۱۲ خرداد ۱۳۹۲، ۸:۳۲

نصیری در گفتگو با مهر؛

بی برنامه بودن از ضعف های نامزدها است/ اشکالات مناظره کاندیداها

بی برنامه بودن از ضعف های نامزدها است/ اشکالات مناظره کاندیداها

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در مورد مناظره کاندیداها با بیان اینکه بعضی از آقایان اصلاً برنامه ای نداشتند بیشتر به گزارش و ابراز رأی کلی می پرداختند، گفت: این یک صعف بزرگی است، به هر حال این آقایان افرادی نیستند که تازه به فکر نامزدی افتاده باشند و همه آنها داعیه دار میدان هستند.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر علی نصیری، رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد نقاظ ضعف و قوت مناظره انجام گرفته عصر جمعه کاندیداها در تلویزیون گفت: اولاً اصل مناظره کار جالب و پسندیده ای است به هر حال اینکه این آقایان کنار هم بایستند و در حضور مردم آراء و اندیشه های یکدیگر را به نقد بکشند کار داوری مردم را راحت تر می کند، ضمن اینکه در این دوره، رقایت ها به هم نزدیک شده و مردم باید تکلیف خودشان را بدانند.

وی افزود: صدا و سیما واقعاً زحمت قابل قبولی را تقبل کرده که در مراحل اولیه در اجرا این کار را انجام داد و تصورش هم این بوده که مناظره به این صورت می تواند مناظره خوبی باشد ولی به هر حال اشکالاتی هم داشت. عمده اشکالاتش به این بر می گردد که زمانی که برای آقایان در نظر گرفته شده بود خیلی زمان محدودی بود در 3 دقیقه حرف زدن همه افکار و اندیشه ها کار استادانه ای لازم دارد که آدم بتواند منظورش را برساند یا کسی که می خواست سخن فرد قبلی را نقد بکند او هم در یک دقیقه و نیم می بایست او را نقد می کرد  که زمان خیلی کمی است.

عضو هیئت علمی دانشگاه علم و صنعت ایران تصریح کرد: شاید اینکه 8 نفر را با هم گذاشته اند و همه از هردری می خواهند وارد بحث شوند از این جهت مناظره را سخت کرده بود. اگر اینها را در دوبخش قرار می دادند از زمان بیشتر استفاده می شد. یعنی در گروه های چهار نفره به مناظره می پرداختند. آن بخش آخر هم که وارد سؤالات به قول خودشان تستی شدند یا ارائه تصاویر اینها همانطور که خود آقایان مطرح کردند در حد و شأن فضای انتخابات و کاندیداهای ریاست جمهوری نبود بلکه سطح کار را خیلی پایین آورد. صدا و سیما این کار را در برنامه صندلی داغ یا دعوت از هنرمندان و ورزشکاران می کند ولی در این سطح می توانست از نگاه های دیگری اندیشه های آقایان را واکاوی کند.

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد درمورد اینکه خود نوع صحبت ها و حرف های کاندیداها حاکی ازچه چیزی بود اظهار داشت: یک بخش از صحبت های آقایان به سمت انتقاد از وضع موجود رفت، ظاهراً یک رسمی شده تا زمانی که دولتها سرکار هستند حتی مخالفان آنها سکوت می کنند تا زمانی که به پایان دوره اشان می رسیم همه زبان به اعتراض و اشکال و انتقاد می گشایند. به هر حال بعضی از این آقایان مثلاً در حوزه روابط خارجه یا در حوزه اقتصاد و اداره کشور تا حدی حضور داشتند ولی تا الان سکوت کرده بودند.

این محقق و استاد دانشگاه بیان کرد: یک مقدار اینکه بیاییم تکیه بر ضعف های کلی بکنیم مخاطب فکر می کند او که دارد نقد می کند خیلی چپش پر است این قضیه خیلی جالب نیست. من خودم از منتقدان دولت هستم ولی انصاف نیست که خدماتی که دولت انجام داده را نادیده بگیریم. بعنوان مثال در جریان مسکن مهر انصافاً زحمات فراوانی کشیده شده این همه مردم بی پناه با این همه فشاری که بر دوش دولت است خانه دار شدند این خدمت کمی نبود. الان بیاییم صرفاً بگوییم اینها خانه اشان بیرون از شهر است زیر ساخت هایش مناسب نیست یا تورم زا است و از این قبیل چیزها . ممکن است این اشکالات را هم داشته باشد ولی کمتر از جهات مثبت کارها دفاع شد. باید در داوری ها نهایت انصاف هم بشود.

وی افزود: یک نکته دیگر اینکه بعضی از آقایان اصلاً برنامه ای نداشتند بیشتر به گزارش و ابراز رأی کلی می پرداختند که این یک ضعف بزرگی است. به هر حال این آقایان افرادی نیستند که تازه وارد اندیشه نامزدی شده باشند همه داعیه دار این میدان هستند. همانطور که خودشان اشاره کردند در دوره ای بسر نمی بریم که دوره آزمون و خطا باشد یک روز اگر کشور بی برنامه سکانداری شود عقب خواهیم افتاد. نکته درستی که اشاره شد روزی که ما شروع کردیم به انقلاب و سازندگی نه چین، نه هند، نه ترکیه، نه مالزی، نه سنگاپور ، نه هنگ کنگ و نه حتی کشورهای هماسایه خودمان حرفی برای گفتن داشتند الان شما می بینید که اکثر این کشورها صادرات بالای 100 میلیارد دلاری دارند چین که 2هزار میلیارد دلار صادرات سال گذشته داشت و ما نوع صحبت هایمان یک جورایی ضعف و ناراحتی و گله مندی از اوضاع بود.

نصیری عنوان کرد: معلوم می شود که مسئله را باید خیلی جدی بگیریم و در حد تعارف برگزار نکنیم. بدانیم حرکت یک مدیر جامعه غیر از حرکت یک فرد یا مدیر یک شهر و روستا است اگر درست وصحیح و به جا و مناسب و با برنامه گام برداریم می تواند کشوری مثل ما که از سابقه تمدنی درخشانی برخوردار است از خیلی از جهات پیش بیفتد. مسئله ریاست جمهوری و ورود به این عرصه بیش از آنکه الان ارائه شده باید جدی تر گرفته بشود و مسئله را ساده تلقی نکنیم.

رئیس مؤسسه معارف وحی و خرد در مورد اینکه چه پیشنهادی برای بهتر برگزار شدن این مناظره ها دارید هم گفت: باید جلسات گفتگو  و نوع مناظره را از 8 نفر به 4 نفر کاهش داد تجربه نشان داده وقتی جمعیت مناظره کنندگان زیاد باشد زمان به همه نمی رسد  باید به صورت قرعه کشی طوری که تلقی نشود به دو دسته چپ و راست تقسیم شده اند مناظرات چهار نفره صورت پذیرد. در مناظره های محدودتر بحث های چالشی کنند و طرفین مناظره رودر روی هم بنشینند نه اینکه روبروی مجری بنشینند و مجری بخواهد آنها را هدایت کند. مناظره باید از این پرسش و پاسخ بیرون بیاید و حالت ایراد و اشکال کردن آن هم با نهایت رعایت ادب و اخلاق انجام گیرد.

نصیری در مورد اینکه آیا می توان سخن از اخلاق مناظره کرد هم یادآورشد: بدون تردید، تمام روایات و قرآن به مسئله اخلاق مناظره تأکید کرده اند. خداوند متعال در قرآن کریم سخن و ادعای ملاحده را بدون اینکه بخواهد سانسور کند ذکر می کند و با نهایت ادب و نزاکت البته با اتقان و برهان قوی رد می کند. انصاف در داوری در ایات فراوان دیده می شود. خود اهل بیت (ع) هم مناظراتی داشتند . این مناظرات می تواند شخصیت اخلاقی افراد را نشان دهد اینکه چقدر جنبه مچ گیری نسبت به همدیگر دارند چقدر ضعف های همدیگر را آشکار می کنند.

وی افزود: در این مناظرات ضعف هایی دیده شد اینکه طرفین یکدیگر را متهم به کوتاهی کردن می کردند آن یکی دوباره توپ را به زمین دیگری می انداخت. گذشته مدیریت ها را به رخ هم کشیدن یک مقداری از جنبه های اخلاقی مناظره به دور است. یا مثلاً به یک برنامه ای آمده و دارد اجرا می شود حالا استنکاف بشود خارج از اخلاق مناظره است اخلاق مناظره چیزی بالاتر از اینهاست.

کد خبر 2067475

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha