محسن مشکات در حاشیه آئین معارفه مدیرکل جدید دامپزشکی استان قزوین در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص مهمترین فعالیتهای دامپزشکی اظهارداشت: در خصوص کنترل بهداشتی محصولات د امی از جمله مرغ، تخم مرغ، ماهی، گوشت مرغ و دام( گوسفند،گاو و گوساله) و عسل بر اساس دستورالعمل های موجود و اتحادیه اروپا نمونه برداری می کنیم که لازم است مبنای علمی داشته باشد.
وی افزود: خوشبختانه آزمایشگاههای کشور که راه اندازی و تجهیز شده و آزمون هایی که به صورت غربالگری توسط آنها انجام می شود و در مراحل بعدی به آزمایشگاههای تکمیلی ارسال می شوند تا کارشناسان بر مبنای باقیماندهایی مانند آنتی بیوتیک و باقی مانده های دارویی، فلزات سنگین و انواع سموم و سیار مواد شیمیایی که برای هر محصول مورد نظر است این میزانها مقایسه شده و باحد مجاز سنجیده می شوند.
مشکات بیان کرد: در این غربالگری و آزمایشها میزان باقیمانده ها با استاندارد حد مجاز سنجیده می شود تا بدانیم کدام ماده شیمیایی بیش از حد مجاز در محصولی وجود دارد تا در این صورت با برنامه ریزی برای کاهش آن اقدام شود.
فعالیت 65 کشتارگاه صنعتی در کشور/ 398 کشتارگاه سنتی
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور از فعالیت 65 کشتارگاه صنعتی و بهداشتی در کشور خبرداد و تصریح کرد: در حال حاضر 398 کشتارگاه سنتی در مناطق مختلف کشور به صورت سنتی فعالیت می کنند که اولویت سازمان تعطیل شدن کشتارگاههای سنتی و تبدیل آن به واحدهای صنعتی است که در این راستا حمایت های لازم نیز صورت خواهد گرفت.
مشکات بیان کرد: راه اندازی هر کشتارگاه صنعتی موجب تعطیلی حدود هشت تا 10 کشتارگاه سنتی می شود که با این کار زمینه ارتقاء سلامت گوشت دام و طیور فراهم می شود که تاکنون فعالیت 700 کشتارگاه سنتی به 398 کاهش یافته است.
این مسئول یادآور شد: در بخش طیور کشور در حال حاضر 214 کشتارگاه صنعتی فعالیت می کنند و خوشبختانه هیچ کشتارگاه سنتی نداریم.
وضعیت قرنطینه کشور مطلوب است
مشکات در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت قرنطینه ای کشور هم اظهارداشت: با توسعه فعالیت های قرنطینه ای در کنار گمرکات، فرودگاهها و بنادر مختلف کشور پست های قرنطینه ای راه اندازی شده و علاوه بر آن سیستم های قرنطینه ای هم دایر شده که صدور مجوزها در شبکه فنآوری اطلاعات و سیستم IT صورت می گیرد که بهداشتی است.
وی مهمترین مشکل و چالش در بخش قرنطینه را نبود اهرم های قانونی برای برخورد قاطع با متخلفان دانست و گفت: نبود قدرت لازم برای اعمال نظارت های قانونی و برخورد جدی با متخلفان از مشکلات این بخش است و اگر در مکانی مانند پلیس راه پست های قرنطینه ای ایجاد می شود و پلیس همکاری لازم را انجام ندهد در رسیدن به اهداف پیش بینی شده موفق نخواهیم شد.
یگان حفاظت قرنطینه ای راه اندازی شود
مشکات یادآورشد: به منظور اعمال درست قوانین و مقررات قرنطینه ای، راه اندازی یگان حفاظت یا گارد قرنطینه ای در کشور از ضروریات است که امیدواریم اجرایی شود.
هر استان یک آزمایشگاه کنترل محصولات دامی
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور تصریح کرد: در حال حاضر در مرکز هر استان یک آزمایشگاه دامپزشکی دایر شده که تاکنون 32 ازمایشگاه راه اندازی کرده ایم و با وجود یک آزمایشگاه ملی در سطح کشور و آزمایشگاههای اختصاصی در برخی استانها از جمله تهران، قزوین، خراسان و آذربایجان غربی کنترل کیفی مواد غذایی و محصولات دامی بخوبی انجام می شود.
ایران عضو فعال سازمان بهداشت جهانی دام
مشکات بیان کرد: سازمان دامپزشکی کشور در زمره 57 کشور عضو سازمان بهداشت جهانی دام است و از اعضاء فعال آن محسوب می شود و در ارزیابی ها نیز از این سازمان نمره خوبی گرفته ایم.
واردات دام کنترل می شود
وی در خصوص کنترل بهداشتی دامهای وارداتی اظهارداشت: با دقت کامل تلاش می کنیم تا واردات گوشت های خارجی و دام های زنده در مبادی ورودی کنترل جدی شود اما مشکل در مناطقی است که اینگونه محصولات به صورت غیر قانونی وارد می شود که کنترل آنها مقدور نیست اما در مجموع از نظر بهداشت و سلامت دام، گوشت مرغ و دام و اّبزیان هیچ مشکلی در کشور نداریم.
240 میلیون نوبت واکسیناسیون سالانه دام/ هفت میلیارد نوبت طیور
مشکات در مورد واکسیانسیون دامی کشور نیز گفت: سالانه به طور متوسط 240 میلیون نوبت سهم واکسیناسیون دامی است که توسط بخش خصوصی و دولتی انجام می شود و هر دام به طور متوسط سه نوبت واکسینه می شود.
وی اضافه کرد: جمعیت طیور کشور هم بالغ بر یک میلیارد قطعه است که با متوسط هر طیور هفت نوبت واکسینه شدن سالانه هفت میلیارد نوبت صورت می گیرد.
این مسئول اظهارداشت: واکسن های دامی به طور عمده در کشور تولید و تامین می شود و واکسن های طیور 50 درصد وارداتی است.
گفتگو: محمدرضا جباری
نظر شما