۹ مهر ۱۳۹۲، ۹:۱۱

در آئین های سنتی همدان صورت گرفت/

700 سال شیره پزی در مانیزان ملایر/آیین های سنتی زنده می شوند

700 سال شیره پزی در مانیزان ملایر/آیین های سنتی زنده می شوند

همدان- خبرگزاری مهر: یکی از آئین های سنتی که در استان همدان و شهرستان ملایر از سال ها پیش انجام می شده شیره پزی است که به مدت چهار سال به صورت جشنواره در مانیزان ملایر مورد توجه قرار می گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، استان همدان دارای آیین ها و سنت هایی است که ریشه در قدمت سه هزار ساله این استان دارد و شیره پزی در اغلب نقاط استان همدان به خصوص در شهرستان ملاير و روستاي مانيزان انجام می شود.

قدمت پخت شيره انگور به كاشت آن رسیده و داشتن زمين مساعد و محصول كشاورزي به وفور، از ويژگي‌هاي خاص منطقه مانیزان شهرستان ملایر است.

وجود انواع انگور و سنت پيشين گذشتگان مبني بر وجود مراسم شيره پزی از شاخص‌هاي اين منطقه است.

شيره پزي در روستای مانیزان بعد از برداشت انگور و معمولا در پايان شهريورماه انجام مي‌شود كه علاوه بر تامين مواد غذايي مورد نظر برای فروش، در تامين مالي خانواده نيز موثر است.

روستای مانیزان ملایر از روستاهای دهستان جوزان بوده و با هزار و 950 متر ارتفاع از سطح دریا قدمت آن به دوران مادها می رسد.

این روستا دارای مردمانی صبور و مهربان بوده که اغلب به کشاورزی و باغداری مشغول هستند و پخت شیره انگور در این روستا قدمتی 700 ساله دارد که همراه با جشنهای مختلفی برگزار می شده است.

اما به مدت چهار سال است که اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان برای پاسداشت این آئین سنتی اقدام به برگزاری جشنواره شیره پزی می کند.

عصر دو شنبه  هشتم مهر ماه سا1392چهارمین جشنواره شیره پزی در روستای مانیزان به همراه اجرای آئین های سنتی و همراه با موسیقی های سنتی ایرانی با حضور تعداد زیادی از گردشگران برگزار شد.

یکی از وظایف میراث فرهنگی پاسداشت میراث معنوی است

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از وظایف میراث فرهنگی پاسداشت میراث معنوی بوده که در اصل به فرهنگ سازی کمک می کند.

علیرضا ایزدی با بیان اینکه بخشی از میراث معنوی آئین ها و سنت ها و حتی خوراکی ها است، عنوان داشت: آئین شیره پزی به صورت سنتی از قدیم در فرهنگ ما جایگاه ویژه ای داشته و با توجه به وضعیت اقلیمی شهرستان ملایر از دیر باز انگور  جایگاه ویژه داشته است.

وی با اشاره به اینکه شیره یکی از خوراکی های سنتی منطقه مانیزان است، ابراز داشت: به همین خاطر انگور و  محصولاتی که از انگور می گیرند و به ویژه شیره از ارزش خاصی بین مردم برخوردار است.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان  ادامه داد: در سال های اخیر به ویژه در  چهار سال پیش اقداماتی انجام شد تا مانع از فراموش شدن این فرهنگ شود.

آئین شیره پزی مانیزان ثبت ملی شده است

ایزدی عنوان داشت: با توجه به وضعیت روستا و آسیب هایی که در روستا مانند مهاجرت های بی رویه به شهر وجود دارد این فرهنگ رو به  فراموشی بود.

وی با اشاره به برگزاری جشنواره شیره پزی برای چهارمین سال در مانیزان ملایر، اظهار داشت:برای ثبت این آئین در آثار ملی از سوی اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان تلاش زیادی انجام شد.

مدیر کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان ادامه داد: خوشبختانه آئین شیره پزی به نام شهرستان ملایر با پایلوت روستای مانیزان امسال به ثبت آثار ملی رسید.

ایزدی با بیان اینکه جشنواره شیره پزی از سال 1380 آغاز شده است، ابراز داشت: مراسم شیره پزی قدمتی بیش از 700 سال داشته و در این منطقه علاوه بر آئین شیره پزی جشن های مختلفی مانند جشن برداشت انگور را هم از سوی روستاییان برگزار می شده است.

یکی از اهالی روستای مانیزان ملایر در مورد نحوه پخت شیره به خبرنگار مهر گفت: در ابتدا انگورهاي كشمشي را از باغ چيده و در سبدهاي مخصوص حمل انگور، از باغ به خانه آورده انگورها را شسته در حوض مخصوص ريخته، روي آن با چكمه مي‌روند و به اصطلاح لگدكوب مي‌كنند تا كاملا آب انگور گرفته شود.

برای پخت شیره از انگور کشمشی استفاده می شود

سکینه ملاگردی ادامه داد:  آب انگور بدست آمده، از دريچه كوچک حوضچه خارج شده و در ظرفي جمع شده سپس همه آب انگور را در ظرف‌هاي پلاستيكي ريخته، و به آن مقداري پودر آهک اضافه مي‌كنند و تا صبح فردا به آب انگور دست نمي‌زنند.

وی عنوان داشت: صبح روز بعد آب انگور زلال شده را، در ديگ‌هاي مخصوص شيره پزي ريخته و آن را روي كوره گذاشته تا كاملا بجوشد.

ملاگردی افزود: حين جوشيدن آن را كاملا هم مي‌زنند تا نسوزد و هم شيره خوش‌ رنگ شود.

یکی از اهالی روستای مانیزان در ادامه گفت: براي پخت شيره از انگور كشمشي استفاده مي‌كنند، چون آب‌دارتر باشد، از آب انگور علاوه بر شيره پزي، شربت و شيريني نيز درست مي‌كنند.

وی افزود: از آب شیره باسلوق که یکی از سوغاتی های ملایر بوده نیز تهیه می شود که با نشاسته تهیه می شود.

به گفته کارشناسان مواد غذایی انگور و شیره آن دارای ویتامین های مختلفی مانند ويتامين آ و بی و سی بوده و از امراضی مانند ترش کردن ، سوء هاضمه ، امراض جلدي ، خونريزي معده و ايجاد سنگ کليه و مثانه جلوگيري مي کند و همچنين براي درمان التهاب معده و روده ، کم خوني ، زيادي اوره ، زيادي چربي خون ، امراض قلبي ، بيماري نقرس مفید است.

کد خبر 2146391

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha