به گزارش خبرنگار مهر، بخش آسارا در شمال شهرستان کرج، در حوالی جاده چالوس واقع شده است؛ بخشی با نفر جمعیت و مردمانی مهربان. اما مجاورت با این جاده پرآوازه در کنار مزایایی که می تواند برای ساکنان این بخش داشته باشد، خالی از دردسر هم نبوده است.
زباله های فراوانی که توسط گردشگران پرشمار این جاده در طبیعت رها می شود، رستوران های مستقر در مسیری که ته مانده غذای مشتریان را به جریان شناور رودخانه کرج می سپارند یا در گوشه ای انباشته می کنند و در نهایت زباله های تولیدی ساکنان، امروز تحفه نامیمونی شده که هم مسافران و گردشگران و هم مردم منطقه را می آزارد.
پسماندهایی که علاوه بر اینکه منظره ای زشت به طبیعت منطقه ارزانی کرده، موجب تجمع حشرات موذی و عوامل بیماری زا شده و خطری برای ساکنان به شمار می آید.
ساماندهی و جمع آوری زباله های انباشته گردشگران در کنار پسماندهای خانگی - البته این اولی در تولید زباله نقشی پررنگ تر دارد- کاری ساده نیست و به تجهیزات و امکاناتی نیاز است که تامین آن بدون اعتبار دشوار به نظر می رسد.
داستان جمع آوری زباله های بخش آسارا و جاده چالوس اما، از آن دست ماجراهایی است که مدتها در پیچ و خم این ارگان و آن سازمان گشت و گشت و دست به دست شد تا سرانجام قرعه به نام بخشداری افتاد و این مسئولیت از شهرداری آسارا به بخشداری واگذار شد؛ تصمیمی که در پی عدم تخصیص اعتبار به شهرداری آسارا و در نتیجه، توقف جمع آوری زباله ها، پارک خودروهای جمع آوری زباله در حیاط بخشداری و تجمع کارگران گرفته شد.
این تصمیم طی قراردادی بین بخشداری و شورای بخش با مدیریت پسماند شهرداری کرج اتخاذ شد. از آنجایی که بخشداری به عنوان دستگاهی اجرایی به شمار نمی رود، لذا اعتباری نیز به آن تعلق نمی گیرد، بنابراین تصمیم گرفته شد شهرداری کرج در مقام واسطه نسبت به جذب اعتبار اقدام کرده و کار جمع آوری زباله های آسارا به صورت امانی به عهده بخشداری گذاشته شود که از آن زمان یعنی از خردادماه سال جاری تاکنون بخشداری این کار را انجام داده است.
10 میلیارد ریال اعتبار برای ساماندهی پسماند آسارا تخصیص یافت
مسئولیت جمع آوری پسماندهای بخش کمابیش و بدون تعیین تکلیف مدیریت آن و تخصیص اعتباری ویژه انجام می شد تا اینکه نیمه نخست سال جاری بخشدار آسارا در مصاحبه ای از تخصیص اعتباری 10 میلیارد ریالی به منظور ساماندهی مدیریت پسماند این بخش خبر داد.
محسن محمدی گفته بود که طی جلسه ای با فرماندار و شهردار کرج مقرر شده 10 میلیارد ریال اعتبار برای ساماندهی زباله های آسارا کنار گذاشته شود و اضافه کرد که مبلغ شش میلیارد ریال این اعتبار از سوی فرماندار، دو میلیارد ریال از طریق بخشداری و شورای اسلامی بخش و دو میلیارد ریال از طریق شهرداری و سازمان بازیافت شهرداری کرج تامین خواهد شد.
وی با بیان اینکه برای اولین بار در سال گذشته اعتبارات ویژه پسماند برای بخش اختصاص یافت که این مرهون پیگیری های مستمر فرماندار است، تصریح کرد: با توجه به دو برابر شدن اعتبارات پسماند امسال و به منظور ساماندهی جمع آوری زباله با مدیریت پسماند شهرداری کرج قراردادی منعقد شده که با واریز اعتبار بسیاری از مسائل و مشکلات مرتبط با موضوع پسماند مرتفع خواهد شد.
