به گزارش خبرنگار مهر، هر اتفاق طبیعی غیرمترقبه و در موارد ناگهانی که موجب تضعیف و نابودی توانمندیهای اقتصادی، اجتماعی و فیزیکی مانند خسارات جانی و مالی، تخریب تاسیسات زیربنایی، منابع اقتصادی و زمینههای اشتغال جامعه را فراهم آورد، بهعنوان بلایای طبیعی تعریف میشود که از مصادیق بارز آن میتوان زلزله، سیل، خشکسالی، پیشروی آب دریا، آتشفشان، لغزش لایههای زمین، رانش، طوفان و آفات طبیعی را نام برد.
با بررسیهای بهعمل آمده از سوی کارشناسان دخیل در امر مدیریت بحران و سوانح بیش از۴۰ نوع بلایای طبیعی در سطح جهان تشخیص داده شده که هر گروه به چند زیرمجموعه دیگر تقسیم میشوند که با توجه به ارزیابیهای انجام شده در ایران حداقل وقوع 33 نوع بلایای طبیعی شامل: زلزله، سیل، توفان، آلودگی آب و هوا و محیط زیست، تسونامی (موج لرزهای بزرگ دریا)، آفات و بیماریهای نباتی، نوسانات زمین، خشکسالی و روانههای گلی سابقه دارد.
همچنین آتش سوزی جنگلها، زمین لغزشها، آذرخش، سنگ ریزشها، خطرات زمینگرایی (ژئوترمال)، ریزشهای سطحی، ریزشهای کارستی (حوضههای آهکی)، فرسایش خاک، نشستهای زمین در نواحی استخراج مواد معدنی، نفوذ و پیشروی آب دریا، ریزشهای زیردریایی، رسوب زدایی، لغزشهای زیردریایی، دگرشکلی سواحل، باتلاق زایی، مردابزایی، کویرزایی، آتشفشان، انجماد و سرمازدگی، خودسوزی میدانهای ذغالی و بهمن از دیگر بلایای طبیعی شناخته شده در کشور است.
هرچند حوادث و رویدادهای متعدد طبیعی در طول حیات بشر در جوامع مختلف منجر به بروز خسارات جانی، مالی فراوانی شده و کماکان بسته به سطح توسعه نیافتگی کشورها و جوامع بشری، خساراتی را تحمیل می کند اما جوامع پیشرفته با استفاده از فناوری توان علمی و فنی و سازماندهی اصولی توانستهاند با مقابله با این بلایا میزان خسارات ناشی از وقوع حوادث را به حداقل کاهش دهند.
در بین حوادث طبیعی، تنها در طول یک قرن گذشته بیش از هزار و ۱۵۰ مورد زمین لرزه مرگبار در ۷۵ کشور جهان رخ داده که بیش از ۸۰ درصد مرگ و میرهای حاصل از این رویداد طبیعی در شش کشور جهان به وقوع پیوسته است.
ایران نیز با تلفاتی بالغ بر ۱۲۰ هزار نفر و خساراتی افزون بر میلیاردها ریال از کشورهایی است که آمار بالایی در بروز حوادث طبیعی به خود اختصاص داده است.
با این حال، بلایای طبیعی شامل زلزله، سیل، بهمن، توفان، آتشفشان، رانش زمین و خشکسالی بهعنوان بخشی از واقعیتهای گریزناپذیر زندگی تلقی میشوند که باید برای پیشگیری و مدیریت بحرانهای ناشی از آن بیش از پیش تلاش شود.
در همین چارچوب، طی چند دهه اخیر هشدارهای جدی از سوی دانشمندان در زمینه خطر وقوع حوادث یادشده و تاثیر آن بر زندگی بشر و ادامه زیست آدمی اعلام و تکرار شده است.
این هشدارها در سالهای اخیر شدت بیشتری یافته و موجب شده توجه بشریت به اهمیت طبیعت و رخدادهایی که در آن اتفاق میافتد، بیشتر از گذشته جلب شود.
وقوع زلزله اخیر در استان آذربایجان شرقی هشدار دیگری به مسئولان کشور است که برای مقابله این حوادث بیش از پیش آماده باشند تا بتوان خسارتهای این حوادث را کاهش داد.
در این میان برای آشنایی بیشتر با وضعیت استان قزوین در مواقع بروز حوادث طبیعی در گفتگو با مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کرده ایم.
استان قزوین آماده مقابله با حوادث طبیعی است
علی محمد آهنی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر اظهارداشت: در حال حاضر 33 حادثه طبیعی کشورمان را تهدید می کند که در استان قزوین هم 26 حادثه تهدید کننده منطقه است.
وی افزود: عمده ترین حوادثی که در استان در سالهای گذشته رخ داد و نیز در زمره حوادث تهدید کننده تلقی می شود شامل: زلزله، سیل، خشکسالی، سرمازدگی، یخ بندان جاده ها، لغزش زمین، حوادث سنگین جاده ای و آتش سوزی های مهیب است.
مدیرکل مدیرت بحران استانداری قزوین تصریح کرد: در سال جاری دو حادثه سیل و سرمازدگی به استان آسیب جدی زد که با انجام اقدامات لازم برای کاهش آسیبها اقدام شد.
12 هزار میلیارد ریال خسارت سیل در استان
آهنی با بیان اینکه حوادث و بلایای طبیعی در 10 سال گذشته 12 هزار و 940 میلیارد ریال خسارت به استان قزوین وارد کرده است، اظهارداشت: طبق آمار، سرمازدگی در این مدت بیشترین خسارات را به استان قزوین وارد کرده است.
این مسئول بیان کرد: برای حفظ آمادگی تخصصی اعضاء ستاد از سالهای گذشته تاکنون یکی از کارهای زیربنایی و مستمر برگزاری دوره و کلاس های آموزشی تخصصی است که با امکانات موجود مدیران و مسئولان و گروههای مختلف با راههای مقابله با بحران در مواقع اضطراری آشنا شده اند.
خریداری 25 میلیارد تومان تجهیزات امداد و نجات
آهنی از تجهیز ستاد بحران استان در یکی دوسال اخیر خبرداد و اظهارداشت: در مدت شش سال گذشته بیش از 25 میلیارد تومان تجهیزات امداد و نجات خریداری شده تا بتوانیم با هر نوع حادثه در استان مقابله کنیم و خدمات امدادی را به نحو مطلوب انجام دهیم.
وی بیان کرد: این دستگاه ها و تجهیزات شامل آمبولانس، موتورسیکلت امدادی، پل های شناور، بولدوزر، گریدر، کامیون، جرثقیل، بیمارستان صحرایی، ست های امداد و نجات، تجهیزات آتش نشانی، اطفاء حریق و سایر تجهیزات مربوط به مقابله با حوادث غیرمترقبه است که بین دستگاهای اجرایی توزیع شده است.
هفت هزار ساعت آموزش
مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین یادآورشد: آموزش نیروها به صورت تخصصی برای کارشناسان و مدیران مرتبط، مدیران کل و مدیران بخشها برگزار شده است که این دوره ها تداوم خواهد داشت.
وی افزود: علاوه بر آموزش نیروها با برگزاری مانورهای مختلف در سطح مدارس کلیه دانش آموزان استان با حوادث غیرمترقبه بویژه زلزله و نحوه مقابله با آن آشنا شده اند.
آهنی گفت: این مانورها برای حفظ آمادگی اعضاء تیم واکنش سریع در استان به صورت های مختلف میدانی، دور میزی و مدیریتی و هر سال در چند نوبت برگزار می شود.
10 هزار نیروی امدادی آماده حضور در حوادث غیرمترقبه
این مسئول در ادامه بیان کرد: استان قزوین به عنوان استان معین استانهای هم جوار تعیین شده است که در مواقع بحران در سایر مناطق با اعزام نیرو و تجهیزات به کمک سایر هموطنان می شتابیم.
آهنی یادآورشد: در مواقع بروز بحران قادریم بیش از 10 هزار نفر را از استان در قالب گروههای امدادی به مناطق آسیب دیده اعزام و تجهیزات مورد نیاز را نیز تهیه و ارسال کنیم.
وی از آموزش محلات به عنوان اولویت ستاد مدیرت بحران استان یاد کرد و گفت: آموزش در محلات شهر قزوین امسال در اولویت برنامه ها قرار دارد که در صورت موفقیت در سایر شهرهای استان نیز اجرایی خواهد شد.
این مسئول اظهارداشت: سه موضوع باعث شده تا از حوادث غفلت کنیم و کمتر آماده برای مقابله باشیم که در این میان باید بدانیم حادثه زمان و مکان ندارد و شدت آن معلوم نیست اما شواهد، قرائن، عقل و منطق و مهندسی اقدام با وضعیت حادثه خیز بودن کشور ایجاب می کند تا همواره آماده مقابله با بحران باشیم.
آهنی از مردم و مدیران دستگاههای اجرایی خواست برای مقابله با بحرانهای طبیعی و حوادث غیرمترقبه آماده باشند.
کمک رسانی به زلزله زدگان کشور
این مسئول با تسلیت به بازماندگان حادثه زلزله در استان آذربایجان شرقی اظهارداشت: با اعزام اکیپ های امدادی به مناطق آسیب دیده برای کمک به مردم وارد عملیات شده ایم که در این راستا شش اکیپ امدادی به این مناطق اعزام شده است.
آهنی تصریح کرد: اعزام پنج دستگاه آمبولانس، سه دستگاه پیکاپ، یک دستگاه تویوتا، دو دستگاه تریلر حاوی پتو و 1500 تخته پتو، 1500 دستگاه فانوس، 100 عدد کیسه جسد، چهار دستگاه زنده یاب، تعدادی کیسه خواب، مقادیر متنابهی کشمش، کنسرو، کمپوت، آب معدنی و مواد غذایی از دیگر کمک های ارسالی به مناطق زلزله زده کشورمان است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری قزوین اظهارداشت: با اعزام 26 نفر از امدادگران استان در قالب گروههای امداد ونجات 300 واحد خون نیز برای کمک به مجروحان حادثه به این مناطق ارسال شده است.
وی در پایان گفت: در استان برای مقابله با حوادث آمادگی کامل داریم اما امیدواریم با لطف الهی شاهد هیچ حادثه ای نباشیم.
نظر شما