محمد رضا شمس ، نويسنده كودك و نوجوان كه اخيرا كانديداي دريافت جايزه ibby سال 2004 شده است ، در گفت و گو با خبرنگار ادبي "مهر" با بيان اين مطلب گفت : هيچ كدام از ناشران فعال كتاب كودك و نوجوان حاضر نشدند كه براي انتشار اين اثر قدمي بردارند و نهايتا خود من با هزينه شخصي ، كتاب "ديوانه و چاه" را با آرم انتشارات حنانه منتشر كردم.
اين نويسنده كه قصه نويسي را با نوشتن نمايشنامه هاي كودك شروع كرده است و تا به حال نمايشنامه هايي از او در برنامه هاي كودك تلويزيون ديده ايم ، افزود : متاسفانه هيچ تلاشي از سوي هيچ كدام از نهاد ها و سازمان هاي فرهنگي براي جهاني شدن كتاب كودك و نوجوان ايران مشاهده نمي شود ، در حالي كه كتاب هاي مناسبي براي معرفي به جهان داريم .
نويسنده نمايشنامه هاي "هادي و هدي " و"ببري" در ادامه صحبت هاي خود گفت : همه ساله نمايشگاه جهاني كتاب كودك در بولونياي ايتاليا برگزار مي شود و فقط عده اي محدود و شناخته شده براي بازديد از اين نمايشگاه به ايتاليا اعزام مي شوند ، به راستي اين انحصار دولتي چه زماني بايد شكسته شود ، آيا ديگر نويسندگان حق ندارند در اين نمايشگاه شركت كنند؟
شمس در توضيح بيشتر ويژگي هاي كتاب " ديوانه و چاه" افزود : نگاه به عناصر بومي و استفاده از تخيل در قصه از مهم ترين ويژگي اين كتاب است .
اين نويسنده با تاكيد بر لزوم برقراري عدالت در بين هنرمندان و نويسندگان از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت : همين عده در جشنواره ها ي داخلي هم جايزه هاي متعدد مي گيرند و حق ديگران را تضييع مي كنند.
وي در بيان مشكلات نويسندگي در شرايط فعلي تصريح كرد : حتي چاپ كتاب هم با ايجاد نوعي رابطه امكان پذير شده است و براي انتشار يك كتاب بايد متحمل مشكلات زيادي شد.
مدير جلسات قصه انجمن نويسندگان كودك و نوجوان افزود : از ميان چند هزار ناشري كه به سمت انتشار كتاب كودك رفته اند ، كار عده محدودي از آنها براي مخاطبان و عرضه به بازارهاي جهاني مناسب است و بايد در خصوص شيوع كتاب هاي بي محتوا و كارتوني اقدامي مناسب صورت بگيرد.
شمس در توضيح محتواي كتاب " ديوانه و چاه" گفت : اين كتاب ، در برگيرنده سه داستان " ديوانه و چاه" ، "بابا شله زرد من" و" من و ملك جمشيد و خال فرخ لقا" ست كه هر سه قصه موضوعات جداگانه اي دارند اما خط ظريفي آنها را به يكديگر متصل مي كند . در داستان اول ، ديوانه اي سنگي را در چاه مي اندازد و هيچ كس نمي تواند آن را بيرون بياورد تا اين كه در نهايت ، خود او در نهايت ، سنگ را بيرون آورده و با چاه طرح دوستي مي ريزد . داستان بعدي زندگي مردي را به تصوير مي كشد كه با سايه خود در ارتباط است و قرار است سايه اش با شخص ديگري ازدواج كند و... ودر داستان آخر ، عروسي شير آب و بشقاب و بشقاب چيني گلدار نظر مخاطب را به خود جلب مي كند كه از وادي تخيل به افسانه ها و سپس به دنياي واقعي باز مي گردد.
كارشناس داستان انتشارات آستان قدس رضوي با تاكيد بر ترويج فرهنگ كتاب خواني در جوانان و نوجوانان گفت : تا اقدامات جدي از سوي متوليان امر صورت نگيرد ، تحقق اين آرمان امكان پذير نيست ، زيرا كتاب بايد به عنوان يك دغدغه در جامعه مطرح باشد و ما تا رسيدن به اين نقطه فاصله زيادي داريم.
اين نويسنده با بيان اين كه در مدارس كشور نسبت به مطالعه آزاد ، رغبتي از سوي مسئولان و مربيان آموزشي نشان داده نمي شود افزود : بچه ها آشنايي چنداني با نويسندگان روز ندارند و مجله و نشريه نمي خوانند .
مولف كتاب " ديوانه و چاه" تصريح كرد : وقتي يك كتاب ايراني در نشريات خارجي معرفي مي شود ، يا در يك نمايشگاه و جشنواره رتبه اي به دست مي آورد ، در واقع براي معرفي فرهنگ ايران و جلب نظر افكار جهاني بسيار موثر است .
نظر شما