به گزارش خبرنگار مهر، نگاه بدبینانه مسئولین به توانمندی معلولان و عدم باور به اینکه جامعه به حضور این قشر در جامعه نیاز دارد منجر شده بعد از گذشت 9 سال از تصویب قانون مناسب سازی برخی از مدیران دولتی همچنان با بی میلی به این امر نگاه می کنند و نتیجه این بی رغبتی این است که بعد از این همه سال فقط در برخی شهرها و آن هم در برخی از معابر و گذرگاهها تغییراتی در راستای مناسب سازی ایجاد شده است.
هنوز هم بسیاری از خانواده هایی که معلولی در بین اعضای خود دارند او را به شکل بار سنگینی برای خانواده می بینند که باید مثل دست شکسته ای که وبال گردن است به شکل کج دار مریز تحمل کنند تا یک جوری زندگی اش را گذرانده تا به پایان برسد.
این شاید بدترین نوع نگاه به یک معلول است و متاسفانه بر اساس همین نگاه غلط بسیاری از خانواده های دارای معلول، او را یا در خانه زندانی می کنند یا شرایطی را ایجاد می کنند که وی خواسته یا ناخواسته در جامعه محدود می شود و سال های سال روی زندگی در بیرون و تجربه حیات در جامعه را به خود ندیده و از موهبات طبیعی محروم می شود.
جانشین معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار مهر می گوید: بر اساس نظر سازمان بهداشت جهانی 10 تا 13 درصد از افراد هر جامعه دارای معلولیت های جسمی، روانی، ذهنی و اجتماعی هستند.
محسن توحیدی مقدم ابراز می کند: از بین این تعداد معلولیت سه درصد دارای معلولیت بارز هستند و نیاز به توانبخشی و خدمت رسانی دارند تا بتوانند در جامعه مانند دیگر افراد به زندگی خود ادامه دهند.
92 هزار معلول در خراسان رضوی
وی عنوان می کند: در خراسان رضوی 4.2 درصد آمار گستره ای از معلولیت داریم که حدود 92 هزار نفر هستند.
توحیدی مقدم اظهار می کند: از اقداماتی که در دهه اخیر در جامعه رواج پیدا کرده و اثر مثبت و بازدهی خوبی هم داشته است توانبخشی مبتنی بر جامعه است.
وی ابراز می کند: زمانی می توان به یک معلول خدمت رسانی کرد که خود معلول، خانواده و جامعه هم درگیر شده و همکاری کنند چرا که امکان ارائه خدمات افزایش یافته و خدمات بهتر و مرغوب تری در اختیار مددجو قرار می گیرد.
توحیدی مقدم ابراز می کند: اولین فاکتوری که در راه توانبخشی باید از جانب معلول و خانواده او قبول شود پذیرش واقعیت معلولیت فرد است.
جانشین معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی می افزاید: بعد از پذیرش خانواده و آگاهسازی آنها از توانمندی ها و مواردی که معلولیت را مصادف با ناتوانی می دانند باید این پذیرش در جامعه اتفاق بیفتد.
معلولیت محدودیتی که قادر به بازتوانی است
وی عنوان می کند: معلولیت محدودیتی است که با آموزش و توانبخشی می توان نسبت به بازتوانی اقدام کند.
توحیدی مقدم یکی از موارد موثر در این امر را در سال های اخیر و هم زمان با بالا رفتن سطح آگاهی مردم نسبت به این قشر از جامعه را ورود آنها و تیم های تحصیل کرده غیر دولتی دانسته و تصریح می کند: ایجاد مراکز غیر دولتی و حضور خیرین در این امر کمک زیادی به بحث توانبخشی کرده است.
وی اظهار می کند: افزایش مراکز روزانه در بحث توانبخشی اهمیت زیادی دارد چرا که هدف این است که معلول در طول روز خدمات دریافت و بعد در کنار خانواده بوده و ارتباطش با آنها قطع نشود.
توحیدی مقدم می افزاید: البته در این میان معلولینی هستند که به طور دائمی و در مراکز شبانه روزی نگهداری می شوند و آنها یا مجهول الهویه بوده و یا امکان نگهداری در منزل از آنها نیست.
جانشین معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی ابراز می کند: 30 درصد از معلولینی که در مراکز شبانه روزی مشهد نگهداری می شوند مجهول الهویه هستند چرا که این شهر زیارتی است و خیلی از خانواده ها به امید شفای معلولشان آنها را اینجا آورده و رها می کنند.
توحیدی مقدم عنوان می کند: یکی از مواردی که در سال های اخیر در استان روی آن کار زیادی شده تا تبدیل به یک فرهنگ در بین مردم و مسئولان شود مناسب سازی فضا و مبلمان شهری است تا همه معلولین و سالمندان و جانبازان امکان دسترسی به به مراکز مختلف مانند سایر افراد را پیدا کنند.
وی ابراز می کند: برای مناسب سازی در درجه اول باید با تغییر نگرش و دید مردم و مسئولان ایجاد شود که در خراسان رضوی اقدامات خوبی در این زمینه انجام شده است.
باور توانمندی معلولین به حل مشکلات آنها کمک می کند
توحیدی مقدم تاکید می کند: یکی از مشکلات بر سر راه معلولین باور توانمندی آنها از جانب مردم و مسئولین برای شاغل شدن شان است.
وی ابراز می کند: در حالی که ما همین حالا هزار 200 دانشجوی معلول در دانشگاه های مختلف دولتی و آزاد و غیر انتفاعی در خراسان رضوی داریم مردم هنوز توانمندی آنها نادیده گرفته و به شکل یک فرد ناتوان به آنها را می نگرند.
توحیدی مقدم می افزاید: در قانون داریم که از ظرفیت پذیرش استخدامی سه درصد باید به معلولین تعلق یابد ولی خیلی جاها این قانون را مراعات نمی کنند.
وی ادامه می دهد: یکی دیگر از مشکلات بر سر راه ما برای ارائه بهتر به معلولین کمبود اعتبارات است که باید افزایش یابد و با حضور هر چه بیشتر خیرین در این عرص می توانیم نیاز های ضروری فرد معلول و خانواده او را بر طرف کنیم.
خدمت نه ترحم
جانشین معاون توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی تاکید می کند: باید مسئولان، جامعه و مردم نگاه شان را به افراد معلول عوض کنند چرا که آنها خدمت می خواهند و نیازی به ترحم ندارند.
کارشناس توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی هم به خبرنگار مهر می گوید: در مناطق محروم روستایی و حاشیه شهرها معلولین، خانواده و جامعه اطرافشان را توانمند می کنیم تا بتوانند مانند دیگر افراد عادی جامعه زندگی کنند.
معصومه شهبازی عنوان می کند: نگاه ها باید عوض شود و خانواده هایی که قبلا به علت عدم آگاهی و سواد معلول خود را زندانی می کردند امروز با توانبخشی های محیطی به معلول خود اجازه بروز و ظهور دهند.
وی ابراز می کند: در بحث توانمند سازی معلولین را شناسایی به خود آنها خانواده و مربی شان آموزش های لازم جهت استقلال معلول داده می شود.
شهبازی اظهار می کند: برای تمام گروه های سنی معلولین با توجه به شدت معلولیت آنها آموزش های جداگانه ای در نظر می گیریم .
توانمند سازی یعنی برابر سازی فرصت ها
وی تصریح می کند: یکی از موارد توانمند سازی معلولین این است که با توجه به انگیزه و پشتکار فرد با در اختیار گذاردن ابزارها و وام بلاعوض و استفاده از روش استاد شاگردی به آنها برای اشتغال و استقلال کمک می کنیم.
شهبازی می افزاید: توانمند سازی یعنی برابر سازی فرصت ها تا همه افراد جامعه حتی اگر دارای معلولیت بود بتواند از امکانت و خدمات آن استفاده کند.
کارشناس توانبخشی بهزیستی خراسان رضوی عنوان می کند: مناسب سازی اماکن برای رفت و آمد معلول در محل کار و منزل و ارتباط با اجتماع از دیگر کار هایی است که در بحث توانبخشی انجام می شود و در خراسان رضوی بالغ بر 300 مورد مناسب سازی داشته ایم.
شهبازی اذعان می کند: مناسب سازی برای این است تا معلول برای اینکه نمی تواند از اتوبوس یا مترو استفاده کند یا به علت سر راه بوده پله و عدم نصب رمپ از سازمانی خدمت بگیرد گوشه گیر و منزوی نشود.
وی با اشاره به یکپارچه سازی ابراز می کند: تمام معلولین چه شنوایی و بینایی و چه جسمی و حرکتی با برابر سازی فرصت ها باید بتواند از امکانات و مدارس عادی همانند دیگر بچه ها استفاده کند.
شهبازی تاکید می کند: معلولیت محدودیت نیست بلکه توانایی هایی ممکن است در فرد معلول بروز کند که حتی در فردی سالم به وجود نیاید.
مسئولین باید نگاه شان را نسبت به معلولین عوض کنند و با کمک و یاری یکدیگر کاری کنند تا هیچ معلولی در هیچ نقطه ای از تحصیل و ازدواج و کار عقب نماند و بتواند هم پای دیگر آحاد جامعه خلاقیت تلاش و پویایی خود را به منصه ظهور بگذارد.
---------------------
گزارش: ملیحه زرین پور
نظر شما