در این فاصله زمانی نیز دو بار جلسه مدیریت پسماند بخش آسارا برگزار شد و از تصویب مدیریت واحد برای ساماندهی پسماند بخش خبر رسید.
بیژن قبائی یادآور شد: به سبب اهمیت موضوع، مدیریت واحد پسماند بخش آسارا که در جلسه گذشته به تصویب رسید به ریاست فرماندار و دبیری حفاظت محیط زیست شهرستان کار خود را دنبال خواهد کرد و متشکل از اداره آب، راه، گردشگری، مجری طرح پیشگیری از آلودگی آب شرب شهر تهران و بخشداری آسارا است.
قبائی با بیان اینکه با توجه به حساسیت و ویژگی های بخش آسارا، موضوع پسماند بخش در اولین جلسه کارگروه سال91 به عنوان موضوع شاخص در دستور کار و اولویت قرار گرفت و در جلسه اخیر نیز مشکلات مربوطه به ساماندهی زباله ها بررسی شد، خبر داد: در جلسه آخر مقرر شد دستورالعمل مدیریت پسماند توسط نمایندگان محیط زیست، بهداشت، مدیریت پسماند شهرداری کرج، گردشگری، نماینده دهیاران و نماینده شهرداری آسارا تدوین و بعد از تایید بخشدار برای تصویب به فرمانداری ارسال شود.
کاهش اعتبار 10میلیارد ریالی جمع آوری پسماند آسارا
محسن محمدی تصریح کرد: تاکنون آنچه که توسط بخشداری و شورای اسلامی بخش هزینه شده بیش از 2 میلیارد ریالی پیش بینی شده بود اما ادامه این روند با توجه به کمبود اعتبار با مشکل مواجه شده است.
وی اظهار داشت: کار جمع آوری زباله در محور کرج – چالوس و روستاهای این بخش اکنون همچون گذشته با استفاده از منابع مالی داخلی و نیروهای بخشداری و شهرداری آسارا در حال انجام است، اما تعداد نیروهای به کار گرفته شده و مخازن جمع آوری زباله در بخش کافی نیست.
وی در ادامه یادآور شد: برای رفع مشکل زباله های این بخش سه ماه پیش مصوب شد که ۳۰ درصد هزینه این امر از محل اعتبارات عمرانی استان به شهرداری کرج به عنوان پیمانکار پرداخت شود که متاسفانه تاکنون محقق نشده است.
به گفته محمدی اکنون ۱۰۰ جایگاه زباله در بخش آسارا وجود دارد اما طبق نظر کارشناسان حداقل ۵۰ مخزن دیگر به همراه سه ایستگاه اصلی در سه دهستان برای جمع آوری و ساماندهی کامل زباله ها در این بخش لازم است.
محمدی افزود: تعدادی از سکوهای مرکزی نیاز به بازسازی و بهسازی دارند و حتی تعدادی از مکان های دپوی زباله از جمله دوآب شهرستانک و ... نیاز به تغییر و جابجایی دارد که این امر مستلزم همکاری محیط زیست به عنوان ضابط قضایی در حوزه شهر و بخش است.
ناوگان حمل زباله های جاده چالوس تجهیز است
محمدی یادآور شد: اعتبارات سال گذشته برای تجهیز ناوگان حمل زباله اختصاص یافت و امروز به جرائت می گوییم که در این خصوص هیچ مشکلی وجود ندارد.
وی تاکید کرد: با اختصاص اعتبار در نظرگرفته شده، بهسازی سکوهای جمع آوری زباله، افزایش نیروی کارگری پیاده جهت جمع آوری زباله در منطقه پایین سد امیرکبیر و حاشیه جاده انجام می شود و ساماندهی پسماند در این بخش به حد مطلوب نزدیک خواهد شد.
فرهنگ حفظ محیط زیست و دوستداری طبیعت در میان مردم گرانقدرمان اگر پررنگ تر بود، شاید امروز با اعتباری کمتر، می شد ضمن جمع آوری زباله های بخش، رد بی مهری انسانها را از سیمای زیبای طبیعت زدود.
نظر شما