به گزارش خبرنگار مهر، عباس آخوندی در نشست شورای هماهنگی تشکل های مهندسی، صنفی و حرفه ای کشور با اشاره به اینکه کنشگران اقتصادی خارح از حوزه فعالیت، یک شهروند محسوب می شوند و حق دارند نسبت به شرایط مختلف نظر بدهند، گفت: بخش خصوصی باید در توسعه ایران مشارکت داشته باشد و حق پرسشگری از مسئولان در خصوص تصمیمات مختلف برای آنها وجود داشته باشد.
وی افزود: براین اساس بخش خصوصی حق دارد که در فرآیند تصمیم سازی مداخله و مشارکت داشته باشد و تصمیمات با اجماع آنها گرفته شود بنابراین هیچگاه دولت را مستقل از جامعه مدنی و حرفه ای نمی دانم بلکه معتقدم که جزئی از این جامعه است.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه تقابل میان دولت و بخش خصوصی را نمی پذیرم، بیان کرد: من از طرف ملت ایران ماموریت گرفتم و به جدایی میان جامعه مدنی و دولت اعتقادی ندارم.
آخوندی با بیان اینکه اساس توسعه به سرمایه های اجتماعی بازمی گردد، اظهار داشت: سرمایه اقتصادی و مهندسی پس از سرمایه اجتماعی است که بنیان آن هم اعتماد به یکدیگر است.
وی با اشاره به اینکه امیدوارم بتوانیم اعتماد را در سطح جامعه ایجاد کنیم، گفت: ما اینجا جمع شدیم که با انجام یکسری از تصمیمات و پروژه ها، افزایش رفاه شهروندان را موجب شویم زیرا همیشه دغدغه ذهنی داشتم که پروژه های فیزیکی منجر به تاثیر مستقیم بر زندگی مردم می شود یا خیر.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: حجم اقداماتی که دولت در شهر تهران انجام داده بسیار زیاد است بنابراین تهران به نسبت دیگر شهرها خیلی آباد شده است اما آیا این اقدامات منجر به افزایش رفاه شهروندان شده است یا اینکه آلودگی هوا را در تهران زیاد کرده که در طول سال 280 روز هوای غیر سالم در این شهر داریم.
آخوندی با اشاره به اینکه توسعه باید پایدار باشد، گفت: توسعه باید بنیان های محکمی داشته باشد و در محیط های بین المللی خود را حفظ کند. ما تا چه زمانی می توانیم دور کشور دیوار بکشیم و بدون ارتباط با سطح بین المللی به توسعه پایدار برسیم زیرا توسعه پایدار در سیستم باز و در تعامل با محیط جهانی اتفاق می افتد.
وی با تاکید بر اینکه باید در چارچوب رقابت بین المللی فعالیت های مهندسی را عملیاتی کنیم، گفت: افزایش قدرت رقابت پذیری موضوع مهمی در عرصه بین المللی است و مهندسان باید در سطح فناوری روز دنیا و عرصه های بین المللی فعالیت داشته باشند.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در حال حاضر گرفتاری های جدی در حوزه مهندسی کشور داریم، اظهار داشت: راجع به مفهوم مهندسی در ایران باید گفتگوی بیشتری داشته باشیم زیرا مهندسی در کشور فقط تکنیکی است در صورتی که باید مفهوم و معنای بشتری داشته باشد.
آخوندی یکپارچه سازی فعالیت ها را از دیگر ملزومات حمل و نقل دانست و افزود: نظام مهندسی ساختمان، مهندسی را از زاویه کنترل نگاه می کند و از سوی دیگر نظام فنی اجرایی کشور مهندسی را از منظر اجرای عملیات می بیند و کنترل در آن ضعیف است بنابراین یکپارچگی در اولویت اقدامات دولت است.
وی با اشاره به اینکه در حوزه مهندسی راه، اجرای زیرساخت ها و پروژه ها هم نیاز به یکپارچگی بین شبکه های مختلف حمل و نقل داریم، گفت: دولت توان تامین مالی پروژه ها را ندارد زیرا رقم بودجه ما 5 هزار میلیارد تومان است که تاکنون 10 درصد تخصیص یافته اما حدود 100 هزار میلیارد تومان اعتبار فقط برای یکی از پروژه های حوزه زیرساخت نیاز داریم که تا 40 سال دیگر هم دولت توانایی تامین این بودجه را ندارد.
وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه آزادسازی قیمت های حمل و نقل در دستور کار دولت قرار دارد، بیان کرد: عدم اجرای آزادسازی و مداخلات مکرر دولت در قیمت گذاری منجر به پنهان شدن سرمایه گذاران می شود ضمن آنکه عدم قطعیت بزرگترین سم برای سرمایه گذاران است بنابراین باید تعریف مجددی از ماموریت دولت داشته باشیم.
وی با اعلام اینکه وزارت راه و شهرسازی به جز مالکیت شبکه نباید سهم دیگری در عملیات های این حوزه داشته باشد، اظهار داشت: حق دسترسی به شبکه باید توسط نهادهای تنظیم شده مستقل انجام شود که امیدواریم تا دو سال دیگر این موضوع به نتیجه برسد.
آخوندی با بیان اینکه دولت آمادگی هرگونه فعالیت به روش های مختلف از جمله BOT و دیگر روش ها با بخش خصوصی را دارد، گفت: با خود عهد کردم که هیچ پروژه ای را خارج از رقابت و در هیچ شبکه ای عرضه نکنم زیرا پایه فساد گذر از رقابت است و هر زمان که از رقابت عبور کنیم بذر فساد را می کاریم.
وزیر راه و شهرسازی افزود: واقعا متاسفم که هزارها میلیارد تومان پروژه خارج از رقابت عرضه شده است زیرا رقابت منجر به افزایش سطح مهندسی در کشور و در نهایت ر فاه پایدار مردم خواهد شد.
وی با بیان اینکه میزان بهره برداری از زیرساخت های حوزه راه نیاز به ارزیابی مجدد دارد، گفت: فکر نمی کنم که ما به عنوان جامعه مهندسی در این خصوص سربلند باشیم زیرا در ساخت زیربناها کمتر به بهره وری آن توجه کردیم.
آخوندی تصریح کرد: نوسازی وسایل حمل و نقل و ایجاد بنگاه های بزرگمقیاس از جمله اقداماتی است که باید با سرعت انجام شود زیرا همانطور که می دانیم راه اندازی کریدور شمال – جنوب یکی از آرزوها بود اما پس از ساخت می بینیم که سهم بسیار کمی در حمل ونقل جهانی دارد.
وزیر راه و شهرسازی با انتقاد از اینکه سهم بندرعباس در واردات کالا کمتر از 20 درصد است، بیان کرد: نظام بنگاه داری در کشور وجود ندارد و همانطور که می دانیم وضعیت کنونی حمل ونقل هوایی شایسته هیچ مهندسی نیست.
وی با اشاره به تمایل ایرلاین های خارجی برای افزایش میزان سفرهای هوایی در کشور، گفت: متاسفانه ظرفیت افزایش پروازی در کشور وجود ندارد بنابراین امکان توسعه حمل و نقل هوایی را در کشور نداریم.
آخوندی افزود: سطح سرویس دهی در حمل ونقل ریلی مناسب نیست و هنوز به اهداف برنامه پنجم برای افزایش ظرفیت مسافر و بار در این بخش نرسیدیم.
وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اینکه 90 درصد حمل ونقل در کشور جاده ای است، گفت: مدیریت شبکه و کاهش مخاطرات براثر عوامل انسانی، طراحی مهندسی راه ها و وسایل حمل و نقل ایمن که برعهده وزارت صنعت است از ضروریات حمل و نقل جاده ای است که باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی تصریح کرد: بخش خصوصی در باره مدیریت شبکه و راه های اصلی کنترل عوامل انسانی می تواند پیشنهاداتی را به ما ارایه دهد تا رفتار رانندگان پرخطر را در این شبکه کنترل کنیم.
آخوندی در خصوص بخش مسکن هم اظهار داشت: سکونت در حاشیه شهرها باید سازماندهی شود به عنوان مثال مترو تهران در ابتدا تهران و حومه بود اما الان نام حومه را از آن حذف کردند و انتظار دارند که تمرکز جمعیتی در داخل شهر تهران زیاد نشود.
وزیر راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه مترو باید به شهرهای جدید اطراف تهران هم برود، بیان کرد: ادغام وزارت راه و ترابری با مسکن و شهرسازی این حسن را دارد که توسعه شهری با توسعه حمل و نقل همراستا شود.
وی با اشاره به اینکه دولت نباید به جای 75 میلیون نفر تصمیم گیری کند و مسکن بسازد، گفت: این حوزه ای است که هزاران سال در اختیار مردم بوده است و من هم با حضور بخش خصوصی در این عرصه صد در صد موافقم ضمن آنکه سرمایه گذاران نباید از دولت تقاضای تامین مالی داشته باشند.
آخوندی افزود: تجهیز مالی باید از سوی بخش خصوصی انجام گیرد و وزارتخانه باید قوانین و مقررات شهرها و شهرک های اطراف کلان شهرها را تنظیم کند بنابراین بخش خصوصی باید به سمت توسعه حومه و شهرک سازی برود.
وزیر راه و شهرسازی با اعلام اینکه مخالف سرمایه گذاری دولت نیستیم، گفت: اما سرمایه گذاری دولتی پایدار نیست مانند اعتبارات مسکن مهر که برخی گمان کردند بنده با ادامه آن مخالفم اما واقعیت این است که مسکن مهر باید به پایان برسد زیرا وفای به عهد از هر مصلحتی مهم تر است.
آخوندی افزود: اما مجلس در بودجه 92 در بند 2 و 5 آورده است که بانک مرکزی حق ارایه خط اعتباری به هیچ بانکی را ندارد و مفهوم آن این است که پولی در کار نیست که بانک مرکزی به بانک های دیگر اختصاص دهد بنابراین ارایه تسهیلات مسکن مهر از سوی مجلس متوقف شده است و اصلا پولی نیست که بخواهد به این پروژه اختصاص پیدا کند.
نظر شما