به گزارش خبرنگار مهر، نیروگاه بادی سرعین تنها نیروگاه بادی استان اردبیل است که با بهره برداری در سال جاری زمزمه استفاده از انرژی های تجدید پذیر در این استان را تقویت کرد.
تولید برق از انرژی باد به دلیل فراوانی، تجدید پذیر و پاک بودن در سالهای اخیر مورد توجه کشورهای مختلف بوده و هم اکنون بیش از یک درصد از کل انرژی برق در جهان از طریق نیروگاههای بادی تولید می شود، بطوریکه تنها در کشور دانمارک 20 درصد از برق تولیدی توسط توربینهای بادی حاصل می شود.
هم اکنون 150 مگاوات ساعت برق از طریق توربین های بادی در کشور تامین می شود و این در حالی است که در کل جهان حدود 75 هزار مگاوات ساعت برق از طریق باد تامین می شود که این میزان کمی بیشتر از یک درصد از کل تولید انرژی برق است.
با وجود اهمیت استفاده از انرژی های پاک توقف اجرای طرح نیروگاههای بادی در مرحله افتتاح یک توربین بادی موجب شده است استان اردبیل باوجود توانمندی باد خیز بودن نتواند سهم قابل قبولی از تولید انرژی باد را از آن خود کند.
تولید 660 کیلو وات برق از یک توربین
استان اردبیل هفتمین استان دارنده تولید برق بادی بعداز استانهای گیلان، سیستان و بلوچستان، فارس، خراسان، خوزستان و آذربایجان شرقی است.
نیروگاه بادی سرعین در زمینی به مساحت هزار و 600 متر مربع در منطقه قره تپه با نصب یک دوربین بادی به ارتفاع 40 متر با یک دکل با پره های بزرگ با قابلیت تبـدیـل انرژی بادی به انرژی الکتریکی از حدود پنج ماه قبل فعالیت خود را آغاز کرده است.
مدیر کل برق منطقه ای استان اردبیل در این خصوص به خبرنگار مهر تصریح کرد: برای احداث این نیروگاه اعتباری بالغ بر 15 میلیارد ریال اختصاص یافته و هم اکنون توان تولید 660 کیلووات برق در هر فصل کاری را دارد.
علیرضا علیزاده افزود: در حال حاضر نیروگاه بادی سرعین تنها با یک دوربین دایر است که در صورت جذب سرمایه گذار می تواند توسعه یابد.
اظهارات علیزاده در حالی است که نیروگاه بادی که به عقیده کارشناسان می تواند با توسعه توربینهای خود حتی برق یک منطقه را به صورت کامل تامین کند تنها در نصب یک توربین واحد متوقف شده و تاکنون در خصوص تاثیرات سهم برق تولیدی آن از طریق نهادهای مسئول ابراز عقیده ای نشده است.
پتانسیل احداث نیروگاه بادی در خلخال بی استفاده ماند
هرچند پیش از این نیروگاه زمین گرمایی فرصتی برای تولید برق از منابع انرژی زیر زمینی فراهم کرده بود اما نیروگاه بادی به دلیل برپایی در شهرستانهای مختلف می تواند از تولید انرژی تجدید پذیر تمرکز زدایی کند.
مطالعات نصب ایستگاه اتوماتیک بادسنجی برای ایجاد نیروگاه بادی بیانگر این موضوع است که شهرستانهای خلخال و نمین نیز قابلیت احداث نیروگاه بادی را دارند.
به گفته علیزاده متوسط سرعت باد در این شهرستانها در فصولی از سال بین30 الی 50 کیلومتر درساعت است که می تواند پایه مناسبی برای احداث نیروگاه بادی باشد.
با وجود اینکه فرماندار سرعین نیز پیش از این به ضرورت سرمایه گذاری در بحث انرژی های پاک تاکید کرده بود به نظر می رسد به دلیل عدم پیگیری مسئولان و ضعف در معرفی قابلیت های سرمایه گذاری اردبیل در حوزه انرژی های پاک موجب شده است پتانسیل نیروی باد در این استان بلا استفاده بماند.
قطع وابستگی به تولید برق نیروگاهی
اما مهمترین امتیاز انرژی بادی در تولید برق، قطع وابستگی به تولید نیروگاهی برق است بطوریکه کارشناس برق قدرت در این خصوص تاکید کرد: انرژی پاک علاوه بر اینکه یک منبع سالم و بازگشت پذیر تولید انرژی است می تواند تهدیدات وابستگی به برق نیروگاهی را به حداقل برساند.
نادر تقوی تصریح کرد: با جایگزینی انرژی بادی با انرژی نیروگاه سیکلی در صورت افت فشار برق تولیدی و یا قطع آن می توان به تولید منابع جدید تکیه کرد.
وی مهمترین زمینه این جایگزینی را در شرایط بحران و حوادث پیش بینی نشده برشمرد و افزود: در شرایط بحرانی منابع انرژی پاک می تواند به عنوان ذخایر قابل اتکا انرژی عمل کرده و نیازمندی مردم یک منطقه را تامین کند.
این کارشناس معتقد است استفاده قابل قبول از انرژی باد تنها در صورت توسعه نیروگاههای بادی و تمرکز زدایی آن محقق خواهد شد.
استفاده از منابع انرژی پاک در حالی به یکی از اهرمهای تولید انرژی در کشورهای پیشرفته و صنعتی تبدیل شده که بی توجهی به این ظرفیت با وجود امکانات اقلیمی موجب شده است اردبیل گامهای ابتدایی خود در ورود به انرژی های نو را به درستی طی نکند.
..........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما