۴ بهمن ۱۳۹۱، ۱۵:۳۰

اسلام و جهانی شدن

اسلام و جهانی شدن

کتاب «اسلام و جهانی‌ شدن» نوشته رضا غلامی با محوریت اصلی بررسی امکان جهانی شدن اسلامی در قرن 21 توسط موسسه فرهنگی دانش و اندیشه معاصر منتشر شد.

خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: جهانی شدن بیش از دو دهه است که همچون مباحثی مانند توسعه اقتصادی و توسعه سیاسی در سطح بین‌المللی مورد توجه قرار گرفته و توانسته است ذهن اندیشمندان، محافل علمی و مراکز و محافل دینی را نیز به تکاپو در این خصوص برانگیزند و همچنان شاهد انتشار کتاب، برگزاری همایش‌ها و نشست‌های علمی مختلف در سراسر دنیا با موضوع جهانی‌شدن هستیم و این همه نشان از تداوم توجه به این موضوع است.

طی دو دهه اخیر، بحث از جهانی شدن مصطلح همواره یکی از مباحث پر حجم و داغ محافل علمی دنیا به شمار رفته است. در حال حاضر نیز شاهد انتشار دائم کتب و مقالات پژوهشی فراون یا برگزاری انواع همایش‌ها و نشست‌های علمی در این زمینه در سراسر جهان هستیم که نشان از تداوم توجه نشان دادن به این موضوع است.

نظر به این که اسلام یک دین جهانی است و تلاش برای بسط و توسعه جهان اسلام بر همه مسلمانان یک فریضه محسوب می‌شود، مهمترین موضوعی که در این کتاب در خلال بحث از فرصت‌های جهانی شدن مصطلح مورد بحث و بررسی قرار گرفته است، استفاده از فرصت‌های موجود برای شکل‌گیری «جهانی شدن اسلامی» است. و البته برای این منظور، لازم است بعد از محرز شدن امکان استفاده از فرصت‌های جهانی شدن مصطلح برای شکل‌گیری جهانی شدن اسلامی، پژوهش وارد تبیین معنا و مبنای جهانی شدن اسلامی و تمایزات آن با جهانی شدن مصطلح شود.

موضوع جهانی شدن و مسائل حول آن از جمله موضوعاتی است که پژوهش درباره آن در رتبه‌های نخست میزان پژوهش در جهان به حساب می‌آید و علی‌رغم افول این پدیده در سال‌های گذشته، همچنان شاهد تالیف و نشر کتب و مقالات علمی معتنابه در این زمینه هستیم. در ایران، عمده آثار علمی موجود در موضوع جهانی شدن ترجمه آثار غربی است و جالب است که عموم کتاب‌های ترجمه شده، به این پدیده جانب‌دارانه نگاه کرده و کمتر از نقدها و مخالفت‌های رایج در خود غرب و سایر نقاط جهان صحبت به میان آورده است.

در مقابل در جهان عرب که باید آن را قسمت مهمی از جهان اسلام به شمار آورد، توجه به این موضوع از ترجمه یک سویه آثار غربی گذشته و شاهد تالیف و نشر ده‌ها کتاب و صدها مقاله باکیفیت به ویژه با رویکرد انتقادی درباره جهانی شدن هستیم. با توجه به مطالب ذکر شده، هدف از نگارش و تدوین کتاب پیش رو مشخص می‌شود.

«اسلام و جهانی شدن» در 5 بخش کلی تدوین شده است که به ترتیب عبارت‌اند از: «مبانی نظری جهانی شدن»، «نسبت اندیشه اسلامی و اندیشه جهانی شدن»، «جهانی شدن؛ فرصت‌ها و تهدیدها»، «ظرفیت‌ها، توانایی‌ها و آسیب‌های جهان اسلام در مواجهه با جهانی شدن» و «راهبردهای کلان برای مواجهه جهان اسلام با جهانی شدن».

در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم:

ایجاد اتحادیه‌های بزرگ و قدرتمند، مرکب از تشکل‌های قدرتمند مردمی در کشورهای گوناگون یک گام اساسی در جهت شکل‌گیری جهان اسلام با محوریت ملت‌هاست. این اتحادیه‌ها می‌توانند ضمن تعیین اولویت‌ها و فراهم‌سازی زمینه تعامل، هم افزایی و هماهنگی میان اعضای خود، زمینه حرکت‌های بزرگ در مقیاس جهانی را فراهم سازند. این اتحادیه‌ها که بین خود آن‌ها نیز می‌توان در قالب تشکیل مجمع اتحادیه‌ها وحدت برقرار کرد، نیازمند قدرت مالی هستند که ایجاد یک صندوق جهانی اسلامی در جهت تحقق مصوبات مجمع اتحادیه‌ها، از جمله راهکارهایی است که قابل پیگیری است....

این کتاب با 231 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت 8 هزار تومان منتشر شده است.

کد خبر 1798588

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha