۱۴ تیر ۱۳۹۱، ۱۵:۰۳

نشست آسیبهای نوپدید -2

بی‌نتیجه ماندن بودجه‌های میلیاردی پیشگیری از آسیبها/ جامعه نیاز به نشاط اجتماعی دارد

بی‌نتیجه ماندن بودجه‌های میلیاردی پیشگیری از آسیبها/ جامعه نیاز به نشاط اجتماعی دارد

ضرورت استفاده از نظر کارشناسان در سیاستگذاری برای کاهش آسیبها، درخواست عضویت وزارت رفاه در شورای عالی فضای مجازی،تقویت بنیان فرهنگی خانواده‌ها برای مبارزه با آسیبهای نوپدید و تشکیل کارگروه و کمیته تخصصی آسیبهای نوپدید در بهزیستی از جمله راهکارهایی بود که در نشست آسیبهای اجتماعی نوپدید مطرح شد.

به گزارش خبرنگار مهر، در بخش دوم نشست آسیبهای اجتماعی نوپدید اقطار مدیر کل دفتر آسیبهای اجتماعی سازمان بهزیستی، موسوی چلک مدیر کل آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین دکتر مجید ابهری آسیب شناس اجتماعی و متخصص علوم رفتاری به ارائه راهکار و برنامه ریزی برای کاهش و کنترل آسیبهای اجتماعی نوپدید پرداختند که به آن اشاره می شود.

دکتر مجید ابهری آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری نیز در این خصوص گفت:آ سیب های اجتماعی موجی هستند که جامعه و مسئولان را به دنبال خود می کشند و در جامعه ما نیز این گونه جا افتاده که پس از بروز یک آسیب، تازه به دنبال ارائه راه حل برای کاهش آن می افتیم. ماهواره یکی از آسیبهای اجتماعی نوپدید است در صورتی که خود آن به تنهایی زیان ندارد بلکه برنامه های آن است که در برخی موارد مضر است و همچنین اینترنت و مضرات آن نیز این گونه است.
 
این آسیب شناس گفت: جداسازی کودکان دختر و پسر در مهدها یک اشتباه تاریخی است. تفکیک جنسیتی ابتدا از مهدها ، دانشگاهها، مدارس، بیمارستانها و ... آغاز می شود و در نتیجه دختران و پسران فکر می کنند دو جنس فضایی هستند و وقتی به هم می رسند صحبتی به جز مطرح کردن مسئله جنسی ندارند و این از زیان هایی است که تفکیک جنسیتی به همراه داشته است.
 بسیاری از آسیبهای اجتماعی بدنبال برنامه ریزی اشتباه مسئولان رخ می دهد
 
 ابهری تاکید کرد: بسیاری از آسیب های اجتماعی به دلیل برنامه ریزی های اشتباه و اقدامات نادرستی است که از سوی سازمان های مختلف انجام می شود به طوری که برای  اکنون هیچ برنامه ای برای بازی و سرگرمی کودکان وجود ندارد به همین دلیل است که عروسک های باربی در جامعه رواج پیدا کرده است. عروسک های دارا و سارا چندین سال قبل ساخته شدند اما به دلیل گران بودن و همچنین عدم تطابق آن با سلایق بچه ها به سرنوشت نامعلومی دچار شدند و این گونه شد که در حال حاضر 500 نوع باربی برای بچه های ایرانی وجود دارد که در تمام خانواده ها انواع و اقسام این باربی ها استفاده می شود.

باربی الگوی رفتاری و تربیتی کودکان ایرانی شده وعلت آن نیز این است که در 30 سال نتوانستیم حتی یک عروسک برای کودکان خود درست کنیم.
 
به گفته این کارشناس، با برخی اقداماتی که انجام می دهیم همه چیز را از دست قانون فراری می دهیم و غیر قانونی آن را ایجاد می کنیم.
 
