به گزارش خبرنگار مهر، مشکلی که در زمینه مرمت سردر کارخانه کبریت زنجان رخ داد در حال حاضر در خصوص مرمت و بازسازی کتابخانه مسجدجامع (سید) زنجان در حال تکرار است، به گونه ای که به جای مرمت کتابخانه مسئولان امر سردرب و کاشیکاری سالم طاق سردرب ورودی مسجد و مدرسه جامع شهر زنجان را تخریب کردند.
بی شک حفظ ترکیب اصلی یک بنا به عنوان اصلی ترین عامل در روند بازسازی یک اثر تاریخی است که این مهم در برنامه ریزی های مسئولان میراث فرهنگی استان زنجان در خصوص مرمت آثار تارخی فراموش شده و یا توجهی به آن نمی شود.
آنچه که در حال حاضر به نام مرمت و بازسازی سردرب مسجد و مدرسه جامع(سید) زنجان صورت می گیرد هرچند بنا به اعلام مسئولان میراث فرهنگی استان زنجان نام مرمت و بازسازی را با خود یدک می کشد ولی به اذعان هر فرد منصف کارشناس و غیرکارشناس تنها می توان از لفظ تخریب برای آن استفاده کرد.
مسئولان مرتبط به دلیل عدم نظارت جامع و کامل به جای مرمت طاق کاشیکاری شده که هیچ ضرورتی در زمینه مرمت نمودن وجود نداشت با تخریب طاق سردرب ورودیی مشرف به خیابان سبزمیدان ناتوانی خود را در انجام بی نقض یک فعالیت عمرانی و مرمتی ثابت کردند. در حالی که دو شانه راست وچپ بنا که مجموعه کتابخانه حسینی(سید) را تشکیل می داد بازسازی و مرمتا می شد کل ورودی مسجد را تخریب کردند.
تیشه ای که مدیریت های غیربومی حاکم بر میراث فرهنگی استان زنجان در خصوص مرمت آثار تاریخی وارد کرده گواه و تاکیدی آشکار بر سخنان اخیر حجت الاسلام خاتمی نماینده ولی فقیه و امام جمعه زنجان در خصوص ظلم به استان زنجان در بخش های مختلف در طی سالهای گذشته و حال حاضر است.
تاکید محمد رئوفی نژاد استاندار زنجان به رکود در زمینه پروژه های مرمت و بازسازی آثار تاریخی گواهی برضعف در زمینه فعالیت های حوزه میراث فرهنگی استان زنجان است، فعالیت های که یا صورت نمی گیرد یا اگر زمانی صورت می گیرد مسئولان میراث فرهنگی تفاوتی میان مرمت و تخریب قائل نمی شوند.
مرمت غیراصولی گنبد سلطانیه
از کاشیکاری های غیراصولی گنبد سلطانیه، تا تخریب سردرب تاریخی کارخانه کبریت که نام مرمت به آن دادند و در حال حاضر تخریب سردرب مسجد و مدرسه سید زنجان.
استاندار زنجان از رکود در مرمت و بازسازی ۹۴ طرح بازسازی بناهای تاریخی و باستانی استان زنجان انتقاد کرد و گفت: مرمت و بازسازی بناهای تاریخی و باستانی زنجان باید در اولویت برنامه اداره کل میراث فرهنگی باشد.
رئوفینژاد افزود: این سازمان مرمت و بازسازی 94 بنای تاریخی را برعهده گرفته است که نمی تواند همزمان بازسازی آن ها را عملیاتی کند و باید با برنامه و اولویت بندی از پیش تعیین شده حرکت کند.
نگاهی گذرا به گذشته بازسازی و مرمت مسجد و مدرسه جامع زنجان این را نشان می دهد نوعی تضاد در بیان و عمل مدیران میراث فرهنگی استان زنجان دارد.
آنچه که می توان در خصوص علت اجرای طرح مرمت سردر مسجد جامع(سید) گفت این است که طبقه فوقانی سردر مسجد جامع زنجان به عنوان کتابخانه عمومی از سالهای گذشته مورد استفاده قرار می گرفت که این مسئله تا سه سال گذشته تدوام داشت که بنا به صلاحدید مسئولان نهادکتابخانه های عمومی استان برنامه ای برای بازسازی این مکان طراحی شد که در حین بازسازی این کتابخانه به علت عدم رعایت اصول ایمنی یک نفر کارگر ساختمانی کشته شد و کسی پاسخگوی خانواده کارگر کشته شده نشد.
این حادثه بهانه ای برای تعطیلی فرایند بازسازی ساختمان کتابخانه شد تا اینکه سال گذشته بعد از حضور استاندار زنجان در محل کتابخانه وی دستور اکید برای بازسازی بنا را به مسئولان داد، حال بعد این دستور مسئولان میراث فرهنگی به جای بازسازی و مرمت کتابخانه طلاق سر در مسجد جامع زنجان را تخریب کردند در صورتی که حتی فردی که به هیچ وجه سررشته ای از مرمت یک بنا نداشته باشد به خوبی متوجه می شود که برای بازسازی کتابخانه نیازی به تخریب سردرب مسجد سید نبود.
بنای تاریخی نوع مرمت و شیوه های استحکام بخشی را مشخص می کند و مرمت فرصتی است برای دستیابی به شناخت این بناها. اگر مرمتگر قادر به شناخت درست نباشد، جدای از اینکه فرصت خلاقانه را از دست می دهد، بنا را نیز دچار خدشه می کند.
مسجد و مدرسهٔ جامع زنجان معروف به مسجد سید، در قلب بافت تاریخى و قدیمى شهر قرار گرفته است. این مسجد از ضلع غربى با بازار قیصریه، از ضلع شرقى از راه کوچهٔ مسجد سید و از جبههٔ شمالى با خیابان امام و سبزهمیدان در ارتباط است.
نظر شما