به گزارش خبرنگار مهر، برنامه مناظره فرهنگی نمایندگان محمدباقر قالیباف و محسن رضایی از کاندیداهای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری عصر امروز پنجشنبه 16 خرداد با حضور حجت الاسلام شهاب مرادی به نمایندگی از طرف قالیباف و شهرام گیل آبادی به نمایندگی از محسن رضایی از شبکه چهارم سیمای جمهوری اسلامی پخش شد.
در این برنامه شهرام گیل آبادی در پاسخ به سوالی درباره بنای دستگاه های فرهنگی کشور و سازوکار فعالیت آنها گفت: نگاه تاریخی به موضوع فرهنگ به ما می گوید که فرهنگ به معنی تمامی کنش هایی است که ما با خودمان، طبیعت، خدا و پیرامون مان داشته ایم، اما این مفهوم چند بعدی در یکصد ساله اخیر با نحلههای افراطی و تفریطی همراه شده و ما را به سمتی برده که مطلوب نبوده است از سویی افراط در واردات فرهنگ های ترجمه ای ما را از ریشه های اصیل ایرانی و اسلامی مان دور کرد از سوی دیگر تفریط در مقابله با آنها ما را به یک التقاط فرهنگی رساند.
وی افزود: فرهنگ اسلامی هیچ وقت بنا نداشته که ملیت ما را مخدوش کند و انقلاب اسلامی نیز همواره تلاشش در حرکت دادن ما به سمت فرهنگ اسلامی- ایرانی بوده است. در برنامه فرهنگی آقای رضایی هم که در قالب چهار مجلد تعریف شده به این موضوع توجه کرده است.
وی با بیان اینکه یکی از بخش های مهم برنامه فرهنگی دولت آقای رضایی میزان تصدی گری دولت در حوزه فرهنگ است، گفت: سعی کرده ایم به این مساله جواب دهیم که دولت در کجای مساله فرهنگی باید وارد شود آیا مثل امروز حوزه ای مانند قرآن کریم را باید با نگاه دولتی نگاه کنیم و یا حتی جشن های نیمه شعبان را نیز در فضای دولتی برگزار کنیم و یا اینکه باید به دنبال روشی تازه باشیم به نظر من تا وقتی مبنای فعالیت فرهنگیمان مشخص نباشد و دولت نگوید نقشش در این حوزه تا چه اندازه است و سطح رفتار، مناسک و تجربه فرهنگی اش را مشخص نکند، همواره در حوزه فرهنگ دچار اغتشاش هستیم.
گیل آبادی ادامه داد: در ابتدا باید بگوییم که مدیریت فرهنگی ما باید به چه چیزی متصل باشد باید بدانیم که چرا برخی از برنامه های فرهنگی که بر روی کاغذ آمده مانند نقشه جامع فرهنگی کشور چرا عملیاتی نمی شود؟ چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی و اعضای آن خود از سرآمدان فرهنگی ما نیستند؟ به نظر من با پاسخ دادن به این سوالات است که می توان آغازی محکم برای تحولی فرهنگی در کشور متصور بود.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات نشر و کتابخوانی در جامعه ما گفت: ما عادت کرده ایم که در آمار دادن غرق شویم مثلا در سال 88 آمار مطالعه را 18 دقیقه و 12 ثانیه اعلام می کنیم اما در سال 89، 18 دقیقه و 47 ثانیه. همین موضوع در سال 90 تبدیل به 27 دقیقه و در سال 91 تبدیل به 75 دقیقه می شود. اینها چیزی جز جعل آمار نیست و در اثر یک نادانی بوجود می آید در واقع وقتی جامعه از سطح خوانی به عمق خوانی نمی رسد به این آمارها دلخوش می کند. در سیاستگذاری برای مطالعه هم وضع ما به همین منوال است و دچار نوعی سیاست زدگی هستیم در حالیکه مساله اصلی این است که کتاب در چرخه جامعه ای که می خواهیم کتابخوان باشد به درستی وارد نشده است. شعارهای ما شعارهای مطالعه است، حرفهایمان با اقرأ آغاز می شود، اما نظام جامعی در حوزه کتابخوانی تعریف نکرده ایم.
نماینده فرهنگی محسن رضایی افزود: حوزه کتابخوانی در کشور ما نیازمند معماری تازه ای است که در آن چرخه کتابخوانی و سواد آن را از سطح به عمق برسانند. در این معماری تازه همه موضوعات در این زمینه تعریف مشخصی دارد یک نسخه کتاب در آن شمارگان 200 جلدی ندارد و ناشری تمام زندگی اش را برای چاپ کتاب از دست نمی دهد و یا نویسنده به این فکر نمی کند که دو سال زمان صرف کردن برای نوشتن یک اثر به معنی دو سال هدر رفتن زندگی او است.
گیل آبادی ادامه داد: زاویه دید دولت فعلی با فرهنگ و هنر التقاطی بوده است و پیش از این دولت هم آنچه دیدهایم تنها افراط و تفریط در این حوزه بوده است هیچ وقت نخواسته ایم نگاهمان را به فرهنگ از مخدوش بودن درآوریم و مدیریت آن را به خود اهل فرهنگ واگذاری کنیم و جالب تر آنکه منتظریم که از فعالیت های فرهنگیمان جواب بگیریم.
وی در ادامه با اشاره به موضوع الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت و بومی سازی فرهنگی در کشور تصریح کرد: نگاه ما باید به مدیریت فرهنگی استراتژیک و راهبردی باشد. در خیلی از موارد کار فرهنگی نیازمند بودجه نیست و می شود با یک لبخند، عطوفت و گذشت موضوعی فرهنگی را تبلیغ کرد امسال می دانیم که بودجه فرهنگی مان نسبت به سال قبل 25 درصد کاهش پیدا کرده و بد نیست به این مساله توجه کنیم که خیلی از فعالیت های فرهنگی اساسا نیازمند بودجه نیست و مردم هم خیلی از رفتارهایشان را از همین نگاه ها و عکسالعمل های ما کسب می کنند.
گیل آبادی همچنین با اشاره به موضوع موضوع معماری در کشور گفت: معماری موجود در کشور معماری خشونت و تراکم است که باعث شده بجای آنکه هر مسلمان تا 40 خانه از اطراف خود مطلع باشد، حتی از آشنایی با همسایه خود را بیزاری بجوید آقای رضایی برای این مساله برنامه جالبی با عنوان معماری نوین ایران اسلامی طراحی کرده که در آن رابطه هر فرد با خودش و اجتماع پیرامونش درست تعریف می شود.
نظر شما