به گزارش خبرگزاری مهر، شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما تحلیل روندی برنامههای كودك در 6 ماهه اول سال 91 را كه پیش از این به صدا و سیما ارسال کرده است، منتشر کرد.
شاخصهای مورد استفاده در این گزارش برگرفته از دفترچه سیاستها و ضوابط ناظر بر تولید، تأمین و پخش برنامههای سیما در خصوص برنامههای كودك است كه شامل: موسیقی نامناسب، رقص و حركات موزون، ناسزا و بددهانی، ترویج اخلاق و رفتارهای زشت و عدم احترام به بزرگترها و والدین میشود.
در گزارش حاضر در وهله اول روند میزان تقید به ضوابط و سیاستهای تولید برنامههای كودك در ششماهه نخست سال مورد ارزیابی قرار گرفته است و سپس تعداد تخلفات مربوط به شاخصها با یكدیگر مقایسه شدهاند. خلاصه نتایج گزارش به شرح زیر است:
موسیقی و رقص
رقص و حركات و موزون و به تبع آن موسیقیهای دارای غنا بیشترین حجم تخلفات در برنامههای كودك را تشكیل میدهد. لازم است ذكر شود در شش ماهه نخست سال 91 تنها در ماه مبارك رمضان این روند تا حدودی كاهش یافته است و در سایر ماهها حجم این تخلفات چشمگیر بوده است. به نظر میرسد الگوبرداری از برنامههای كودك شبكههای ماهوارهای موجب تبدیل شدن برنامههای كودك به برنامههایی كاملاً "موزیكال" و سرشار از انواع موسیقیهای دارای غنا شده است.
ناسزا و بددهانی
روند مشاهده شده در شش ماهه گذشته تخلفات متعددی در این حوزه را نشان میدهد. نظارت بیشتر بر برنامههای كودك تأمینی به خصوص در هنگام دوبله را متذكر میسازد. از طرف دیگر لازم است اشاره شود تخلفات ناظر بر "ناسزا و بددهانی" در برنامه "رنگین كمان" شبكه تهران تعداد بسیار بالایی است.
عدم احترام به والدین و بزرگترها
احترام به بزرگترها و والدین در بیشتر برنامههای كودك تولیدی مورد توجه قرار گرفته و از معدود تخلفاتی است كه میتوان گفت در بیشتر برنامهها کارکرد چندانی ندارد. با این حال برنامه"مثبت من" در رده سنی نوجوانان و همچنین برنامه "رنگین كمان" كه مختص خردسالان از شبكه تهران پخش میشود از این نظر در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.
ترویج اخلاق و رفتار زشت
بیشتر تخلفات ناظر بر ترویج اخلاق و رفتارهای زشت و ناپسند (حسد، دروغگویی، تمسخرو..) در برنامههای "ماجراهای مل مل" و "رنگین كمان" مشاهده شده است. در كل تقید برنامههای كودك به این ضوابط مناسب بوده است.
روند شش ماهه برنامههای كودك نشان میدهد كه از مجموع برنامههای پخش شده تنها برنامه "اتل متل تماشا" توانسته است با حفظ جذابیت و آموزندگی خود از تخلفات هنجاری به دور باشد.
سایر برنامههای مورد بررسی یا از سطح محتوایی قابل قبولی برخوردار نبودند و یا اینكه با ارائه ی محتوایی به نسبت مناسب برای حفظ جذابیت خود از موسیقی، رقص و در مرتبه بعد ناسزا و بددهانی استفاده كردهاند. البته باید اذعان داشت اغلب برنامههای حال حاضر كودك توانستهاند تا حدودی از نظر محتوایی برنامههایی آموزنده و حاوی نكات آموزشی و تربیتی برای كودكان و خردسالان باشند اما وجه دیگر این برنامهها كه جنبه سرگرم كنندگی و جذابیت برنامهها است در برنامههای كودك با مشكل مواجه است و جذابیت برنامهها هم راستا با استفاده از موسیقیهای دارای غنا، رقص و حركات موزون قرار میگیرد.
به عبارت دیگر اغلب برنامهها نمیتوانند محتوایی آموزنده و مناسب و در عین حال سرگرم كننده بدون آنكه بخواهند از چارچوب ضوابط و سیاستهای تولید و پخش برنامهها تخطی كنند، به مخاطب كودك ارائه دهند.
نتیجه اصلی بررسی صورت گرفته از عملكرد شش ماهه برنامههای كودك این نكته است كه مسئولان و سیاستگذاران حوزه كودك و نوجوان رسانه ملی پس از گذشت سالها هنوز نتوانستهاند به تعریف مشخصی از یك برنامه كودك آموزنده و مفید و در عین حال جذاب و سرگرم كننده با رعایت هنجارها و ضوابط دست پیدا كنند.
نظر شما