۲۷ تیر ۱۳۸۴، ۱۳:۳۲

سيماي " زن " در ادب فارسي ، فرهنگ ايراني / - 5

هادي منوري : روح و منزلت زن را در ادبيات مدرن غرب گرفته اند / ادبيات قديم ، بعد از ائمه اطهار ( س ) به زن و مادر پرداخته است

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : دكتر هادي منوري - شاعر ، و منتقد ادبيات ، گفت : وقتي به نقل از قرآن كريم مي گوييم " بهشت زير پاي مادران است " و يا " از دامن زن ، مرد به معراج مي رود " ، قاعدتا با اين طرز تفكر ، جايگاه خاصي را در ادبيات براي زنان و مادران پيش بيني كرده ايم .



اين شاعرو منتقد ادبيات درگفت وگو با خبرنگارفرهنگ وادب مهر، با بيان اين مطلب ، افزود : بعد ازائمه اطهار( س ) و ساير بزرگان ، بالاترين مقام در" ادبيات فارسي " به زن اختصاص داده شده است ، يعني به گونه اي كه درادبيات " زن " گاه تا مرحله اولياءالله پيش رفته و درادبيات داستاني ؛ به ويژه ادبيات قديم ، بعد ازائمه اطهار( س ) زن را مي بينيم ، درصورتي كه درادبيات مدرن ، اين جايگاه نزول كرده است ، يعني روح و منزلت زن را درادبيات مدرن امروزگرفته اند و فقط جسم و نگاه كاربردي به زن باقي مانده است ، در حالي كه زن نيمه دوم يك مرد است و آن را به تكامل مي رساند.



دكترهادي منوري : نگاه معشوقانه به زن ، در ادبيات مدرن يك " نگاه پست زميني " است كه درادبيات قديم شرق ،  اصولا وجود نداشته است .

وي خاطرنشان ساخت: نگاهي كه درادبيات شرق به زن شده ، چند نوع نگاه مي باشد ؛ نگاه توليد مثلي كه اگر زن نباشد نسل انسان روي زمين از بين مي رود ،  نگاه تربيتي كه اگر زن نباشد جامعه ما فاقد تربيت ، اخلاق و ارزشهاي انساني مي شود ، و نگاهي معشوقانه به زن ، كه اين نگاه درادبيات كلاسيك ما مشهود ، اما در ادبيات مدرن يك " نگاه پست زميني " است كه در قديم ، اصولا وجود نداشته است.

دكترهادي منوري اضافه كرد : نگاهي كه در ادبيات به زن شده ، نگاه كاملي نيست و اين امر،  در تمام دنيا صادق است ، چون شاعران و يا نويسندگان ، انسانهاي كاملي نيستند . بنابراين نگاه آنها هم به اشخاص واشياء پيرامون خود ، نگاه كاملي نيست ، اما مساله اي كه درادبيات شرق ، مشهود است ، جايگاه احترام آميز زن ، نسبت به ادبيات غرب ( ادبيات مدرن ) است ، به طوري كه نگاه ابزاري آنان به زن در شرق كمرنگ تراست و درهرحال ؛ هيچكدام نتوانسته اند جايگاه والاي انساني زن را درادبيات ترسيم كنند.

منوري اضافه كرد : درخصوص آسيب هاي تاريخي وهويتي درادبيات ، بايد بگويم كه اين ظلمي است نه تنها به زن بلكه به انسانيت درادبيات وارد شده است، يعني همانقدر كه به زن ظلم شده ؛ به مرد نيز شده است ، اما شايد به علت قدرت و فيزيك بدني آنان ظلمي كه روا شده ناديده گرفته شده است ولي به خاطر لطافت و معصوميت زن اين امر قابل حس تر مي باشد .

اين شاعر تصريح كرد: نگاه ابزاري جوامع غربي به زن را نمي پسندم، در جامعه امروز ما نقش تربيتي خانواده در حال فراموش شدن است و نقش اجتماعي خانواده كمرنگ مي شود و در ادبيات نيز به اين صورت است و زن را فقط به عنوان يك موجود مونث مي بينيم و آن را به عنوان ركن اصلي خانواده و مادر نگاه نمي كنيم و بيشتر به يك معشوق زميني تبديل شده در ادبيات جايگاهي ندارد .

وي يادآور شد: ضرورتي ندارد كه زنان و مادران اهل ذوق و قلم از جايي حمايت شوند زيرا حمايت از آنان باعث خراب شدن كار مي شود به طوري كه در حال حاضر ما سازمانهاي حمايت از زنان و ... بسيار داريم اما كدام يك از آنها توانسته اند جايگاه زن را بالا ببرند؟  كما اينكه اين جايگاه و شان را پايين نيزآورده اند ! بنابرتجربه شخصي من ، اگركسي اهل هنرباشد ، خود رشد پيدا مي كند و پيشرفت خواهد داشت ولي اگراهل هنرنباشد ، با دنياي پول و زحمت هم نمي توان آن را حمايت كرد تا يك هنرمند شود .

دكترهادي منوري كه رياست شوراي شعر خراسان رضوي را بر عهده دارد ، در پايان گفت وگو با مهر گفت : بيشتر زنان به علت نداشتن مشغله كاري ، فرصت بيشتري براي مطالعه وكتاب خواندن دارند كه اين امردربالا بردن سطح فرهنگ جامعه بسيارموثراست ، به طوري كه آمارهم نشان داده است كه درصد قبولي دانشگاه ها بيشتراختصاص به زنان و دختران دارد ، در نتيجه مي توان گفت كه اينان سطح وسيعي از جامعه كتابخوان ما را تشكيل مي دهند .

کد خبر 207616

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha