به گزارش خبرنگار مهر، فیلم کوتاه را اغلب به اشتباه فیلم بلند کوتاه شده می پندارند، فیلم کوتاه، کوتاه شده فیلم بلند نیست و برای خود تعریف و مقیاسی جدا دارد اما متاسفانه این تصور غلط و اشتباه را بیشتر مصوبین فیلمنامه ها در نهادهایی که به این امر مشغول هستند ترویج داده اند.
با توجه به اینکه فیلم کوتاه برگشت سرمایه ندارد، بیش از پیش حمایت متولیان امر را می طلبد تا با کوتاهی ها شاهد کوتاهی تولیدات استانی نباشیم.
فیلم کوتاه، کوتاه شده فیلم بلند نیست
مدیرعامل انجمن فیلم آذربایجان شرقی در گفت و گو با مهر با اشاره به تعریف فیلم کوتاه گفت: فیلم کوتاه از یک پلان تا چندین سکانس می تواند باشد و نباید بیش تر از بیست دقیقه فراتر برود در غیر اینصورت تبدیل به فیلم نیمه بلند می شود.
علیرضا صفری افزود: بعضی از مصوبین فیلمنامه ها در نهادهایی که به این امر مشغول هستند به تصور غلط و اشتباه فیلم کوتاه را که کوتاه شده فیلم بلند می دانند و این امر باعث شده که اغلب در فیلمنامه های کوتاه بدنبال ساختار دراماتیکی که در یک فیلمنامه بلند باید لحاظ شود باشند و متاسفانه اگر فیلمنامه ای دارای این شرایط نباشد رد می شود.
این فیلمساز از مصوبین فیلمنامه ها در استان خواست تا با عینک فیلمنامه بلند به فیلمنامه کوتاه نگاه نکنند و در فیلمنامه ها سلیقه های شخصی خود را دخیل ندهند چرا که شاهد تشخیص ندادن فرق میان طرح یک صفحه ای از یک فیلمنامه بلند هشتاد صفحه ای هستیم.
صفری ادامه داد: فیلمنامه کوتاه در صورت کش دادن باید داغون شده و شیرازه اش از هم بپاشد و قابلیت کش دادن نداشته باشد و بر عکس فیلمنامه بلند اگر در صورت کوتاه شدن جا بیفتد و شسته و رفته شود، یک فیلمنامه کوتاه محسوب می شود که به غلط کش داده شده است. فیلم نامه کوتاه باید در کوتاه بودن تمام شده باشد و با کوتاه شدن به یک تمامیت برسد.
فیلم کوتاه؛ برگشت سرمایه ندارد
وی با اشاره به فعالیت های انجمن فیلم استان گفت: این انجمن برای ایجاد بستری سالم برای ساختن فیلم و آموزش در رشته های مختلف فیلمسازی فعالیت می کند.
صفری اضافه کرد: انجمن فیلم استان نه تنها در مقام تهیه کننده بلکه در ارائه تجهیزات تصویربرداری نیز به فیلمسازها خدمات ارائه می دهد.
مدیرعامل انجمن فیلم آذربایجان شرقی عدم بودجه کافی و نبود حمایت از طرف متولیان را از مشکلات اصلی این انجمن دانست و گفت: در سال گذشته هشت فیلمنامه با کمترین هزینه در انجمن فیلم استان تولید شد و امسال نیز تولید ده فیلمنامه با هزینه هایی که برآورد شده قرار بود تولید شود ولی متاسفانه به علت پرداخت نصف این هزینه ها تولیدات از ده به پنج فیلم تقلیل یافت.
صفری به آثار کوتاهی متولیان امر در تولیدات فیلم اشاره کرد و گفت: با توجه به برآوردهایی که برای تولید فیلم های کوتاه در نظر می گیریم متاسفانه متولیان امر بدون کارشناسی، حمایت های خود را تقلیل می دهند و این عامل باعث می شود که فیلمسازان جوان مجبور شوند از کیفیت فیلم بکاهند تا فیلم با هزینه تحمیل شده تولید شود.
وی با تاکید بر این که فیلم کوتاه برگشت سرمایه ندارد از متولیان خواستار حمایت بیش از پیش شد و افزود: اگر متولیان امر برای تولید فیلم حمایت خود را بیشتر نکنند شاهد فلج شدن چرخه تولید فیلم کوتاه در استان خواهیم بود.
این فیلمساز در ادامه گفت: اگر تولید فیلم را نتوانیم سرپا نگه داریم سالانه شاهد یک یا دو فیلم در استان خواهیم بود.
صفری تجهیزات موجود را برای ساخت فیلم مناسب ندانست و گفت: این انجمن با توجه به اینکه در تولیدات خود با تجهیزات کهنه دست و پنجه نرم می کند خواستار حمایت شد تا بتوان با خرید تجهیزات جدید به روند تولیدات مناسب فیلم کوتاه در استان ادامه داد.
وی به نحوه آموزش های فیلمسازان در انجمن فیلم استان اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه در دانشگاه های ما آموزش آکادمیک سینمایی وجود ندارد، این انجمن در ارتقا دانش فیلمسازان استان نقش بسزایی دارد که از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی با استفاده از دانش اساتید مجرب کشوری هر سال فیلمسازان جدیدی را تحویل فیلم و سینمای استان می دهد.
مدیرعامل انجمن فیلم آذربایجان شرقی با تاسف به برگزار نشدن بعضی از برنامه های موثر انجمن فیلم استان گفت: این انجمن هر ساله مراسمی تحت عنوان جشن خانواده سینمایی برگزار می کرد و هدف از برگزاری تقدیر از فیلمسازان جوانی بود که هر ساله به عرصه فیلم و سینمای استان تزریق می شد، اما متاسفانه در سال گذشته به علت عدم بودجه سومین دوره این جشن در استان برگزار نشد.
صفری اضافه کرد: تجهیز سالن نمایش سینما «تک» را یکی از مطالبه های مهم فیلمسازان انجمن فیلم استان بود که متاسفانه پس از چندین بار مطالبه از متولیان که نتیجه این خواسته بی نتیجه ماند مجبور شدیم با حق عضویت های اعضاء انجمن این سالن را در سینما ناجی تبریز تجهیز کنیم.
وی گفت: در سالن سینما «تک» هر هفته پنجشنبه یک فیلم بلند سینمایی اکران می شود.
برنامه «اینسرت» مروری بر آثار فیلمسازان سینما از مهم ترین اقدامات انجمن فیلم استان است.
مدیرعامل انجمن فیلم آذربایجان شرقی گفت: انجمن فیلم استان از امسال اقدام به برگزاری برنامه اینسرت در قالب مروری بر آثاری از فیلمسازان و سینماگران استان کرده است و اینسرت نخست با مرور آثار نادر ساعی ور فیلمساز تبریزی آغاز شد.
صفری در ادامه افزود: مرور آثار مجید فتحی، علی ژاله، فرهود بحری انیسرت دوم تا چهارم است و گفتنی است پس از اکران فیلم ها با حضور فیلمساز توسط حاضرین نقد و بررسی می شود و در پایان از فیلمساز تقدیر به عمل می آید.
وی با اشاره به جشنواره فیلم کوتاه سیب که هر سال توسط انجمن فیلم استان برگزار می شود گفت: تاکنون این جشنواره یازده بار در استان برگزار شده است و این جشنواره باعث حرکتی در فیلمسازان می شود که آثار به نمایش و بررسی گذاشته می شود و در پایان به برندگان جوایزی اهدا می شود.
این فیلمساز افزود: این جشنواره به صورت استانی با موضوعات آزاد برگزار می شود و در صورت تحقق بودجه کافی سعی داریم این جشنواره را از استانی به منطقه ای تبدیل کنیم تا باعث رقابت و ارتقا سطح کیفی فیلم سازها باشیم.
صفری گفت: انجمن فیلم استان از چهارده کمیته تخصصی تشکیل شده و طبق آمار اردیبهشت ماه سال جاری 767 نفر در این انجمن به صورت پیوسته و وابسته عضویت دارند.
آیریلیق به کارگردانی نادر ساعی ور، باد و باران به کارگردانی معصومه محمدپور و از فرش تا عرش به کارگردانی رستم نظری از جمله تولیدات فیلم کوتاه انجمن فیلم استان بود که در جشنواره های مختلف کسب مقام کرده اند.
ایجاد مدرسه سینمای يك دغدغه بزرگ
مدیرعامل انجمن فیلم آذربایجان شرقی از ایجاد مدرسه سینمایی در انجمن فیلم استان خبر داد و گفت: این انجمن قرار است در آینده ای نزدیک مدرسه سینمایی را به منظور ارتقا سواد آکادمیکی برای فعالان عرصه فیلم و سینما ایجاد کند.كه مشكلات بزرگي در اين راستا وجود دارد كه بايد از سوي مسئولين حل شود.
در خلوت خود فیلم های تکراری تولید می کنیم
نادر ساعی ور یکی از کارگردان های با سابقه و عضو کمیته تخصصی کارگردانی انجمن فیلم استان نیز با اشاره به بزرگترین مشکل پخش آثار تولید شده فیلم کوتاه در استان گفت: یکی از بزرگترین مشکل فیلم کوتاه استان عدم پخش آثار تولیدی فیلمسازان است که متاسفانه در تلوزیون و سینما زمانی برای پخش این تولیدات اختصاص داده نمی شود و برنامه اینسرت به معنای نمای بسیار بسته و نگاره تیز و درشت کردن آثار فیلمسازان مکانی برای مرور آثار تولید شده است که یکی از ضروریات بود که به همت انجمن فیلم تشکیل یافت و هر هفته روزهای سه شنبه این برنامه برگزار می شود.
وی افزود: هدف از برگزاری برنامه اینسرت انتقال تجربه های فیلمسازان به یکدیگر است و از مزیت های دیگر برگزاری این برنامه این است که فیلمسازان با آگاهی از فیلم های تولید شده دیگر برای تولید برنامه های تکراری نپردازند که باعث صرف انرژی و هزینه مجدد منجر نشود.
این کارگردان گفت: زمانی که ما در خلوت خود فیلم های تکراری را تولید می کنیم که قبلا توسط فیلمسازان تهیه و ارائه آثار شده است نتیجه اثر بخشی در عرصه فیلم نخواهد شد.
ساعی ور ادامه داد: انجمن فیلم استان تنها انجمنی است که در کشور وجود دارد که به همت فیلمسازان استان تشکیل یافته است.
شهرداری برای نجات مالی انجمن فیلم به پا خیزد
وی حمایت شهرداری را برای نجات مالی انجمن فیلم استان موثر دانست و گفت: با توجه به اینکه شهرداری یک نهاد مردمی است با حمایت های مالی خود می تواند این انجمن را از وضعیت اسفناک کمبود مالی نجات دهد.
ساعی ور با اشاره به حل مشکلات انجمن فیلم استان افزود: با توجه به اینکه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز نیز اقدام به تشکیل خانه فیلم و سریال کرده است و پیشنهاد می کنم اگر خانه فیلم و انجمن فیلم استان ادغام شود و مدیری منسجم داشته باشد فیلم کوتاه از مشکلاتی که دارد خلاص می شود.
این کارگردان ادامه داد: گسستگی فعالیت ها از جمله مشکلاتی است که آسیب جدی به فیلم استان می زند.
ساعی ور با اشاره به قانون پنج درصدی مالیات کشورها که برای حمایت از فرهنگ اختصاص داده می شود افزود: در کشورهای دیگر قانون پنج درصدی مالیات کارخانه ها و شرکت ها باید صرف فعالیت های فرهنگی شود و این قانون صاحب کارخانه ها و شرکت ها را مجبور به حمایت از تولید آثار فرهنگی می کند.
وی افزود: در کشور ما نیز این قانون با نام حمایت هزینه های فرهنگی و ورزشی وجود دارد که متاسفانه با حذف فرهنگ این پنج درصد در اختیار ورزش از جمله فوتبال قرار می گیرد که با برگزاری مسابقات نام کارخانجات و شرکت ها در رسانه های عمومی تبلیغ شود.
سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز آماده هر گونه حمایت از فیلمسازان است
مدیرعامل سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز نیز گفت: انجمن فیلم استان نسبت به زمان تشکیل خانه فیلم قدمت دیرینه ای دارد که توسط فیلمسازان استان تشکیل یافته و یک تشکل صنفی است و به لحاظ هنری بودن زیر نظر اداره کل فرهنگ و ارشاد قرار دارد.
سیدرضا علوی ادامه داد: در اساسنامه سازمان فرهنگی و هنری تبریز حمایت از هنرمندان وظیفه ذاتی است و فیلمسازان هنرمندانی هستند که در زمینه فیلم آثار ارزنده ای را برای استان ارائه می دهند.
وی با اعلام حمایت سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز از انجمن فیلم و فیلمسازان استان گفت: این سازمان در حد مطالبات فیلمسازان حمایت های خود را در گذشته انجام داده است و اکنون نیز انجمن فیلم استان و فیلمسازان هر گونه مطالباتی برای جبران هزینه هایی داشته باشند آماده حمایت هستیم.
مدیرعامل سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز افزود: اعضای هیئت مدیره خانه فیلم استان متشکل از هیئت مدیره انجمن فیلم استان است و ادغام این دو که دارای اهداف متفاوتی هستند قابل قبول نبوده و امکان پذیر نیست.
علوی در پایان گفت: با توجه به اینکه حمایت های سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تبریز بستگی به موضوع، موقعیت و زمان دارد اما ما آمادگی خود را برای حمایت از مطالبات انجمن فیلم استان هستیم.
در سال های اخیر با توجه به اینکه متولیان امر حمایت های خود را از عرصه فرهنگ و هنر کوتاه کرده اند باعث شده که چرخه فعالیت تولیدهای فرهنگی با توجه به عدم امکانات و تجهیزات مناسب فلج شود و تلاش بی دریغ فعالان فرهنگ و هنر به خصوص فیلم کوتاه در استان بی نتیجه بماند.
امیدواریم مسئولان قول های حمایتی خود را به زمان انتخابات اختصاص ندهند و با تفکرهای اقتصادی از فرهنگ و هنر استانمان غافل نشوند.
................................
گزارش از زهرا ناصران
نظر شما