۲۷ آذر ۱۳۹۲، ۱۰:۱۳

مهر بررسي مي كند/

تحقق وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند حرکتی انقلابی/غربت شهيد مفتح در زادگاه خود

تحقق وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند حرکتی انقلابی/غربت شهيد مفتح در زادگاه خود

همدان- خبرگزاری مهر: با گذشت 34 سال از شهادت منادی وحدت حوزه ودانشگاه که خاستگاه وی استان همدان است هنوز نتوانسته ایم اهداف وی را به مرحله اجرای واقعی دربیاوریم که این رویداد نیاز به حرکتی انقلابی از سوی هر دو نهاد دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، شهید آیت‌الله دکتر محمد مفتح در سال ۱۳۰۷ در استان همدان در خانواده‌ای مذهبی به دنیا آمد و تحصیلات حوزوی خود را در همدان شروع کرده و از سال 1322 به قم رفت.

وی که در کلاس درس بزرگانی چون امام خمینی(ره) و آیت الله طباطبایی حضور داشته با پشتکار و تلاش خود به درجه اجتهاد رسید و آشنایی شهید با دانشگاه و حوزه باعث شد به ضرورت همبستگی بین این دو نهاد پی برده و در سال 1342 مقاله‌ای تحت عنوان «وحدت بين حوزه و دانشگاه» را منتشر کند.

وی که از اساتید برتر دانشگاه الهیات تهران بود، نقش به سزایی در جوشش و حرکت انقلابی مردم ایران و روشنگری در این بین داشت.

این دانشمند فرزانه در 27 آذر 1358 به دست گروهک فرقان به فیض شهادت نائل آمد و از خود راهی را باقی گذارد که هم اکنون در پیش روی ما و آیندگان قرار گرفته است.

امام خمینی (ره) در پیامی به مناسب شهادت ایشان می فرمایند: «اميد بود از دانش استاد محترم و از زبان و قلم او بهر‌ه‌ها براي اسلام و پيشرفت نهضت برداشته شود و اميد است از شهادت امثال ايشان بهره‌‌ها بر داريم.»

در همین راستا برای آشنایی با مبانی وحدت حوزه و دانشگاه و وضعیت کنونی رابطه میان این دو نهاد انسان‌ساز به سراغ یکی از اساتید موفق و جوان در حوزه و دانشگاه رفته و پای صحبت‌های او نشستیم. روحانی با صفایی که سئوالات ما را با لبخند بر لب پاسخ می‌گفت.

مسئول دفاتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های استان از اساتید موفق و جوان در حوزه و دانشگاه است که معتقد است وحدت بین حوزه دانشگاه باید در گام برداشتن به سوی یک هدف باشد.

حجت الاسلام مصطفی رستمی عنوان کرد: حوزه و دانشگاه می‌توانند یک جهت‌گیری داشته و در یک جبهه گام بردارند.

در پشت یک خاکریز قرار داریم

وی افزود: رهبر معظم انقلاب نیز در سخنانشان مسئولان را دعوت به نگاه جبهه‌ای به مسائل کرده‌اند و همه ما باید احساس کنیم در یک مجموعه هستیم و در پشت یک خاکریز قرار داریم و همه باید پشت این خاکریز به دفاع بپردازند و عیوب یکدیگر را بپوشانند.

وی وحدت حوزه و دانشگاه را به مانند دو بال تشبیه کرد که باید در مقابل جهالت و نادانی بایستند و در مقابل دشمنان از کیان مادی و معنوی خود دفاع کنند.

رستمی با اشاره به سابقه شکل‌گیری وحدت حوزه و دانشگاه پس از انقلاب اسلامی در ایران و برداشتی که از آن صورت می‌گرفت عنوان کرد: هدف طراحان این وحدت بازگشت به دوره قاجاریه که حوزه‌ها تنها به مسائل فقهی می‌پرداختند و برگشتن به مباحث ساختاری و اولیه و آخرتی نیست.

مسئول نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه بوعلی سینا در مورد عملی شدن واقعی وحدت بین حوزه و دانشگاه بیان داشت: واقعیت این است که تا آرمان فاصله داریم و حوزه و دانشگاه در این بخش ضعف دارند.

وی حوزه را مسئول امور دینی و پاسخ‌گویی به مشکلات در دین بیان و در خصوص مسئولیت دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه نیز مسئول برآوردن تمام نیازهای علمی و تولید علم در حوزه‌های مختلف جامعه است.

علم بدون اخلاق جامعه را به فضیلت نمی‌رساند

رستمی اذعان داشت: علم بدون اخلاق و معنویت جامعه را به فضیلت نمی‌رساند همین‌طور که در جوامع غربی مشاهده می کنیم علم به تنهایی نتوانست بشر را به سعادت برساند و خوشبختانه در جامعه شاهد این کاستی با حضور دانشگاه که نقش خود را در بخش علمی محقق کرده و مبانی محتوایی ما نیز به عهده حوزه‌های علمیه است، نیستیم که نشان از ظرفیت‌های مناسب ما است.

وی با اشاره تغییر نظام جدید آموزشی در حوزه علمیه از سال 1370 و ایجاد احساس نیاز حوزه به حضور در فضای علمی و دانشگاهی اظهار داشت: هم‌اکنون یکی از شرکت‌های تولید نرم‌افزار که وابسته به حوزه علمیه و دفتر مقام معظم رهبری است به بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده نرم‌افزار در کشور تبدیل شده است.

وی با اشاره به تغییرات نه چندان ساختاری و بنیادی بعد از انقلاب فرهنگی در دانشگاه‌ها گفت: انتظارات ما در حوزه تولید علم در حوزه علوم انسانی در دانشگاه‌ها به نوعی محقق نشده است و از دانشگاه‌ها انتظار می‌رود به طرف تولید علم در علوم انسانی حرکت کنند.

تحقق وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند جسارت انقلابی

رستمی افزود: تحقق وحدت حوزه و دانشگاه نیازمند یک جسارت انقلابی است و در حال حاضر نگاه‌ها جبهه‌ای نیست و با وجود دغدغه‌های مقام معظم رهبری این فاصله بین این دو مجموعه وجود دارد.

 وی در خصوص گام‌هایی که باید از سوی حوزه و دانشگاه و بالعکس برداشته شود عنوان کرد: در ابتدا باید به شناخت درستی از یکدیگر برسیم، درگذشته نگاه حوزه فقط به مسائل دینی بوده است و با وجودی که اوایل انقلاب به دلیل شور سیاسی فضای بازی در آن مقطع ایجاد شد اما تداوم پیدا نکرد و مقطعی بود.

رستمی بیان داشت: پس از فروکشی فضای سیاسی اوایل انقلاب و شرایط جنگ، حوزه به این باور رسید که باید در دانشگاه‌ها حضور داشته باشد که مصادیق آن را می توان وجود گروه معارف اسلامی در تمامی دانشگاه‌ها، ایجاد رشته‌های دانشگاهی به سبک نهادهای علمی در دانشگاه امام صادق (ع) و تشکیل دانشگاه باقرالعلوم که با محتوای حوزوی تغذیه می شود را نام برد.

مسئول نهاد رهبری در دانشگاه‌های استان همدان به ضرورت فاصله نگرفتن این دو نهاد اشاره و اظهار داشت: باید به سوی تولید محتوایی که کاربرد حوزوی و دانشگاهی داشته باشد حرکت کرده و حوزه با توجه به تجهیز به اندیشه‌ها نقش مهمی دارد.

وی با اشاره به لزوم تغییرات در دروس علوم انسانی در دانشگاه‌ها بیان داشت: در تغییر تحولات فقط به تغییر نام‌ها توجه شده، این در حالی است که باید به دنبال تحول محتوایی در این دروس باشیم که ایجاد دفتر حوزه و دانشگاه می‌تواند پیگیر این بخش نیز باشد.

وی تغییرات در دانشگاه‌ها و حوزه‌های استان را تابع مجموعه‌هایی دانست که آنان زیر مجموعه آن هستند و در استان همدان ارتباطات خوبی بین این دو نهاد وجود دارد که می‌تواند زمینه‌ساز تحولات در استان باشد.

رستمی وحدت بین این دو نهاد را نیازمند جسارت، ایستادگی و پایداری جدی دانست و عنوان کرد: باید بتوانیم در نهایت دانشجویی تربیت کنیم که بتواند به اعتلای کشورش بیاندیشد.

وی به نقش کرسی‌های آزاداندیشی در این بخش اشاره و بیان داشت: واقعیت این است فردی می‌تواند آزاداندیش باشد که آزاداندیش تربیت شده و این ملزوماتی را نیاز دارد و قطعا مخالفت‌هایی نیز در این زمینه می‌شود.

حوزه ودانشگاه باید تهذیب شوند

یکی از اساتید دانشگاه نیز معتقد است حوزه ودانشگاه باید تهذیب شوند.

محمد صلواتی با اشاره به اینکه وحدت حوزه و دانشگاه را باید تعبیر به تعامل بین این دو کرد، اذعان داشت: وحدت و تعامل رابطه ای دوسویه است و یا رویه ای شکلی دارد و یا ساختاری که از نظرات رهبر معظم انقلاب برداشت می شود که باید وحدت به صورت ساختاری باشد.

وی ادامه داد: حوزه و دانشگاه هر دوبال یکدیگرند و باید تلاش کنند که برای زندگی بشر تعالی را فراهم نموده و این وحدت ساختاری مدنظر، به تغییر اندیشه منتهی شود و اصول عملی در کنار رویه کاری دانشگاه های کشور قرار گیرد.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه حوزه و دانشگاه باید تهذیب شوند، افزود: شهید مفتح در زمان خود با بزرگان تفکر فکری دوران رضا خانی و پهلوی مبارزه اندیشه ای کرد و برآنان پیروز شد.

در پایان باید گفت به نظر می رسد وحدت بین و حوزه دانشگاه هر چند با تحولاتی رو برو بوده و هر یک بر دیگری تاثیراتی گذاشته‌اند اما به هدف آرمانی خود نرسیده و همچنان در حد یک روز که نامش را بیاورند و همایشی برگزار کنند، باقی مانده که این خود خطری برای آرمان این هدف متعالی است.

انتظار می رود با شناخت درست از آسیب‌های فرا روی حوزه و دانشگاه و تبیین جایگاه وحدت بین این دو نهاد در ساختار آموزشی و فرهنگی کشور بتوان زمینه تقویت وحدت و کاربردی شدن آن را در ارکان جامعه آموزشی کشور به طوری که ملموس باشد احساس کرد که می‌تواند در دیگر سطوح نیز تاثیرگذار باشد.

اما منزل شهيد مفتح در روستاي كله سر شهرستان رزن در استان همدان كه در سالهاي گذشته قدري مرمت شد و به ثبت آثار ملي رسيده است اكنون نيازمند توجه بيش از پيش مسئولان است و بايد اين منزل تبديل به مركز فرهنگي و جايگاهي براي معرفي چنين شخصيت والايي در استان همدان شود كه انتظار ميرود مسئولان امر به اين موضوع توجه لازم را داشته باشند تا اين شهيد بزرگوار در ديار خود از غربت بيرون بيايد.

کد خبر 2197950

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha