به گزارش خبرنگار مهر، این پیامکها که در شکل ظاهری طراحی خود به یکدیگر شباهت داشته گیرنده پیام را ترغیب به ارسال پیام هایی به منظور کسب اطلاعات در زمینه های مختلف می کند.
ارائه راهکارهای کاهش هزینه های زندگی، ارائه راهکارهای کسب مهارت، اطلاع از مهمترین اخبار روز، اطلاع از وضعیت جوی هوا، فال تلفنی و مهمتر از همه شرکت در قرعه کشی با جوایز فریبنده از جمله مهمترین متن این پیامها است.
در بیشتر این پیامها از شخص گیرنده پیام خواسته می شود شماره یا عدد خاصی را به یک شماره اعلام شده ارسال کرده و در ازای این ارسال خود متن خاصی را دریافت کرده و یا در قرعه کشی شرکت داده شود.
شماره ارسال پیام و شماره ای که در متن پیام ارسال می شود چهار رقمی و بدون معرفی منبع پیام است و نکته مهم اینکه در حالی که هزینه ارسال هر پیام کوتاه 160 ریال است گیرنده پیام هر متن درخواستی را با صرف هزینه 500 ریال دریافت می کند.
وعده رستگاری پیامکها صحت ندارد
صحبت با شهروندان اردبیلی نشان می دهد این پیام ها نه تنها در گفتار خود صادق نیستند بلکه اهداف مشخصی نیز از ارسال آنها استنباط نمی شود.
وحید مدرس در خصوص پیامی با مضمون شرکت در قرعه کشی تصریح کرد: با دریافت این پیام تشویق شدم در قرعه کشی که به هدایای قابل توجهی اشاره کرده بود، شرکت کنم.
وی افزود: با ارسال عدد درخواستی به شماره اعلام شده در متن بلافاصله پاسخی مبنی بر شرکت در قرعه کشی و دریافت پاسخ تا یک ساعت دیگر شدم.
مدرس ادامه داد: اما با وجود سپری شدن سه روز هیچ پاسخی مبنی بر برنده شدن یا نشدن ارسال نشده و فقط پیرو همان پیامک همراه اول اعلام کرد که با کسر هزینه از اعتبارم آهنگ پیشنواز برای گوشی من لحاظ شده است.
یک شهروند دیگر نیز که پیام کسب مهارتهای زندگی دریافت کرده بود، به خبرنگار مهر گفت: با ارسال عدد ذکر شده، متنی مبنی بر عضویت در یک سرویس دریافت پیام و شرکت در قرعه کشی ارسال شد که برای هر پیام آموزشی 500 ریال هزینه کسر می کرد.
سونیا حسینی تصریح کرد: اما نکته جالب این بود که زمان ارسال پیامهای آموزنده از هفته آخر شهریور آغاز می شد و این در حالی است که در حال حاضر چهار ماه از شهریور سپری شده است.
وی افزود: در متن پیام آدرس یک وب سایت نیز درج شده بود که با مراجعه به آن مشاهده کردیم که صفحه وب سایت غیر فعال است.
ارسال کنندگان پیامک ها مشخص نیست
اما مهمترین نگرانی شهروندان از عدم معرفی فرستندگان پیام است بطوریکه ارسال این پیامها نه تنها نتوانسته است اعتماد عموم شهروندان را به خود جلب کند بلکه شائبه سوء استفاده اقتصادی ارسال کنندگان پیام را نیز تشدید کرده است.
حسینی اضافه کرد: در صورتی که این پیامها از سوی یک گروه، تشکل، انجمن، دستگاه اجرایی و یا موسسه ای ارسال می شود ضروری است به منظور تنویر افکار عمومی خود را معرفی و حتی شماره های تماسی را در اختیار مخاطب قرار دهد.
درآمد زایی، هدف شبکه های ارسال کننده پیام
این شهروند معتقد است این پیام ها بدون توجه به بار روانی آن و تنها با هدف درآمد زایی به فرستندگان انجام می شود.
وی تصریح کرد: پاسخ به این پیامها نشان داده است هیچ یک از وعده های ذکر شده در متن پیام صحت نداشته و بیشتر گیرنده را به ارسال چندین پیام کوتاه آن هم با هزینه سه برابر نسبت به پیام کوتاه عادی ترغیب می کند.
جرایم احتمالی پیامکها بررسی نمی شود
با وجود اینکه پیش از این رئیس پلیس نیروی انتظامی شیوع پیامکهایی که افراد را تشویق به شرکت در قرعه کشی و یا ارسال شماره حساب خود می کنند، هشدار داده بود به نظر می رسد جرایم ارسال پیام هایی که در گفتار و وعده های خود صداقت ندارند بررسی نمی شود.
از سویی به دلیل بی اطلاعی عموم مردم از سوءاستفاده های احتمالی در صورتی که مواردی از سرقت اطلاعات حسابهای بانکی و یا سوءاستفاده از اطلاعات یک شخص بروز کرده باشد با ضعف نظارتها تشدید شده و زیان نهایی را متوجه شهروندان می کند.
مخابرات: پیامک ها ارتباطی به ما ندارد
اما مهمترین سوال این است در حالی که تمامی مکاتبات تحت پوشش مخابرات است پیام های ارسالی چگونه توانسته از فیلتر نظارتی مخابرات عبور کرده و به سادگی در سطح گسترده برای شهروندان ارسال شود.
مدیر عامل شرکت مخابرات استان اردبیل در این خصوص با بیان اینکه ارسال این پیامکها ارتباطی به شرکت مخابرات ندارد وظیفه اصلی نظارت را از آن شرکت مخابرات سیار دانست.
یاور محمد حسینی افزود: شماره هایی که ابتدای آن هزار، دو هزار و سه هزار دارد مجوز خود را از شرکت ارتباطات سیار دریافت می کنند و کاملا قانونی است.
وی با وجود مشاهده متن و شماره یکی از این پیامکها در خصوص آن اظهار نظری نکرد و تاکید کرد: ایرادی در ارسال پیامکهایی به این شکل مشاهده نمی شود.
محمد حسینی در پاسخ به تبعات منفی و بار روانی متن پیامکها از جمله فال تلفنی ادامه داد: اینکه این پیام می تواند بار منفی داشته باشد نظر شخصی است و به عقیده مخابرات مشکلی در متن پیامها وجود ندارد.
اظهارات محمد حسینی در حالی است که شرکت ارتباطات سیار از جمله زیر مجموعه های شرکت مخابرات بوده و تحت نظارت این اداره فعالیتهای خود را انجام می دهد.
پیامکهای بی نام و نشان در حالی روزانه به سطح گسترده ای از جمعیت یک منطقه ارسال می شود که به دلیل بی توجهی به نظارت به آنها زمینه هر گونه جرم و یا تهدید روانی جامعه را فراهم کرده و به نظر می رسد مسئولان منتظر حادثه با ابعاد گسترده هستند تا نظارتهای خود را آغاز کنند.
..........................
گزارش: ونوس بهنود
نظر شما