به گزارش خبرنگار مهر، بشر از دوران کهن با اطلاع از برخی خواص عسل همواره از آن برای سلامت خود بهره گرفته و خوشبختانه هر روز با پیشرفت علم و تحقیق در خصوص خواص عسل به خصوص در طب سنتی میزان مصرف آن بیش از پیش مورد توجه مردم قرار گرفته است.
این ماده شیرین و پرطرفدار تنها محصول بخش کشاورزی است که هیچ گاه فاسد نمی شود و علاوه بر خواص درمانی در بیماری های پوستی، چشمی، گوارشی، سیستم ایمنی و سوختگی اثرات زیست محیطی مفیدی نیز دارد.
اما در خصوص آثار زیست محیطی مفید زنبور عسل باید گفت که یکی از حافظان اصلی در حفظ تنوع گیاهی، زنبورهای عسل هستند که تقریبا تمامی افراد از نیش آنها گریزانند.
شاید آنقدر که به عسل و مرغوب بودن آن فکر می کنیم به دیگر محصولات خروجی کندوی زنبور عسل تا به حال فکر نکرده باشیم در حالی که بسیاری از این محصولات در صنایع بزرگی چون داروسازی مورد استفاده قرار می گیرند.
روکش برخی از کپسول ها، قرصها و همچنین برخی پمادها و کرم های دارویی از عسل است.
عسل علاوه بر گلوکز و فروکتوز (حدود 70 درصد وزن خشک عسل) دارای قندها، آمینو اسیدها، مشتقات معدنی، استیل کولین، مواد ضد باکتری، آنزی مها، ویتامین ها و نیز سایر مشتقات گیاهی است.
یکی از مشکلات بازار عسل وجود عسل تقلبی و شکری است و به گفته برخی از صاحب نظران در این زمینه دیگر روش های سنتی در تشخص کیفیت عسل میسر نبوده و این مهم باید در فضای آزمایشگاهی صورت گیرد زیرا برخی از تولیدکنندگان عسل ها تقلبی این محصول را به گونه ای تولید می کنند که استفاده از روش های قدیمی برای تشخیص آنها از نوع طبیعی فایده ای ندارد.
اما بالا بودن میزان عسل تولیدی کندوها همیشه نشانه فعالیت خوب آن کندوها نیست و بالا بودن تولید گاهی نشانه تقلبی بودن است.
با وجود اینکه کشور ایران جایگاه بسیار خوبی در زمینه تولید عسل دارد اما گاهی در کیفیت عسل های تولیدی غفلت شده هرچند که مسئولان در گفته های خود بر کیفیت تولیدات بسیار تاکید دارند و آن را اولویت اول در تولید عسل می خوانند.
اما راهکار اساسی در اطلاع از نام عسل های تولیدی مرغوب، باکیفیت و طبیعی جویا شدن نام آنها از اتحادیه ها و تعاونی های ذیربط در استانها و کشور است.
استفاده از بره موم به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی در دام
رئیس موسسه علوم دامی کشور گفت: بره موم محصولی است که با جمع آوری صمغ گیاهان بدست می آید و خاصیت ضد عفونی دارد.
هرمز منصوری ادامه داد: این محصول در حد پایلوت تولید شده است و باعث بهبود سیستم ایمنی دام به خصوص طیور می شود.
وی با بیان اینکه تولید بره موم، مصرف آنتی بیوتیک را برای طیور در حد قابل توجهی کاهش می دهد، اظهار داشت: این محصول ماهیت آنتی بیوتیک ندارد و فقط جایگزینی برای کاهش مصرف آنتی بیوتیک در طیور است.
رئیس موسه علوم دامی کشور همچنین از تولید زنبور ملکه با نژاد اصلاح شده پس از 13 سال خبر داد و اظهار داشت: اصلاح نژاد زنبور ملکه میزان تولید عسل را افزایش خواهد داد و محققان این موسسه سال گذشته موفق به تولید دو هزار زنبور ملکه با نژاد اصلاح شده، شده اند.
زنبورداری ایران درحالت سنتی باقی مانده است
کارشناس بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه علوم دامی کشور گفت: زنبور داری در ایران قدمت بسیار زیادی دارد اما این صنعت همچنان در حالت سنتی خود باقی مانده است.
هوشنگ افروزان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متاسفانه در کشور ما با وجود قدمت بسیار صنعت زنبورداری از عسل به عنوان تنها محصول خروجی کندو استفاده می شود در حالی که سایر تولیدات آن از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی با اشاره به قدمت بسیار زیاد زنبورداری در ایران گفت: متاسفانه عسل به عنوان محصول اصلی کندو در بازار ایران تولید و عرضه و سایر تولیدات آن مورد استفاده قرار نمی گیرد و به همین دلیل صنعت زنبورداری ما همچنان در حالت سنتی خود باقی مانده است.
کارشناس بخش تحقیقات زنبور عسل موسسه علوم دامی کشور با اشاره به اهمیت استفاده از بره موم به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی در دام افزود: بخش زنبورعسل موسسه تحقیقات علوم دامی کشور به منظورایجاد بازار تقاضا برای بره موم زنبورعسل، اقدام به اجرای طرح های تحقیقاتی کاربردی درعلوم پزشکی، داروسازی، دامپروری و دامپزشکی در کشور نموده است.
افروزان تصریح کرد: نتایج تحقیقات نشان می دهد که بره موم به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی می تواند در دام مورد استفاده قرار گیرد و جایگزین مناسبی برای محصولات و داروها و پروبیوتیک های مشابه خارجی شود.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه باقیمانده دارویی و آنتی بیوتیک ها در دام موجب ایجاد مقاومت دارویی در انسان می شود، به نظر می رسد استفاده از بره موم به طور غیر مستقیم و به عنوان آنتی بیوتیک در دام نه تنها موجب تولید محصول سالم بلکه باقیمانده آن در محصولات پروتیینی، موجب غنی شدن آنها می شود.
دیگر کارشناس بخش زنبور عسل موسسه علوم دامی کشور در خصوص بررسی نقش فرمونها در کلنی های زنبور عسل گفت: بحث فرمون ها، غدد و مواد شیمیایی در زنبورها از اهمیت فراوانی بر خوردار است، فرمون ها در زنبور عسل اعمال حیاتی کندو را کنترل می کند همانطور که هورمون ها در دیگر موجودات زنده نقش اساسی دارند .
محمد باقر فرشینه افزود: تقسیم وظایف و انجام کلیه امور روزانه کلنی های زنبورعسل با بکار گیری سه سیستم متفاوت از یکدیگر انجام می شود.
وی تصریح کرد: انجام رقص و حرکات موزون، ترشح غدد درون ریز وهمچنین غدد برون ریز سه سیستمی است که به آنها اشاره شد.
700 تن عسل در استان البرز تولید شد
معاون تولیدات دامی اداره کل جهاد کشاورزی استان البرز از تولید 700 تن عسل توسط زنبوردران استان خبر داد.
مسعود کریمی در گفتگو با خبرنگار مهر با اعلام این خبر افزود: نتایج 95 درصد سرشماری کندوهای عسل استان مشخص شده است و طبق جمع بندی اطلاعات زنبورداران استان 642 بهره بردار مورد سرشماری قرار گرفتند.
وی ادامه داد: 69 هزار و 692 کندو مدرن و 41 کندوی بومی از مجموع اطلاعات جمع آوری شده در استان وجود دارد که از این تعداد 700 تن عسل مرغوب تولید شده است.
کریمی با بیان اینکه زنبورداران هرساله در دو نوبت بهار و انتهای تابستان برداشت عسل دارند، اظهار داشت: در برداشت اول 350 تن و در برداتش دوم نیز به همین میزان عسل مرغوب در استان تولید شد.
معاون تولیدات دامی اداره کل جهاد کشاورزی استان البرز در خصوص بیمه زنبورداران گفت: زنبورداران جدید موظف هستند ابتدا کندوهای خود را بیمه کنند تا دفترچه زنبورداری به عنوان پروانه کسب برای آنها صادر شود.
وی افزود: بهره بردارن بابت بیمه هر کندوی عسل فقط یک هزار تومان پرداخت می کنند و بقیه هزینه های بیمه بر عهده جهاد است.
ظرفیت استان در برداشت عسل بیش از تولید فعلی است
کریمی با بیان اینکه ظرفیت های استان البرز در تولید عسل بیش از تولید فعلی است، تصریح کرد: وجود باغات و دامنه های کوه های البرز در طالقان، چالوس و توسعه کشت پنبه و یونجه در اشتهارد محل های مناسبی برای استقرار زنبورداران بوجود آورده است.
وی گفت: گاهی اوقات زنبورداران مناطق دیگر به دلیل وجود شرایط بسیار مناسب در البرز برای تولید عسل در این مناطق ساکن میشوند.
معاون تولیدات دامی اداره کل جهاد کشاورزی استان البرز اظهار داشت: هدف اصلی این معاونت تمرکز بر روی کیفیت عسل است و استان البرز نسبت به سایر استانهای کشور از تولید عسل مرغوب و با کیفیت برخوردار است.
به هر روی کیفیت این ماده شیرین و پرفایده که به گفته کارشناسان تنها محصول بخش کشاورزی است که هیچ گاه فاسد نمی شود و خواص درمانی آن نیز بر هیچ کس پوشیده نیست باید مورد توجه ویژه قرار گیرد تا مردم نیز در این زمانه ماشینی شدن زندگی ها و استفاده از غذاهای آماده که به خطر افتادن زندگیشان را به مرور زمان در پی دارد حداقل از ماده ای سرشار از خواص دارویی در یک وعده غذایی خود استفاده کنند.
گزارش از عاطفه بیات
نظر شما