به گزارش خبرنگار مهر، سال 91 شمار قطارهاي مترو كه با تاخير به ايستگاه مي رسیدند نسبت به سال های گذشته بيشتر شده و مسافران هر روزه مترو نیز به تاخير هايي كه هر دقيقه اش مي تواند بر شمار مسافران منتظر بيافزايد عادت كرده بودند. واگن هايي كه به دليل شلوغي به قول يكي از اعضاي شوراي شهر مسافران را تبديل به كتلت مي كند. البته اين مشكلات واگن هاي مترو و تاخيرها براي مديريت شهري قابل پيش بيني بود و پيش از اين شهردار تهران در جلسه غير علني شورا به اعضا نسبت به بروز اين مشكلات در آينده اي نزديك خبر داده بود. محمد باقر قاليباف اين مشكلات را در نامه اي به رئيس جمهور شرح داده و خواستار دريافت سهم دولت در مترو و اتوبوس شده بود.
قاليباف در جلسه اي از شورا كه پيش از آغاز سال تحصيلي سال 91برگزار شده بود، گفته بود: شهرداري تهران براي تجهيز ناوگان حمل و نقل ريلي و اتوبوسراني مجبور شده است صددرصد بودجه نگهداري حمل و نقل را در نيمه اول سال هزينه كند، اين در حالي است كه دولت سهم مترو و اتوبوس را از يارانه ها در سال جاري تاكنون يك ريال پرداخت نكرده است و سال گذشته نيزكمتر از 50 درصد از سهم يارانه مترو و اتوبوس پرداخت شد.شهردار تهران هشدار داده بود: درسال جاري براي تامين هزينه نگهداري در حوزه حمل ونقل دچار بحران خواهيم شد. موارد مربوط به حمل و نقل عمومي را طي نامه اي به رييس جمهور ياد آور شده ام.
عمر قطار هاي مترو به 13 سال رسيده است در حالي كه قطارهاي مترو طبق استاندارد بايد هر 10 سال يكبار نوسازي و بازسازي شوند و تنها در اين مدت زماني است كه مي تواند از خدمات پس از فروش بهره جست.
وي تاكيد مي كند: چنانچه يك قطار در خط خراب شود موجب بسته شدن خطوط به مدت بيش از 2 ساعت خواهد بود كه اين موضوع مسائل اجتماعي ومشكلات امنيتي را ايجاد مي كند .
شهردار تهران در آن جلسه غير علني سخناني را مطرح كرد كه مدت ها بود مسافران با آن در گير بودند . قطارهايي كه ناگهان دود مي كرد و مردم گمان مي كردند قطار آتش گرفته اما تمام مشكل ناشي از نقص فني بود. تاخيرهايي كه در زمان پيك سفر تنها مسافران جان بر كف را به مقصد مي رساند .
علي محمد قلي ها،مديرعامل شركت بهرهبرداري متروي تهران هم اين مشكلات را مي پذيرد و مي گويدعدم پرداخت يارانه ها ما را با مشكلات جدي در بخش تامين قطعات يدكي ناوگان مواجه كرده است و اگر روند كنوني ادامه پيدا كند ايمني ناوگان دچار مشكل مي شود و ناچاريم خدمات رساني را در آن بخش ها متوقف كرده و نتوانيم با وجود استقبال مردم از همه ظرفيت هاي خود استفاده كنيم. بسياري از قطارها نياز به اورهال دارند اما پولي بابت آن نداريم و با توجه به هزينه هاي حقوق و دستمزد، پولي براي بحث هاي فني باقي نمي ماند.
اما معاون حمل و نقل و ترافيك شهردار تهران معتقد بود رقم فرسودگي قطارها بالا نيست.
او ادامه می دهد :هر وسيله مكانيكي و الكترونيكي يك عمر مفيد مصرف دارد كه خوشبختانه واگن ها مترو به دليل سازه بسيار خوب و تجهيزات مناسبي كه در آنها نصب شده است عمر طولاني دارند. چندين مرحله تعميرات بايد روي واگن ها انجام شود يك مرحله تعميرات درزمان بهره برداري، تعميرات دوره اي كوتاه مدت، ميان مدت و تعميرات دپويي يا اورهال. در تعميرات اورهال تمام قطعات از واگن ها جدا شد و هر قطعه به صورت جداگانه از لحاظ كيفي و ايمني بررسي شود و در صورتي كه استاندارد بودن آنها تاييد شود مجددا در واگن ها نصب مي شود و چنانچه دچار نقص باشد تعويض مي شود.
تشكري هاشمي اضافه مي كند: اين كه مي گوييم عمر اين ها به پايان مي رسد منظورمان دور انداختن واگن ها نيست بلكه بايد واگن ها پروسه تعميرات اساسي را طي كنند كه اين مسئله زمانبر و هزينه بر است و زماني كه اين تعميرات بخواهد انجام شود خلايي در ناوگان ايجاد مي كند كه براي جبران آن بايد ناوگان كافي در اختيار داشته باشيم تا خدمات رساني مترو دچار خلل نشود.
معاون شهردار تهران با بيان اين كه مهمترين مسئله اي كه براي تعميرات اورهال وجود دارد، تامين اعتبارات لازم است مي گويد: متاسفانه هر سال ما با اين موضوع مواجه ايم. اين اعتبارات به موقع و كامل پرداخت نمي شود. مسئله دوم مشكلات ارزي در كشور است چرا كه ما از ارز مرجع نمي توانيم استفاده كنيم هرچند ارز مرجع هم قيمت بالايي دارد.
برخي از قطارهاي مترو ساليان دراز است كه ميزبان مسافران هستند، برخي نيز نو و تازه نفس هستند، به تازگي هم واگن ها جديدي هم وارد خطوط شده اند و ظرفيت خدمات رساني را افزايش داده اند. اما پيرترين قطار مترو چند ساله است؟
حسين شمس معاون ناوگان و عمليات متروي تهران مي گويد: فعاليت متروي تهران از سال 77 شروع شده است و اولين قطارهايي كه در خطوط سرويس دهي كردند از اواخر سال 77 و ابتداي سال 78 بود. بنابراین مي توان گفت قديمي ترين قطارها 13 سال عمر دارند.
او ادامه مي دهد: حدود 50 قطار از سال 78 كارشان را آغاز كرده اند و عمر بالاي ده سال دارند. قطارها هر دهه بايد اورهال كامل شوند كه به دليل بحران شديد قطعه يدكي كه به دليل عدم دريافت بودجه است با مشكل روبرو هستيم.
بحران قطعه يدكي در مترو یکی از نگران کننده ترین اخبار منتشر شده در سال گذشته بود . زیرا گراني و ترافيك بسياري از شهروندان را مترو سوار كرده و هر روز نیز بر شمار مسافران مترو افزوده مي شود. ايستگاههاي شلوغ و واگن هايي كه شبيه قوطي كنسرو مي ماند دیگر جايي براي تعطيلي قطارها نمي گذارد.
نظر شما