۱۵ مرداد ۱۳۹۲، ۱۰:۱۶

مهر گزارش می دهد/

بی‌رغبتی کشاورزان آذربایجان غربی برای تحویل گندم به مراکز دولتی/ افزایش تعداد دلالان گندم

بی‌رغبتی کشاورزان آذربایجان غربی برای تحویل گندم به مراکز دولتی/ افزایش تعداد دلالان گندم

ارومیه - خبرگزاری مهر: با وجود افزایش قیمت خرید تضمینی گندم، اختلاف قیمت فاحش این محصول در مقایسه با کشورهای همسایه و نیز بازار متاسفانه امسال خرید و ذخیره سازی گندم در آذربایجان غربی را با مشکلات اساسی روبه رو کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، در حال حاضر گندمکاران استان هیچ رغبتی به تحویل گندم خود به مراکز دولتی نداشته و محصول خود را برای فروش با بهای بالا در بازار انبار می کنند.سیاست ها و بسته تشویقی از قبیل پرداخت سهمیه کود به کشاورزانی که گندم خود را به مراکز دولتی تحویل دهند از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان و نیز برخورد با متخلفان در کنار ممنوعیت خروج گندم تولیدی به خارج از استان نیز نتوانسته است راه حل مناسبی برای حل این مشکل باشد.

گندم، یکی از محصولات استراتژیک در سطح جهان و ایران به شمار می رود هرچند در سالهای گذشته در تولید این محصول استراتژیک کشور ما به خودکفایی رسیده بود و جشن خودکفایی گندم نیز به صورت ملی برگزار شده بود، اما به لحاظ عدم مدیریت صحیح، کوتاهی دستگاه های اجرایی و ذیربط، سرمازدگی، خشکسالی و سایر عوامل طبیعی و انسانی ذخیره سازی و خرید آن با مشکلات اساسی روبه رواست.

تفاوت قیمت فاحش این محصول در کشورهای همسایه و فراهم بودن زمینه های قاچاق آن، به این مشکل در استانهای مرزی کشور به ویژه آذربایجان غربی رنگ و بوی دیگری داده است.

متاسفانه سیاست های غلط و در برخی مواقع خرید ارزان و نسیه گندم از سوی دولت نیز بر ادامه این مشکل دامن زده است. بالا رفتن قیمت ارز و پایین بودن قیمت خرید از سوی دولت و مطابق نبودن قیمت داخلی با قیمت جهانی، موجبات عدم فروش آن را به دولت فراهم کرده و دولت برای تامین کسری خرید داخل، مجبور می‌شود که با قیمت‌های بسیار بالا، سالانه مقدار زیادی گندم هرچند با کیفیت پایین وارد کند.

این مسایل باعث شده کشاورزان بجای فروش گندم مازاد خود به دولت، آن را به دلالان و سودجویان که به لحاظ عملکرد ناصحیح دستگاه‌های اجرای وارد عرصه خرید گندم شده‌اند و بازار بسیار داغی را نیز برای خود ایجاد کرده‌اند، بفروشند و به این ترتیب قسمت عمده محصول گندم تولید داخل به‌ صورت قاچاق از کشور خارج یا به علت پایین بودن قیمت خرید تضمینی مصرف خوراک دام و طیور می ‌شود.

نکته قابل تامل اینکه چرا دولت خود زمینه ساز بروز معضل در بخش تولید و خرید این محصول استراتژیک می شود؟

برخورد جدی با متخلفان و دلالان گندم در آذربایجان غربی

 رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی در خصوص حضور دلالان و واسطه ها در زمینه خرید و فروش گندم و نیز ایجاد مشکل در این خصوص از اتخاذ راهکارهایی برای برخورد با متخلفان خبر داد.

علی مختاری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: در این راستا کشاورزان گندم کاری که محصول تولیدی خود را به مراکز دولتی از جمله غله و سازمان تعاون روستایی تحویل دهند از مزایایی زیادی بهره مند می شود.

وی اختصاص کود به صورت راحت و ارزان را از جمله این سیاست های تشویقی عنوان کرد و اظهارداشت: برای پرداخت این مزایا لیست کشاورزانی که محصول خود را به مراکز دولتی تحویل دهند از طریق سازمان تعاون سازمان روستایی تهیه می شود.

مختاری اختلاف قیمت گندم با کشورهای همسایه و نیز حضور دلالان و سودجویان را یکی از مشکلات بازار گندم در استان عنوان کرد و با اشاره به افزایش تعداد دلالان بخش گندم از کشاورزان خواست حاصل دسترنج یکساله خود را به راحتی نصیب دلالان نکنند.

دولت مقصر اصلی بی نظمی های بازار گندم است

یکی از نمایندگان مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از وضعیت به وجود آمده در بازار گندم کشور به ویژه آذربایجان غربی معتقد است: دولت به دلیل سیاست های غلط خرید تضمینی گندم مقصر اصلی بی نظمی های به وجود آمده است.

نادر قاضی پور در گفتگو با خبرنگار مهر واردات گندم با کیفیت پایین اما قیمت بالا در کنار هزینه های تمام شده حمل و نقل را یکی دیگر از عوامل به وجود آمدن مشکل در بازار گندم برشمرد و افزود: تا زمانی که عده ای نقش تعیین کننده ای در واردات و سودجویی از بخش کشاورزی را داشته باشند گره ای از مشکل حل نمی شود.

وی ادامه داد: متاسفانه دولت در سالهای اخیر به جای حل مشکل خرید تضمینی گندم در کشور اقدام به واردات بی رویه می کند در حالی که حاضر به افزایش بهای خرید تضمینی گندم با پرداخت به موقع دسترنج کشاورزان نیست.

قاضی پور پیشنهاد داد: برای حل مشکلات باید دولت گندم با کیفیت تولیدی کشاورزان را به قیمت گندم وارداتی و نیز با احتساب هزینه های تمام شده حمل و نقل خریداری کند تا کشاورزان زحمت کش کشور متضرر نشده و بازار گندم نیز سامان یابد.

وی اضافه کرد: پرداخت دیرهنگام بهای گندم تولیدی از کشاورزان توسط دولت به همراه قیمت پایین از دلایل حضور پررنگ دلالان در بازار گندم است. وقتی دلالان قمیت را به صورت نقدی و بالاتر از قیمت تعیین شده از سوی دولت به کشاورزان پرداخت می کنند طبیعی است گندمکاران رغبتی به تحویل محصول خود به مراکز دولتی نداشته باشند.

وی تاکید کرد: برای حذف دلالان و نیز سامان بخشی به بازار گندم و نیز حمايت از کشاورزان دولت باید تا حد ممکن از هر گونه واردات بدون توجه به توليدات داخلي جلوگيري کرده و با متخلفان برخورد جدي کند تا ديگر شاهد واردات و تامين نياز کشور از خارج نباشيم.

ممنوعیت خروج گندم تولیدی به خارج از آذربایجان غربی

مدیرزراعت جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز از ممنوعیت خروج گندم تولیدی استان به خارج از استان خبر داد و گفت: با وجود این اقدام از سوی استانداری و فرمانداری های استان براساس گزارش اکیپ ناظر برخرید گندم که از چندین شهرستان بازدید به عمل آورده اند، بخشی از گندمهای خریداری شده توسط دلالان به خارج از استان از جمله شهرستانهای تهران، اصفهان و کرج به صورت غیر قانونی جهت مصرف کارخانجات آرد و مرغداری ها حمل می شود.

جمشید دارا بعد از ظهر دوشنبه در گفتگوی خبری با اشاره به کاهش میزان خرید تضمینی گندم مازاد بر مصرف کشاورزان توسط مراکز خرید دولتی افزود: باوجود افزایش قیمت خرید تضمینی گندم به هشت هزارریال و به دلیل عدم پرداخت به موقع بهای گندمهای تحویلی کشاورزان به مراکز خرید دولتی و پرداخت بها در طول مدت ده الی چهارده روز، رغبت کشاورزان برای تحویل گندم به مراکز دولتی کاهش یافته است.

مدیرزراعت جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ادامه داد : تعدادی ازدلالان و حتی خود کشاورزان باتوجه به اینکه احتمال می دهند قیمت خرید گندم در آینده دربازار آزاد افزایش پیدا کند ، لذا گندم خریداری شده و تولید شده خود را در انبارها نگهداری می کنند .

وی خواستار جلوگیری از خرید گندم توسط کارخانجات خوراک دام و طیور ، به جهت مخلوط کردن آن با سایر نهاده و فروش و ارسال آن به دیگر استانها تحت عنوان خوراک دام و طیور و نیز محقق شدن پرداخت آنلاین بهای محصول گندم خریداری شده از کشاورزان شد.

 وی از برداشت 80 درصد از گندم تولیدی استان و نیز پیش بینی تولید 630 هزارتن گندم طی سال زارعی جاری خبر داد و اظهارداشت: از آغاز فصل برداشت گندم تاکنون میزان 132 هزارتن گندم توسط بخش دولتی از گندمکاران آذربایجان غربی خریداری شده است. 

دارا اضافه کرد : تعداد 129 مرکز خرید گندم دولتی درسطح استان فعالیت می کنند که شامل 107 واحد مرکز خرید تعاون روستائی و 22 واحد مرکز خرید شرکت غله و خدمات بازرگانی است.

آذربایجان غربی با تولید بیش از 6 الی 7 میلیون تن محصول کشاورزی یکی از قطب های مهم کشاورزی کشور محسوب می شود و در زمینه تولید محصولاتی از جمله گندم، سیب، انگور و چغندر قند جزو رتبه های برتر کشوری است.

گزارش: سکینه اسمی

کد خبر 2110683

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha