به گزارش خبرنگار مهر، نقاشان تبریزی همواره بر مشکلات و نبود منابع مالی و اسپانسر تاکید دارند و به گفته خودشان افزایش فشارهای مختلف زندگی باعث شد تا چاره ای جز تغییر شغل و یا پیدا کردن شغلی برای تامین مخارج خانواده نداشته باشند و درنتیجه دیگر انگیزه و یا شاید وقتی برای خلق آثار هنری بین نقاشان باقی نمانده است.
وجود نقاشان مختلف و صاحب نام ایرانی در دوره های مختلف تاریخ گواهی است از اینکه کشورمان ، کشوری است که از نظر هنری غنی و بی نیاز بوده و این هنر نسل به نسل با آموزش اساتید به شاگردان منتقل شده و به این نقطه رسیده است.
البته باید به این نکته هم اشاره کرد که با وجود مشکلات فراوان، نقاشی همچنان در کشورمان از سوی بسیاری از اساتید دنبال می شود ولی شاید دیگر درچند سال آینده این هنر بین جوانان خریدار و مشتاقی نداشته باشد که بدون درآمدی دوست داشته باشند به حرفه ی نقاشی روی بیاورند و با دل و جان آثار هنری خلق کنند.
به جرات می توان گفت که خطری که هنر کشورمان را برای آینده تهدید می کند، کاهش علاقه ی جوانان به هنر مخصوصا نقاشی است که می تواند در بلند مدت کشوری را که الگوی نقاشی جهانیان محسوب می شود را به کشوری تبدیل کند که رکورددار واردات تابلو نقاشی های چینی باشد!!
استان آذربایجان شرقی به عنوان یکی از استانهای بسیار توانمند و غنی در زمینه فعالیتهای هنری و نقاشی، نقاشان زیادی را در خود جای داده است که آثار هنری آنها آن چنان قوی و ماهرانه است که در گالری های کشورهای همسایه ازجمله آذربایجان و ترکیه با سودهای چند ده برابری توسط دلالان به فروش می رسد.
نبود گالری در کلانشهر تبریز با صد ها هنرمند مطرح باعث شده است تا دلالان نیز به این رشته وارد شوند و با مبالغ ناچیز، تابلو نقاشی هایی را خریداری کرده و در کشورهای مختلف و نیز در گالری های پایتخت با سودهای میلیونی به فروش برسانند.
مشکل اصلی نقاشان کشور، نبود بنیادی برای حمایت همیشگی از آنهاست
یکی از اساتید نقاشی تبریز با بیان اینکه مشکل اصلی هنرمندان نقاش، نبود بنیاد و سازمان مستقل برای حمایت دائم و تامین مالی نقاشان است، گفت: انجمن هنرهای تجسمی درسالیان اخیر تلاش کرده است که مشکلات هنرمندان را کم کند ولی چون وابسته به ادارات و سازمان های دیگری است و عملکرد اقتصادی ندارد، با تغییر مدیریت و سیاست آنها هدف اصلی این انجمن ها در کاهش مشکلات و تامین اسپانسر فراموش می شود.
جمال سوزنده همچنین با اشاره به نبود حمایتهای مادی و معنوی دولت از هنرمندان درسالهای اخیر، افزود: هنرمندان به اندک درآمد هم راضی هستند و اگر زیرساخت های لازم همچون گالری ها و مراکزی برای فروش تابلوهای نقاشی در استان ایجاد شود، می تواند کمک حال هنرمندان برای رفع مشکلات اقتصادی باشد.
وی همچنین ادامه داد: در بسیاری از موارد مشکلات مالی باعث شده است که هنرمندان مجبور شوند شغل هنری خود را رها کرده و به سراغ شغل هایی بروند که اگرچه با روحیات آنها سازگاری ندارد ولی به خاطر تامین هزینه های زندگی به آن شغل روی بیاورند.
این هنرمند با تاکید بر اینکه در کشور ما فرهنگ سازی مناسب برای ایجاد ارتباط با منابع اقتصادی وجود ندارد، گفت: دولت می تواند با اتخاذ تصمیماتی همچون کاهش مالیات برای حامیان هنر و اسپانسرها در جهت افزایش رغبت آنها در تامین مالی هنرمندان اقدام کند.
سوزنده ترویج و تشویق هنر و هنرجو را از مهمترین مباحث فرهنگی هر جامعه عنوان کرد و گفت: اگر جوانان به هنر علاقه پیدا کنند می توانند در اوقات بیکاری به آن بپردازند و اگر این کار هم برایشان صرفه اقتصادی داشت، مطمئنا هنر را ادامه خواهند داد که در مدت کوتاهی آمار بسیاری از مشکلات اجتماعی کاهش می یابد.
این هنرمند نقاشی تبریز وجود بنگاههای اقتصادی هنر را در آذربایجان شرقی ضروری خواند و تاکید کرد: تبریز با اینکه جزء قطب های اقتصادی است ولی در زمینه تامین مالی هنرمندان خود نتوانسته همچون شهرستان های دیگر موفق عمل کند و جوانان را به این هنر جذب و علاقه مند کند.
وی ارتباط اینترنتی با کانون های هنری دنیا را از جمله اقدامات خودجوش هنرمندان برای تامین هزینه های جاری خود دانست و گفت: صادرات آثار هنرمندان می تواند علاوه بر بازدهی اقتصادی، ارز آوری و تامین هزینه های هنرمندان، فرهنگ غنی ایران زمین را به جهانیان نشان دهد.
سوزنده چاره برطرف شدن مشکلات هنرمندان را تغییر نگاه به هنر و مشارکت با بخش خصوصی بیان کرد و افزود: باید تعارفات مرسوم کنار گذاشته شود و به هنر به عنوان یک کالا نگاه شود که دراین صورت بخش خصوصی هم تمایل نشان خواهد داد تا جلو بیاید و دست هنرمندان را بگیرد.
وی همچنین گفت: تبریز زادبوم بسیاری از نقاشان برجسته در سطح کشور بوده ولی به دلایل گوناگون این برجستگی در حوزه اساتید نتوانسته ثمری برای آن داشته باشد.
مشکلات هنرمندان در پول محدود نمی شود/ هنرمندان نیاز به تکریم دارند
یکی دیگر از اساتید نقاشی درخصوص مشکلات هنرمندان و کاهش چمشگیر رجوع جوانان به رشته نقاشی نیز گفت: هنرمندان علاوه بر مشکلات اقتصادی از مشکلات دیگری همچون عدم حمایت های معنوی رنج می برند که در کشور ما جایگاه هنر جایگاه مناسبی ندارد.
کیومرث کیاست جامعه ایران را یک جامعه ی تماشاگر در زمینه هنر دانست و گفت: مردم ما متاسفانه علاقه ای به خرید آثار هنری ندارند و عادت کرده اند که به تابلو ها و آثار هنری نگاه کنند و برای حمایت و ارتقای جایگاه آن اقدامی نکنند.
وی معیشت خانواده های هنرمندان نقاش را خوب توصیف نکرد و گفت: تا زمانی که زمینه ای برای معرفی و فروش آثار هنری هنرمندان به عنوان سرپرستان خانواده فراهم نشود ، مشکلات با دست روی دست گذاشتن کم که نمی شود هیچ، بلکه روز به روز افزایش هم می یابد.
این استاد پیشکسوت نقاشی کشور عدم فروش مناسب آثار هنری را یکی از عمده مسائل در هنرنقاشی بیان کرد و افزود:در کشور ما علاوه بر تسهیل فروش آثار هنری باید از تجارب اساتید بهره گیری شده و از آنها قدردانی و حمایت شود.
جوانان دیگر میلی به آموزش نقاشی ندارند
کیاست راه دیگر تامین مخارج هنرمندان نقاش را برگزاری کلاس های آموزشی دانست و گفت: سالهای پیش جوانان زیادی مایل بودند که به هنر نقاشی بپردازند که در آن زمان برگزاری چنین کلاس هایی ممکن بود ولی حالا که نه شاگردی برای یاد گرفتن وجود دارد و نه معلم و انگیزه ای برای درس دادن، این چنین کلاس هایی دایر نمی شود.
وی همچنین نبود گالری در شهرستان ها را عاملی در نفوذ دلالان به رشته ی هنر عنوان کرد و گفت: وقتی هنرمند در شهرستان خریداری برای آثارش پیدا نمی کند مجبور است اثرش را به مبلغ ناچیزی به دلال بفروشد و آن دلال هم در گالری های تهران و در سایر کشورها به چندین برابر قیمت خرید فروخته و سود کند.
کیاست با بیان اینکه در کشورهای دیگر قانونی وجود دارد که دلال وقتی اثری را می خرد، صاحب آن نمی شود بلکه فقط به عنوان یک سرمایه گذاری بعداز فروش آن سود درصدی می گیرد، گفت: انتظار ما از دولت این است که علاوه بر توجه به زیرساخت های لازم برای ارتقای هنر در کشور، کمک کنند تا هنرمندان بدون هیچ دغدغه ای به خلق آثار هنری بپردازند.
البته در کنار همه موضوعات مطرح شده باید مردم توجه کنند که هنرمند هم نیاز به پول دارد و اگر در شهری گالری نیز تاسیس شد، مردمش با فرهنگ سازی بدانند که آنجا تماشا خانه نیست و باید هرچند یک بار به جای خرید وسایل زینتی بی کیفیت خارجی برای خانه های خود، آثار هنری را خریداری کرده و با نصب آنها بر خانه هایشان علاوه بر زیبایی ، موجب اعتلای هنر در کشور شوند.
..................
گزارش از محمدرضا علی اشرفی
نظر شما