به گزارش خبرنگار مهر، با شدت گرفتن جنگ اقتصادی غرب علیه صنعت نفت ایران، شرکتهای اروپایی برای متوقف ساختن چرخ تولید محصولات پتروشیمی و برخی از فرآوردههای نفتی، تحریم کاتالیست و برخی از مواد افزودنی شیمیایی را هدف گذاری کردهاند.
بر این اساس برخی از شرکتهای صاحب دانش فنی و لیسانس کاتالیستهای پتروشیمیایی از کشورهای آلمان، سوئیس، فرانسه و ایتالیا در اقدامی هماهنگ و به دنبال فشارهای غیر مستقیم اتحادیه اروپا فروش کاتالیست به صنایع پتروشیمی ایران را متوقف ساختند.
آمارهای رسمی نشان میدهد که به طور متوسط سالانه بیش از 2 میلیارد دلار اعتبار صرف خرید کاتالیست و مواد افزودنی شیمیایی در صنعت پتروشیمی ایران میشود که بومی سازی تولید کاتالیستها در داخل کشور میتواند منجر به صرفه جویی ارزی قابل توجهای شود.
از این رو سال گذشته برای نخستین بار سند راهبردی تولید کاتالیست بومی توسط وزیر نفت ابلاغ شد که با تصویب و اجرای این سند راهبردی علاوه بر به حداقل رسیدن فعالیتهای موازی شرکتهای مختلف پژوهشی و پتروشیمی، امکان تمرکز جامع تری برای تولید کاتالیستهای پتروشیمی و نفتی فراهم شد.
در حال حاضر بیش از 50 کاتالیست و مواد افزودنی شیمیایی در پالایشگاههای نفت، گاز و مجتمعهای پتروشیمی ایران مورد استفاده قرار میگیرد که تاکنون کاتالیست مورد استفاده در تولید محصولات پتروشیمی همچون متانول، پلی پروپیلن، اسید استیک و وینیل استات بهطور کامل بومی سازی شده است.
با توجه به اجرای این سیاست کلان در سطح صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، پیش بینی میشود تا پایان سالجاری متخصصان داخلی به دانش فنی و لیسانس بیش از 30 کاتالیست پتروشیمی دست یابند.
از این رو در ادامه اجرای سیاست انقلاب کاتالیستی در صنعت نفت، اخیرا متخصصان داخلی دستیابی به دانش فنی تولید صنعتی کاتالیستهای فرآیند ریفرمینگ در پالایشگاههای نفت را در دستور کار قرار داده اند.
پیش بینیها حاکی از آن است که با دستیابی به دانش فنی این کاتالیست جدید پتروشیمیایی (کاتالیست ریفرمینگ)، امکان تولید بنزینی با درجه آرام سوزی (عدد اکتان) 98 تا 100 فراهم شود ضمن آنکه کیفیت این ماده شیمیایی از قابلیت رقابت با کاتالیستهای شرکتهای آمریکایی و فرانسوی برخوردار است.
به گزارش مهر، در چند سال اخیر متخصصان داخلی با دستیابی به دانش فنی تولید کاتالیستهای پتروشیمی، خرید برخی از مواد افزودنی شیمیایی از شرکتهای آلمانی مرک، فلوکا و بازل آلمان، شرکت بازل ایتالیا و BASF آلمان را متوقف کرده است.
نظر شما