 فعالیت بی نتیجه 22 سازمان پیشگیری و صرف میلیاردها هزینه
 
ابهری با اشاره به اینکه در جامعه با شادی مخالفت می شود، گفت: در حال حاضر تمام جشن ها و شادی های ما دولتی شده به همین دلیل است که با کنار گذاشتن مردم شادی نیز از جامعه جمع شده است و خانواده ها مجبورند خود را به گونه های دیگری سرگرم کنند.
 
وی با تاکید به اینکه نمی توان با فناوری درگیر شد،گفت: با ترویج خشونت در صدا و سیما قصد داریم ضعفهای فرهنگی خود را جبران کنیم که این امر نیز جواب نمی دهد.
 
این متخصص علوم رفتاری تاکید کرد: در حال حاضر 22 سازمان و نهاد میلیاردها تومان بودجه مملکت را صرف پیشگیری می کنند در حالی که نتیجه آن افزایش تعداد معتادان، عرفان های کاذب، افزایش آسیب های اجتماعی و .. بوده است. به همین دلیل مشخص است که حرکت ما حرکت رو به عقب بوده است.  ما دچار پرکاری فرهنگی بیرونی و کم کاری فرهنگی درونی در جامعه شده ایم و به جای آموزش دینی باید تربیت دینی را در جامعه گسترش دهیم.
 
 وی افزود: با حذف داستان دهقان فداکار، تصمیم کبری و کوکب خانم از کتاب های درسی فداکاری و مهمان دوستی را از جامعه حذف کرده ایم.
 
95 درصد بازیهای رایانه ای وارداتی است
 
این آسیب شناس با اشاره به اینکه 95 درصد بازیهای رایانه ای از کشورهای دیگر وارد می شود، اظهار داشت: تمامی شخصیتهای منفی در بازیهای وارداتی ، ظاهر اسلامی و اسم اسلامی دارند و تمامی شخصیتهای خوب و مثبت نیز اسامی خارجی . این موضوع نشان دهنده این است که در جنگ نرم آنها می دانند چه چیزی را نشانه بگیرند و ما بارها این موارد را گوشزد کرده ایم اما گوش شنوایی وجود ندارد.
 
وی با اشاره به اینکه عرفانهای کاذب دومین ابزار جنگ نرم محسوب می شود، گفت: از سوی دیگر ورود مواد مخدر روان گردان که هر روز با یک اسم جدید وارد کشور می شود از دیگر مشکلاتی است که جوانان ما را نشانه گرفته است و مسئولان به جای اینکه راه حلی برای این آسیب پیدا کنند تمامی ماجرا را نفی کرده تاجایی که حتی برای راحتی خود عنوان می کنند که اصلا دانش آموز معتادی در کشور وجود ندارد.
 
به گفته ابهری، برخورد تهاجمی با جوانان و عدم بستر سازی باعث شده که آنان حرف ما را نپذیرند.
 
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه شبکه اجتماعی فیس بوک یک محاسنی نیز دارد به همین دلیل نباید برخورد ضربتی و تهاجمی با آن انجام داد، افزود: 80 درصد جوانان ما برای اتلاف وقت و وب گردی وارد فیس بوک می شوند بنابراین چنانچه وزارت رفاه و سایر مسئولان یک شبکه اجتماعی فارسی مانند آن راه اندازی کنند از بسیاری از آسیبها کاسته خواهد شد.
 
استفاده از نظر کارشناسان در سیاستگذاری برای کاهش آسیبها
 
ابهری با اشاره به اینکه نباید سرمایه گذاری در زمینه پیشگیری، هزینه تلقی شود، گفت: نتیجه سرمایه گذاری در این حوزه در زمان طولانی مشخص می شود به همین دلیل نباید به سرعت منتظر پاسخ بود و پیشگیری نیز باید آهسته و آرام انجام شود.
 
به گفته وی ، نیروی انتظامی آخرین خاکریز مقابله با آسیبهای اجتماعی است بنابراین از مسئولان تقاضا داریم چنانچه فیلم و سریالی در مورد آسیبهای اجتماعی ساخته می شود به منظور مهار و کنترل آسیب ها حتما در آن از نظر کارشناسان استفاده شود.
 
وی با اشاره به اینکه غربی ها با خمپاره به جنگ ما آمده اند به همین دلیل ما نمی‌توانیم با تیر و کمان با آنان مقابله کنیم، افزود: باید با سلاح مشابه خودشان ، با آنها مقابله کنیم و با استفاده از نظر کارشناسان و متخصصین برای کاهش آسیبهای ناشی از فضای مجازی راهکاریهای اجرایی ارائه شود.
 
تدوین سند کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی
 
سید حسن موسوی چلک مدیرکل پیشگیری از آسیب های اجتماعی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نیز در ادامه این نشست تاکید کرد: مهمترین اقدامی که در این زمینه انجام شده تدوین سند کنترل و کاهش آسیب های اجتماعی است که هم اکنون کارگروهی در این خصوص تشکیل شده به طوری که هر استان یک سند متشکل از آسیب های اجتماعی موجود خواهند داشت.
 
درخواست عضویت وزارت رفاه در شورای عالی فضای مجازی
 
وی تاکید کرد: در شورای عالی فضای مجازی که باید سازمان های اجتماعی نقش پررنگ تری داشته باشند درخواست کردیم که وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی نیز یکی از اعضای آن باشد به طوریکه همه عوارض و عوامل موثر در پیامدهای منفی فضای مجازی صرفا به وزارت ارتباطات مربوط نمی شود و یک بخشی نیز در حوزه فرهنگی و اجتماعی است به همین دلیل سازمان های اجتماعی باید در آن نقش داشته باشند.
 
سید حسن موسوی چلک با اشاره به اینکه در فضای مجازی آسیب های نوپدید تکثیر می شوند گفت: زنجیره ای بودن آسیب های اجتماعی در فضای مجازی موردی است که اخیرا با آن روبرو بوده ایم به همین دلیل تهدید هویت فرهنگی نتیجه آسیب های اجتماعی ناشی از فضای مجازی است. با سیاست گذاریهای مقطعی و ضربتی نمی توان از عوارض آسیبهای اجتماعی کاست و یا آن را کنترل کرد به همین دلیل باید با اقدامات پیشگیرانه و همچنین برنامه های میان مدت و بلند مدت با این پدیده مبارزه کرد.

چنانچه به موقع و به طور کامل اطلاعات مربوط به آسیب ها به مدیران و مسئولان داده شود در این صورت با استفاده از سه مولفه قومی ، ملی و در چارچوب هویت دینی می توانیم از تخریب و تضعیف هویت فرهنگی خود جلوگیری نماییم.
 
نبود نشاط اجتماعی باعث افزایش آسیبهای اجتماعی نوپدید است
 
مدیرکل پیشگیری از آسیب های اجتماعی وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینکه آسیب های اجتماعی ناشی از فضای مجازی و مواد مخدر صنعتی و همچنین عرفان های کاذب و نوپدید به تازگی به عنوان آسیب اجتماعی در جامعه افزایش پیدا کرده است، گفت:یکی از دلایل بروز آسیب های نوپدید این است که درجامعه پویایی و نشاط اجتماعی وجود ندارد. چنانچه هویت و نشاط و همچنین پویایی داشته باشیم می توانیم با این پدیده و آسیب مبارزه کنیم.
 
وی گفت: هر زمانی که در مورد آسیب های اجتماعی بحث می شود قصد پاک کردن صورت مساله وجود دارد و نگاه و رویکردها به حوزه آسیبهای اجتماعی ، سیاسی ، امنیتی  و قضایی ، انتظامی است در حالیکه باید نگاهمان فرهنگی  اجتماعی باشد.
 
این آسیب شناس با اشاره به اینکه برای کاهش آسیبهای اجتماعی مشکل کمبود اعتبار نداریم ، تاکید کرد: در  این خصوص بامشکل مدیریت منابع روبرو هستیم.نباید فراموش کنیم که سرعت و شدت تخریب آسیبهای اجتماعی نوپدید از آسیبهای سنتی بیشتر است و لازمه مبارزه با آن نیز این است که تمهدیات متناسب با آن اتخاذ شود.
 
 وی با تاکید بر اینکه باید به دنبال جامعه سالم باشیم ، گفت: نمی توان در شرایط کنونی جامعه ای عاری از آسیب را تصور کرد بنابراین باید بدنبال انسان سالم بود و انسان سالم نیز اخلاق مدار است و لازمه آن نیز آمزوش صحیح به مردم است .
 
تقویت فرهنگی راه مبارزه با آسیبهای نوپدید
 
وی اظهار داشت: باید از تمامی ظرفیتها برای مقابله با جنگ نرم از طریق فضای مجازی استفاده کرد و فرهنگ مادی و معنوی خود را به درستی و به موقع منتقل کنیم.
 
به گفته وی، مسئولین فرهنگی ما در جهت حفظ میراث معنوی نه تنها کاری نکردند بلکه در جهت تخریب و تضعیف آن نیز تلاشهای زیادی انجام داده اند در حالیکه نیازمند افزایش و حفظ میراث معنوی خود هستیم.
 
موسوی اظهار داشت: با تفکر نظامی نمی توان کار فرهنگی انجام داد و در شرایطی که کشورهای دیگر برای تخریب ایرانیان و هویت فرهنگی آنان بسیج شده اند باید به جای ممیزی در جهت تقویت هویت فرهنگی در تمامی حوزه ها اقدام کرد.
 
مدیر کل آسیبهای اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد اقدامات انجام شده برای کنترل آسیبهای اجتماعی نوپدیدی گفت: تشکیل جلسات مختلف و تعامل با سازمان بهزیستی و همچنین دیگر سازمانهای مسئول ، تشکیل بانک اطلاعات آسیبهای اجتماعی که بخشی از آن مربوط به آسیبهای اجتماعی نوپدید است، جمع آوری منابع برای سیاستگذاری بهتر ، استفاده از نظر متخصصان و کارشناسان با برگزاری اولین همایش ملی آسیبهای اجتماعی ناشی از فضای مجازی و ... از جمله اقداماتی است که انجام شده و خواهد شد.
 
وی افزود: امیدواریم با استفاده از منابع و سیاستگذاری، بستری مناسب برای حساسیت بیشتر مسئولین ایجاد کرده و سازمانها و تشکلهای غیردولتی را درگیر این موضوع نماییم و همچنین با تقویت برنامه های پیشگیری از آسیبهای اجتماعی ناشی از فضای مجازی ، دستگاههای اجرایی را حمایت و کمک کنیم.
 
بی توجهی به اخلاقیات  از سوی برخی مسئولان
 
در ادامه اقطار مدیر کل دفتر پیشگیری از آسیبهای سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه عدم رعایت اخلاقیات در جامعه آسیب اجتماعی نوپدیدی است که شامل حال برخی از مسئولان نیز می شود ، گفت: از یک سو یارانه کتاب در جامعه حذف می شود و از سوی دیگر آخرین مدل ماهواره با قیمت بسیار اندک به فروش می رسد.
 
وی افزود: آسیبهای اجتماعی به تمامی مردم اعم از کودک، نوجوان ، جوان ، خانواده و... آسیب وارد می کند و هیچ کس در حاشیه امن قرار ندارد.
 
تشکیل کارگروه و کمیته تخصصی آسیبهای نوپدید در بهزیستی
 
اقطار نیز در مورد اقدامات انجام شده در این خصوص گفت: در ساختار جدید سازمان بهزیستی گروهی به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی نوپدید شکل گرفته است و همچنین سامانه رصد آسیبهای اجتماعی نوپدید نیز در سازمان راه اندازی شده است.
وی به برگزاری همایشی در این خصوص اشاره کرد و افزود: تشکیل کمیته تخصصی و تهیه بسته های آموزشی در مورد آسیبهای اجتماعی نوپدید از دیگر اقداماتی است که انجام شده است.
کد خبر 1642413

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha