به گزارش خبرنگار مهر، هفته پیش در پی بارندگی شدید در بخش آسارا و جاری شدن سیل، برخی از روستاهای واقع در این بخش دچار خسارات سنگینی شدند و دو رستوران نیز در مسیر روستای حسنکدر به گرماب تخریب شد.
از همین رو و با توجه به اهمیت موضوع خبرنگار مهر به منطقه سیل زده رفت و از نزدیک مسائل این بخش را رصد کرد.
به گفته بخشدار آسارا سیل روزهای گذشته در روستاهای این بخش در زمانی کوتاه و در مدت 10 دقیقه به وقوع پیوست، اما خساراتی سنگین برجای گذاشت.
از طرفی در پی سیل اخیر، تقریبا رودخانه کرج در مسیر جاده چالوس منحرف شده و نیاز به لایروبی دارد تا در آستانه فصل سرما و آغاز بارندگی ها شاهد تکرار این حادثه در ابعادی بزرگ تر نباشیم.
به گفته شاهدان بومی منطقه، ارتفاع آب در سیل اخیر در زمانی کوتاه به حدود 7 متر رسید، به نحوی که در همین زمان کوتاه نهرهای کشاورزی، راه ، راه دامداری، لوله های آب شرب، خانه های ساکنان روستا و دو رستوران بین راهی و ... به طور کامل یا بخشی از آنها تخریب شده است.
در این حادثه مسیر منتهی به خانه بهداشت روستای حسنکدر از بین رفته و دسترسی به این مرکز به سختی امکانپذیر است.
همچنین با تخریب لوله های آب شرب روستا، تامین آب آشامیدنی با مشکل مواجه شده که به دستور فرماندار کرج مقرر شد تا برقراری وضعیت عادی، آب مورد نیاز برای توزیع بین مردم در اختیار دهیار روستا قرار گیرد.
یکی از ساکنان روستا در بازگویی ماجرا به خبرنگار مهر گفت: باران ابتدا به صورت نم نم و سبک بارید؛ اما حوالی غروب یک دفعه شدت گرفت و پس از گذشت دقایقی کوتاه سیلی بزرگ به جریان افتاد.
دیگر ساکن روستای حسنکدر به خبرنگار مهر گفت: چنین سیلی در سالهای گذشته در این روستا سابقه نداشته و شاید آخرین سیل سنگین در حسنکدر به حدود 15 یا 20 سال پیش باز گردد.
وی علت وقوع این حادثه را پر شدن سیل بندها دانست و گفت: متاسفانه نظارت مستمری روی استحکام و مقاومت سازه ها صورت نمی گیرد؛ به همین دلیل این حادثه رخ داد.
50 راس دام در سیل روستاهای آسارا تلف شد
دهیار روستای حسنکدر نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، میزان احشام تلف شده در سیل اخیر روز این منطقه را بالغ بر 50 راس دام اعلام کرد و گفت: متاسفانه در این سیل بخشی از دام روستائیان از بین رفت و خسارت زیادی به دامداران وارد شد.
عباس غلامی افزود: همچنین بالغ بر 500 کیلو محصولات لبنی تولیدی شامل پنیر، کره، ماست، دوغ محلی و... از بین رفت.
وی ادامه داد: نهرهای کشاورزی، راهها، راههای دامداری و همچنین کارخانه آب معدنی واقع در این روستا به طور کامل تخریب شدند.
غلامی از جمله ملزومات مورد نیاز سیل زدگان را تامین آب شرب و چادر هلال احمر ذکر کرد و گفت: با دستور فرماندار مقرر شد آب شرب و چادر برای روستاییان تامین شود.
تیم های امدادی از هلال احمر و راه در منطقه حضور دارند
در این حادثه همچنین به گفته مسئول هلال احمر بخش آسارا سه تیم 5 نفره از امدادگران مجرب در ساعات اولیه وقوع سیل در محل حاضر شدند.
نیک جو افزود: همچنین سه دستگاه آمبولانس و یک دستگاه خودروی امداد و نجات با تجهیزات کامل به محل اعزام شد.
وی از توزیع بالغ بر هزار بطری آب معدنی در ساعات اولیه پس از حادثه در بین سیل زدگان خبر داد و گفت: عملیات امدادرسانی به روستاییان همچنان ادامه دارد.
در این موضوع البته بخشدار آسارا شبانه در محل حضور پیدا کرد و در کمتر از 24 ساعت با تشکیل ستاد بحران در بخش آسارا با حضور فرماندار کرج و مسئولان شهرستان مصوباتی برای بازسازی خسارات وارده و رسیدگی فوری به وضع روستائیان به تصویب رسید.
فرماندار کرج در این نشست بر لزوم لایروبی رودخانه در بخش های آسیب دیده تاکید کرد و گفت: برای رسیدگی به این امر علاوه بر ادارات بنیاد مسکن، جهاد کشاورزی و راه شهرستان، سایر دستگاهها نیز برای افزایش سرعت در روند کار همکاری کنند.
مهدی ایران نژاد افزود: این ادارات باید ظرف مدتی کوتاه لایروبی این مسیر را به اتمام برسانند.
سیل بندهای روستاهای آسارا به ترمیم نیاز دارند
یکی از مواردی که در بازدید از مناطق سیل زده بیش از هر موضوع دیگری از زبان ساکنان روستا جاری شد، مقاوم نبودن و نبود نظارت بر استحکام و وضعیت سیل بندها و گابیون های ساخته شده در مسیر رودخانه کرج بود.
رئیس محیط زیست شهرستان کرج در نشست ستاد بحران بخش آسارا در توضیح این مطلب، کنترل 30 هزار متر مکعب رسوب در پشت سازه های مستقر در بالادست روستای حسنکدر را دلیلی بر رد ادعای سست بودن سازه ها برشمرد.
غلامی در عین حال اذعان داشت: ترمیم سازه های بخش مستلزم اعتبارات بیشتر است.
وی افزود: بیشترین حجم مرمت مربوط به حوزه های آبخیز است که کنترل آن تاثیر زیادی در کاهش بروز سیل دارد.
غلامی با بیان اینکه پایه مطالعات آبخیزداری 25 ساله است، تصریح کرد: سیل بندها و گابیون ها نیز بر این اساس و با توجه به برآورد میزان رسوب جمع شده طی 25 سال پشت سازه ها، ساخته و مستقر می شوند. بنابراین بارندگی بیش از میزان پیش بینی شده و وقوع سیلاب ارتباطی با استحکام این بناها ندارد.
البته در کنار توجه به ترمیم و بازسازی حوزه های آبخیز و سازه ها، نباید از کنترل چرای بی رویه دام در مراتع و خالی شدن مراتع از پوشش گیاهی که از عمده علل بروز سیلاب است، غافل شد.
به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان البرز میزان چرای دام در مراتع استان سه برابر ظرفیت مراتع است.
هم اکنون بخش عمده ای از مراتع استان البرز از پوشش گیاهی تهی شده اند و این امر تهدیدی جدی به شمار آمده و وقوع حوادث طبیعی از جمله سیل را تشدید می کند.
گرچه سیل روستاهای آسارا منجر به وارد آمدن خساراتی مالی به ساکنان شد، خوشبختانه تلفات جانی نداشت؛ اما با در نظر گرفتن این نکته که اغلب روستائیان روستاهای آسیب دیده از اقشار ضعیف جامعه و با بضاعت اندک مالی هستند، در صورت طولانی شدن روند لایروبی و رسیدگی به وضعیت سازه ها، به حتم در بارندگی های بعدی، ساکنان مناطق روستایی خسارات سنگین تری متحمل خواهند شد.
روستائیان زحمت کشی که به رغم ناملایمات طبیعی، نجیبانه و صبور به تولید محصولات کشاورزی و دامی مشغولند، امروز سرمایه خود را از دست رفته می بینند و وظیفه مدیریت استان است که با نگاهی ویژه و تخصیص اعتبار برای حل موضوع وارد میدان شود.
مدیران استان حتما نیک می دانند که نحوه امدادرسانی و رسیدگی به وضعیت حادثه دیدگان در بحرانها، از معیارهای سنگ محک آنها تلقی می شود.
فائقه رحیمی
نظر شما