به گزارش خبرنگار مهر، باغ اکبریه بیرجند با وسعتی حدود 45 هزار متر مربع با شماره 2326 در 20خردادماه سال 1378 هـ.ش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
همچنین این باغ اخیرا در سی و پنجمین اجلاس یونسکو در فهرست آثار جهانی به ثبت رسید و جزء 9 باغ برتر ایرانی ثبت جهانی شد.
این باغ در سه دوره تاریخی زندیه، قاجاریه و پهلوی اول به عنوان محل سکونت، پذیرایی و انجام امور دیوانی مورد استفاده قرار می گرفت.
باغ اکبریه در بستری کوهستانی واقع شده و متشکل از دو بنا است که قدیمی ترین آن ساختمانی متعلق به حشمت الدوله پدر ابراهیم شوکتالملک که تاریخ احداث آن به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه (1364ـ1300هـ . ق) می رسد و بنای دیگری که در این مجموعه واقع است ساختمان تشریفات است که توسط شوکت الملک بنیان شده است.
بنای مزبوردر دور حکومت پهلوی وقف آستان قدس رضوی شد و در سال 1371 در اختیار سازمان میراث فرهنگی قرار گرفت.
وجود درختان بلندقامت کاج در دو طرف خیابان اصلی عمارت مرکزی این مجموعه، بر زیبایی و طراوت باغ و نمای آن افزوده است.
در طبقه همکف عمارت مرکزی، تالار زیبا با تزئینات گچی با طرحهای اسلیمی و دربهای چوبی وجود دارد و همچنین میانه خانه این عمارت در قسمت ساختمان مرکزی آن قرار دارد.
بی مهری به بنای تاریخی/ میراث جهانی ساختمان اداری میراث فرهنگی
در حال حاضر اگرچه بخشی از این باغ زیبا به عنوان موزه استفاده می شود ولی می توان گفت بخش بزرگی از آن در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی قرار دارد.
از بخش مرکزی که در دوره قاجار احداث شده به عنوان موزه باستانشناسی و مردم شناسی استفاده می شود. بخش ساخته شده در دوره پهلوی کاربری اداری دارد و بالاخره دیگر بخشها به سفرهخانه و چایخانه سنتی اختصاص یافته است.
این مجموعه شامل باغ، عمارت، سر در ورودی، اصطبل، حمام، خمخانه بخش اداری، تالار تشریفات، استخر و غیره مریوط به دور صفویه است.
این مجموعه دارای تزئینات مقرنس، گچکاری و آیینه کاری در داخل و آجرکاری در نمای خارجی است.
انعکاس تصویر باغ در حوض مقابل عمارت و میان باغ تایید ویژه ای بر حس چند بعدی فضا دارد و این نکته را بیان می کند که باغ نه تنها در چهار جهت اصلی بلکه در جهت زمین و آسمان نیز گسترانیده شده است.
به زعم بسیاری از کارشناسان گردشگری ثبت جهانی باغ اکبریه، استان خراسان جنوبی را در ردیف مقاصد گردشگران بین المللی قرار خواهد داد که با انگیزه دیدار از آثار جهانی بشر به این استان سفر خواهند کرد.
اما دو سالی است که از ثبت جهانی این باغ می گذرد اما به نظر نمی رسد یک ساختمان اداری هیچ وقت به یک مکان گردشگری مورد توجه گردشگران قرار گیرد.
که این موضوع در تعطیلات بهار امسال مورد گلایه بسیاری از مسافران و شهروندان بیرجند نیز برای بازدید از این باغ زیبای ایرانی نیز بود.
جشنی که پس از دوسال برگزار شد!
از اینها که بگذریم درست تیرماه سال 1390 بود که ثبت جهانی باغ اکبریه بیرجند در فهرست میراث جهانی در جراید اعلام و عنوان شد به پاس این تلاش بزرگ؛ قرار است جشنی با حضور رئیس جمهور در محل باغ در مرکز استان خراسان جنوبی گرفته شود.
در همان بازه زمانی بود که مسئولان استانی برگزاری این جشن را فرصتی مناسب برای معرفی هرچه بهتر و بیشتر استان تازه تاسیس خراسان جنوبی عنوان کردند و اذعان می کردند؛ برگزاری این جشن زمینه لازم برای جذب گردشگر به این استان را فراهم خواهد کرد.
اگر چه این جشن در بسیاری از استانهای کشور در همان ابتدای ثبت جهانی باغها از جمله باغ شازده ماهان کرمان و فین کاشان ، دولت آباد یزد و ... برگزار شد اما در خراسان جنوبی هر سال تنها شاهد قول ها و وعده ها برای برگزاری جشن بودیم.
انتشار خبر برگزاری جشن ثبت جهانی باغ اکبریه بیرجند تنها به یک بار محدود نشد هر سال، چند بار برگزاری این جشن با حضور رئیس جمهور در رسانه ها اعلام شد تا اینکه دو روز گذشته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی از برگزاری این جشن با حضور معاون اول رئیس جمهور خبر داد.
اين باغ بالاخره در ساعت پاياني سفر چند ساعته معاون اول رئيس جمهور و وزير راه و شهرسازي جشن شب گذشته در باغ اکبريه برگزار شد.
جشنی که بعد از 2 سال با حضور رحیمی، معاون اول رئیس جمهور دولت دهم،برگزار شد جای این سوال را برای شرکت کنندگان داشت که اگر قرار بود این جشن بدون حضور رئیس جمهور برگزار شود چرا پس از دوسال و در آخر عمر دولت برگزار شد.
......................
گزارش : فاطمه زیراچی
نظر شما