آقايان بپرسيد چرا كه مي ترسم وارد اين مساله شوم و از حد قانوني خود فراتر روم و از صحبت من برداشت طرفداري و جانبداري شود و من نه قانوني و نه مصلحت مي دانم كه در اين باره صحبت كنم، الحمدالله نامزدها همه شخصيتهاي بزرگواري هستند و هر سؤالي داريد از خود آنها بپرسيد.
وي در ادامه، در اين خصوص كه پس از هفت سال چه صحبتي با مردم داريد، گفت: تا وقتي هستم، ارادتمند مردم بزرگوار ايران هستم و مدافع انديشه آزاد، استقلال، پيشرفت و علم برپايه اسلام مي باشم، من سال گذشته مساله خاورميانه بزرگ را مطرح كردم و گفتم چگونه مي توانيم در مقابل اين شعاري كه در پي آن منافع سوء سياسي هست، شعاري واقعي بدهم. بايد بگوييم خاورميانه بزرگ، خاورميانه اسلامي، دموكراتيك، پيشرو و مستقل است كه بينش روشن و مترقي اسلام آن را به هم پيوند مي دهد.
خاتمي در پاسخ به سوالي مبني بر قضاوت ملت از وي، گفت: من نمي دانم و آنرا به قضاوت تاريخ واگذار مي كنم و انتظار دارم اهل تحليل هم با انصاف قضاوت كنند و نقاط ضعف و قوت را با هم بگويند، براي قضاوت و ذهنيت مردم، احترام زيادي قائل هستم، ولي چون به معاد معتقدم، اميدارم پيش از آن بتوانم در درگاه خدا جوابگو باشم، ولي اميدوارم تاريخ در اين مورد با بي انصافي قضاوت نكند.
خاتمي در پاسخ به سوال خبرنگار"مهر"، مبني بر حمايت وي از كانديداي مجمع روحانيون مبارز يا شخص ديگري، توضيح داد: طبق قانون، من به عنوان رئيس جمهور نبايد حمايت و يا نقد كنم بلكه فقط بايد زمينه برگزاري درست انتخابات را فراهم كنم و اميدوارم انتخاباتي پرشور هم برگزار شود.
رئيس جمهور در خصوص تلاش وي به عنوان رهبر اصلاحات براي دستيابي اين جبهه به كانديدايي واحد در انتخابات، گفت: من كه رهبر اصلاحات نيستم، ولي هان اي پسر كوش كه صاحب نظر شوي، راهرو نباشي كي راهبر شوي، ما هنوز اول راه و به اصطلاح در راهرو هستيم و بايد ببينيم آخرش چه مي شود و بعيد مي دانم رهبري اصلاحات به عمر ما برسد.
وي در اين خصوص كه نخست وزير پاكستان در سفر به ايران حامل پيام از آمريكا بوده، گفت: شوكت عزيز از شخصيت هاي خوبي است كه به گسترش روابط با ايران علاقمند است، ولي تاكيد مي كنم كه هيچ كس حامل پيام آمريكا براي ما نيست زيرا ايران نيازي به حاملان پيام ندارد چرا كه از راههاي عادي از جمله سفارت سوئيس مي توانيم پيام هاي خود را رد و بدل كنيم، نخست وزير پاكستان حامل پيام دوستي ملت پاكستان به ملت ايران و خواستار گسترش روابط بود كه در اين زمينه هم مذاكرات خوبي صورت گرفت.
خاتمي در پاسخ به سوالي مبني بر پيشنهاد آمريكا براي كمك به زلزله زدگان زرند، گفت: ما در عين حال كه همه كمكها را مي پذيريم، هيچ اعلام نيازي نمي كنيم و نبايد اين مساله انسان دوستانه به مسايل سياسي آلوده شود.
وي در پاسخ به سوالي در خصوص حادثه انفجار در نزديكي بندر ديلم، گفت: با كمال تاسف از دوستان شبكه العالم گله مندم كه يك مساله ساده را كه در گزارش ها هم مطرح بود، به عنوان يك انفجار مطرح كردند كه تمام خبرگزاري هاي جهان از اين بابت سر وصدا كردند، البته اين هم مهم است كه يك حادثه به اين كوچكي، چگونه چنين عكس العملي داشت به نحوي كه آمريكا و اسراييل در درجه اول هرگونه اتهام به خود را در اين زمينه رد كردند، اما برخورد ژورناليستي در مسايلي چون حادثه بندر ديلم را غيرحرفه اي مي دانم و با توجه به همه خدماتي كه شبكه هاي مختلف و العالم صورت مي دهند، گله خود را بدون اينكه اعلام كنيم، بيان كرديم چرا كه معتقديم اشتباهي بود كه توسط اين شبكه اتفاق افتاد و موجي ايجاد كرد و اميدواريم به عنوان تجربه تكرار نشود.
رئيس جمهور در اين خصوص، توضيح داد: پس از بررسي هاي انجام شده و بازديدهاي استاندار محترم معلوم شد انفجار مربوط به صداي ديناميت هايي بود كه براي راهسازي و يك كار فني عادي استفاده مي شد.
خاتمي در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه گفته مي شود، دستگاههاي امنيتي و اطلاعاتي ايران براي انتقال پيام به ديگران از اين طريق، هماهنگ بوده اند، گفت: اين چنين نيست مگر اينكه مقام هاي عالي ديگري غير از من كه رئيس شورايعالي امنيت ملي هستم و از آنها خبر ندارم، چنين كاري كرده باشند.
خاتمي در پاسخ به سوالي مبني بر وجود اشياء نوراني در آسمان ايران ومسئله جاسوسي احتمالي گفت: ازنظر فني، در اينباره نمي توانم اظهار نظر كنم، ولي احتمال اينكه اين دستگاه ها براي جاسوسي بوده، زياد است و شايد احتمال غريب به يقين باشد. البته در اين مورد انكار آمريكا هم چيزي را حل نمي كند، چون كسي كه جاسوسي مي كند به آن اعتراف نمي كند، ولي دوستان ما در حال بررسي آن هستند و نظر عمده آنها جاسوسي بودن اين ابزار است، اما در خصوص منشا و جزئيات آن نه مي توانم اظهارنظر كنم و نه روشن است، اما براي مقابله با اين ابزارهاي جاسوسي، تصميمات مقتضي در حد امكان گرفته شده است.
نظر شما