به گزارش خبرنگار مهر، پس از سالها خشکسالی در بوشهر و بهویژه بخشهای جنوبی استان که میزان بارندگی بسیار کمی را داشتند، بارانهای امسال با شدت بیشتری آغاز شده و این نوید را میدهد که باعث رونق بیشتر بخش کشاورزی در این مناطق باشد.
علیرغم افزایش چشمگیر بارندگیها در شهرستان کنگان و مناطق دیگر جنوب استان بوشهر، سفرههای زیرزمینی همچنان در خطر نابودی قرار دارند و بارشها نتوانسته آنها را بهبود ببخشد.
توسعه و ساخت سدها و آبگیرها میتواند نقش مهمی در ذخیره آب و بهبود وضعیت سفرههای زیرزمینی آب داشته باشد که تلاش چندانی در این زمینه صورت نگرفته است و بسیاری از بارشهای به جای ذخیره، راهی دریا میشوند و استفاده برای بخشهای کشاورزی ندارد.
افزایش پنج برابری بارشها در کنگان
مسئول بخش تحقیقات هواشناسی استان بوشهر در خصوص بارشهای اخیر در کنگان به خبرنگار مهر گفت: کل بارش امسال از اول مهر ماه تا کنون 76 میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته چیزی حدود پنج برابر شده است.
علیرضا بهادری اظهار داشت: علاوه بر اینکه این میزان بارش نسبت به سال گذشته افزایش داشته، نسبت به سال های آماری نیز افزایشی حدودا سه برابری داشته است.
وی افزود: میانگین بارش بلند مدت در یک سال برای کنگان از اول مهر ماه تا آخر شهریور ماه سال بعد، 250 میلی متر است.
مسئول بخش تحقیقات هواشناسی استان بوشهر خاطرنشان ساخت: میزان بارندگی برای کنگان در آذر ماه در حد میانگین سال های آماری پیش بینی شده است.
بهادری خاطرنشان کرد: بررسی نقشه ها پیش بینی نشان دهنده بارشی در حد میانگین تا آخر بهمن ماه در کنگان است. پیش بینی ها حاکی از این است میزان بارش تا پایان امسال در کنگان نسبت به نقاط دیگر استان کمتر باشد.
وی تاکید کرد: صرف اینکه فقط در یک سال میزان بارندگی خوب باشد، نمی تواند خشکسالی را در یک منطقه جبران کند هرچند تا حدودی از آثار مخرب آن می کاهد.
سفرههای زیرزمینی تقویت نشد/ بارشها راهی دریا شدند
رئیس اداره حفاظت محیط زیست نیز در ارتباط با بارندگی های اخیر و همچنین رفع خشکسالی به خبرنگار مهر گفت: به علت اینکه مدتها با کمبود بارندگی مواجه بودیم، این چنین بارندگیهایی به طور موثر نمیتواند باعث رفع خشکسالی در منطقه شود.
احمد آذریار اظهار داشت: با توجه به اینکه از سفرههای زیر زمینی خود در بحث صنعت و مخصوصا کشاورزی مدتهاست که استفاده میکنیم، بارندگیهای اینچنینی نمیتواند این سفرهها را تغذیه کند.
وی تصریح کرد: بارش های صورت گرفته اکثرا بدون استفاده خاصی راهی دریا می شود لذا در بحث آبخیزداری جای کار زیادی برای کنترل و هدایت این بارش ها به سمت سفرههای زیر زمینی وجود دارد.
رئیس اداره حفاظت محیت زیست کنگان با عنوان این مطلب که قطعا خشکسالی و کمبود بارش در بحث محیط زیست تاثیر می گذارد، افزود: خشکسالی باعث از بین رفتن چشمه های ما در منطقه میشود کما اینکه بعضی از آنها از بین رفتهاند.
آذریار ادامه داد: البته بارندگی های این چنینی در بحث زیست محیطی کمک خوبی می کند و به عبارتی این بارندگیها در بحث گونههای جانوری و گیاهی برای ما نعمت بسیار بزرگی است یعنی اینکه پوشش گیاهی و علفهای یکساله رشد میکنند و این موضوع ارتباط مستقیمی با تغذیه حیات وحش دارد؛علاوه بر این، آبگیرها پر میشوند و تا مدتها آب دارند.
بارندگیهای اخیر باعث کم کردن شوری خاک شد
کارشناس آب و خاک اداره جهاد کشاورزی کنگان در رابطه با موضوع خشکسالی و بارشهای اخیر به خبرنگار مهر گفت: بارندگیهای اخیر در حد مطلوب توانسته زمین های کشاوری را نمدار و مرطوب کند.
افشین عالی افزود: نکته مهم زمانهای مناسب پراکنش است زیرا در کشت دیم با بارش بارن عملکرد نیز بالا می رود و چنانچه باران نبارد و پراکنش به موقع نباشد، مسلما آن عملکرد مورد انتظار بدست نمی آید و ممکن است مجددا به خشکسالی بخوریم.
وی خاطرنشان کرد: نکته مهم این است که ببینیم پراکنش بارندگی در پایان فصل مناسب است یا نه و اینکه آن میزان بارش توانسته حداقل بارندگی مورد نیاز را برآورده سازد یا خیر.
کارشناس آب و خاک اداره کشاورزی با عنوان این مطلب که این بارندگیهای اخیر برای کشت گوجه فرنگی بسیار خوب است، افزود: تاثیر اولیه این بارندگیهای اخیر باعث کم کردن شوری خاک است و موجب می شود که این شوری به سمت پایین و زیر ریشه برود و ریشه به راحتی می تواند مواد معدنی مورد نیاز خود را بدست آورد.
عالی گفت: چنانچه بارندگی های اخیر متوقف بشود و دمای هوا بالا رود، دوباره شاهد بالا آمدن شوری خاک خواهیم بود و عملا تاثیر مطلوبی نخواهد داشت.
وی خاطرنشان کرد: بارندگی در صورتی که به شکل ملایم و آرام باشد به تدریج به داخل زمین فرو می رود و زمین فرصت جذب این آب ها را خواهد داشت و این اتفاق کمک شایانی به آب های زیر زمینی خواهد کرد.
70درصد از آب حاصل از بارندگیهای شدید هدر میرود
این کارشناس اضافه کرد: قریب به 60 الی 70 درصد از آب حاصل از بارندگی های شدید هدر می رود و از دسترس زمین، گیاه و سفره های زیر زمینی خارج می شود و به صورت سیلاب به دریا میریزد.
عالی اذعان داشت: در طی سالهای متوالی در پی اقداماتی نظیر جاده سازی، انتقال لولههای گاز، توسعه شهر سازی و...مسیر طبیعی آبراهها عوض شده که با این اتفاق خیلی از آبراههایی که قبلا فرعی بودند، خود به خود به آبراههای اصلی تبدیل شدند و این باعث میشود که عمق این آبراهها افزایش یابد که نهایتا منجر به تخریب و فرسایش زمین می شود.
وی بیان کرد: در این چند سال اخیر با کمک شهرداری، برخی از این مسیرها احیا شده ولی در کل با توجه به اینکه همیشه آب مسیر طبیعی خود را طی میکند و سعی میکند در مسیر طبیعی خود حرکت کند، این روش احیا نیز ممکن است آسیبهای متعددی را به خاک و زمین وارد سازد. لازم است این مسیرها به نوعی تقویت و در صورت امکان برخی از مسیرها احیا شوند.
وی اظهار داشت: باید با ایجاد موانعی آبهای روان را مهار کرد تا این آبها فرصت نفوذ به داخل زمین را پیدا کنند. ایجاد سدهای مخزنی در انتهای حوزههای آبریز کوهها نیز میتواند آبهای سرازیر شده از کوه را در خود نگه دارد که این امر علاوه بر تامین امنیت شهرهای پایین دست میتواند به نفوذ آب در داخل زمین نیز کمک کند.
این کارشناس افزود: علاوه بر این می توان با ایجاد استخرهای کوچک و گورآبها تا حدود زیادی باعث جلوگیری از فرسایش خاک و نفوذ آب به داخل زمین شد.
..................................
گزارش: مصطفی صفایی
نظر شما